CYKLOSTEZKY ROT V LETNÍ SEZÓNĚ

Omezení na cyklostezkách v letní sezóně – uzavírky cyklostezky Ústí (Kerhartice) – Choceň skončí, ale chystá se omezení v Černovíře
Region Orlicko-Třebovsko, který v letech 2006 až 2009 v rámci projektu „Cyklostezky údolími Tiché Orlice a Třebovky“ vybudoval síť cyklostezek údolími řek Tiché Orlice a Třebovky a  nyní již 16. sezónu zajišťuje jejich provoz, si dovoluje uživatele cyklostezek, ale i širokou veřejnost seznámit s omezeními, která čekají na cyklostezkách v letní sezóně. Po bezmála 2 letech skončí uzavírky cyklostezky Ústí (Kerhartice) – Choceň vyvolané prováděním stavby „Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí – PŮVODNÍ STOPA, BC“, kdy od 1.7.2023 by měla být cyklostezka průjezdná v celé trase. Uživatelé se mohou těšit na obnovený povrch! Až do konce prázdnin je však potřeba počítat s tím, že bude probíhat obnova vodorovného i svislého dopravního značení. Proto prosíme uživatele o zvýšenou opatrnost a vzájemnou ohleduplnost!
Naopak na trase Ústí nad Orlicí – Letohrad (Kunčice) dojde o omezení z důvodu provádění stavby „Splašková kanalizace Ústí nad Orlicí – Černovír“, a to v podobě omezení průjezdu po cyklostezce v úseku od železničního přejezdu Na Tiché Orlici po Černovír v době od  26.6.2023 (investor spolu se společností provádějící stavbu garantovali, že o víkendu 24. a 25. června zůstane provoz na trase umožněn) do 20.8.2023, respektive do 29.10.2023. Po celou dobu trvání omezení bude vyznačena objízdná trasa - po silnici II/360. V době provádění stavby v lokalitě Na Tiché Orlici, bude dle možností zachována možnost průjezdu na cyklostezku s tím, že směrování na cyklostezku bude značeno. S ohledem na vysokou  frekvenci dopravy na objízdné trase však po dobu trvání omezení nedoporučujeme tuto trasu pro rodiny s dětmi a in-line bruslaře! Mgr. Karel Švercl

Třetí den Týdne sportu: Sportování v Javorce a také na Horách

Tradiční program, tradiční sportoviště, jakým je také městský park v Javorka. Je správné, že před lety bylo sportování přeneseno z rozpáleného centra města, kde vadilo automobilům práce do městského parku.  Nyní po vybudování WC a  zajištění občerstvení můře sloužit i pro dlouhodobé sportovní soutěže.  Zeleň v parku poskytuje dostatek stínu a umožňuje příjemnější pobyt v horném počasí. Zvláště dnes to bylo hodně potřeba.
Další sportovní možnosti dává areál Na Horách. Také zde se dnes sportovalo, i když mimo oficiální program Týdne sportu.
Fotografie ze sportování: Mirka Červinková.  Jsou opět v samostatném souboru ZDE


Česká Třebová je obec přátelská seniorům 

Ministerstvo práce a sociálních věcí i pro letošní rok vypsalo soutěž Obec přátelská rodině a seniorům. Naše město Česká Třebová se ve spolupráci s DDM Kamazrád zapojilo do této soutěže a získalo ocenění ve III. Kategorii – tj. pro obce s počtem 5 001 – 18 000 obyvatel.
V úterý 20. června proběhlo slavnostní ocenění vítězů soutěže v Kaiserštejnském paláci v Praze. Zástupci města převzali z rukou ministra práce a sociálních věcí symbolický šek na 682 104 Kč. Tato částka bude použita na podporu Univerzity třetího věku, olympiádu seniorů, spolupráci s Domovem pro seniory a další aktivity.
„Chtěla bych poděkovat paní ředitelce Janě Endyšové, která soutěži věnovala mnoho energie a času. Jsem si jistá, že bez jejího zápalu by pro naše město nebylo možné takové úspěchu docílit,“ uvedla při příležitosti vyhlášení výsledků místostarostka Zuzana Nejedlá. Obdobné ocenění  získalo město poprvé již v roce 2021. Aby bylo město v soutěži úspěšné, musí splnit několik podmínek. Díky svědomité práci kolektivu pracovnic DDM Kamarád a zejména ředitelce Janě Endyšové se tato práce dobře daří. Je s tím dost práce, ale současně se to projeví vefinanční dotací, která sníží cenu kursovného pro Univerzitu třetího věku.  (Zdroj: webová stránky města)

