Českotřebovský deník 168/2023 (15/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Hasičský den v Kozlově

V sobotu 27. května byl v Kozlově  hasičský svátek, připomínka 115. výročí založení zdejšího sboru dobrovolných hasičů.  Protože přímo v obci není vhodná plocha pro pořádání  hasičského sportu, uchýlili se hasiči na  louku poblíž křižovatky u kozlovské hájenky, kde bylo prostředí pro takovou akci takřka ideální. Rovná travnatá plocha byla přímo napojena na komunikace a umožňovala snadný příjezd   hasičské techniky.  V programu hasičského dne byla soutěž okrsku č. 12. v požárním útoku, byla zde ukázka fingované nehody a ukázka činnosti integrovaného záchranného systému a také ukázka správného postupu při hašení domácího požáru, samozřejmě byly součástí také soutěže a aktivity pro děti.  Akce byla členy SDH Kozlov, ale i funkcionáři okrsku 12 velmi dobře připravena. Pro účastníky bylo jistě zklamáním, že se na tuto akci, která neměla zatím v Kozlově obdobu, nepřijel podívat nikdo z pozvaných hostů z vedení naší radnice. Nyní v sobotu 17. června po 13. hodině budou slavit daleko vyšší a kulatější 150. jubileum  zase hasiči českotřebovského sboru,  bude průvod, výstava hasičské techniky, koncert. ale tak velký rozsah oslav to nebude.  Plakát na oslavy redakce Českotřebovského deníku zatím nedostala.
Českotřebovský deník na Hasičském dnu nechyběl a připravil dvě videa. První z nich zachycuje samotný zásah integrovaného systému při nehodě a ošetření zraněného. Byl publikován již před týdnem a má tisícovku shlédnutí. Nyní předkládáme druhé dvaceti minutové video, na kterém kameraman Libor Vašina představuje soutěž v požárním útoku a zásah u nehody je také ve zkratce jeho součástí. 


TANEČNÍ ŠKOLA NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 

Na závěr soutěžní sezóny nás čekaly ty nejnáročnější soutěže v rámci MČR. Kvalitní sportovní haly, jejich výzdoba a doprovodné programy, to vše dodává tanečníkům i divákům pocit krásného a důstojného svátečního dne. Na 18 000 tanečníků z celé ČR se už od března probojovává přes postupová kola až k tomuto vrcholu.
MČR streetdance disciplín se tradičně koná pod názvem Beat Street v hale Vodova v Brně. Street disciplíny jsou v posledních letech tak skvěle obsazené, že v rámci tohoto mistrovství probíhá i pohárová soutěž pro všechny kterým se na MČR nepodařilo probojovat.
Skupině Angels se podařil v extralize přímý postup na MČR, kde vybojovali postup do finále a skončili na krásném 5. místě z 15 nejlepších týmů v republice. Skupiny Bandidos, Jokers a Rockers startovali v poháru. V poháru se už utkávají týmy bez ligového a věkového zařazení. Takže naše 3 juniorské týmy tančili v tomto poháru i proti dospěláckým extraligovým tanečníkům. Proto jejich umístění bereme jako velmi úspěšné.
Art a disco disciplíny měli své MČR v krásném prostředí Kongresového centra v Praze. Příjemné prostředí spolu s nádherným jevištěm a krásným zázemím pro diváky i tanečníky jsou pro tanečníky i jejich rodiče součástí nezapomenutelného zážitku. Všichni rodiče, kteří naši výpravu doprovázeli, byli na své děti v okamžiku jejich vystoupení pyšní. Dokázat jen "vylézt" na takto veliké pódium plné světel, před jeviště plné diváků, je neuvěřitelný výkon. A to je našim nejmenším tanečníkům 7-8 let. Proto i když se nám na MČR v těchto disciplínách ještě nedaří obsazovat přední pozice, bereme naší výpravu jako velice úspěšnou. Všechny soutěžní formace předvedly krásné výkony na které jsme hrdí. Gratulujeme tanečníkům a děkujeme všem rodičům za podporu. Všechny soutěžní formace můžete shlédnout v sobotu 17. června na závěrečné Akademii TŠ od 16h na zimním stadionu.
Šárka Prossová 


Jak to vlastně je se zdůrazňovanou přezaměstnaností na městském úřadě?

