Českotřebovský deník 167/2023 (14/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Závěrečný koncert ZUŠ 2023

Koncert se konal v úterý 6. června 2023 ve velkém sále Kulturního centra. Na začátku koncertu byli tradičně odměněni nejaktivnější žáci základní umělecké školy za veřejná vystoupení, za účast na soutěžích. Návrhy na ocenění dali sami vyučující. Na videu máme nejen koncert, ale také sestřih z této první části. Další program, který měl 11 programových bodů zahájil smyčcový souboráček žáků 2. - 5. ročníku, který v tomto školním roce řídí Andrea Marková. Smyčcový soubor také program koncertu zakončil. Soubor řídil Bohuslav Mimra, ve smyčcovém souboru vystoupili žáci 5. a vyšších ročníků školy, prezentovaly se houslové party I. a II. houslí, viola a violoncella. Pod vedením dirigenta předvedli Concerto grosso A. Corelliho op. 6 č. 2 (Grave a Allegro). Také výkony sólistů na flétnu, klavír, a zejména el. klávesy měly vysokou úroveň. Filip Hrdlička přednesl dvě skladby T. Foxe na el. klávesy, byl nejúspěšnějším žákem školy v letošním roce, neboť po výhře v krajském kole soutěže ZUŠ získal druhé místo v celostátním kole. Video ze závěrečného koncertu má 50 minut, obsahuje všechny přednesené skladby v pořadí tak, jak byly na programu koncertu

Španělská návštěva

Po naší říjnové výpravě do Španělska v rámci projektu Erasmus+ nastal čas, aby naši hostitelé přijeli za námi. Jejich návštěva se uskutečnila ve dnech 7. až 12. května.
Španělská delegace dorazila do České Třebové ve večerních hodinách v neděli 7. května. Po celodenním cestování byli zahraniční studenti značně unaveni, a tak strávili zbytek večera a následující dopoledne v hostitelských rodinách. V pondělní odpoledne jsme pak všichni společně vyrazili na procházku městem. Španělé měli možnost prohlédnout si například místní kostel nebo poutní kapli na Horách. V úterý jsme navštívili Olomouc, kde jsme absolvovali prohlídku historického centra a navštívili galerii Šantovka. Ve středu jsme se vydali do Punkevních jeskyní a obdivovali anomálie české přírody, jako zdejší krápníky nebo propast Macocha. Ve čtvrtek jsme se byli v parku Javorka podívat na Den Země. Poté jsme se přesunuli na naše gymnázium, kterým jsme Španěly řádně provedli. Po obědě jsme se vydali do Litomyšle a společně se prošli centrem města. Během procházky jsme se dozvěděli více o místní historii. V pátek ráno jsme se s našimi španělskými amigos museli rozloučit, jelikož se z České Třebové přesunuli do Prahy. V hlavním městě strávili dva dny a následně se vrátili zpět do Španělska. Tím byl náš výměnný pobyt ukončen.
Na závěr bych chtěl jménem svým i jménem ostatních studentů, kteří se projektu účastnili, poděkoval za tuto zkušenost, na kterou budeme všichni jistě rádi v budoucnu vzpomínat.  Ondřej Šimek, 7.A

Příští volejbalová sezóna je na celostátní úrovni připravena

Týká se také týmů TJ Sokol Geodézie Česká Třebová. 
Družstvo žen bude opět startovat ve II. lize ve skupině B, kde bude mít jak tradiční, tak poněkud obměněné soupeře: Jiskru Havlíčkův Brod, TJ Sokol Brno Juliánov, Bohemians Praha, Volejbal Červený Kostelec, VK Brno B, Sokol Nové Veselí, Sokol Žižkov I., VSK Praha  a TJ Tatran Střešovice B.
Nově bude vytvořeno další družstvo  v kategorii ženy - juniorky U22, které bude hrát v I. lize ve skupině C.
V této kategorii budou 4 skupiny I. ligy po šesti družstvech. Českotřebovský tým Ženy U22 má ve své skupině tyto soupeře: VK Hronov, TJ Sokol Chlumec nad Cidlinou, SK Dansport Praha, SK Kometa Praha TJ Orion Praha.