Mgr. Jan Kovář obhájil post ředitele SŠTD Gustava Habrmana

Konec dalšího školního roku je za dveřmi, do toho nového vstoupí některé střední školy v Pardubickém kraji s obměněným vedením. Pět škol bude mít nové ředitele, dalšímu řediteli se podařilo mandát obhájit. Tím dalším je ředitel českotřebovské střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Mgr. Jan Kovář, kterému končí v závěru července jeho šestileté funkční období a zřizovatel školy může na tuto pozici podle školského zákona znovu vyhlásit výběrové řízení.  Výběrové řízení podle krajských zvyklostí vyhlášeno bylo a Jan Kovář zde přesvědčivě uspěl. Pan ředitel Kovář má za sebou první šestileté období ve funkci a nutno dodat, že úspěšné. Jsem rád, že bude jako ředitel pokračovat ve směru, kterým se škola v posledních letech udává a naváže tak na svou dosavadní práci,“ dodal Josef Kozel.
Výběrová řízení se konala během května a června letošního roku, a to nejčastěji z důvodu, že řada dosavadních ředitelů odchází do penze. Jedná se o dlouholeté ředitele krajem zřizovaných středních škol, kteří dělali po mnoho let svým školám dobré jméno a nyní odcházejí na zasloužený odpočinek. Ačkoliv jsem se všemi osobně mluvil a děkoval jim za velký kus práce, který v krajském školství odvedli, rád jim poděkuji ještě touto cestou. Řídit a vést střední školu není snadný úkol, ředitel musí být odborníkem ve svém oboru a zároveň schopným manažerem, což se všem zmíněným dařilo, přestože každý z nich vedl rozdílný typ školy,“ uvedl radní zodpovědný za školství Josef Kozel. Nové vedení budou mít ve speciální škole v Ústí nad Orlicí, gymnáziu v Lanškrouně, uměleckoprůmyslové škole v Ústí nad Orlicí, zdravotnické a sociální škole v Chrudimi a gymnáziu a obchodní akademii ve Svitavách.
Od 1. srpna 2023 tak na pozici ředitele školy nastoupí:
Mgr. Bc. Jana Sejpková, DiS. – Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola Ústí nad Orlicí (po Mgr. Stáně Doležalové)
Mgr. Jan Růžička – Gymnázium Lanškroun (po RNDr. Věře Šverclové)
Mgr. MgA. Martina Novozámská – Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí (po Ing. Zdeňku Salingerovi)
Mgr. Monika Pelíšková – Gymnázium, obchodní akademie a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy (po PaedDr. Bc. Milanu Báčovi, MBA)
Mgr. Jana Zemanová – Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim (po Mgr. Zdeňce Hrochové)

V neděli 25. června vás rytíř Toulovec provede "LITOMYŠLÍ LÁZEŇSKOU"

Městu sice horký pramen chybí, ale oplývá natolik silným geniem loci, že všechny vaše neduhy rázem odplují. To věděl už Josef Váchal.  Potěšte ducha pohledem na krásnou architekturu a malebné uličky . Tělu jistě přijde vhod pivní zřídlo  nebo čokoládová lázeň pro mlsné jazýčky.  Z Litomyšle odjedete jako znovuzrození!


  

