Českotřebovský deník 170/2023 (17/6)
NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:  FENOMÉN ŠVABINSKÝ = celodenní akce městského muzea

Českotřebovské městské muzeum uspořádalo na počet 150. výročí narození Mistra Švabinského  celodenní akci Fenomén Švabinský. V dopoledním programu byly v přednáškovém sále muzea na semináři předneseny příspěvky o životě a díle Maxe Švabinského. Odpolední program byl v Kozlově. Kozlovské obcobí Maxe Švabinského je považováno za nejplodnější.
První zastávkou na trase Kozlovem byl nedaleký Pecháčkův statek, malá Vejrychova chaloupka byla dříve jeho součástí. Dodnes zůstal v majetku potomků rodiny Vejrychovy.
Obdiv si zasloužil také snad původní interiér Hurtova hostince. I toto místo je poznamenáno uměleckou činností Maxe Švabionského a má svůj genius loci. Ne náhodou si tento prostor vyhlídli před lety také studenti ostravské univerzity pro svoje prázdninové umělecké soustředění, na kterém vznikly betonové sochy, které dodnes zdobí park Javorka.   
Účastníci procházky se potom shromáždili v sále hospůdky U Sitařů, kde pracovníci Kulturního centra připravili předpremiérovou projekci filmu ostravského studia České televize s názvem Slasti a hořkosti mistra Švabinského.  Je to nový film, jehož části se natáčely v loňském roce také u nás, v českotřebovském muzeu na výstavě díla Karla Vejrycha a Maxe Švabinského a také samozřejmě i v Kozlově. Ve filmu hovořil např. pravnuk Maxe Švabinského Dr. Martin Kuna, prasynovec mistra akademický sochař Tomáš Vejdovský, kterého ve Třebové známě jako syny ne tak dávno zesnulé Jany Vejdovské, vnučky Karla Vejrycha pianisty. Hovořila také ředitelka českotřebovského muzea Jana Voleská. Film dosud nebyl na televizních obrazovkách uveden, ale autoři  souhlasili s uvedením v Kozlově v rámci naší akce Fenomén Švabinský. Jako poděkování autorům hodinového filmu zazněl dlouhotrvající potlesk publika.
Fenomén Švabinský byl hlavní událostí pátku 16.června.  Materiály pro video byly dnes zpracovány stejně jako podklady pro fotoreportáž Martina Šebely. Mám tedy vzácnou příležitost uvést všechno společně v jednom dokumentu. Překvapením byla velká účast veřejnosti, pořadatele velmi potěšila.

Fotoreportáž Martina Šebely obsahuje: Procházka Kozlovem "Po stopách Maxe Švabinského" + prohlídka chaloupky Maxe Švabinského + Připomínka divadelní instalace "Ach ten Éros" v provedení  divadelního spolku Triarius