Nezpůsobí chystané změny nestabilitu?
Odpověď by měl dát zadaný personální audit, který je před dokončením, podle uzavřené smlouvy má být předán na konci června. Za 400 tisíc korun dostane vedení města dokument obsahující rozbor situace a z toho vyplývající doporučení. Nevím zda jsou očekávání větší, ale rozhodnutí, jak s tímto získaným dokumentem pracovat, bude stejně na  radě města. Jen bude mít "berličku" o co se opřít. Odpovědnost za rozhodnutí není na auditorech.  Chápu to tak, že po nástupu do funkcí nemohli být členové nového vedení znalí  situace na úřadě, za kterou odpovídá sice formálně starosta, ale především tajemník MěÚ. Přesto ve vedení vznikl velký zájem na tom, aby samospráva mohla více mluvit do práce úředníků na radnici. Proto ten audit, proto vznikla komise pro práci MěÚ a MěP.
Uváděná "přezaměstnanost" nebo jinak řečená "velká režie" samozřejmě ovlivňuje ekonomiku města, svou veřejnou správu město financuje (s příspěvkem státu) ze svého rozpočtu. Takže nebylo bez důvodu, když jsem se na tento problém zeptal auditora Ing. Nováka, který dlouhá léta řeší audit hospodaření města a některých městských společností. Zajímalo mně, zda při řešení opakovaných auditů narazil na tento problém, zda jej vidí jako akutní, vyžadující nějaké akční řešení a zda lze vůbec posoudit optimální zaměstnanost a náklady na veřejnou správu např. srovnáním s jinými úřady obdobného typu tak, jak bylo uváděno. (O této problematice ze začalo mluvit poprvé na jednání zastupitelstva města v prosinci  2022 právě na základě publikovaného srovnání viz ZDE).
Ve své odpovědi mně auditor Ing. Novák nepotvrdil, že by právě srovnání s jinými úřady mohlo být východiskem ke tvrzení, že českotřebovský úřad pracoval méně hospodárně, neboť každý řeší sice obdobné úkoly, ale v jiných podmínkách a souvislostech, každý městský úřad má proto jiné personální složení a prvotní snahou města bylo být to, aby úřad dobře fungoval.
Další novinkou, o které se nahlas zatím nemluvilo, je úprava zřizovacích listin příspěvkových organizací  města, umožňující provádět rekonkurzy na jejich ředitele tak, jak to je běžné na školách, kde to je ovšem dáno dikcí školského zákona. Ostatní ředitelé dalších neškolských příspěvkových organizací  měli klid a nemuseli se trápit každých šest let opakovanou přípravou na obhájení své ředitelské pozice. Nyní tomu díky provedené změně to tak být nemá, je to zaknihováno ve zřizovacích listinách. Na vyhlášené rekonkurzy se bude moci ovšem přihlásit i kdokoliv odkukoliv, kdo bude splňovat podmínky...  Město jako zřizovatel chce mít možnost mluvit  do obsazení pozic ředitelů svých příspěvkovek. Tato možnost ale byla samozřejmě i v předchozí době. Nyní  se z toho stává metoda, jak více zdůraznit, kdo řídí město a chce tímto opatřením více než dosud prosazovat svůj vliv také např. v práci Sociálních služeb, Kulturního centra, Městské knihovny a Městského muzea. Je třeba ovšem současně napsat, že obdobné řešení jsem zatím v jiných městech nenašel. Možná si vedení města pro sebe bere "větší  krajíc", než je obvyklé, tedy více práce a především větší odpovědnost. Protože ta "hra s konkurzy" a  nebo zvýšený vliv samosprávy na  chod úřadu se může vymstít nestabilitou systému.
Na jedné straně se čeká na výsledek personálního auditu a na druhé straně současně již nyní vedení řeší snižování mezd v podobě nových platových výměrů pro zaměstnance města a to v době dvouciferné inflace. Připomeňme, že mzdy zaměstnanců  ve veřejné správě (podobně jako ve školství) jsou mzdy tabulkové,  kde zařazení má odpovídat funkci, vzdělání, praxi a věřím, že odpovídalo. Jedinou možností jak upravit výši platů tak bylo poskytování osobních příplatků..... Pokud vím, tak k těmto prováděným úsporným opatřením v mzdové oblasti  žádné usnesení publikováno nebylo. Nicméně mediální humbuk o tom, že pracovníci města berou velké výplaty na úkor ostatních položek městského rozpočtu padl v některých případech na "úrodnou půdu". Takže žadatel o dotaci, která nebyla udělena v požadované výši vykládá (nejen) pracovníkům města, "Kdyby byly výplaty na radnici nižší, možná bych dostal dotaci celou". Že se za takových podmínek na radnici pak těžko pracuje, nemusím vysvětlovat. Ke stabilitě systému veřejné správy to rozhodně nepřispívá.  Věřím, že to nebylo cílem mediální diskuze, nicméně je to jejím důsledkem. (mm)

Po jedenácti letech na festival Smetanova Litomyšl přijel český prezident. 

