Českotřebovský deník 181/2023 (28/6)
Nové video Českotřebovského deníku: Jaká bude nová kulturní sezóna

Nyní v červnu postupně končí jarní kulturní aktivity, kultura se přesune z kamenných domů ven do přírody. I na letní měsíce však úplně neusne,  zůstávají tradiční aktivity Kulturního centra v Javorce, letní kinematograf na náměstí  a Kobylinec v Kobylím dole, jako Memoriál Alice Formánkové. No a v září to začne naplno. Během léta máme možnost zakoupit abonomá na tři  druhy předplatného: KPH, divadlo a jazzové večery. Jaká bude jejich náplň a  jaké budou další aktivity Kulturního centra v nové sezóně - o tom všem uvádíme videorozhovor s ukázkami z pořadů s ředitelem Kulturního centra  Josefem Kopeckým. Odkaz na video najdete ZDE 

70 let po maturitě

V sobotu 24. června 2023 se v restauraci EVA, Na Splavě sešli sedící zprava: Mgr. Věra Benešová – Johanidesová (Sokolov) a Paed.Dr. Ilona Neterdová – Pospíšilová (ČT), stojící zprava: Ing. Zdeněk Novotný (Plzeň), prof. Ing. Jaroslav Čáp Dr.Sc. (Pardubice), Ing. Jiří-Cinca Kapoun (Chrudim) a Jiří Ploc (ČT-Parník).
O prázdninách v roce 1953 nás na českotřebovském gymnáziu maturovalo celkem třicet šest. Dnes nás v 88 letech žije pouze sedm. V důchodovém věku se setkáváme každoročně. Před deseti lety nás žilo ještě dvacet (viz ČZ listopad 2013). Více než dvě třetiny z nás prožili svůj produktivní život mimo ČT a ÚO. V letech pandemie nás nečekaně opustili dva naši spolužáci: Jindřiška Vostárková – Vaníčková a Ing. Josef Nohava, kteří věnovali celý svůj produktivní život České Třebové.


TÝM DĚTÍ DSC GYM JE NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM V ČESKÉ REPUBLICE

Oddíl DSC GYM již řadu let vychovává mladé sportovce, pro které již od útlého věku vytváří výborné tréninkové podmínky. Toto úsilí trenérského týmu se pravidelně  zúročuje na významných turnajích u nás i v cizině.
Sedmnáctého června 2023 se v Ostravě konalo Otevřené mistrovství České republiky v BJJ pod názvem CZECH CHAMPIONSHIP OSTRAVA 2023, na který Třebováci vyslali početný tým 25 dětí a 3 dospěláky. Kromě jednoho, všichni zápolili v kategorii KIMONO. Tato početná skupina vyrazila v časných ranních hodinách do Ostravy , kde je čekali soupeři z 36 přihlášených týmů. Naši mladí zápasníci se však s časovým hendikepem vyrovnali bez problémů a vybojovali neuvěřitelných 27 cenných kovů.
Celý článek, výsledky a fotografie najdete ZDE


Senior Festival přilákal na tisícovku návštěvníků

O čtvrtý ročník již tradičního Senior festivalu pořádaného Spolkem Hurá na Výlet ve spolupráci s Městem Chrast a  s podporou Pardubického kraje byl o minulém víkendu velký zájem. Akci, na které vedle zpěvačky Ilony Csákové a dua Eva a Vašek vystoupila řada místních kapel a orchestrů, navštívila zhruba tisícovka seniorů a zúčastnili se jí i návštěvníci z mladších generací.
Přestože Senior Festival vznikl poměrně nedávno a na čas ho přerušila i covidová pandemie, stává se z něj významná akce celého regionu. Zásluhu na tom mají jak organizátoři a jejich dobrovolníci, tak i spolupracující instituce.
„Pardubický kraj se v sociální oblasti soustředí na rodinnou politiku, a to se týká nejen rodin s dětmi, ale také seniorů. V kraji podporujeme také Dny seniorů, ale ty jsou až na podzim, kdy už nemusí být pěkné počasí. Jsem rád, že spolek Hurá na Výlet organizuje tento tradiční festival, který je mezi seniory velmi oblíben. O tom svědčila i skvělá atmosféra, která se nesla celým programem v okolí chrasteckého zámku,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pro organizátory bylo důležité, aby svozové autobusy z Pardubic, Chrudimi, Slatiňan, Hradce Králové a Vysočiny v pořádku dopravily všechny seniory bezplatně do Chrasti i nazpět domů. Na místě pak bylo potřeba mít pro všechny starší účastníky místa k sezení a celkem deset dobrovolníků se staralo o to, aby se senioři na festivalu cítili dobře a nic jim nechybělo. „V rámci odpoledního programu jsme na pódiu z řad návštěvníků přivítali nejstaršího seniora, kterým byl pan Štefan z Chrasti, který letos oslavil 91 let! Jsem velice rád, že návštěvníci opakovaně ocenili skvělé místo, kde se festival koná a pestrost programu, který jsme pro ně zvolili,“ řekl ředitel festivalu Miroslav Novotný.
„Vyšlo nám i krásné počasí. Vysoká návštěvnost i zájem opět poukázaly na obrovskou sílu a vitalitu, kterou lze nalézt v každém věku, což pro mě i všechny kolegy nesmírně povzbuzující,“ řekl předseda spolku Hurá na Výlet Tomáš Martinek.
Festival se už potřetí konal v Chrasti a vypadá to, že se tam cítí jako doma. „Jsem velmi rád, že se naše město dlouhodobě podílí na rozvoji proseniorské a prorodinné politiky. Doufám, že na letošní úspěšný ročník navážeme i v příštích letech. Spolupráce mezi městem Chrast a spolkem Hurá na výlet není jen v pracovní rovině, ale za ty roky jsme také dobrými přáteli, což spolupráci značně prohlubuje,“ konstatoval starosta města Chrast Vojtěch Krňanský.