ÚSTEČTÍ ZASTUPITELÉ SCHVÁLILI LETOŠNÍ  CENY MĚSTA

Odsouhlaseny byly dotace do sportu a na údržbu kulturních památek a objektů v městské památkové zóně. SDH Černovír bude poskytnuta individuální finanční dotace na rekonstrukci zázemí pro spolkovou činnost ve výši zhruba 976 tisíc korun. Na obnovu stávajícího zázemí sportovního areálu získali černovírští hasiči státní dotaci, požadovaná dotace od města pomůže SDH Černovír akci dofinancovat.
Zastupitelé také schvalovali navržené nositele cen města. Ocenění Počin roku za rok 2022 bude uděleno Eleně Musilové za úspěchy a reprezentaci gymnázia a města Ústí nad Orlicí, zejména v jazykových soutěžích a olympiádách na republikové úrovni. Cenu města získá Ing. arch. Karel Blank za dlouhodobý osobní přínos městu v oblasti architektury, zejména pak za projekt budovy Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Cena města bude dále udělena Ing. Zdence Urbanové za dlouhodobou činnost ve prospěch města v rámci organizace automobilových závodů Ústecká 21 a zapojení do činnosti oblastní organizace ČČK v Ústí nad Orlicí. Svoji dlouholetou činností se zasloužila o propagaci dobrého jména Ústí nad Orlicí.
Česné občanství města in memoriam bude uděleno Pavlu Sedláčkovi za zásluhy o rozvoj města nejen na kulturním poli při příležitosti jeho nedožitých osmdesátých narozenin.icí Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému, které inicioval místní spolek, zastupitelstvem schváleno nebylo.  
Odnětí čestného občanství města Ústí nad Orlicí
Na jednání zazněla také informace o rušení poboček České pošty v Hylvátech, Kerharticích a v nákupní galerii Nová Louže. Tomuto tématu se bude web města věnovat v samostatné zprávě. Zdroj: web města Ústí nad Orlicí

První prázdninovou sobotu parním vlakem do Chornice 

Také v letošním roce si Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií připravil pro fanoušky železniční nostalgie pravidelné sobotní jízdy parních vlaků. První jízda se uskuteční již v sobotu 1. července, kdy se vlak vypraví na cestu z Dolní Lipky přes Českou Třebovou, Moravskou Třebovou až do Chornice. Jízdy se budou konat pravidelně každou sobotu až do 2. září.
"Stejně jako v předchozích letech máme pro fanoušky železniční nostalgie připravené pravidelné letní sobotní jízdy parních vlaků v našem kraji a to od 1. července do 2. září. První červencovou a první srpnovou sobotu kdy vyrazíme z Dolní Lipky přes Českou Třebovou, Moravskou Třebovou až do Chornice. Jedná se o trasu, kterou jsme poprvé vyzkoušeli v loňském roce, ale v letošním zajedeme až na chornické nádraží, což jistě fanoušci železniční nostalgie ocení," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Novinkou je také spolupráce s Královéhradeckým krajem, kdy se 26. srpna vydáme z Dolní Lipky přes Letohrad a Žamberk až do Hradce Králové. Všechny ostatní sobotní termíny zařazujeme oblíbenou trasu z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Zde jsme čekali na souhlasné stanovisko Správy železnic z hlediska omezení zátěže na vybraných úsecích trati,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že v tuto chvíli jsou finalizovány jízdní řády.
Jízdy pro Pardubický kraj zajišťuje Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku. Podle jednatele muzea Michala Bednáře se pro letošní rok nebudou měnit přepravní podmínky. „Stejně jako v předchozím roce nebude nutné se k jízdě rezervovat. Kapacita vlaku je dostatečná, a proto mohou cestující přijít kdykoliv do jednotlivých stanic a využít vlak nejen jako zážitkovou cestu, ale i pro běžnou přepravu. Samozřejmostí je umožnění přepravy jízdních kol a vždy dobře vybavený jídelní vůz,“ řekl Bednář.
Všechny dostupné informace budou průběžně aktualizovány na internetových stránkách vlaky.pardubickykraj.cz
Trasy jízdy parních vlaků

1. července a 5. srpna  Dolní Lipka – Česká Třebová – Moravská Třebová - Chornice
8., 15., 22., 29. července 12., 19. srpna a 2. září  Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice
26. srpna Dolní Lipka – Letohrad – Žamberk – Hradec Králové

Smetanova Litomyšl v plném proudu

Od 15. června do 2. července v naší Litomyšli probíhá další ročník Smetanovy Litomyšle. Krom bohatého hudebního programu je pro návštěvníky nachystán i další umělecky vysoce hodnotný program, a to v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle nebo Smetanovy poetické Litomyšle. Co je dnes na programu? To najdete na webu zmiňovaných (odkazy níže).
Smetanova Litomyšl  Festivalové zahrady  Smetanova výtvarná Litomyšl  Smetanova poetická Litomyšl