Petr Pavel s manželkou Evou dorazil do Litomyšle ve čtvrtek navečer. Navštívil zahajovací koncert festivalu a následně také nocoval v apartmánu hotelu Aplaus.
„Pan prezident nám vzkázal, že čím méně formální to bude, tím lépe,“ uvedl šéf litomyšlského hotelu Aplaus David Fišer, který s manželkou Anetou předá prezidentovi unikátní skleněné těžítko s litomyšlskou lilií od uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Právě tady budou mít lidé možnost se s prezidentem setkat a třeba se s ním i vyfotografovat.
Po večeři v hotelu se prezidentský pár za doprovodu ochranky a dalších hostů přesune do Festivalové haly, která je letos  na zimním stadionu kvůli rekonstrukci zámku Smetanova Litomyšl koná. Prezident Petr Pavel zahájil  65. ročník festivalu. Na Slavnostním zahajovacím koncertu uvede Česká filharmonie pod taktovkou Tomáše Netopila skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Na programu je Smetanovo Scherzo z Triumfální symfonie E dur, Rachmaninův Koncert c moll pro klavír a orchestr a Dvořákovy Slovanské rapsodie.  Zdroj: Orlický deník

Tunel Homole by mohl být podstatně levnější než bylo v plánu

Půlkilometrový tunel Homole pro dálnici D35, který bude před Vysokým Mýtem podcházet silnici I/17 z Chrudimi, bude možná o 30 procent levnější, než činil odhad státu. Do tendru na jeho výstavbu se přihlásilo pět firem, všechny nabídly nižší než předpokládanou cenu 2,5 miliardy korun. Vůbec nejnižší částku nabídla společnost Eurovia - 1,754 miliardy.
Tunel Homole je sice součástí úseku Ostrov - Vysoké Mýto, bude se však kvůli technické náročnosti stavět samostatně. Na zbytek úseku bylo vypsáno výběrové řízení v minulých dnech. Pro řidiče se šestikilometrový úsek dálnice D35 do Vysokého Mýta, který naváže na již hotovou dálnici z Opatovic nad Labem do Ostrova, otevře v roce 2026. (Zdroj Orlický deník) 

 

České dráhy rozšiřují svou nabídku palubní zábavy. 

 České dráhy opět rozšiřují počet vlaků, ve kterých je pro cestující dostupný palubní portál s filmy, hudbou, audioknihami, hrami a informacemi o cestě. Takzvaný infotainment do celkem 14 vlaků InterPanter dodává česká technologická společnost Passengera. Její digitální služby již cestující znají například z jednotek Pendolino (Wi-Fi a infotainment od roku 2013) a InterJetů (infotainment od roku 2021). InterPantery s nově nasazeným palubním portálem poslouží zejména cestujícím na Moravě, jednotky nejčastěji jezdí mezi Brnem a Olomoucí, Hodonínem a Prahou. Na velkoprostorové jednotky InterPanter cestující narazí zpravidla na linkách R13 a R19 mezi Brnem a Olomoucí, Hodonínem nebo Prahou. Tyto elektrické vlaky poprvé nasazené v roce 2015 cestujícím nabízí Wi-Fi zdarma, elektrické zásuvky a nízkopodlažní prostor pro osoby na invalidním vozíku, kola a kočárky a také palubní infotainment od české technologické společnosti Passengera. Více ZDE


Kraj dlouhodobě pomáhá policii s modernizací techniky
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve středu se zástupci Nezávislého odborového svazu Police ČR v čele s předsedou předsednictva Tomášem Machovičem, místopředsedou za vězeňskou službu Petrem Cieluchem a předsedou veteránské sekce Jiřím Merglem. Řeč byla mimo jiné o možnostech podpory ze strany kraje a spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie Pardubického kraje.
„Intenzivnější podporu pořízení moderního vybavení pro krajské policejní ředitelství jsme zahájili s tehdejším krajským policejním ředitelem a později policejním prezidentem Janem Švejdarem. Domluvili jsme se na systému finanční podpory na nákup moderního vybavení či různé techniky, kterou by si krajští policisté nemohli běžně pořídit. Od té doby se pravidelně de facto každý rok snažíme podporovat konkrétní projekty, které pomáhají ochraně majetku a obyvatelstva,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že se jednalo například o nákup moderního radaru Ramer, pořízení monitorovacího a pátracího vozidla, otevření služebny na Dolní Moravě či nákup zobrazovacích stěn umístěných na integrovaném operačním středisku v Pardubicích či vybudování preventivně informačního centra, které slouží mimo jiné pro přednášky žákům základních a středních škol. Řeč byla také o problematice vězeňství, odměňování policistů a nastavení systému výsluh.
Hejtman zároveň za dlouholetou podporu aktivit policejních veteránů a podporu práce Policie ČR obdržel čestné členství v Nezávislém odborovém svazu Policie ČR.
Nezávislý odborový svaz Policie České republiky byl založen 19. července 1990 jako první odborová organizace příslušníků a zaměstnanců Policie České republiky. Jedná se o největší odborovou organizaci, která sdružuje příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů, ale také Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva spravedlnosti ČR a organizačních složek státu zřízených k plnění jejich úkolů, s počtem členů více než 17 tisíc ve služebním či pracovním poměru. Organizace podporuje také aktivity bývalých příslušníků v rámci členství pro veterány, kterých jsou více jak dva tisíce.