Českotřebovský deník 166/2023 (12/6) 
Nové video Českotřebovského deníku: PESTRÝ DEN NA PODHORCE

Kynologové z Podhorky připravili na 10. června unikátní způsob prezentace a propagace zdejšího kynologického areálu. Vše bylo připraveno do posledního detailu. Během dne se konaly přednášky, besedy, rozhovory a ukázky kynologických disciplín, o dospělé i dětské návštěvníky i jejich pejsky bylo velmi dobře postaráno. Byla také možnost sledovat a obdivovat vynikající  výkony skutečných mistrů a jejich pejsků.
Na cyklostezce byl obvyklý víkendový ruch, jen projíždějící se divili co velkého se na Podhorce děje. Veškeré dění bylo komentované, návštěvníci měli tedy dobrý přehled o tom, co je předváděno.  Spolu s kolegou Liborem Vašinou jsme v tomto videu nejdříve připravili desetiminutovou reportáž  týkající se především disciplíny poslušnost, kterou předkládáme a znovu se na Podhorku vrátíme ještě jednou v obsáhlejším dokumentu o sportovní kynologii a její problematice. Měli jsme také možnost zpovídat  úspěšné účastníky soutěží na úrovni ČR (Gábina Říhová) i na úrovni Mistrovství světa (Martin Slovák). Video ZDE

AUTORSKÉ ČTENÍ BLANKY KOSTŘICOVÉ OPĚT V JAVORCE

Pod názvem „Vzpomínáme…“ se uskuteční repríza – na přání publika – večera, který měl premiéru před pěti lety v Městské knihovně pod názvem „Památka zesnulých“.
 Opět budou připomenuti letošní jubilanti: 70. výročí narození věhlasného českotřebovského lékaře MUDr. Rudolfa Pečínky připomene kapitola Večerka z knihy Ledovcová turistika; 90. výročí narození autorčiných rodičů Jany a Vladimíra Kostřicových pak rozhlasový medailon prof. PhDr. Vladimíra Kostřici, Dr.SC. (který Blanka Kostřicová napsala před deseti lety, k 80. výročí narození svého otce, pro stanici Brno a Dvojka) a tři vzpomínkové texty na Janu Kostřicovou, které k prvnímu výročí jejího úmrtí napsali v roce 2013 pro Českotřebovský zpravodaj dva její bývalí studenti z gymnázia (paní Stanislava Pejchalová, rozená Marklová, a doc. RNDr. Jan Mareš, CSc.) a její bývalá třídní z gymnázia, paní Zdeňka Moravcová.  
V závěru zazní texty – vzpomínky na kamarády Blanky Kostřicové: Krátká pasáž z knihy Dole a nahoře pojednává o postavě Oldy, která je nápadně podobná Stanislavu Robovi (synu vynikajícího jaderného fyzika prof. RNDr. Ladislava Roba, Dr.SC), který zemřel ve čtyřiadvaceti letech v roce 1981. Večer uzavře povídka Kamarád z knihy Formát šest krát devět věnovaná památce Petra Orlicha, od jehož tragického úmrtí letos v listopadu uplyne sedm let.
Čtení se koná v pondělí 26. června v 19.00 v Bennewitzově hudebním pavilonu v Javorce.
Spoluúčinkují Magdaléna Peterková a Bedřich Ducháček. 

Leo Express nasadil nejrychlejší spojení na Dolní Moravu
Minibusem jezdí až k lanovce 

Leo Express spustil novou minibusovou linku mezi Dolní Moravou, Červeným Potokem a Hanušovicemi. Nabízí tak lepší spojení mezi turistickými cíli na Orlicku. V Červeném Potoce a Hanušovicích jsou zajištěny přestupy na vlaky Leo Express i dalších dopravců. Přímo na Dolní Moravu, kde je možno navštívit Sky Bridge 721 nebo Stezku v oblacích, tak Leo Express přináší nejrychlejší spojení z Prahy, Pardubic nebo Olomouce. Ceny jízdenek minibusu začínají již na 70 korunách.  
V červenci a srpnu bude díky přestupu z vlaku na minibus zajištěno spojení z Ústí nad Orlicí na Dolní Moravu třikrát denně a z Hanušovic na Dolní Moravu dokonce šestkrát denně. V červnu a září pak spoje vyráží pouze o víkendu. Minibusy nabízejí také návaznost na vlakové spoje Leo Express do Prahy, Pardubic či Olomouce a také na spoje dalších dopravců. Klimatizovaný minibus nabídne 8 míst k sezení. Ceny jízdenek na minibus začínají již na 70 korunách. Jízdní řády jsou k dispozici zde
Za přírodou i památkami 
Na Dolní Moravě staví minibus přímo pod lanovkou vedoucí na oblíbenou Stezku v oblacích nebo k mostu Sky Bridge 721, nejdelšímu visutému mostu pro pěší na světě. Kromě krásné přírody nejen na Králickém Sněžníku nabízí Orlicko také památky, jako je poutní místo Hora Matky Boží (Hedeč), rozhledny Křížová hora a Suchý vrch, vojenské muzeum či dělostřelecké tvrze Bouda a Hůrka, které jsou dostupné také regionálními vlakovými spoji Leo Express. 
Emil Sedlařík

