Gabriela Beňačková poprvé v České Třebové


Duben 2008 - 10. ročník hudebního festivalu Antonína Bennewitze

Koncert světoznámé sopranistky Gabriely Beňačkové a organisty Aleše Bárty v kostele sv. Jakuba byl dlouho očekáván. Pěvkyně s doprovodem byla také odpoledne před koncertem přijata starostou města Jaroslavem Zedníkem a podepsala se také do pamětní knihy města. Napsala: "Moc děkuji za milé přijetí. Těším se na večerní koncert. Vaše Gabriela Beňačková." Od starosty dostala krásný dar: keramickou vázu od z keramické dílny Ladislava Šicha, kterou velmi obdivovala. Hovořila zde o svých dojmech z České Třebové, ocenila její klid a pěknou krajinu, která v ničem nezaostává za atraktivními terény v Rakousku, přiznala, že má stále co objevovat. Vzpomínala na svoje působení na operním festivalu v sousední Litomyšli a nyní na svoji novou aktivitu v Rychnově nad Kněžnou.

Ráda přijala nabídku doc. Fr. Preislera vystoupit na desátém ročníku našeho festivalu. Pro koncert v kostele sv. Jakuba upravila svůj obvyklý operní repertoár, který zaměřila na dílo G.F. Händela a především Antonína Dvořáka (Requiem) a Biblické písně op. 99. Aleš Bárta se na koncert ve sv. Jakubu vyloženě těšil. Ocenil přístup města realizovat náročnou rekonstrukci varhan, na nástroje od firmy Grygar z Prostějova hraje i v jiných městech, např. v Litomyšli.

Oba protagonisté koncertu vystoupí letos na letošním jubilejním 50. ročníku Smetanovy Litomyšle. Aleš Bárta na samostatném recitálu, na varhanním matiné 21. června, kde přenese speciální úpravu Dvořákovy Novosvětské symfonie a Gabriela Beňačková pak 3. července v projektu Sylvie Bodorové Mojžíš, ve kterém zpívá sopránový part Miriam.

Koncert v kostele sv. Jakuba byl velmi dobře navštíven, Hlas světoznámé sopranistky se nesl prostorem kostela a v posluchačích se až tajil dech. Posluchači výkon obou umělců odměnili dlouhotrvajícím potleskem. Stejně velký dojem pak na posluchače měly i vložené varhanní skladby, např. Preludium G dur J. S. Bacha nebo Preludium a fuga F. Liszta. Dojem z koncertu byl umocněn kvalitním videoprojekcí, která umožnila sledovat dění nahoře na kůru, které by jinak bylo všem utajeno. Pěvecký a varhanní koncert byl další velkou událostí jubilejního desátého ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze 2008.