Dobrovolníci z úřadu přiložili ruce k dílu

Také na Krajském úřadu Pardubického kraje zaměstnavatel podporuje firemní dobrovolnictví a zaměstnanci mohou jeden pracovní den v roce v rámci svých pracovních povinností věnovat dobrovolnické činnosti. Možnosti zapojení jim nabízí koordinátorka dobrovolnické činnosti. Naposledy pomáhalo pět dobrovolníků z úřadu neziskové organizaci Křižovatka Handicap centrum.
„Díky všem, kteří se v průběhu roku zapojují, máme na tuto pomoc velmi pozitivní ohlasy. Teď například naši dobrovolníci umyli okna v celém objektu Křižovatky Handicap centrum, rozvezli dva kubíky mulče a „bojovali“ s plevelem v zadní části zahrady až do pozdních odpoledních hodin. Kromě pomoci je to i příležitost, jak se seznámit s činností neziskovek a utužovat vztahy v týmu,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Další dobrovolnické aktivity připravuje Pardubický kraj s Dobrovolnickým centrem KONEP na podzimní měsíce ve spolupráci s organizacemi Pestré Polabí z. s. a Záchrannou stanicí Lipec.
Odbor sociálních věcí chce také navázat na loňskou sbírku ošacení, ve které bylo vybráno 620 kilogramů oblečení, ložního prádla, ručníků a bot, což pomohlo klientům dvou neziskových organizací v Pardubickém kraji. Druhá sbírka se chystá na začátek školního roku.


Prezident Petr Pavel na Smetanově Litomyšli 2023 (zahajovací koncert)


Pochvala za lidovecký postoj k hazardu: již zítra na vládě.

Už nějakou dobu se zabývám regulací/omezením hazardu na komunální úrovni jako zastupitelka, i tam, kam dohlédnu výše.
A jsem samozřejmě propojená s lidmi, kteří to mají podobně, ať již jsou z Prahy nebo odjinud.
O to víc mne potěšilo, že jsem teď vyslechla pochvaly na Mariana Jurečku a jeho působení na MPSV! Jako jedno z mála ministerstev řádnými a pečlivými mezirezortními připomínkami k rozdělení peněz z hazardu a dalším věcem z hazardního zákona jdou na podstatu věci a navrhují snížit závislost obcí na příjmech z hazardních her (jde o mimořádný korupční potenciál), omezit reklamu na hazardní hry a další úpravy v oblasti trestně-právního postihu a v boji proti ilegálnímu hazardu a kvasikasinům. Skvělá práce mj. od Ondry Závodského.
Zítra se bude projednávat způsob rozdělování peněz z hazardu na vládě (v rámci konsolidačního balíčku). Ačkoliv Ministrestvo financí dosud kritizovalo současný stav, který vytváří korupční potenciál a vede k extrémním rozdílům v příjmech obcí, které povolují/nepovolují hazard, nakonec MF vycouvalo a chce tento stav, který nejvíce vyhovuje majitelům heren, ponechat. Kdyby se tyto peníze místo "korumpování obcí, že hazard povolují" použily třeba na školství a vědu a výzkum, kde hrozí bezprecedentní škrty, udělalo by se líp!
Děkuji Marianovi a našim ministrům, že podali tak věcné a potřebné připomínky a doufám, že se jim je podaří společně s dalšími příčetnými ministry zítra na vládě obhájit.  FB Pavla Tůmová

Šestiminutové video ve zkratce popisuje přeměnu nevyužívaných zdevastovaných prostor na unikátní výstavní prostory Gočárovy galerie, která bude plně otevřena pro veřejnost v závěru září 2023. Na rekonstrukci byly využity také evropské fondy. Video poskytl ke zveřejnění Pardubický kraj.  Video je zveřejněno v kvalitě 4K. Odkaz najdete ZDE