Českotřebovský deník 178/2023 (25/6)
Českotřebovský cyklomaraton po čtrnácté. Že by naposledy?   

Sobota patřila Běhu na Kozlovský kopec, v neděli se jel cyklomaraton, také přes Kozlovský kopec, již po čtrnácté.
Počasí velmi vydařené, slunečno ale přesto letošní ročník doprovázely potíže. Tak třeba problém spojený s rekonstrukcí Kubelkovy ulice. Tam prostě nebylo možné celý peloton závodníků po startu vypustit. Proto se nejdříve konalo čestné kolečko na stadionu, aby se na ostrý start pod sídlištěm Jelenice protlačili úzkou brankou na jižním konci stadionu. někteří museli i sesednout z kola. Počet startujících závodníků organizátory také příliš nepotěšil. Na startu jich bylo 130, 60 si vybralo kratší trať (26,5km) a 70 trať delší (44km). S číslem 130 mezi nimi startoval na kratší trati také starosta města Zdeněk Řehák. Pro srovnání v loňském ročníku startovalo dvacet více - bylo 150 účastníků. A to před covidem přesahoval počet závodníků dvě stovky pravidelně.
Společně na startu: pozdější vítěz kratší trasy Janoušek a delší trasy Elčkner. Vpravo dojezd 2., 3. a 4. závodníka krátké trasy.
Na tomto místě bych chtěl srovnat závod v cyklomaratonu, který se jede ve zdejším terénu v době plné vegetace s jinými sportovními podniky. Je to těžké, hodně těžké. Nejde jen o velkou skupiny 75 spolupracovníků na trati v den závodu, ale o opakovanou prohlídku a úpravu trati, zarostlou vysokou trávou a díky větrům a dešťům se měnící ze dne na den. A postit  desítky závodníků lze jen na řádně prověřenou a dobře značenou trať.  Terén v okolí České Třebové je pro bikery velmi náročný, řadu lidí odrazuje, raději by brali méně kopcovitý, méně náročný terén. Snad takový v okolí města máme - na tzv. "Druhých stranách". Dostat se tam přes silnici I/14 je však nemožné, cyklomaraton potřebuje zázemí, které našel na stadionu Pod Jelenicí. Mohlo by být třeba také u zimního stadionu. I zde jsou šatny, sprchy jenže vyjet odtud nelze jinak než na hlavní silnici!
Výjezd závodníků ze stadionu byl komplikovaný - ostrý start byl až na sídlišti Pod Jelenicí.
To vše jsou důvody, které vedou Vladimíra Vaňka k úvaze, že další pokračování cyklomaratonu může být ohroženo. " Rozmýšlím si to vlastně pokaždé, ale letos pro to mám více důvodů". Prostě rozsah povinností pořadatele je rostoucí, zájem účastníků spíše menší a podpora z města je omezená, pak řekl Vladimír Vaněk  "mimo záznam". Nedivím se mu. Za takových podmínek může pořádat tak rozsáhlý závod s velkou zodpovědností snah jenom blázen. Měl jsem totiž možnost sledovat co všechno je třeba přivézt, zařídit, zorganizovat, kolik kudy se přijde opakovaně zeptat na stejnou věc, kolik závodníků neposlouchá pokyny a pak se rozčiluje , a tak se nedivím. Letos navíc ta patálie s rekonstrukcí Kubelkovy ulice. A tak mám prostě o další osud českotřebovského cyklomaratonu obavy. Třeba se podaří najít vyšší míru spolupráce s městem a závod restartovat.... pokud se jednou přestane, tak jej už znovuvzkříšení moc nevěřím.
   Nejlepší na 44 km 1. Lukáš Elčkner  2. Dominik Trnka  3. Tomáš Fláma       Nejlepší na 26,5 km Tomáš Janoušek
Sportovní úroveň cyklomaratonu byla opět dobrá, byl jsem nejen ve startovním a cílovém prostoru, ale také na trati, u předávání cen. Klobouk dolů před organizátory, přes sponzory, bez kterých by to vůbec nešlo dělat. Ze závodu jsem opět natočil videöreportáž, bude zveřejněna zítra, budou také fotografie, zejména ze slavnostního vyhlášení výsledků závodu, které následovalo bezprostředně po dojezdu  v době, kdy již  jiné kamery v akci nebyly. V závodním poli byli i Českotřebováci, mohlo jich ovšem být více, aspoň tolik co v jiných letech... Výsledky na webu ZDE: Výsledky - Sportbase Výsledky (sport-base.cz)


