Českotřebovský deník 177/2023 (24/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
32. ročník běhu na Kozlovský kopec vyhráli Radek Hübl a Adéla Vetchá

Závod v běhu na Kozlovský kopec se poprvé uskutečnil v červnu roku  1992  za účasti pouhých 17 závodníků. Běželo se tehdy na jiné trati se startem na Novém náměstí. Od té doby se konal každoročně, ani  v době covidu nebyl vynechán. Atletický klub Iscarex je pořadatelem od svého vzniku v roce 1998. Závod měl největší kvalitu v letech, kdy byl součástí Českého poháru v běhu do vrchu. Největší účast je zaznamenána  před deseti lety v roce 2013, kdy bylo na startu 151 závodníků. V den závodu vedra pominula, malé ochlazení závodníkům prospělo a slabý déšť nevadil. Proti ľoňsku, kdy bylo opravdu teplo, dobíhali letos závodníci  do cíle v lepší pohodě, nebylo třeba řešit žádné zdravotní problémy. Traťový rekord Roberta Krupičky z roku 2005, kdy dosáhl času 17:29, zůstal neotřesen, letošní vítěz Radek Hübl za ním zaostal o 67 sekund.  Velkou šanci na zápis do rekordní tabulky měla Adéla Vetchá, ale zaostala za rekordním časem své mladší sestry Michaely z roku 2016 o pouhé 3 sekundy. Běh na Kozlovský kopec potvrdil svou oblibu v regionu, tradice pokračuje. Letos se závod běžel již po dvaatřicáté. Loňští vítězové Ladislav Kučera a Míša Stránská  na startu závodu nebyli.

Kompletní výsledky jsou na webové stránce AKL Iscarex zde    Odkaz na video ze závodu najdete ZDE


Poslední seminář pro pamětníky před prázdninami bude v úterý 27. června


Nové video Českotřebovského deníku: Vystoupení skupiny TARTAS v Rybníku

Vystoupení se konalo v neděli 4. června ve sportovním areálu v Srnově a bylo součástí Dětského dne. Akce měla velkou návštěvu, počasí přálo.
Skupina dokázala nejen předvést  svoje umění včetně zaučených pážat, ale také dokázala vtipně zapojit do svého představení i děti .
Více uvidíte v našem videu, zaměřeném pouze na vystoupení šermířské skupiny Tartas, uváděné jako "společenství meče a ohně."
Jde již druhé video se skupinou Tartas. Další video z loňska bylo natočeno v Javorce a můžete jej shlédnout ZDE

Divadlo Paměti národa představuje veřejnosti strhující příběh Anny

Jak propojit seznamování s historickými událostmi s hravými a integračními aktivitami? Paměť národa (Post Bellum) a uprchlické centrum Kalyna v letošním roce otevřeli v Pardubicích divadelní kroužek pro děti ukrajinské a české národnosti. Umožnili tak jejich vzájemné poznání a společnou tvůrčí činnost, která plní i vzdělávací funkci. Děti společně s lektorem Lukášem Kopeckým vybrali příběh pamětnice Anny Maslihan, sestavili scénář a hru nastudovali v českém  jazyce. Premiéra se konala na Malé scéně Východočeského divadla20. 6. od 18 hodin na Malé scéně Východočeského divadla. Příběh pojednává o mladé ukrajinské dívce jménem Anna, která je během druhé světové války odvlečena na nucené práce do Německa, tam se seznamuje s polským mladíkem Janem. Pár měsíců před koncem války se jim narodí syn a s ním se vrací na jaře roku 1945 domů. Tragické události ale mladý pár rozdělí, Anna musí nechat synka u Janových rodičů v Polsku a na Ukrajinu se vrátí sama. Uvidí ještě někdy svého syna? Nenechte si ujít. Tento příběh vyprávěla dokumentaristům Paměti národa Annina vnučka Halyna Barbulyak. Více informací na: Anna | Facebook

Kapacita pro nouzové ubytování ukrajinských uprchlíků se v kraji od července sníží na přibližně 1 500 lůžek

