Českotřebovský deník 163/2023 (10/6)
První Bleší trhy na střeše krytu u Nového náměstí

Bleší trhy byly ukázkou možného využití plochy na krytu, v podstatě naznačily, jak by mohlo také vypadat využití zdejší plochy, která to nové využití  určitě potřebuje. Zájemců o prodej nebylo málo, také návštěvnost nakupujících  byla vynikající. Byly to jiné trhy, než ty, na které jsme zvyklí u pana Kohoutka na Splavě a ani snad tímto směrem působit nechtěly. Měly vytvořit příležitost pro některé zájemce z řad občanů města a třeba i z okolí, aby sem přijeli a přivezli s sebou to co doma nechtějí a nepotřebují a snažili se to nabídnout na této ploše pěkně zdarma, bez poplatku. Někde však byl nabízen i artikl prodávaný z krabic získaný ve větším počtu, to zcela myšlence bleších trhů neodpovídá a tento trh nepatří.  Jinde se musí za účast na takové akci tvrdě platit. Taky vznikla šance vytvořit novou realitu, která zaktivizuje veřejnost a to je jistě velmi sympatické. Vymyslely to pracovnice  městské knihovny a samy se akce zúčastnily.
Potýkají se se svým zastaralým knižním nepůjčovaným fondem a vyřadit jej do sběru nechtějí, knihy mají stále svou cenu a mělo by se s nimi pracovat jinak než jiným "materiálem"  Proto velkou čas trhů zaplnily nepůjčované  knihy na vyřazení, jednotně za deset korun, tituly ovšem moc nelákaly.   Knihovna využívá suterén, dole v krytu a tak "nahoru na střechu to nebylo daleko, je to v centru, je to tedy dobrý nápad doprovázený novou službou pro veřejnost. Myslím, že by se rozhodně měly zopakovat, zase třeba po letní sezóně, kde třeba bude dalších doprovodných prodejců více.  Jsou již určité zkušenosti s uspořádáním bleších trhů v Javorce z iniciativy Martina Seifrta, ani tehdy cca před devíti lety nebylo zájemců více, naopak. Jistě by bylo možné zapojit do trhů nějaké chráněné dílny, uspořádat tam nějaký koncert, pak by přišlo více lidí a byla šance pro celodenní prodej. Tady dnes ani nehrála reprodukovaná hudba. Knihovna není ve městě jediná, máme zde další kulturní městské instituce, mohly by spolupracovat, zajistit řádné stoly nebo stánky, objednat kejklíře, udělat z toho celodenní akci. Dnes v tom zůstala knihovna sama. 
Vykročení bylo tedy správným směrem,  a bude-li vůle, může vzniknout při další větší podpoře a rozšíření  akce zajímavý projekt. Současně upozorňuji na samostatně uvedenou fotoreportáž Martina Šebely ZDE