Kraj přispěje obcím na vodohospodářskou infrastrukturu 

Pardubický kraj vyhoví celkem 47 žádostem o dotaci v oblasti rozvoje vodohospodářské infrastruktury. Obcím na vodovody a kanalizace poskytne přes 66 milionů korun. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním jednání. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo.
Důležitá je pro nás zejména podpora projektů, které už mají zajištěnou další podporu z národních nebo evropských zdrojů. Jako první na řadě jsou tedy stavby nových vodovodních a kanalizačních sítí. Stejně tak ale klademe důraz i na projektovou přípravu. Stabilita a bezpečnost dodávek pitné vody pro maximum obyvatel kraje a stabilita vůbec celé vodohospodářské infrastruktury je pro nás totiž stěžejní a bereme ji jako prioritu. Proto v Pardubickém kraji nepřerozdělujeme pouze sumu, kterou získáme z poplatku za čerpání vod, ale vkládáme do podpory obcí i další prostředky kraje. V letošním roce jsme posuzovali celkem 50 žádostí, z toho vyhovíme 47 z nich v hodnotě 66 milionů korun. Zbylé tři žádosti bohužel nesplňovaly požadovaná kritéria,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že i díky zmíněným prostředkům se na území Pardubického kraje podaří realizovat stavby v celkové hodnotě přes jednu miliardu korun.
Programová dotace na rozvoj infrastruktury v oblasti vodního hospodářství je udělována za účelem čištění odpadních vod, zásobování pitnou vodou či na vypracování projektové dokumentace. Žadateli mohou být obce nebo svazky obcí. Kraj v letošním roce podpoří například Moravany, Sezemice, Tuněchody, Časy, Morašice, Bohuňov, Ostřetín, Dolní Moravu nebo Rokytno.

Zemědělci žijí dlouhodobě v nejistotě, zaznělo na výstavě Naše pole 

Za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila byl v úterý dopoledne zahájen další ročník celostátní zemědělské výstavy Naše pole v Nabočanech na Chrudimsku. Návštěvníci z řad odborné i laické veřejnosti se zde mohou seznámit se zajímavými polními odrůdami nebo ochranou a výživou rostlin. Součástí akce je tradičně také výstava nejmodernějších zemědělských strojů a techniky.
„Situace v českém zemědělství je dlouhodobě nestabilní a mezi zemědělci je patrná dlouhodobá nejistota z hlediska dalšího vývoje. Nejprve se jednalo o nastavení dotačních parametrů v rámci společné zemědělské politiky a nyní všichni čekáme, kde v rámci konsolidačního balíčku stát vezme zemědělství avizovaných 10 miliard korun. Zatím ani Agrární komora, ani další svazy nevědí, kde se tyto prostředky vezmou a koho a jak hluboce se škrty dotknou. Proto přeji zemědělcům nejen kvalitní úrodu, ale především pevné nervy, protože ty jsou dnes více, než kdy dříve potřeba,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který zároveň v rámci akce debatoval se studenty středních zemědělských škol.
K účastníků promluvil také radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Naše pole je tradiční a prestižní akcí a jsem rád, že se koná pravidelně v našem kraji. Je důležité, že si na ni nacházejí cestu také mladí, a to nejen studenti středních zemědělských škol. Jistě pozitivní zprávou je určitě fakt, že alespoň v našem kraji stoupá mezi absolventy základních škol zájem o studium na středních školách se zaměřením na zemědělství,“ uvedl radní Miroslav Krčil.
Na výstavě Naše pole je široká škála odrůd zastoupena celkem na 895 políčkách, ochranu a výživu rostlin prezentuje 230 variant, to vše od 43 vystavovatelů. Návštěvníci letošní přehlídky Naše pole mohu vidět přibližně 650 odrůd zemědělských plodin, více než 160 pokusů na ochranu rostlin a přes 85 pokusů z oblasti výživy rostlin. Na akci je tradičně zastoupena také moderní zemědělská technika a nosným tématem předvádění je technika pro lokálně cílené a variabilní aplikace kapalných látek. Dále se na výstavě prezentují organizace, instituce i školy zemědělského sektoru. V rámci výstavy Naše pole se koná také 2. česko-slovenské mistrovství v orbě koňmi a výstava koní pro hospodářské využití.

TJ Plavecké středisko, z.s. U Teplárny 617, 560 02 Česká Třebová přijme zaměstnance na pozici
instruktor plavání
Požadavky:
kladný vztah k dětem a sportu (zvláště plaveckému)
dobré komunikativní schopnosti
příjemné vystupování a zodpovědnost
Co nabízíme:
zajímavou práci na DPP s možností rozšíření pracovního úvazku
možnost absolvování odborného rekvalifikačního kurzu (placeného PŠ)
Práce je vhodná i pro studenty, maminky na mateřské dovolené či aktivní sportovně zaměřené seniory.
Nástup možný v druhé polovině září 2023.
V případě zájmu volejte či pište:  p. Václav Glaser – tel. 603 763 956, plavskola.ct@gmail.com