Nové vybavení pro jednotku Sboru dobrovolných hasičů Litomyšl

Díky příspěvku Nadace Agrofer a s přispěním města Litomyšle byly pro Jednotku Sboru Dobrovolných hasičů kategorie JPOII zakoupeny tři nové kusy vícevrstvých zásahových obleku a čtyři kusy lehkých zásahových přileb. Vše napomohlo k obnově osobní výstroje členů jednotky. Velice děkujeme. Velitel jednotky Zdeněk Vodehnal, velitel jednotky Sboru Dobrovolných hasičů Litomyšl

Uzavírka průjezdu Litomyšlí I/35  24. května 

V Litomyšli se  provádí rekonstrukce lávky u přes I/35 u Smetanova domu. V pátek 24. bude po celý den od 6 do 20 hodin probíhat  montáž nosné konstrukce lávky. Práci provádí MADOS MT s.r.o., Lupenice 51,

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti budou v kraji pokračovat

Od 26. června bude v Pardubickém kraji vyhlášena výzva na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti. Celkově bude v regionu připraveno přes 77 milionů korun. Žadatelé splňující stanovená kritéria budou moci obdržet až 95 procent celkových způsobilých výdajů. Samotné zahájení příjmu žádostí bude v pondělí 4. září prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu kraje s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti včetně příloh na Krajský úřad Pardubického kraje.
„V rámci druhé výzvy kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude v našem kraji pro žadatele připraveno 77 milionů korun na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3., 4. a 5. emisní třídu. Podporovány budou kotle na biomasu s ručním přikládáním, kotle na biomasu s automatickým přikládáním a tepelná čerpadla. Podpořit nebude možné pořízení nového plynového kondenzačního kotle. V případě kotlů na biomasu bude podpora až 130 tisíc korun, u tepelného čerpadla až 180 tisíc korun,“ uvedl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a evropských fondů Ladislav Valtr.
Výzva bude vyhlášena v pondělí 26. června se zahájením příjmu žádostí v pondělí 4. září. „Dlouhodobě se nám osvědčil příjem žádostí prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu kraje s tím, že následně budou mít žadatelé deset dnů na doručení ve fyzické podobě na krajský úřad. Důležité je také, že v této aplikaci budou moci žádost vyplňovat již ode dne vyhlášení dotačního programu, takže budou mít velký časový prostor na přípravu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Dotace je zaměřena na nízkopříjmové domácnosti. Jedná se o domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Dále o domácnosti, v nichž žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení. TZ

Zeleň u Domova pod hradem Žampach bude vzkvétat díky nové retenční nádrži

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží zlepšit hospodaření s dešťovou vodou ve svých objektech, protože zachycování a využívání srážek přináší při jejich provozu ekologické i ekonomické výhody. Dalším významným počinem v této oblasti se stal projekt v areálu Domova pod hradem Žampach. Dělníci tam v první polovině června na pozemku vybudovali velkou podzemní retenční nádrž. Ta bude sloužit k uchovávání vody v krajině a zavlažování arboreta.
„Nádrž má kapacitu 210 metrů krychlových dešťové vody. Je navržena z betonových prefabrikátů a zahrnuje suchou šachtu pro osazení dvou čerpadel. Pardubický kraj do její výstavby a dalších opatření k zadržení vody v Domově pod hradem Žampach investuje téměř osm milionů korun. Dotace z Národního plánu obnovy dosáhne téměř pěti milionů korun. Celý projekt by měl být dokončen do konce letošního září," uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.

Pavel Stara: Pardubický basket má vždy ty nejvyšší ambice 

Basketbalisté BK Pardubice obsadili v letošním ročníku Kooperativa Národní basketbalové ligy čtvrté místo, když v utkání o bronz nestačili na překvapivého soupeře, kterým byl hegemon posledních let Nymburk. Ten se po letech kralování v domácí soutěži musel smířit s bronzem. Domácí titul pro sebe v dech beroucím finále urvali basketbalisté z Opavy. O uplynulé sezoně, plánech do budoucna, zapojování mládeže, přínosu zahraničních posil, svém příchodu do tehdy tápajících Pardubic či kvalitě sportovní infrastruktury v České republice hovořil s tiskovým mluvčím Pardubického kraje Dominikem Bartákem v oficiálním krajském podcastu Zaostřeno na… předseda představenstva BK Pardubice Pavel Stara.
Celý díl, ale i ty předchozí si můžete poslechnout na https://www.pardubickykraj.cz/podcast nebo na síti Spotify.


