Českotřebovský deník 169/2023 (16/6)


Vyřeš zločin! STOPA !           

 
Léto v českotřebovském městském muzeu bude jiné nž v jiných letech. Místo tradiční letní "volnočasové" výstavy můžeme letos v městském muzeu řešit detektivní příběh. Návštěvnici se stanou přímo členy vyšetřovacího týmu, který má za úkol vyřešit zločin - přímo vraždu - a místo činu je skutečně na prohlídkové trase v městském muzeu. Skupina nebo jednotlivec obdrží pracovní list, vlastně průvodce výstavou STOPA, do kterého si má zapisovat postupně všechny své postřehy a zjištění.
Při postupném  vyšetřování se účastníci pátrání "mimochodem" seznámí s jednotlivými vyšetřovacími metodami, které používá moderní kriminalistika. A tak na trase projdu třeba pitevnou, laboratoří, výslechovou místností, seznámí se s metodami daktyloskopie, trasologie a dalšími. netřeba všechno vyzrazovat. V poslední výstavní místnosti pak dochází k utřídění získaných zjištění a k odhalení pachatele, Samozřejmě to není tak jednoznačné je třeba všechno znovu promyslet a zkontrolovat,  Ze tří podezřelých bude pachatelem (nebo pachatelkou jen jeden...)
Výstava neměla tradiční vernisáž, místo ní byla komentovaná prohlídka pro zájemce. S jednou takovou skupinou jsme se vydali s průvodkyní Mgr. Jitkou Pekovou, předsedkyní kulturní komise Mgr. Magdalénou Peterkovou a  kameramanem Liborem Vašinou, abychom vytvořili detektivní příběh také na videu Českotřebovského deníku. Dá to chvíli na zpracování, takže zatím můžeme uvést pár fotografií, které vypovídají, jaké to na této detektivní výstavě je, jak vypadá místo činu, jak také třeba v pitevně nebo na dalších kriminalistických pracovištích.  Detektivní příběh je výhodné projít ve skupince,  ideální je rodina s dětmi tak od druhé či  třetí třídy dobře zběhlých ve čtení . Určitě budou dobře spolupracovat a třeba se jim opravdu podaří zjistit, který nebo která z podezřelých je skutečným vrahem. V muzeu neteče krev a nejsou tu žádné drastické scény. Nicméně např. nářadí z piteven je zde opravdové, stejně jako prostřelené lebky a jiné ukázky  následků trestných činů.  Výstava bude otevřena přes celé prázdniny, takže  není třeba spěchat. Můžete sem také přivést i naše prázdninové návštěv.
Výstava je pořádána ve spolupráci s Mendelovým muzeem MUNI Brno. (mm)
 

Struktura dotací Národní sportovní agentury by měla být zachována

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s předsedou Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem. Řeč byla o aktuální struktuře dotačních programů či záměrech měst a obcí v Pardubickém kraji.
„V rámci cest po regionu a jednání se starosty měst a obcí se velmi často setkávám s dotazy na finanční podporu z Národní sportovní agentury. Mezi tyto obce patří například Žamberk a Mladkov. V případě Žamberka se jedná o záměr stavby zimního stadionu a v Mladkově připravují vybudování regionálního tréninkového centra pro požární sport. Proto nás zajímalo, zda budou pro letošní rok vyhlášeny dotační výzvy v parametrech loňského roku. Tento předpoklad podle předsedy NSA Ondřeje Šebka je, což je nejen pro Žamberk a Mladkov dobrá zpráva, protože mají projekty velmi dobře připravené,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten s Ondřejem Šebkem, který do vedení agentury nastoupil v prosinci loňského roku, mluvil také o krajské podpoře sportu či fungování regionálních sportovních akademií.
Vybudování zastřešeného víceúčelového sportoviště s ledovou plochou je v Žamberku velké téma již několik let. Stávajícímu vedení města se podařilo zredukovat původní projekt, který vycházel až na 150 milionů korun bez DPH. „V tuto chvíli se nám podařilo projekt upravit na přibližně 65 milionů korun včetně daně tak, aby byl realizovatelný i bez dotací. Pevně však věříme, že se nám podaří s projektem ve výzvě Národní sportovní agentury uspět. Předpokládáme, že bychom na podzim měli mít vysoutěženého dodavatele,“ řekl starosta Žamberka Jiří Mencák s tím, že projekt obsahuje zastřešení kluziště, čtyři šatny a přípravu střechy na umístění fotovoltaiky, ze které bude možné napájet nedaleké koupaliště. „V letních měsících bude hala připravena na in-line hokej, florbal, hokejbal či volejbal, což nám samozřejmě pomůže s ekonomikou provozu,“ doplnil Mencák.
Starosta Mladkova Roman Studený představil projekt regionálního centra pro hasičský sport. „Projekt jsme řešili v rámci metody Design & Build a výsledná cena v tuto chvíli činí 25 milionů korun. V rámci záměru chceme stávající areál kompletně zmodernizovat, doplnit o zázemí či tartanovou dráhu, protože stávající škvára je krajně nevyhovující,“ sdělil Roman Studený.


