Českotřebovský deník 164/2023 (11/6) 


Českotřebovští turisté vstoupili do síně slávy české turistiky!!!

V SOBOTU 10. ČERVNA ODSTARTOVALA TURISTICKÁ AKCE s názvem „Dvě výročí Nabídla turistům z regionu možnost si vybrat ze sedmi tras pro pěší i cyklisty. Trasy byly zaměřeny tak, aby účastníci, kteří většinou nebyli z našeho města, mohli dobře poznat Českou Třebovou a její krásné okolí, seznámit se s jejími pamětihodnostmi a zajímavostmi. Proto např. všechny trasy procházely městským parkem Javorka. Jako startovní místo se osvědčila hala internátu na Skalce, kde je pro účastníky akce příjemné prostředí a možnost občerstvení. Byla zde instalována také výstavka z historie Klubu českých turistů a zdejšího odboru. Záštitu nad akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, partnerem byla Střední škola  technická a dopravní Gustava Habrmana, stejně jako Městské muzeum, které poskytlo pro účastníky neobvyklý zážitek ve formě možnosti krátké projížďky tříkolkou Velorex se startem od starého hřbitova. Velorex je unikátní vozítko, jehož vznik v padesátých letech je spojen s Českou Třebovou, autoři jsou bratři František a Mojmír Stránští. Start jízd od rotundy sv. Kateřiny, nebyl zvolen náhodně, umožnil ukázat nejstarší stavební památku východních Čech.
 
Dopoledne se v městském muzeu konal seminář ke stému výročí českotřebovského odboru pro pozvané účastníky, i když s menší účastí. Díky přítomnosti hostů z ústředíi z vedení oblasti KČT měl nejen historickou , ale i slavnostní část. Prezentaci stoleté historie Klubu českých turistů přednesl kronikář odboru Vojtěch John.  Jeho přednesenou  velmi dobře propracovanou prezentaci "přetavíme" do samostatného dokumentu, Jeho vytvoření nelze uspěchat, bude doplněno dokumenty i vzpomínkami pamětníků. Členové odboru se k výročí sešli o den dříve, Během  soboty měli hodně práce se zajištěním startu, cíle i kontrol na trasách pochodu a cyklojízdy.
Proběhla i zajímavá diskuze pozvaných hostů  a především došlo na předání významných ocenění. Do síně slávy české turistiky byl uveden jak celý českotřebovský odbor, tak i jeho aktivní,  bohužel zesnulý člen Rudolf Fibigar, značkař "par excelans". Ocenění  převzaly z rukou Břetislava Boháče, předsedy rady síně slávy KČT Iveta Trčková, předsedkyně českotřebovského odboru a dcery Rudolfa Fibigara.
Z události připravil Českotřebovský deník čtrnáctiminutovou videoreportáž, kterou uvádíme na odkaze ZDE.


Na společné fotografii hlavních aktéru slavnostního uvedení KČT Česká Třebová do síně slávy české turistiky jsou od leva:
Břetislav Boháč, předseda rady síně slávy KČT
Jana
Trejtnarová, LČR, lesní správa Lanškroun
Martin
Hovad, člen oblastního výboru KČT, oblast Pardubický kraj
uprostřed (nejvyšší člověk) Vlastimil Škvára, předseda oblastního výboru
KČT, oblast Pardubický kraj
před ním dcery Rudolfa
Fibigara  dále Iveta Trčková, předsedkyně odboru KČT Česká Třebová
a Jiří Smrčka, člen výboru odboru KČT Česká Třebová


Lávka přes Labe ve Chvaleticích opravena

Za téměř 20 milionů korun byla ve Chvaleticích dokončena oprava lávky přes řeku Labe. Na tu získalo město dotaci 17 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dalších 500 tisíc na projektovou dokumentaci a osvětlení přispěl Pardubický kraj, a proto se úterní akce zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
„O rekonstrukci lávky přes Labe jsme hovořili již s předchozím vedením města a domluvili jsme se, že budeme připraveni s realizací, pokud bude lávka v majetku města, pomoci. Tehdy totiž byla v majetku soukromé společnosti, která však na nezbytné práce neměla finance. Vzhledem k tomu, že se v roce 2019 podařilo městu lávku získat a následně uspělo s žádostí o dotaci u Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 17 milionů korun, domluvili jsme se s novou paní starostkou, že přispějeme 300 tisíc korun na vybudování osvětlení,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj již dříve uvolnil 200 tisíc korun na zpracování projektové dokumentace.