Zástupci Asociace krajů České republiky jednali v pátek odpoledne se zástupci Úřadu vlády a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou ohledně naplňování novely zákona Lex Ukrajina V. Pardubický kraj na jednání zastupoval hejtman Martin Netolický. Zákon mění způsob ubytovávání ukrajinských uprchlíků od 1. července. V Pardubickém kraji dojde vlivem novely zákona ke snížení kapacity pro nouzové ubytování na 1 500 osob. V celé republice se ukončení bezplatného nouzového ubytování zajišťované kraji a evidované v evidenci HUMPO Ministerstva vnitra přímo dotýká 54 procent ubytovaných.
Souhrnná novela Lex Ukrajina V přináší od 1. července 2023 zásadní změnu podmínek pro válečné uprchlíky s udělenou dočasnou ochranou v České republice. Významně mění ubytování i výši humanitární dávky. Končí tak neomezené bezplatné ubytování, které pokračuje pouze pro tzv. zranitelné osoby a pro nové uprchlíky, kteří mají nárok na 150 dní státem garantovaného bezplatného ubytování. 
„Stávající zákon je účinný do 31. března příštího roku. Již nyní je pro nás důležité, co bude následovat po tomto datu. Stát by měl nést plnou zodpovědnost a ne ji převádět na kraje tak, jak tomu je zvykem od koronavirové pandemie, a to navíc v době, kdy reálně hrozí snížení příspěvku na výkon státní správy o pět procent. V tuto chvíli je pro nás podstatné, že jako Pardubický kraj i nadále budeme proplácet pouze náklady, které budeme mít následně refundované ze státního rozpočtu. Zásadní je proto pro nás bezchybná evidence osob a jejich nároků garantovaná Ministerstvem vnitra. Měsíčně se do této chvíle jednalo o částku více jak 35 milionů korun. Z důvodu změny zákona a změny podmínek pro ubytování jsme museli podat celkem 192 jednostranných výpovědí všem dosavadním poskytovatelům nouzového ubytování, ale do 30. června budeme mít  nově uzavřeno až 80 nových dohod s celkovou kapacitou cca 1 500 lůžek v ubytovnách, penzionech,  hotelích, zázemích sportovních areálů a podobných zařízeních. Jedná se tak o snížení kapacity pro nouzové ubytování o byty a bytové domy, což v našem kraji činí přibližně 50 procent kapacity dosavadní. V tuto chvíli v rámci našeho kraje nemáme informaci, že by docházelo k problémům. Ty však mohou nastat v první dny platnosti novely. Je věcí státu, aby zajistil dostatečnou informovanost jak ubytovatelů, tak uprchlíků,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že počet ubytovaných v soukromých kapacitách v rámci solidární domácnosti není krajům znám.

K problematice záznamů z jednání zastupitelstva města

V pondělí 19.6. se konalo třetí letošní jednání zastupitelstva města. Město pořídilo přímý přenos, který ale stejně jako letošní předešlé "on-line" přenosy zůstává na webu města vlastně jako záznam z jednání. Vypadá, že to je správně, jde o veřejné shromáždění, informovanost má být nějak zajištěna.  Je v tom ovšem jeden háček. Jednací řád ZM to však takto nedovoluje. Upozornil jsem na to s tím, že věc je třeba změnit, dořešit. Dořešit to však musí  rada města, která navrhne úpravu jednacího řádu a nechá jej v zastupitelstvu schválit. K problému se vyslovil Martin Netolický tak, že se obrátil na Kontrolní výbor.  Tomuto kroku moc nerozumím, jednodušší by bylo přece podnět ke změně projednat přímo v radě města!  Problém tu je již delší dobu, sám jsem o tom psal již v dubnu v textu, který nyní znovu uvádím:
 
ZÁZNAMY O JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA   
Město pořizuje z jednání již dva roky přímé přenosy, které jsou zveřejňovány na webu města. Nejsou zde k dispozici záznamy, které by umožňovaly dodatečně dohledat o čem se na vybraném jednání hovořilo a co bylo sděleno. Problém je v tom, že město musí ochránit data občanů v rámci GDPR, což znamená odpovědnost za to, že se v záznamech  nevyužívají  data konkrétních osob, které by mohla být v jednání   zmíněna.  To by byla další zbytečně zatěžující agenda pro pracovníky města. V případě přímého přenosu tato povinnost odpadá. 

Díky této skutečnosti vždy zaznamenaný přímý přenos z webu zmizel a vytvořené dílo pak již nemohlo být zveřejněno. Tak je to ošetřeno také v jednacím řádu zastupitelstva města.  Pokud Českotřebovský deník nyní i v minulosti tyto záznamy uvádí, bere odpovědnost na sebe. Přitom ovšem přináší přidanou hodnotu v tom, že lze  nyní tyto záznamy na webu dodatečně vyhledat a přehrát si je, vyhledat potřebnou informaci. Z jednání se sice pořizuje zápis, který je občanům města na radnici k nahlédnutí, ale může být  zestručněn a nevystihuje celkovou atmosféru jednání.

Pro práci s informacemi o jednání zastupitelstva se ukazuje jako vhodné omezit hledání a tyto záznamy soustředit na jednu webovou stránku společně. To proto, že občané mohou potřebu zeptat se na průběh jednání až třeba dodatečně na nějaký podnět.  Záznamy z jednání budu tedy soustřeďovat na společnou webovou stránku. Technickou kvalitu zvukového záznamu se nyní již podařilo vyřešit, ve starých záznamech tento problém stěžuje práci. (mm)