Jaké vidím souvislosti

Pořádání bleších trhů na ploše krytu beru současně jako upozornění na to, že je třeba s tímto nevyužitým prostorem něco dělat. Předchozí městská reprezentace se tomu věnovala velmi intenzivně, projednávala možné víceúčelové využití se školami, s DDM, také s městskou knihovnou, připravila smysluplnou studii, která byla také prezentována veřejně.  Bylo i veřejné projednávání s pozvanými sousedy, veřejnost dala své připomínky, které se řešily. Čekalo se na volby.
Nyní po volbách jsme si zvykli na to, že nové vedení všechno, co bylo v předchozí době vykonáno a připraveno zatracuje, ruší, zamítá, nepodporuje a preferuje především svoje projekty (přestože žádné programové prohlášení nezveřejnilo). Považuji to za žabomyší politiku. Příprava takových projektů dala mnoho práce, veřejných jednání, připravené studie také nebyly úplně zadarmo. Máme-li na stole připravenou studii, měli bychom o ni znovu diskutovat, proč ne. A třeba i přijít s úpravou nebo i novým nápadem. Jenže nové nápady (zatím) nejsou, stály by peníze.  Zdá se, že nová reprezentace se do šuplíků ani nepodívá a řeší jen své priority, které třeba ani skutečnými prioritami být nemusí. 
A tady uprostřed města máme nevyužitou velmi smutnou plochu. Prodávají se knihy mezi loužemi. Podívejte se na fotografie z bleších trhů, jsou smutné a moc optimisticky nevypadají. Nikoho to moc nepálí? To všechno chtěla Koalice pro Českou Třebovou změnit a to ve spolupráci s dalšími a konečně plochu smysluplně využít alespoň od jara do podzimu. Dotace by se zařídit daly, tvorbu dětských hřišť podporuje např. Nadace Duhová energie. Daly by se také smysluplně spojit příspěvky např.  z podnikatelské sféry, jsou zde i větší společnosti. Jejich příspěvky by dohromady podpořily třeba z části díla, které by bylo všem na očích a přinášelo užitek. Jenže když je zatím jednání s podnikateli, tak spočívá jen v předávání informací "co město udělá, co zařídí". Jediným takovým pokusem, jak využít  finanční příspěvky i od podnikatelů je občasná burza filantropie, určená ovšem pro podporu projektů spolkové činnosti. Zde město nic nezíská, naopak i sem posílá příspěvky ze svého rozpočtu.
Všichni si zvykli městské peníze využívat a zatím jsem nezaznamenal obrácený postup - tedy výzvu ze strany města, "Pojďte nám pomoci", t.j. učinit pokus o spojení třeba malých příspěvků z oblasti soukromé podnikatelské sféry např. na téma "udělejme něco pro děti". Tedy pro děti nás všech občanů města a také zaměstnanců všech zdejších firem. Společně se i malé příspěvky mohou zmnožit a financovat projekt, který bude v dalších letech třeba i naší chloubou a dokladem toho, že společným úsilím víc dokážeme. Něco takového vzniklo v ústecké nemocnici vytvořením nadace "S námi bude líp". Nebo i v České Třebové v roce 1969, kdy jsme usilovali o stavbu krematoria a neměli na to peníze.
Právě takto podpořeným projektem pro volnočasové aktivity našich dětí by mohla být úprava plochy krytu. Může mít i pokračování, třeba po letech, protože  budeme budovat novou knihovnu a prostor dole v krytu za pár let už nebude na sklady zapotřebí. A zde by pak následně mohl vzniknout sportovně - volnočasový prostor i pro dobu, když se venkovní plocha nedá využít, bylo by možné propojit horní i jeho dolní část. (mm) Možná že stojí za to si vše připomenout na videu ZDE


Další akce v České Třebové v sobotu 10. června: 

Klub českých turistů Česká Třebová slavil 2 výročí 100 let existence a 135 let celorepublikové organizace.
Slavilo se pohybem, pěšky i na kole, také na velorexu, a také přednáškami  v městském muzeum. Byla předána významná ocenění. Vše ve zpravodajství zítřejšího ČD 164/2023 v neděli  11. června.
PEStrý den  o psech v areálu ZKO Podhorka  Přilákala zájemce o kynologii, ale i neorganizované přátele psů. Program skutečně pestrý, ukázky, přednášky, program pro děti. Více v zítřejším deníku 164/2023. Na obou akcích  také Českotřebovský deník natáčel a pořipravuje videa.  Budou v podobě krátké reportáže a následně i obsáhlejší dokumentace o provedené akci, která může být zajímavá pro zájemce o danou problematiku, i když se osobně nemohli na akce dostavit.