  • Hříbek v Javorce bude zachráněn - ke spokojenosti už mnoho nechybí

    Je to na pochvalu, kdyby ovšem v příspěvku pisatele zachraňujícího 3PK nebyla ta arogance. Považte: "jsou na světě lidi, co hledají a kritizují a naštěstí jsou také lidi činu, kteří jdou  a místo kritiky....."
    Vážení v 3PK, je dobré, že jste lidé činu, ale kde jste byli, když se na hříbku a jeho okolí povalovaly vypité láhve, plechovky a injekční stříkačky? Přišli jste až po té kritice, se kterou mimochodem přišli dva lidé ve věku 75+ a na problém, kterého si nikdo nevšímal, upozornili. Asi měli jít nakoupit barvy a štětce  a jít do akce a nechat se u toho vyfotit, jak makají?  Ten hříbek je městský majetek, městský mobiliář, o který se NĚKDO má po léta trvale starat. Nelze přece dopustit, aby "lidé činu" sami o sobě chodili natírat co je napadne. Manuál na doporučený postup ještě nebyl vytvořen. Takoví lidé činu právě ten hříbek počmárali.
    Myslím, že zvolený postup "problém zveřejnit" je postup správný a právě díky němu se věci daly do pohybu. Dokonce se do akce přihlásil i jiný muž činu, se kterým  jsme to mohli dát do pořádku taky. A včetně zatím nenatřeného klobouku. Jsem rád, že bude hříbek jako nový a budu se starat, aby  takový vydržel. Jak vidíte, tak kritika, která se vám tak nelíbí, svůj účel splnila. (mm)
    Ještě poznámka: Projděte si příspěvky z FB 3PK z doby před rokem. A to přesto, že jste měli své zástupce v radě města i ve vedení Eko Bi. Kritika (a okopávání kotníků) bylo snadnější a více dokázalo, že....

    Z činnosti ČSOP 

    Mapování invazní rostliny křídlatka vedlo k nálezu téměř 80ti  lokalit v katastru města. výskyt se mapuje a záznamy se umísťují do sdílené tabulky. Při poradě se zástupci Ekobi bylo dohodnuto, že likvidaci ložisek křídlatky na městských pozemcích provedou podle našich podkladů na podzim.
    Poslední schůzka Mladých ochránců přírody byla v přírodní rezervaci Za horama v Přívratu. O toto území se stará Zuzka Kubištová v rámci práce pro ZO ČSOP Jaro. Provádí tu mozaikovité sečení, mapování, pěstování kokrhele a další ochranářské zásahy. Dětem vyprávěla o motýlech a ochranářské práci. Děti pomohly s úklidem sena. (viz foto).

    POMOZTE NÁM MAPOVAT MOTÝLY V ČESKÉ TŘEBOVÉ ! 

    Denní motýli jsou velmi ustupující a ohroženou skupinou hmyzu. Celých 40% našich denních motýlů patří do nějaké kategorie ohrožení. Český svaz ochránců přírody se zabývá mapováním a ochranou motýlů. Pomozte nám se sledováním výskytu motýlů v našem městě. Pokud se Vám podaří vyfotografovat motýla, můžete fotku s popisem místa výskytu umístit na facebookovou stránku „ČESKÁ TŘEBOVÁ ve fotografii“. Nevadí, pokud nebudete znát druh motýla, my se vám pokusíme druh určit. Pokud nechcete zveřejňovat fotku na facebookové stránce, můžete nám ji zaslat na adresu hanka.grundova@gmail.com. Prosíme o doplnění popisu místa nálezu. S výsledky letního pozorování vás seznámíme na podzim.
    Jak motýly nalákat a kde je hledat?  Na balkony můžete motýly přilákat na porosty truhlíkových rostlin například s mateřídouškou a dobromyslí. Na zahradách motýlům vyhovují květinové záhony. Pro vývin housenek však potřebují obvykle jiné rostliny, které jsou často vnímány jako plevel. Například babočky potřebují kopřivy, bodláky, vrby. Ponechte tedy někde v koutu zahrady i tyto rostliny. V horkém létě uvítají motýli i pítka vytvořená z větší misky vysypaná štěrkem a doplňovaná vodou. V předzahrádce u ekocentra Podorlicko naleznete přehled nektarodárných rostlin a obrázky motýlů.
    Dospělý motýl ke svému životu potřebuje především kvetoucí porosty jako zdroj nektaru. Výborné jsou pro něj květnaté pásy. Jiná místa používá k odpočinku, k námluvám, k nocování. Většinu života však tráví motýli na porostech ve stadiu housenky. Pro přežití motýlů je důležitá rozmanitost travního porostu. Krátce sečené a mulčované trávníky motýly hubí. Jsme proto rádi, že Město Česká Třebová omezilo na některých místech intenzivní sekání a dává tak šanci kvetoucím porostům.
    ZO ČSOP PODORLICKO PaedDr. Hana Grundová