Evropský týden mobility 


V tradičním termínu od 16. do 22. září 2023 se můžeme opět připojit k celoevropské akci Evropský týden mobility. Cílem je propagovat alternativní způsoby dopravy a udržitelnou městskou mobilitu.

❓Máte nápad na akci, která by se u nás mohla zrealizovat a jste ochotni se na její přípravě podílet? Pak svůj návrh (stručný popis) zašlete na redakci Českotřebovského deníku.  Po dohodě můžeme nabídnout využití mediální propagaci na webu nebo facebooku  a také v rámci v rámci prezentace celého Evropského týdne mobility. Předem děkujeme. Ideální by bylo, kdyby se připojilo  celé město Česká Třebová. Zatím to můžeme slíbit jen za Koalici pro Českou Třebovou, která se k akci připojila již v loňském roce a tak letos tímto vyzývá k následování !


Tvrz Bouda se dočkala výsuvné dělostřelecké otočné věže. Model váží 1,2 tuny

V pátek dopoledne byl v objektu K-S 22 Horymír na tvrzi Bouda v lesích nedaleko Těchonína odhalen model dělostřelecké výsuvné otočné věže, tedy zbraně, která byla v rámci československého opevnění považována za nejdůležitější součást dělostřelecké tvrze. Nejen v případě Boudy však tato zbraň nebyla nikdy instalována. Z iniciativy a za financování Pardubického kraje, který je vlastníkem tvrze Bouda, tak vznikl pod rukama Ondřeje Schejbala věrohodný model v poměru 1:10 o váze 1,2 tuny.
„O myšlence vytvořit věrohodný model dělostřelecké otočné věže, která měla být hlavní zbraní tvrze Bouda, jsme hovořili již před čtyřmi lety s Martinem Ráboněm a modelářem Ondřejem Schejbalem. Tehdy to vypadalo jako sen, k jehož realizaci bylo tehdy ještě hodně daleko, jelikož neexistovalo příliš mnoho dochovaných plánů, podle kterých by bylo možné model postavit. Nakonec se však díky nezměrnému úsilí všech zapojených historiků a nadšenců podařilo zajistit potřebné výkresy a pod rukama Ondřeje Schejbala vznikl věrohodný a plně funkční model v poměru 1:10, který váží 1,2 tuny. Jsem přesvědčený, že se stane dalším lákadlem pro návštěvníky tvrze, kterým ukáže, jak měla tato zbraň fungovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Začátky příprav nebyly podle autora modelu Ondřeje Schejbala vůbec jednoduché. „Při zahájení prací jsem vycházel z jediného sestavného výkresu z roku 1937, několika stran strojopisu a výkresů na pancéřové prvky. Ty měly jen orientační kóty a vyznačená těžiště, protože měly sloužit jako podklady pro zamýšlenou přepravu na dělostřelecké tvrze. Později k tomu ještě přibyla německá kopie zadávacích a přejímacích podmínek, což je vlastně takový manuál, který popisuje jednotlivé funkce a obsluhy zařízení věže,“ řekl Schejbal. Důležitým pro další postup byl přelom roku 2020 a 2021, kde se podařilo získat velké množství archivních podkladů ze Slovenska. „Díky tomu jsem měl najednou k dispozici cca 650 originálních výkresů k věži. Ukázalo se však, že vývoj věže pokračoval i po Mnichovu a některé původní komponenty neodpovídaly původní verzi. Proto se nám také práce na finální podobě modelu protáhly,“ vysvětlil Schejbal.
Výsledný model byl dokončen na jaře letošního roku a v průběhu května přemístěn z Vysokého Mýta do objektu K-S 22 Horymír. Téměř 1,2 tuny vážící model v měřítku 1:10 doplňuje pět figur vojáků vysokých 17 cm, což dodá návštěvníkům představu o stísněných podmínkách ve vybaveném objektu. Pro potřeby výroby vznikly téměř čtyři tisíce výkresů. Pohony zajišťují elektromotory prostřednictvím ozubených soukolí a převodů. Řídící elektroniky jsou ovládány vysílačkou, i když její ovládací panel je pevně připojen k modelu.