Prováděné investiční akce v České Třebové 

Výměna střešní krytiny na Týdenním stacionáři , Lhotka 172, Česká Třebová
Práce budou provedeny firmou Pospíchal, s.r.o. Jablonec nad Nicou, provoz Česká Třebová  v souladu s platnými normami a předpisy pro daný předmět a rozsah díla s likvidací veškerých vzniklých odpadů a provedení úklidu po realizaci díla. Cena: Stanovená dle cenové nabídky ze dne 29. 5. 2023 ve výši 288.426,86 Kč bez DPH. Dokončení nejpozději do 30. 6. 2023. Na zakázku nebylo výběrové řízení.
Projektová dokumentace na nový most přes Třebovku v Husově ulici do areálu Na Primoně - změna
Předmětem tohoto dodatku je změna rozsahu a ceny plnění předmětu díla. Důvodem změny rozsahu a ceny plnění předmětu díla je změna zadání rozsahu (zúžení zadání), ze strany objednatele vůči zhotoviteli, na předmětu plnění díla, která vyplynula z částečně provedené projekční činnosti zhotovitele během plnění díla a následném projednání mezi objednatelem a zhotovitelem.
Nové znění měněného odstavce: Předmětem plnění dle této Smlouvy o dílo je veřejná zakázka malého rozsahu na zpracování projektové dokumentace „PD Most přes Třebovku Česká Třebová ul. Husova – DUSP + PDPS + IČ“ v rozsahu dokumentace:
• Projektová dokumentace v rozsahu technické studie PD bude obsahovat: - Průvodní zprávu; - Souhrnnou technickou zprávu; - Situační výkresy; - Dokumentaci objektu – SO 201 – Most přes Třebovku; - Rozpracovaný IG+HG průzkum; - Geodetické zaměření akce;  Rozpracované hydrotechnické posouzení; - Planografie + CD.
Uzavřením tohoto dodatku se mění cena plnění celého díla. Původní cena včetně DPH 441.892, - Kč Nová cena včetně DPH 233.530, - Kč
Přeložka vnitřního plynovodního potrubí k plynovému kotli v  krematoriu
V objednávce pro společnost DUPA system, s.r.o. Hrušová je  přeložka plynovodních rozvodů v souladu s platnými normami a předpisy včetně příslušných revizních zpráv a protokolů o předepsaných zkouškách  Cena byla stanovená dohodou dle nabídky ze dne 08.06.2023 ve výši 56.350,- Kč bez DPH. Termín dokončení  nejpozději do 30.06.2023

  

Kde se po odchodu Pernštejnů 235 let vařilo pivo

Jedním z památkově chráněných objektů, jehož obnovu kraj dotačně podporuje, je i takzvaný zámeček v Semíně. Nechal ho postavit Vilém z Pernštejna pro správu okolního panství a později byl k němu přistavěn pivovar. V roce 1880 se zde místnímu sládkovi narodil budoucí slavný architekt Josef Gočár.
„Zámeček s pivovarem se před pár lety doslova rozpadal. Jeho nynější vlastníci mají ale konkrétní plány na jeho záchranu a smysluplné využití jak pro kulturní, tak do budoucna i pro turistický ruch. Náš kraj pomáhá s památkovými opravami od roku 2019 a také s budováním historických expozic pro veřejnost. Celkem jsme v posledních pěti letech přispěli na tyto aktivity částkou přes 900 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Předindustriální pivovarnictví
Už v roce 2021 byla otevřena expozice sladovnictví, která je v původních prostorách s unikátním hvozdovým valachem a náduvníkem a návštěvníci se mohli podívat do zámečku v rámci programu 500 let renesance ve východních Čechách.
Letos k tomu přibude muzejní expozice varny. Původní prostor varny, ve kterém se na rozdíl od sladovny nedochovalo žádné původní zařízení, bude po dohodě s orgány památkové péče využit pro vybudování recepce budoucího hotelu. Na muzejní expozici historické varny se proto zájemci podívají v přístupové chodbě do historických sklepů. Tam bude nově umístěn provoz moderního minipivovaru.
„Celá vybudovaná expozice demonstruje výrobu sladu a vaření piva v tzv. předindustriálním období, tj. od období středověku do počátku průmyslové revoluce. Tehdejší pivovar byl vybudován v roce 1691 přístavbou k zámečku a pivo se tu vařilo 235 let,“ řekl Jan Kvasnička, jednatel společnosti Zámecký pivovar Semín.
Další plány se týkají Gočára a Semínských přesypů
„Poté, co se krajská galerie přejmenovala na Gočárovu a přestěhovala do Automatických mlýnů, je pro náš kraj velmi zajímavý i projekt expozice architekta Josefa Gočára a jeho žáků v půdním prostoru zámečku, kde rodina bydlela, než se přestěhovala do Lázní Bohdaneč. Na přípravě už majitelé  s odborníky začali pracovat,“ těší se na další zajímavost v Semíně Roman Línek. V zrekonstruovaném objektu zámečku bude také expozice Semínských přesypů, které jsou Evropskou přírodní památkou Natura 2000 a k vidění jsou hned vedle zámečku.