Českotřebovský deník 165/2023 (12/6) 
Výstava kaktusů a léčivek v ekocentru zahájena  (také foto i video!)

Letošní výstava zabrala naplno dvě výstavní místnosti  Ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici.
Dnes v pondělí 12. června byla výstava zahájena a bude otevřena až do soboty 17. června
Přední místnost je zcela zaplněna, s minulými ročníky se to nedá porovnávat. Na současné výstavě  jsou exempláře čtyř kaktusářů z Českotřebovska a jsou to opravdu výstavní kusy! .
V "zadním", přednáškovém sále ekocentra jsou zase  léčivky a další zajímavé rostliny, opravdu ve velkém množství,  všechny rostliny mají připravené popisky, je to důležité nejen pro školy ale i pro ostatní zvídavou veřejnost. Takto realizovanou výstavu nelze porovnat s ničím,  Všechny rostliny jsou dobře seřazeny , umístěny na jednom místě na stolech, dobře připravené k prohlédnutí. Žádný herbář nemůže takovou výstavu nahradit. Sběr a popis rostlin zabral spoustu času, podobně jako sestěhování tak velkého množství kaktusových výstavních exemplářů Mnoho jich na výstavě kvete, jde opravdu o výjimečnou možnost, jak najít cestu právě k těmto zdánlivě nenáročným rostlinám. Odborné poradenství zajištěno .Všem doporučuji návštěvu do konce týdne na to ještě dost času.  
Uvádíme  také krátkou videoprezentaci  ZDE a fotoreportáž ze zahajovacího dne výstavy ZDE. Video může také porovnat se krátkým videem z roku 2020, kdy se vystavovaly kaktusy a sukulenty.

Jarní část fotbalových soutěží ještě neskončila! 

Odehráno poslední 30. kolo a přece není konec soutěže. Zbývá dohrát ještě kolo šestnácté a to bude právě v následujícím víkendu. FK Česká Třebová hraje svůj poslední zápas v Holicích.  V rozpisu soutěží je 16. kolo zcela nelogicky zařazeno mezi kolo 27 a 28, je těžké se v tom to vyznat. Podobně to je také v okresním přeboru pro B tým fotbalového klubu,  který bude hrát o první místo v přeboru a tedy i o možnost postupu do krajské I.B. třídy. Bude to zápas mezi 1. a 2. týmem tabulky, FK Č. Třebová B vers. Choceň B,  hraje se u nás Po Jelenicí v neděli 18. června od 17 hodin.  V tabulkách je tedy pouze průběžná situace před posledním kolem. 

A tým v krajském přeboru desátý, B tým v okresním přeboru nejlepší

Poslední dvě kola znamenala v krajském přeboru  špatné výsledky a prohra  ve 29. kole prohrál FK se Svitavami 1 : 6 a nyní v posledním 30. kole v Bohdanči 4 : 2. Sluší se pogratulovat nejlepším týmům: 1. Horní Ředice 2. Libišany a 3. TJ Svitavy.  FK Česká Třebová je v  tabulce na místě desátém.  Tabulku uvádíme, můžeme zde sledovat, jak si vedou fotbalové týmy z dalších měst Pardubického kraje.
Výsledky posledního kola:
Moravany - Heřmanův Městec 3:2 (2:0) 150 diváků 
Třemošnice - Litomyšl 0:1 (0:0) 70 diváků 
Moravská Třebová - Libišany 1:3 (1:1) 100 diváků 
Vysoké Mýto B - Přelouč 4:1 (1:0) 60 diváků 
Pardubičky - Choceň 2:0 (0:0) 180 diváků 
Lázně Bohdaneč - Česká Třebová 4:1 (2:1) 80 diváků 
Svitavy - Holice 3:1 (0:0) 190 diváků 
Lanškroun - Horní Ředice 3:0 (2:0) 210 diváků
Tabulka krajského přeboru - sezóna 2022/2023
 