V Ústí již vybrali projekty pro participativní rozpočet

Druhým rokem má ústecká veřejnost možnost proměňovat své okolí prostřednictvím participativního rozpočtu PRO ÚSTÍ. Příležitosti hojně využívá, obyvatelé Ústí nad Orlicí letos poslali 29 návrhů na zlepšení života ve městě. Po technické analýze do hlasování postoupilo 19 návrhů. Občané vybírali čtyři projekty ve dvou kategoriích, dva malé do 100 tisíc korun a dva velké do 300 tisíc korun. Hlasování trvalo od 1. do 31. května. V letošním roce byla anketa zorganizována prostřednictvím Mobilního rozhlasu MUNIPOLIS, což přispělo ke zvýšení atraktivity ankety. Počet hlasujících se oproti loňskému prvnímu ročníku výrazně zvedl, celkem hlasovalo 711 lidí. 
V kategorii pro malé projekty nasbíral nejvíce hlasů návrh Kultivace kontejnerových stání a jejich údržba (celkem 411 hlasů), druhý se umístil návrh Kameny zmizelých v Ústí nad Orlicí (celkem 197 hlasů). V kategorii pro velké projekty byl první návrh Obnova dětského hřiště (na stadionu), který získal celkem 299 hlasů, druhý pak návrh Hylváty, hřiště „Pod kuželnou“ (celkem 295 hlasů). Se všemi projekty, vítěznými i ostatními, se můžete seznámit na webových stránkách města na adrese https://www.ustinadorlici.cz/cs/pro-usti.
Záměry odsouhlasila rada města a bude zahájena jejich administrativní a projektová příprava, po které bude v roce letošním nebo příštím následovat vlastní realizace projektů.

Kraj pomůže se zázemím na chrudimském (prvoligovém) zimáku

I přesto, že hokejová sezona skončila, je na zimním stadionu v Chrudimi poměrně rušno. I díky přislíbené podpoře Pardubického kraje se zde upravuje zázemí šaten, které bude mimo jiné využívat rezervní tým HC Dynamo Pardubice. Ten má v Chrudimi své sídlo a hraje zde domácí prvoligové zápasy.
„Na základě jednání s vedením HC Dynamo Pardubice jsme přislíbili finanční podporu na rekonstrukci zázemí šaten přímo v objektu zimního stadionu v Chrudimi. Ty už dnes nevyhovují standardům pro druhou nejvyšší soutěž a klub se je po dohodě s městem rozhodl zrekonstruovat a přesunout do nich zázemí rezervního týmu, který měl v uplynulé sezoně šatny ve vedlejší budově přiléhající k zimnímu stadionu. Pokud na červnovém jednání návrh odsouhlasí krajské zastupitelstvo, uvolníme na nezbytné práce jeden milion korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si zázemí chrudimského zimního stadionu v pondělí odpoledne prohlédl.