Změna  OSPODu odspodu

Název závěrečné konference více než tříletého evropského inovativního projektu je vypovídající pro všechny zasvěcené, ale méně pro širokou veřejnost. Pojďme proto stručně vysvětlit, na co čerpal Pardubický kraj finance Z Evropské unie a jak se to projeví v sociální péči o ohrožené děti a rodiny.
Laik si při slově OSPOD představí soudružku Zubatou z filmu Kolja, případně Barnevern v Norsku. Tedy úřad, který rodinám odbírá děti, pokud se o ně rodina řádně nestará. Nutno ale říct, že úřady tohoto druhu prošly v posledních letech v mnoha evropských zemích velkou proměnou. Partnerem Pardubického kraje v tomto projektu byl podobný úřad v nizozemském Amsterodamu, kde mohli účastníci čerpat zkušenosti a jehož ředitel byl jedním z průvodců projektu. Dalšími účastníky byl výzkumný tým Filozofické fakulty Univerzity Pardubice a společnost Gov Lab.
Nemusí se měnit paragrafy, ale myšlení
„Pilotně jsme připravili tento projekt pro tři orgány sociálně-právní ochrany dětí z obcí s rozšířenou působností a pro krajský OSPOD. Jednalo se o Lanškroun, Českou Třebovou a Žamberk. Cílem bylo zlepšení situace rodin v krizi. Změna způsobu práce OSPODu, využívání nových nástrojů vytvořených na základě analýzy a práce s daty, podporuje lepší spolupráci a vede rodinu k přebírání zodpovědnosti za řešení svých problémů. Teprve pak může dojít k nalezení skutečně funkčního řešení.  Účastníci potvrdili, že není potřeba měnit zákony, paragrafy, ale stačí změnit myšlení a přístup k problémům,“ řekl na úvod radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola.
Rodina je plnohodnotný člen týmu
Účastníci, nebo spíše účastnice, prošly řadou školení a provázení novými metodami, s analytiky rozebíraly dopady různých kroků a seznamovaly se s názory klientů. Podle toho upravovaly postupy ve spolupráci s metodiky a průvodci. Základním východiskem bylo, že rodina je plnohodnotným členem týmu, který hledá nejlepší řešení. Je potřeba jí naslouchat, stavět na jejích silných stránkách, chválit pokroky, poskytovat podporu a chovat se k ní partnersky. Každý člověk je odborníkem na svůj vlastní život. Pokroky mohou být postupné, ale přesvědčivé a udržitelné. 
V zahraničí se daří snižovat administrativu a více jezdit za klienty, u nás se stále hodně věcí řeší v kanceláři. I to se nyní mění, rodinám se dostává větší pozornosti. „Vy jste vlastně první, kdo mě vyslechl, koho jsem zajímala,“ řekla jedna z klientek pracovnici OSPODu. A tak by to mělo být pravidlem.
„Pardubický kraj nyní získal prostředky na navazující projekt, díky kterému bychom chtěli získané poznatky šířit dál. Pracovnice zapojených OSPODů nám potvrdily, že změna myšlení sice bolí, ale stojí za to,“ dodal Pavel Šotola.

 

MÁK A STAVEBNICE CHEVA V ÚSTECKÉM MĚSTSKÉM MUZEU


Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo novou výstavu věnovanou máku, tradiční plodině nejen české kuchyně. Dozvíte se více o tisícileté historii pěstování maku, tradičním zpracování a využití, prospěšnosti v našem jídelníčku i nepostradatelnosti v moderní medicíně.

Výstava je doplněna makovými obrazy a dekoracemi z dílny Marcely Šimečkové a potrvá do začátku září.

Druhou zahájenou výstavou je pak široká expozice ryze české stavebnice CHEVA ze soukromé sbírky Františka Šimka. Výstava představuje kompletní sbírku modelů ze stavebnice Cheva, která mimo jiné rozvíjí tvořivost, logické myšlení i vytrvalost dítěte. Po celou dobu bude pro návštěvníky otevřena Cheva-herna.

Přijďte se do Hernychovy vily pobavit a dozvědět se něco nového.