Českotřebovský deník 173/2023 (20/6) 
Jednalo zastupitelstvo města

Z jednání jsem obvykle a pravidelně publikoval  v Českotřebovském deníku poměrně podrobnou informaci, v poslední době i záznam z jednání. Město totiž vysílá přímý přenos, publikování záznamu není jednacím řádem dovoleno.  Přesto zůstávají on-line vysílané přenosy trvale přístupné na webu města  a je tím tedy jednací řád zastupitelstva města porušován. Je to tak třeba i s "přímým přenosem" z dubnového jednání, který je i nyní přístupný.  Je tedy zbytečné, aby byl záznam publikován znovu na webu Českotřebovského deníku, i když to v praxi znamená další stovky shlédnutí navíc. Záznamy si uchovávám pouze pro svou potřebu a mám tedy možnost z těchto záznamů vybrat potřebný úsek, abych mohl dokumentovat vyjádřená sdělení k některé problematice. Považuji však za potřebné, aby se současný neprávní stav, kdy není dodržován jednací řád, změnil a zveřejnění záznamů zjednání bylo tedy jednacím řádem povoleno. Jedná se především o to, že při zveřejnění záznamů je zapotřebí ošetřit publikovaný dokument tak, aby vyhověl podmínkám ochrany osobních údajů (GDPR).
Zatímco na webech jiných měst jsou o jednání zastupitelů poskytnuty přehledné informace, tak z včerejšího jednání byla publikována na webu města pouze zpráva o tom, že se město opět vrátí  do destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, ze které před lety vystoupila, neboť minulé zastupitelstvo vidělo v členství v této společnosti pouze zbytečné výdaje a žádný užitek. Je zajímavé, že v současné době, kdy především 3PK vyzývá k úsporám, tak tento krok k úsporám nevede. Myšlenka na "znovuvstoupení" do této společnosti nevznikla doma, tedy uvnitř zastupitelstva, ale po  návštěvě starosty města Zdeňka Řeháka, na únorovém veletrhu cestovního ruchu v Praze Letňanech, kde se za přítomnosti hejtmana Martina Netolického jednali i se zástupci zmíněné destinační společnosti. Jako zdůvodnění tohoto kroku  jsem očekával nějaké nové výhody pro město, ale zdůvodněné je jiné: "Vlastními silami nejsme schopni efektivně propagovat naše město na takové úrovni, jakou nabízí destinační společnost se svým zázemím, praxí a kontakty v oboru turistického ruchu. Hodnota nabízených služeb z mého pohledu jednoznačně převyšuje výši členského poplatku,“ uvedl starosta Zdeněk Řehák. Ani jedno slovo ovšem nepadlo o tom, že bychom byli  schopni daleko efektivněji propagovat naše město v jiné destinační společnosti "Pomezi Čech a Moravy", která nám je daleko bližší, máme ji "za humny" sdružuje blízká města Litomyšl, Vysoké Mýto, Svitavy, Poličku a Moravskou Třebovou s jejich okolím a  Česká Třebová by do této "party" dobře zapadla. Rozumím tomu tedy tak, že už předem bylo znovupřistoupení projednáno a slíbeno a zbývala jen maličkost - souhlas našeho městského zastupitelstva. Zbytečné byly texty, které na výše uvedenou skutečnost upozorňovaly, nikdo se tím nezabýval.
Na jednání zastupitelstva byly i další významné  programové body. Zejména se jednalo o změny rozpočtu města a hospodaření loňského roku. Letos jsou některá rozpočtová opatření na rozdíl od předchozí doby v kompetenci rady města a tak je změn v rozpočtu celá řada a veřejnost s nimi nebyla řádně seznámena. Zastupitelstvo nyní schvaluje je takové změny, které mění strukturu rozpočtu, realizují se nové investice a zřizují se položky, které v rozpočtu nebyly. To právě nastalo i nyní v červnu. Zastupitelé měli možnost účasti na předjednání rozpočtu, proto veřejná diskuze k tomto bodu jednání je omezená. Nicméně jde o veřejné projednání s přímým přenosem pro veřejnost, proto  by vysvětlení mělo být daleko důkladnější. Podávané informace jsou prakticky podávány pro informované bez prezentování měněných kapitol a veřejnost se v tom zcela ztrácí. Jako by to nebyly veřejné prostředky. Možností jak to přiblížit veřejnosti by potom byl písemný přehled změn, který by byl součástí zprávy o jednání zastupitelstva. Bohužel nic takového připraveno nebylo. Jistě by stálo za to také nějak shrnout 25 minut dlouhý projev Martina Netolického na úvod jednání  vlastně mimo jeho stanovený program. Asi to zřejmě nebylo zapotřebí, jako by se jednalo pouze o jeho vlastní názorové vystoupení. 
Osobně si beru za cíl vysvětlit a popsat alespoň hlavní realizované a schválené rozpočtové změny. Jako člen finančního výboru jsem s nimi dobře seznámen. V letošním roce těchto změn velmi přibylo a tak podoba rozpočtu původně schváleného a rozpočtu po provedení dosavadních změn se velmi liší. Každá změna přece měla nějaký účel a měla by být vysvětlena a posouzena i ze strany veřejnosti. S tím si však nikdo žádnou starost nedělá. Právě tyto informace od města ovšem chybí. Dění na radnici by mnělo být transparentní a při sledování zpráv o hospodaření tam najdete řadu otazníků, které nikdo neřeší. Obecně řečeno - přestože do oblasti propagace a informování rozhodně s prostředky nešetříme, tak je zpravodajství zajišťováno pouze velmi povrchně, nenahradí to ani sebevíc fotografií z jednání.  (mm)

