Českotřebovský deník 180/2023 (27/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovský cyklomaraton 2023

14. ročník Českotřebovského cyklomaratonu měl své vítěze, své pořadatele a organizátory, vzbudil zájem veřejnosti. Je to jeden z mála velkých sportovních podníků pořádaných v České Třebové pravidelně, propaguje naše město, naše okolí, naši krajinu, sportovního ducha veřejnosti., v neposlední řadě letos také Českou Třebovou jako Evropské město sportu 2023.  V České Třebové nemáme už řadu let žádný oddíl cyklistiky, a proto musíme být velmi spokojeni s tím, že Vaněk agency zde pořádá právě tak velký a tak zajímavý závod. Závod, který  nelze uspořádat na nějakém hřišti, v nějaké tělocvičně za jedno odpoledne.  Z toho jasně vyplývá, že organizátoři takového závodu nejsou bez potíží.  Mají je jistě i jiné sporty, ale někde se přece jen problémy řeší, tady v případě cyklomaratonu to aspoň po nedělním závodě vypadá spíše tak, že se problémy prohlubují. To je právě na pováženou.  Na jedné straně je lid sportovní, který by chtěl sportovat a na druhé straně pořadateli pomalu dochází síly. protože má velkou snahu pořádat závody, které budou dobře hodnoceny a budou mít  dobrou úroveň, pak je třeba pochopit obavy o to, zda má cenu takový závod pořádat  i v dalším roce. Bude-li pokračovat narůstání organizačních problémů, mohou přerůst nad hlavu.
Je tedy na místě zvážit další možnosti města, které je tímto závodem propagováno. Nemusí jít stále jen a jen o peníze, jak si představí každý v první řadě. Aby závod dobře dopadl potřebuje především dobrou technickou přípravu. A zde by se myslím jistě mohla najít od města další pomocná ruka. Takový závod nemůže dělat jeden nebo pár lidí.
Výsledky byly zveřejněny, závod se letos myslím povedl, konal se po čtrnácté. Má své propagátory, sponzory, nejde  jen o závod elit a profesionálů, ale závod doslova lidový. Když možnost v tradici pokračovat zahodíme, uškodíme sami sobě. Samotnému mně záleží na tom, aby vznikla rozšířená parta lidí, kteří budou káru tlačit dál a cyklomaraton bude pokračovat. Je několik konkrétních námětů, jak a co změnit, věřím, že se podaří některé možnosti v klidu a včas projednat. tak, aby bylo možné s rozmyslem zahájit přípravu na ten ročník další - patnáctý. Sám si dávám za úkol v této věci jednat. Teprve po prvních jednáních bude možné napsat něco konkrétnějšího.
Předkládám 26ti minutové video  o tom, jaký byl ten letošní 26. ročník Českotřebovského cyklomaratonu. (mm)

Skuhrov je zase náš - alespoň podle nových místních tabulí na silnici 315


Provizórium na Zámostí

To platí myslím obecně - udělá-li se nějaké provizórium, zůstane navěky. Přesvědčit se můžeme  na situaci při vyústění  komunikace Zámostí na ulici Lidickou. Při stavbě nového mostu a jeho dokončení na jaře roku 2021 se vše nechalo v nějakém provizorním stavu, který stále trvá.
Vznikla díky tomu jakási "přestřelka", mnoho lidí považovalo současný stav jako nedodělávku po stavbě nového mostu. Nicméně bylo to opravdu tak, že odbor investic a rozvoje města měl za definitivní, že bude následovat rekonstrukce přilehlé komunikace Zámostí a ulice Hřbitovní, neboť zde bude (jak se tehdy říkalo) snášet ČEZ Distribuce nadzemní elektrické vedení. A při této příležitostí se vše napraví a uvede do nejlepšího možného stavu. Projekt je již hotový, počítá dokonce s vybudováním chodníku, neboť na této ulici žádný není.  A vše má navazovat na ulici Hřbitovní, která bude celá obousměrná. Nic se z toho nesplnilo, ČEZ zapomněl na svoje předsevzetí, stejně jako v jiných oblastech města. A tak se čeká, provizórium, trvá. A uvidíme, jak ještě dlouho. Mezitím se zde prováděly výkopové práce pro datové kabely CETIM, takže bylo vlastně dobře, že  není terén ještě definitivní. 
Proč se tím zabývám? Protože rekonstrukce alespoň dolní části Hřbitovní ulice je opravdu akcí potřebnou s nejvyšší prioritou. V obousměrném úseku se auta opravdu nevyhnou a musí se jet po chodníku. Jak dlouho se to bude odkládat? Navíc zde jsou mohutné stromy - břízy, které je třeba z prostoru pro komunikaci odstranit. Takové stromy (bude jim 80 let) do obytné zóny  dávno nepatří, škodí. A to je tato ulice důležitým dopravním připojením pro rozšiřující se oblast se zástavbou rodinných domů. Nevím, jak lze přispět ke změně. Doufám že přijde brzo. (mm)

Na konci června se poštovní přepážky uzavřou. U nás jde o poštu na Parníku.