Krajské Sdružení místních samospráv jednalo v Suché Lhotě - vesnici roku

V Suché Lhotě nedaleko Litomyšle se v úterý odpoledne uskutečnilo jednání Krajského shromáždění Sdružení místních samospráv Pardubického kraje. Toho se zúčastnili také zástupci krajské samosprávy v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radními Miroslavem Krčilem a Ladislavem Valtrem.
Hejtman Martin Netolický v rámci setkání hovořil mimo jiné o dopadech vládního konsolidačního balíčku na místní samosprávy. „Odhad dopadu konsolidačního balíčku na obce činí 34 miliard korun. Jedná se mimo jiné o snížení příspěvku na výkon státní správy, sdílení části daně z nemovitých věcí či podílu na sdílených daních pro obce a kraje. Dále se jedná o snížení příspěvku státu pro kraje ze Státního fondu dopravní infrastruktury ze šesti na čtyři miliardy korun. Pro náš kraj se jedná o snížení příspěvku o přibližně 120 milionů korun, což je při našem rozpočtu velké číslo a opět se to bohužel projeví na plánování rekonstrukcí silnic v regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který v této souvislosti zmínil také jednání o změně rozpočtového určení daní pro kraje. „V tuto chvíli existuje přibližně 50 možných variant a ve všech si náš kraj stojí lépe než v současnosti, což jen prokazuje, že stávající nastavení je pro náš kraj opravdu nevýhodné, a to celých 19 let. Aktuální návrh, který se jeví jako průchozí, by pro nás znamenal minimálně 800 milionů korun navíc v rámci daňových příjmů, což by logicky výrazně pomohlo nejen v rámci investic do dopravní infrastruktury,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Vzhledem k tomu, že se setkání uskutečnilo v Suché Lhotě, která se v letošním roce stala Vesnicí roku Pardubického kraje, byla řeč také o této soutěži. „Pro letošní rok jsme navýšili krajský příspěvek pro úspěšné obce v rámci soutěže Vesnice roku na tři miliony korun s tím, že vítěz získá jeden milion korun. V případě obce Suchá Lhota, která má rozpočet přibližně 1,7 milionu korun, se jedná opravdu o velkou podporu,“ sdělil hejtman s tím, že pro letošní rok bylo hodnoceno celkem 13 obcí, což je počet, který by krajská samospráva do budoucna ráda výrazně navýšila.
Krajský radní pro oblast venkova, životního prostředí a zemědělství Miroslav Krčil hovořil především o dotačních programech kraje. Jedním z nich je podpora rozvoje vodohospodářské infrastruktury. „Na červnové jednání zastupitelstva předkládáme návrh na rozdělení prostředků v hodnotě 66 milionů korun pro 47 obcí. Také díky této podpoře se v regionu podaří městům a obcím zrealizovat stavby za více jak miliardu korun,“ sdělil radní Krčil. Ten hovořil také o krajském Programu obnovy venkova, který mimo jiné zahrnuje také podporu pro provoz venkovských prodejen a nově také podporu při přechodu standardní pošty do režimu pošta Partner. „Struktura dotačních programů pro obce je dlouhodobě stabilní a ani do budoucna nepředpokládáme výrazné změny. Snažíme se však také reagovat na různé výzvy, mezi které patří právě podpora udržení poštovních služeb na venkově. Pošta totiž stejně jako obchod není jen služba sama o sobě, ale plní také výraznou společenskou úlohu,“ sdělil radní Krčil.
V rámci setkání byla řeč také o tématu digitální technické mapy. Podle radního pro oblast regionálního rozvoje a evropských fondů Ladislava Valtra se Pardubický kraj řadí mezi ty připravené. Nutné však je, aby se připravovaly také jednotlivé obce. „Tvorba mapových podkladů byla krajům uložena novelou zákona o zeměměřictví. Projekt je náročný nejenom časově, ale i technicky. Do kompletní aktualizace a zpřesnění datových podkladů Pardubický kraj investuje přes 237 milionů korun, 196 milionů si však zajistí z dotace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyhlášeného ministerstvem průmyslu a obchodu. Jelikož se mají na vytvoření a aktualizaci digitální technické mapy podílet také obce, tak je naší snahou obcím v regionu maximálně pomáhat jak metodicky, tak právě i s částí jejich povinností v pořizování potřebných dat,“ uvedl radní Ladislav Valtr.

 

Závěrečná úplná uzavírka tunelu Hřebeč  

Jde o tunel na silnici I/35 mezi Svitavami a Moravskou Třebovou. Důvodem stavebních prací je sanace nestabilního svahu u východního portálu tunelu. Stavbaři v minulých týdnech vrtali a betonovali piloty a také vrtali pramencové kotvy. Doprava ve směru na Moravskou Třebovou byla po tuto dobu vedena tunelem, v opačném směru po objížďce po původní silnici. Nyní od pondělí stavební práce již finišují. "Máme téměř dokončenou pilotovou stěnu, následovat bude aktivace kotev, instalace osvětlení a pokládka asfaltových vrstev. S touto fází prací je spojena úplná uzavírka tunelu od 12. do 30. června," uvádí Ředitelství silnic a dálnic ČR. Doprava je až do konce uzavírky vedena po souběžné objízdné trase. Správce komunikací první třídy slibuje, že poté již bude tunel plně průjezdný