Nové video Českotřebovského deníku: Houslový koncert třídy Jitky Novákové

Koncert se konal v pondělí 19. června 2023 v malém sále Kulturního centra. Vystoupilo 12 žáků  této houslové třídy od 1. ročníku až pro žáky II. stupně ZUŠ, také ve skupinách a nakonec provedli ve společném vystoupení velmi dobře vybranou a populární skladbu, Menuet L. Bocheriniho. Jitka Novákova ve svém vystoupení zhodnotila  právě končící školní rok, 4 žáci třídy patřily mezi absolventy a vystoupili na absolventských koncertech. Zajímavostí byla možnost zúčastnit se houslových kurzů s houslovým virtuózem Jaroslavem Svěceným a vystoupit s ním na společném koncertu. Jitka Nováková poděkovala žákům za aktivitu a rodičům za spolupráci. Poděkování patří také Miladě Hamplové, která si na sebe vzala náročný úkol zajistit klavírní doprovody pro všechny vystoupení. Nejde jen o samotný koncert, ale také o mnoho hodin zkoušek v už v tak nabitém programu učitelky ZUŠ. Houslový koncert třídy Jitky Novákové se na naší zušce stal tradicí, má vysokou úroveň, motivuje všechny žáky její třídy v k další práci. Na koncertu natáčel i Českotřebovský deník, uvádíme záznam koncertu (40 minut) . Odkaz na video ZDE
Veverky z MŠ U Koupaliště v Pravěké osadě Křivolík

Dne 15. června třída Veverek navštívila Pravěkou osadu Křivolík, která byla vytvořena uprostřed Třebovských lesů. Děti se tak na celé dopoledne ocitly v pravěku, v době bronzové i železné. Mohly si vyzkoušet jednoduché nástroje, které používali pravěcí lidé i Keltové. Tímto děkujeme panu Davidu Maršálkovi, který pro nás nachystal podnětný program, ze kterého si děti odnesly spoustu nových zážitků a poznatků.

Dne 16. 6. naši předškoláci zažili“ nocování ve školce“ s programem.

Tečkou na závěr školního roku bylo hudební představení několika pohádek, které se uskutečnilo díky podpoře Ekokomu Pardubického kraje. Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Druhý den Týdne sportu: Atletický víceboj u Gymnázia  

Tradiční program, tradiční sportoviště, jakým je společný sportovní areál pro ZŠ Habrmanova a pro gymnázium. Stále se očekává, že areálů projde omlazením. předsevzetí na změnu se ukázalo jako zatím nesplnitelné, převod pozemků na Pardubický kraj brzdí před lety poskytnutá dotace SFŽP na ozelenění areálu, musí se čekat až uplyne doba hájení vysázené zeleně. Představy o tom, že bude možné úředníky přesvědčit o ustoupení z daných požadavků se nesplnily.  Má to zatím výhodu v tom, že místo stavebních úprav areál stále slouží pro sportování zatím v tom stavu, ve kterém je.  zeleň v areálu poskytuje dostatek stínu a umožňuje příjemnější pobyt v horném počasí. Fotografie ze sportování: Mirka Červinková.  Jsou opět v samostatném souboru ZDE

Vysoké Mýto využije peníze za ocenění Historického města roku
na opravu fasády divadla