V České Třebové to bude pošta 03 na Parníku, v Ústí se jedná o 3 pobočky v Hylvátech, Kerharticích a na sídlišti Štěpnice v galerii Nová Louže. V pátek 30. června mají být otevřeny pouze na jednu poslední hodinu. Pak zavřou - definitivně.  Podmínky, za kterých je možné poštovní pobočku dál provozovat jsou velmi nepříznivé. Můžeme to ukázat podle jednání, které vede s poštou vedení města Ústí nad Orlicí. Zde mají problém opravdu velký, protože jediná pošta, která zůstane se nachází vlastně v provizorním azylu v hotelu UNO, nová pošta (na starém místě) je zatím  v jednání.
V Ústí n.O. Česká pošta odmítla návrh města, aby provozovala tuto pobočku na sídlišti Štěpnice ve formě vymístěné přepážky, ačkoliv by se město zavázalo, že ponese veškeré provozní náklady a celkový počet zaměstnanců a klientských přepážek by zůstal shodný se záměrem pošty. Jenže jedinou možnou alternativou je pro Českou poštu její provoz jako tzv. pošty Partner plus zcela v režii města. „V tomto případě ponese radnice nejen veškeré provozní a mzdové náklady, ale navíc bude povinna poště platit pronájem datového připojení do poštovní přepravní sítě. Po odpočtu odměny za uskutečněné transakce představuje roční provozní dotace na činnost pošty Partner plus z rozpočtu města dva miliony korun,“ uvedl starosta Petr Hájek. Pošta ale zatím nepředložila ke schválení smlouvu, proto se zatím jednat nemůže - vše se rozhodně v září  na jednání zastupitelstva města. (Zdroj: web města Ústí n.O.)

Gočárova galerie  a její přeměna na videu

Šestiminutové video ve zkratce popisuje přeměnu nevyužívaných zdevastovaných prostor na unikátní výstavní prostory Gočárovy galerie, která bude plně otevřena pro veřejnost v závěru září 2023, Na rekonstrukci byly využity také evropské fondy. Video poskytl ke zveřejnění Pardubický kraj.  Je zveřejněno v kvalitě 4K. Odkaz najdete ZDE
Doudleby mají obchvat

Můžeme jen závidět. A vůbec. Navazuje to na impozantní řešení dopravní situace ve Vamberku.  v Královéhradeckém kraji se budují další významné stavby, např. obchvat Opočna, připraven je složitý obchvat Náchoda se dvěma tunely! .. VIZ ZDE

 

Středoškoláci z Pardubického kraje zabodovali na přehlídce odborných činností

V polovině června se v Plzni uskutečnila celostátní přehlídka Středoškolské odborné činnosti (SOČ), na které Pardubický kraj reprezentovalo v 15 oborech celkem 20 žáků z 8 středních škol. Krajská výprava byla mimořádně úspěšná – hned 6 žáků se umístilo na medailových pozicích.
Dva žáci zvítězili ve svých oborech, čtyři se umístili na druhém místě. Dalších pět žáků obsadilo místa v první polovině výsledkové listiny. Nejúspěšnějšími řešiteli byli Marek Kalvoda ze Střední průmyslové školy chemické Pardubice (obor Zdravotnictví, práce s názvem Studium afinitních interakcí diagnostických molekul antigen-protilátka a antigen-aptamer vybranými imunoanalytickými metodami) a Benedikt Mrázek z Gymnázia Dr. Emila Holuba Holice (obor Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory, práce s názvem Jednota a mnohost. K problematice diverzifikace jsoucen a analogie pojmu jsoucna). „Musím ocenit výborné výsledky našich sočkařů, kdy ve velké konkurenci asi 280 autorů dokázali uspět a přivezli si domů skvělá ocenění. Všem soutěžícím gratuluji a zároveň děkuji za vzornou reprezentaci našeho kraje. Nadané a talentované žáky každoročně oceňujeme v rámci akce Mladý talent Pardubického kraje, a jak to tak vypadá, v letošním roce nebude o nominace na tato ocenění nouze. Dobrou zprávou je rovněž i fakt, že společně se Střední průmyslovou školou elektrotechnickou Pardubice a Univerzitou Pardubice připravujeme na červen 2024 pořadatelství celostátního finále v Pardubicích. Rád tak budu osobně u podobných úspěchů a ocenění i v roce příštím,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Soutěž Středoškolská odborná činnost je významnou událostí s dlouholetou tradicí. Její historie sahá až do roku 1979, kdy byla ještě soutěží československou. Jedná se o víceoborovou soutěž, která je otevřená pro všechny typy středních škol a v níž si soutěžící vybírají z 18 soutěžních oborů. Úspěch otevírá dveře ke studiu na vysokých školách bez nutnosti absolvovat přijímací zkoušky a mnoho zúčastněných žáků díky SOČ nastartuje svou budoucí vědeckou kariéru. SOČ však není pouze soutěží vědomostí. Žáci se v ní projevují zejména svou schopností samostatné práce a na rozdíl od jiných středoškolských soutěží mají ve všech kolech možnost prezentovat svou práci před odbornou porotou. Tím rozvíjejí své prezentační dovednosti a schopnost reagovat na dotazy poroty.
Umístění žáků z Pardubického kraje v celostátní přehlídce SOČnajdete v tiskové zprávě na webu Pardubického kraje.