Českotřebovský deník 172/2023 (19/6) 
Nové video Českotřebovského deníku: Akademie Taneční školy 

Tradiční závěr tanečního roku Taneční školy Česká Třebová se opět konal na zimním stadionu na Skalce. Je to místo vhodné nejen pro hokej, florbal nebo hokejbal, ale stejně dobře zde lte organizovat koncerty nebo taneční show, v podobě Akademie taneční školy.  A nebyla to jen akademie,  byl i další program. Uvádíme 45ti minutový výběr z 30 vystoupení, které byly součástí programu akademie.Na akademii vystoupilo 370 tanečníků. Slavnostního zahájení se zúčastnil i starosta města Zdeněk Řehák.
 Odkaz na video ZDE
Taneční škola Česká Třebová má vynikající stmelený a kreativní kolektiv lektorů a trenérů. Na akademii byl představen divákům. Šárka Prossová vyjádřila všem za jejich práci velké poděkování. Zájem, veřejnosti byl velký, ochozy zimního stadionu byly zaplněny.  

Začal Týden sportu - samozřejmě na Pekláku

Tradiční program na sjezdovce Peklák byl dodržen i v letošním roce. Počasí přálo a zájem sportujících dětí byl velký, atmosféra bojovná, ale sportovní.  Každý rok také připravujeme z pondělního dění 19.6. fotoreportáž Mirky Červinkové a bude tomu i letos.
 Fotografie máme v samostatném souboru, který najdete ZDE 

Koncert houslové třídy Jitky Novákové 

Tradičně je koncertní program zušky ve školním roce uzavřen samostatným koncertem houslové třídy Jitky Novákové.   Bylo tomu tak i v letošním roce. koncert se konal v pondělí 19. června 2023 v malém sále Kulturního centra. Vystoupili žáci této houslové třídy od 1. ročníku až pro žáky II. stupně, také ve skupinách a nakonec provedli ve společném vystoupení velmi dobře vybranou skladbu.  Na koncertu natáčel i Českotřebovský deník, videosream koncertzu uvedeme zítra v úterý 20. června večer.

Patrik Vebr nejrychlejší Čech také na půlmaratonu v Olomouci

 
Včera jsme v první informaci o dalším úspěchu Patrika Vebra  slíbil video, tak jej uvádím, je krátké a má bohužel rozlišení se stopami systém,u WhatsApp. Ale dává radost tak jej uvádím a k tomu také výsledkovou listinu prvních 15 závodníků. Celkem běželo v závodě asi 2780 běžců. Odkaz na video najdete ZDE
Výsledková listina

Nová úprava kontejnerových hnízd začala v loňském roce

Tohle se hodně povedlo. Navíc na Podbranské přibyly kontejery pro textil a kovy, což je fajn. Jen to strkání plechovek po jedné je podivné. Takže jsem pochopila pytle s plechovkami u kontejnerů. . Kontejnery navíc již nejsou tak přeplněné. Zdraví VV
Podbranská ulice

Ochrana obce Štěnec na Chrudimsku  před velkou vodou dokončena

na podzim loňského roku se začalo s realizací projektu, jehož cílem bylo ochránit Štěnec, místní část obce Jenišovice na Chrudimsku, před velkou vodou. Začátkem června pak byla stavba za necelých 7 milionů dokončena. Jde o první stavební akci, kde zajišťoval financování a technický dozor Institut environmentálních výzkumů a aplikací (IEVA), jehož zakladatelem je Pardubický kraj.
 Na Řepnickém potoce je vybudován rozdělovací objekt přibližně 500 metrů nad obcí, jenž k ní pustí jen takové množství vody, které bezpečně proteče zatrubněním ve Štěnci. Zbývající průtok bude směřovat přes Štěnecký rybník a obci se zcela vyhne. „Ve Štěnci čekali na takové opatření už delší dobu, je proto skvělé, že se stihlo za několik měsíců vybudovat a povodně v této části Jenišovic snad budou minulostí. Stěžejní pro nás bylo, že jsme mohli akci investorsky převzít od Lesů ČR, podařilo se nám odkoupit všechny pozemky, a že IEVA získala na projekt finanční podporu prostřednictvím Norských fondů z výzvy Bergen, která pokryla asi 85 procent celkových nákladů na stavbu,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.  Institut zapracoval v roce 2020 protipovodňové opatření pro Štěnec do své Regionální strategie adaptačních opatření (ReSAO).
V průběhu letošního roku IEVA pořádá semináře pro obce, kterých by se mohly dotknout další plánované aktivity, jejichž cílem je řešení problémů se suchem a nedostatkem vody. „Prověřujeme nyní možnosti revitalizace řeky Svitavy v úseku mezi Březovou nad Svitavou a Hradcem nad Svitavou tak, aby došlo ke zlepšení stavu koryta a nivy řeky. Dalším projektem, na kterém pracujeme, je revitalizace Banínského potoka. Kromě toho se nám podařilo zrealizovat výsadby u cyklostezky z Jevíčka do Velkých Opatovic. Chystáme i výsadbu na polní cestě, která propojuje město Luži s místní částí Radim,“ představil záměry Institutu environmentálních výzkumů a aplikací jeho ředitel Petr Řezníček.