Město Vysoké Mýto je sídlem řady krajských škol, nemocnice a také muzea. Pardubický kraj také dotačně podporuje i obnovu jeho památek. Důkazem toho, že se město roste do krásy, je i letošní celostátní ocenění Historické město roku, které nedávno převzal starosta města František Jiraský v Praze. Na proměnu města se přijel podívat náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Vysoké Mýto zvítězilo i v krajském kole a od Pardubického kraje získá odměnu 100 tisíc korun. Za celostátní vítězství dostanou milion korun, a tak Romana Línka zajímalo, na co chtějí peníze ve Vysokém Mýtě použít. „ Pan starosta Jiraský mi ukázal Šemberovo divadlo, které potřebuje opravit fasádu za více než dva miliony korun, proto se tady obě odměny budou hodit. Nějakou dobu jsem v divadle nebyl a s překvapením jsem zjistil, jakou prošlo nádhernou proměnou uvnitř. Paní architektka Helena Dařbujánová  dodala jeho rondokubistickému interiéru nový rozměr a město se postaralo o dotažení záměrů do posledních detailů. Před divadlem je upravený parčík s fontánou, stromy a lavičkami. Nová fasáda bude jistě třešničkou na dortu,“ konstatoval Roman Línek.
Vysoké Mýto také postupně mění i část města spojenou s vojskem, ať už tím císařským, československým a zejména tím sovětským. V 70. a 80. letech tvořili vojáci Střední skupiny vojsk a jejich rodinní příslušníci jednu třetinu města a odešli až v průběhu roku 1990. „Na podzim loňského roku se nám podařilo zprovoznit na místě, kde stávaly haly pro tanky, nové multifunkční netradiční hřiště pro veřejnost spojené s parkem a posezením. Těší nás, že si ho lidé hned oblíbili a chodí sem jednotlivci i celé rodiny, využívají připojené občerstvení i různé prvky hřiště, půjčují si sportovní nářadí, anebo tu jen tak posedí,“ uvedl František Jiraský.
Společným tématem jednání Romana Línka s Františkem Jiraským byl také postup příprav na vybudování Technického muzea v areálu bývalé zemědělské školy v Poplerově ulici, ale i stav budov v majetku města, které využívá Pardubický kraj, potažmo žáci a studenti krajských škol.
„Musím říct, že za poslední dobu udělali v Mýtě spoustu práce a je tu nejen mnoho opravených památek, ale také nových malebných zákoutí, příjemných veřejných prostor, posezení a naučných stezek,“ řekl na závěr setkání Roman Línek.

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti budou v kraji pokračovat

Od 26. června bude v Pardubickém kraji vyhlášena výzva na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti. Celkově bude v regionu připraveno přes 77 milionů korun. Žadatelé splňující stanovená kritéria budou moci obdržet až 95 procent celkových způsobilých výdajů. Samotné zahájení příjmu žádostí bude v pondělí 4. září prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu kraje s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti včetně příloh na Krajský úřad Pardubického kraje.
„V rámci druhé výzvy kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude v našem kraji pro žadatele připraveno 77 milionů korun na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3., 4. a 5. emisní třídu. Podporovány budou kotle na biomasu s ručním přikládáním, kotle na biomasu s automatickým přikládáním a tepelná čerpadla. Podpořit nebude možné pořízení nového plynového kondenzačního kotle. V případě kotlů na biomasu bude podpora až 130 tisíc korun, u tepelného čerpadla až 180 tisíc korun,“ uvedl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a evropských fondů Ladislav Valtr.
Výzva bude vyhlášena v pondělí 26. června se zahájením příjmu žádostí v pondělí 4. září. „Dlouhodobě se nám osvědčil příjem žádostí prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu kraje s tím, že následně budou mít žadatelé deset dnů na doručení ve fyzické podobě na krajský úřad. Důležité je také, že v této aplikaci budou moci žádost vyplňovat již ode dne vyhlášení dotačního programu, takže budou mít velký časový prostor na přípravu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Dotace je zaměřena na nízkopříjmové domácnosti. Jedná se o domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Dále o domácnosti, v nichž žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení. TZ

Pavel Stara: Pardubický basket má vždy ty nejvyšší ambice 

Basketbalisté BK Pardubice obsadili v letošním ročníku Kooperativa Národní basketbalové ligy čtvrté místo, když v utkání o bronz nestačili na překvapivého soupeře, kterým byl hegemon posledních let Nymburk. Ten se po letech kralování v domácí soutěži musel smířit s bronzem. Domácí titul pro sebe v dech beroucím finále urvali basketbalisté z Opavy. O uplynulé sezoně, plánech do budoucna, zapojování mládeže, přínosu zahraničních posil, svém příchodu do tehdy tápajících Pardubic či kvalitě sportovní infrastruktury v České republice hovořil s tiskovým mluvčím Pardubického kraje Dominikem Bartákem v oficiálním krajském podcastu Zaostřeno na… předseda představenstva BK Pardubice Pavel Stara.
Celý díl, ale i ty předchozí si můžete poslechnout na https://www.pardubickykraj.cz/podcast nebo na síti Spotify.