Na Den dobrovolnictví Pardubického kraje letos do Klášterních zahrad v Chrudimi

Pomáhají dětem, osobám se zdravotním postižením, sociálně znevýhodněným, seniorům, v nemocnicích či přírodě – to vše je práce dobrovolníků. A že je nejen užitečná, ale i zábavná se můžete přijít přesvědčit na Den dobrovolnictví, který se uskuteční 28. června v Klášterních zahradách v Chrudimi. Na místě bude probíhat sbírka potravin, oblečení a bohatý program pro veřejnost.
Široká veřejnost a studenti základních i středních škol se zde budou moci seznámit s tím, co to je dobrovolnictví, co obnáší a kde všude v Pardubickém kraji pomáhá. Během dne se zde setkají dobrovolníci, koordinátoři, organizace a jejich klienti, kterým dobrovolníci pomáhají. Letošní organizátoři z Oblastní charity Chrudim zvou na akci každého, koho dobrovolnictví zajímá, nebo kdo by se chtěl dobrovolníkem stát. 
„Den dobrovolnictví v Pardubickém kraji je již tradiční akcí, kterou chceme veřejnosti přiblížit význam dobrovolnictví a zároveň ukázat, že dobrovolníkem může být opravdu každý. Letošní program je zaměřen jak na mladou generaci, tak i na seniory. Právě senioři díky svým životním zkušenostem a aktivnímu trávení volného času mají velké předpoklady stát se dobrovolníky. I takových příkladů máme v kraji celou řadu,“ říká Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor.
Během dne si bude možné projít jednotlivá stanoviště dobrovolnických center působících v našem kraji, která budou mít připravené aktivity pro děti a prezentaci své činnosti. Studenti si vyzkouší, jaké to je být dobrovolníkem, kdy se budou během dne starat o výběr potravin a šatstva pro potřebné, čímž podpoří dobrou věc, a zároveň se budou moct dozvědět o dobrovolnických možnostech v různých lokalitách co nejvíce. Na místě bude k vidění také výstava fotografií, ilustrujících rozmanité dobrovolnické aktivity. Návštěvníci se mohou těšit po celý den i na doprovodný program, který nabídne například kouzelnické představení, hudební vystoupení nebo ukázky od dobrovolných hasičů Topol. Zdravotní sestry představí canisterapii a jeden z dobrovolníků Oblastní charity Chrudim povede ornitologickou přednášku. V rámci akce proběhne také kulatý stůl na téma dobrovolnictví se zástupci Ministerstva vnitra ČR.
„Cílem Dne dobrovolnictví je připomenout si důležitost dobrovolnictví a nenahraditelnost dobrovolníků. Jejich činnost nezištně pomáhá druhým. I proto budou dobrovolníci  celý den vybírat od veřejnosti trvanlivé potraviny a šatstvo, které může přinést kdokoliv od 9 do 17 hodin do areálu Klášterních zahrad v Chrudimi,“ říká ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek a dodává: „Zájemci mohou také buď donést, nebo na místě vyrobit přání, které naši dobrovolníci následně darují seniorům v domovech pro seniory i seniorům, kteří se v odpoledních hodinách zúčastní společného programu.“
Akci pořádá Oblastní charita Chrudim prostřednictvím svého dobrovolnického centra, které letos slaví 10. výročí, Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje a Pardubický kraj. Podpořena je i Ministerstvem vnitra v rámci Programu podpory a fungování regionálních dobrovolnických center v souvislosti se zvládáním dopadů uprchlické vlny související s invazí ruské federace na Ukrajinu. „Naším hlavním posláním je zvyšovat povědomí o dobrovolnictví ve společnosti. Věříme, že akce posílí zájem veřejnosti o tuto smysluplnou činnost,“ uvádí Lucie Křivková, koordinátorka Regionálního dobrovolnického centra Pardubického kraje.



Českotřebovský deník 174/2023 (21/6)