B tým hrál v okresním přeboru a po závěru soutěže zůstal na 1. místě těsně sledovaný rezervou Chocně. Zajímavé jsou velké návštěvy, třeba i ta Českotřebovská - v neděli na zápas s Dolní Dobroučí přišlo 150 diváků, tedy více než mnohdy na krajský přebor. Bylo prostě hezky.  Vítězství znamená první místo v tabulce okresního přeboru II. třídy  s možností postupu  do krajské I. B třídy. Věřím že tato možnost bude využita, že bude zájem. A že tedy v posledním zápase  vyhrajeme.
Česká Třebová "B" - Dolní Dobrouč 1:0 (0:0) 150 diváků Česká  Třebová .
Řetová - Albrechtice u Lanškrouna 4:1 (2:0) 200 diváků 
Sruby - Kerhartice 4:4 (2:0) 100 diváků 
Brandýs nad Orlicí - Rybník 0:0 (0:0) 110 diváků 
Sopotnice - Žichlínek 1:3 (0:2)  50 diváků 
Choceň "B" - Dolní Čermná 6:0 (3:0) 100 diváků 
Mistrovice - Verměřovice 9:2 (3:2) 175 diváků
Tabulka okresního přeboru - sezóna 2022/2023

  • Volejbalisté Sokola Geodézie vyhráli krajský přebor na antuce KP II. 

    Českotřebováci  vyhráli o prvním čerfvnovém víkendu i poslední  dva zbývající zápasy s Orlem Letohrad a udrželi velmi těsný náskok před druhým týmem TJ Svitavy. Během května měli opravdu velké nasazení hrály  mnoho zápasů.   Hráči jsou juniorského věku a tak není divu, že přijali i nabídku hostovat v kvalitní juniorské soutěži za TJ Svitavy  - prostě proto, aby si vyzkoušeli hru s kvalitnějšími týmy a více se naučili. Tím se jejich zápasové vytížení ovšem ještě zvýšilo. Zvládli to ale na jedničku, krajský antukový titul a pohár mají ve svém držení.
    Rovněž tito věkem junioři byli základem juniorského družstva U22, které hrálo přebor Pardubického kraje, který vyhrálo a následně vyhrálo společný přebor PCE+HK+VYsočina v této kategorii. Zde po boku těchto zkušených hráčů hráli mladší kluci a i kluci, kteří hrají volejbal 2 roky...
    Shora. J. Bureš, M. Štantejský, M. Štech, C. Šumbera, J. Šplíchal, dole M. Kadlec, J. Kalas, T. Kalousek, S. Svojanovský, M. Bělka, V. Skřivánek, J. Kadlec, chybí V. Hruška, J. Sýkora, J. Vávra a trenérka M. Bělková


    TJ Plavecké středisko, z.s. U Teplárny 617, 560 02 Česká Třebová přijme zaměstnance na pozici
    instruktor plavání
    Požadavky:
    kladný vztah k dětem a sportu (zvláště plaveckému)
    dobré komunikativní schopnosti
    příjemné vystupování a zodpovědnost
    Co nabízíme:
    zajímavou práci na DPP s možností rozšíření pracovního úvazku
    možnost absolvování odborného rekvalifikačního kurzu (placeného PŠ)
    Práce je vhodná i pro studenty, maminky na mateřské dovolené či aktivní sportovně zaměřené seniory.
    Nástup možný v druhé polovině září 2023.
    V případě zájmu volejte či pište:  p. Václav Glaser – tel. 603 763 956, plavskola.ct@gmail.com


  • Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

    Zveme Vás v neděli 25. června 2023 od 14.30 hodin do Knapovce. Začínáme prohlídkou hřbitovní kaple:
    14.30 Prohlídka hřbitovní kaple Zmrtvýchvstání Páně v Knapovci s výkladem Bc. Moniky Stankové z odboru rozvoje města Ústí nad Orlicí o provedené rekonstrukci exteriéru a připravovaném restaurování interiérů kaple.
    15.00  Mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
    16.00  Kapela Kalumet – na louce pod kostelem bude hrát country kapela Kalumet z Rychnova nad Kněžnou.
    16.30  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
    17.30  Požární útok hasičů z SDH Knapovec – místní sbor dobrovolných hasičů předvede ukázky požárního sportu.
    Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
    Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec

    Mezinárodní výměna už není jednostranná

    Už dvacet let trvá partnerství Pardubického kraje s francouzským regionem Centre Val de Loire. Kraj na březích řeky Loiry se svými unescovými  zámky je pětkrát větší než ten Pardubický, ale má mnoho podobností, včetně velkého vlivu renesance. V minulosti z výměn profitovali zejména Češi, ale jak se ukázalo při poslední návštěvě francouzské delegace, situace se začíná vyrovnávat.
    „Tento týden jsme tu měli po covidové pauze a volební obměně regionu Centre Val de Loire novou reprezentaci z oblasti kultury a podpory neziskového sektoru, čtyřčlennou delegaci vedla viceprezidentka regionu Delphine Benassy. Vytipovali jsme si určité okruhy další spolupráce. Rádi bychom s Francouzi udělali společný výstavní projekt moderního umění, na kterém by spolupracoval tým Gočárovy galerie. Další témata se týkala například loutkářství, turistického marketingu památek, nebo i pokračování programu 500 let renesance. Hosty zaujala nová budova Gočárova galerie i proměny pardubického zámku.  Velmi inspirativní pro ně byly také inovativní projekty v péči o ohrožené rodiny a děti, které jim přestavila nezisková organizace Amalthea v Chrudimi.  Myslím, že si vzájemně máme co dát,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.
    Francouzský region je v tomto volebním období hodně zaměřený na udržitelnost rozvoje, na rovné příležitosti a na zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců.  Podporuje neziskové organizace, které pomáhají uprchlíkům, a to nejen z Ukrajiny. Proto se zde jeho představitelé zajímali o služby pro děti uprchlíků v Amalthee i ve spolku Kalyna v Pardubicích. V rámci turistického marketingu památek pro ně byla zajímavá i návštěva Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

    V Jevíčku mají opravené gymnázium, potřebují opravit i domov mládeže 

    V roce 2020 nechal Pardubický kraj budovu jevíčského gymnázia zateplit. Jedná se o památkově chráněnou budovu, která je po rekonstrukci ve skvělém stavu. O rok později škola opravila také pískovcové prvky a nedávno se v prostorách domova mládeže dokončila rekonstrukce sociálního zařízení. Vypadá to však, že investiční činnost v případě gymnázia nekončí. Do Jevíčka se vydal radní pro oblast školství Josef Kozel.
    V posledních letech jsme se intenzivně soustředili na to, abychom gymnáziu v Jevíčku vytvořili lepší podmínky a zázemí. Jen zateplení, které bylo realizováno mezi lety 2020 a 2021, stálo přes 30 milionů korun. S paní ředitelkou Lucií Škvařilovou jsme se však shodli na tom, že by škola potřebovala ještě další úpravy. Hovořili jsme například o zabezpečení vstupů do budovy školy a domova mládeže, protože bezpečí žáků i personálu je pro nás na prvním místě. Zajímá nás také stav domova mládeže, s jehož postupnou rekonstrukcí už škola začala. Rádi bychom ovšem pomohli s jejím dokončením tak, aby na sebe všechny práce navazovaly a nemusely se v budoucnu řešit nějaké další stavební úpravy. V ideálním stavu nejsou ani plynové kotle, takže nás na internátu čeká kus práce,“ uvedl radní Josef Kozel.
    Gymnázium Jevíčko nabízí studium klasického gymnázia, ale také lycea s prvky waldorfské výuky. Vyučuje se zde již od roku 1897, kdy škola vznikla původně jako zemská vyšší reálka. Dodnes je její budova tou největší v celém městě.