Českotřebovský deník 179/2023 (26/6)
Literární čtení Blanky Kostřicové opět v Javorce

Již potřetí se literární čtení Blanky Kostřicové konalo v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze. Téma bylo vzpomínkové a vzpomínky byly  většině přítomných velmi blízké i bolestné. Vzpomínalo se na na  pana doktora Rudolfa Pečínku, Blanka Kostřicová vzpomínala na své rodiče,  vždyť oba měli letos kulatá jubilea. Např. od úmrtí jejího tatínka letos uplynulo již 25 roků. No snad nejvíc nakonec dojala vzpomínka na smutný konec kamaráda Petra Orlicha, nadějného českotřebovského sportovce s velmi smutným koncem. Aby nebyla na vzpomínání Blanka Kostřicová sama, pozvala si hosty - Bedřicha Ducháčka a Magdalénu Peterkovou. Oba se zhostili svých rolí recitátorů s přehledem a oživili  vzpomínání svými hlasy i vzpomínkami. Blanka Kostřicová přináší již opakovaně Českotřebovákům pořad, který u nás  není běžný a je třeba za její snahu poděkovat. Na setkání se čtenáři Blanka Kostřicová přislíbila další opakované literární čtení na měsíc říjen do Kulturního centra. Českotřebovský deník  natočil na literárním vzpomínání video, do začátku prázdnin bude uvedeno. (mm)


Třebovka nám dělá starosti

Od jara se mluví o potřebě vyčistit koryto Třebovky od nánosů, které k nám přinesla voda při rekonstrukci koryta výše proti proudu, tedy v Rybníku a v Třebovici. Výsledkem jsou masivní náplavky, bujarý porost rákosu, orobince, takové podmínky pro hnízdění kachen v regulovaném toku snad ještě nebyly.  Však se také vyskytují invazní nutrie.  Odstranění bude stát peníze, ale neměly by zatížit městskou pokladnu, mělo by je vynaložit Povodí Labe, vždyť patálie vznikla jejich investiční činností. Akce stála skoro půl miliardy - že by se nenašly peníze na odstranění problémů? přichází léto, průtok pravidelně klesá na nejnižší možnou hodnotu a  bahno bude hnít a pěkně smrdět, k tomu přijdou komáři a jiný hmyz. 
Ale může také přijít přívalový déšť koryto naplněné nánosem tolik vody nepobere. příroda dokáže být zlá. měli bychom tedy začít s likvidací problému. Uvádím fotografie - jednak aktuální ale také jsem našel fotografii z jara roku 2020, tedy právě před tím, než se zmíněná investice do ochrany proti povodním zahájila.Koryto bylo čisté, bez náplavky. A tak zatímco v rybníku a Třebovici si díky státní investici pomohli, tak Česká Třebová prodělala. Pojďme využít všechny možnosti, aby to z koryta řeky co nejdříve zmizelo.

A současné fotografie:


Cyklomaraton - dodatek     

Video z nedělního cyklomaratonu ještě nemám hotové - bude až zítra, nestihlo se to dodělat, jsou tam ještě chyby. Tak zatím doplňuji výsledky včetně individuálních ocenění, v některých kategoriích, které nejsou z hodnocení na webu sport-baze patrné.