    PODPORUJEME NADAČNÍ FOND NEMOCNICE

    21. června se v Orlickoústecké nemocnici uskutečnilo slavnostní předání symbolického šeku na podporu Nadačního fondu S námi je tu lépe! Z rukou místostarostky České Třebové Petry Válkové a orlickoústeckého místostarosty Jiřího Preclíka převzali zástupci nadačního fondu v čele s předsedou správní rady Kvido Štěpánkem symbolické šeky na celkem 400 tisíc korun. Darované prostředky tentokrát poputují na projekt pořízení Bedside EEG monitoringu za účelem kontroly EEG u pacientů na jednotce intenzivní péče v Orlickoústecké nemocnici.
    Bedside EEG monitoring je metoda záznamu elektrické aktivity mozku u pacientů přímo u lůžka. Elektrody umístěné na hlavě pacienta zaznamenávají mozkové signály, které jsou zesíleny, filtrovány a zobrazeny na monitoru. Toto zařízení umožňuje nepřetržité monitorování mozkové aktivity v reálném čase, což usnadňuje diagnostiku a rychlou reakci na změny. Bedside EEG monitoring je důležitý pro intenzivní péči, neurologii a chirurgii.
    Finanční prostředky jsou získávány od sponzorů, kteří chtějí podporovat Orlickoústeckou nemocnici, aby sloužila občanům z Ústí nad Orlicí a blízkých obcí a nabízela nejnovější diagnostické a léčebné postupy. Přispět do nadačního fondu může kdokoliv.
    Od samotného založení fondu v roce 2013 je jeho výrazným partnerem a podporovatelem také město Česká Třebová nebo také společnost Rieter CZ.  Aktivita podporuje projekty vedoucí ke zvýšení kvality léčebných postupů, k zavádění bezpečné techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty v Orlickoústecké nemocnici, která je určena pro celý region, tedy i pro Českou Třebovou. .Zdroj: www.ustinadorlici.cz 

    Modernizace silnice Třemošnice - Ronov závidí na evropské dotaci

    Pokračování modernizace silnice II/337 v úseku z Třemošnice směrem na Středočeský kraj bylo předmětem posledního jednání krajské rady. Ta schválila vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele více jak čtyři kilometry dlouhého úseku z Třemošnice až po konec Ronova nad Doubravou směrem na Čáslav. Předpokládaná hodnota investice činí necelých 196 milionů korun včetně daně. Předpokladem pro zahájení prací je získání dotačních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu.
    „Plánujeme zmodernizovat 4,3 kilometru dlouhý úsek silnice II/337 z Třemošnice až po Ronov nad Doubravou, a to včetně průtahu Ronovem. V rámci prací budou kompletně vyfrézovány asfaltové vrstvy, obnovíme svislé a vodorovné dopravní značení, upravíme příkopy a zajistíme správné odvodnění komunikace. Součástí je také řešení náhradní výsadby. Předpokládané náklady podle aktualizované projektované dokumentace činí necelých 196 milionů korun včetně daně,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
    V rámci výběrového řízení je jediným hodnotícím kritériem v tomto případě nejnižší nabídková cena. „Délka stavebních prací je v případě této komunikace navržena jako pevná, a to se zahájením v březnu 2024 a ukončením na konci května 2025. Takto stanovený termín vychází z odborného posouzení možnosti zkrácení projektované doby výstavby, přičemž zohledňuje potřebnou zimní technologickou přestávku,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
    Zahájení stavebních prací je podmíněno získáním evropské dotace. „Vzhledem k finanční náročnosti celého projektu je pro nás podmínkou zahájení stavby získání dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Takto bychom mohli získat až 137 milionů korun,“ sdělil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.