Automatické mlýny naplno roztočí mlýnská kola v září  

Monumentální budova Winternitzových automatických mlýnů na břehu řeky Chrudimky pozvolna ožívá a kulturní obsah začíná naplňovat první budovu, a to Gočárovy galerie (GG).  Dřívější mlýnice se během několika let proměnila v moderní výstavní prostory a již v červnu otevře dveře prvním návštěvníkům. Program červnového malého otevření nazvaný Den GG se týká pouze Gočárovy galerie, na přelomu září a října se uskuteční společné velké otevření všech institucí sídlících v areálu Automatických mlýnů.

Zahájení se konalo ve slavnostním sále s koncertním křídlem PETROF. Při otevření na něj měla čest zahrát Českotřebovačka Marie Vomáčková, absolventka českotřebovské ZUŠ, nyní studentka pardubické konzervatoře. Připomeňme i další fotografie z červnového "malého otevření Gočárovy galerie": No fotografiích hejtman Martin Netolický, vicehejtman Roman Línek, také architekti Josef Pleskot, Ladislav Lábus  Petr Všetečka a ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.

Den GG připomene původní funkci budovy mlýna a osobu architekta Josefa Gočára. Program svou pestrostí cílí na všechny věkové kategorie návštěvníků a bude aktualizován v průběhu celého léta.

Areál Automatických mlýnů se po celkové rekonstrukci otevře veřejnosti již na konci září 2023. Národní kulturní památka Winternitzovy automatické mlýny se tak k pomyslnému 10. výročí od ukončení provozu promění na kulturní, společenský i znalostní středobod východních Čech. Třídenní slavnostní otevření Automatických mlýnů se uskuteční ve dnech 29. 9. – 1. 10. 2023 a vstup bude po všechny tři dny pro veřejnost zdarma.
Automatické mlýny jsou vzorovým příkladem integrovaného tzv. PPP projektu, a to nejenom v České republice. Celkem se v rámci proměny areálu jedná o čtyři projekty a unikátní je zde především kombinace víceúčelového financování z prostředků Evropské unie, státního rozpočtu, města Pardubic, Pardubického kraje a soukromého subjektu. Ukázkou výjimečné institucionální praxe jsou také synergie programového a provozního působení zde sídlících institucí.
Automatické mlýny zahájí svou novou etapu otevřením celkem pěti institucí. Pod hlavičkou rodinné Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových byly vybudovány veřejné prostory vstupního parku a vnitřního náměstí (piazzety) a veřejnosti bude zpřístupněn také multifunkční objekt Sila, které je novou institucí se sídlem ve stejnojmenné technické památce – původním autorem Sila je architekt Josef Gočár. Bývalá hlavní mlýnská budova, taktéž původně navržená Josefem Gočárem, je sídlem krajské sbírkotvorné Gočárovy galerie (dříve Východočeské galerie). Původní sklady balené mouky v zadní části areálu se po rekonstrukci proměnily v sídlo dvou městských institucí: Galerie města Pardubic GAMPA a inovativního vzdělávacího centra s názvem Sféra (dříve v projektu s názvem Centrální polytechnické dílny). V Sile bude mít svou pobočku také Turistické informační centrum Pardubice.
Po celý poslední zářijový víkend 29. 9. – 1. 10. 2023 bude v Automatických mlýnech při příležitosti slavnostního zahájení provozu připraven pestrý program pro všechny generace. Slavnostní proslovy doplní vernisáže samotných budov, expozic a výstav, které doplní setkání se zástupci institucí, architekty, odborníky, fanoušky i pamětníky mlýnského provozu. Spolu s otevřením institucí ožijí již v pátek 29. 9. veřejné prostory také hudbou a performativními vstupy. Pro návštěvníky pak budou na víkendové dny 30. 9. – 1. 10. 2023 na míru připravené varianty prohlídkových okruhů segmentované dle oblasti zájmu. 
V Automatických mlýnech se v nabídce programu myslí na všechny, na pamětníky mlýnského provozu, na zájemce o architekturu, umění, technologie a o vzdělávání, na ty, kteří rádi jezdí na výlety a hledají gastro zážitky a svým umístěním na křižovatce železničních spojů do evropských destinací i na zahraniční návštěvníky. Součástí zahajovacích dnů provozu celého areálu bude také program v rámci Dne architektury.
Rezervace na zářijové otevření budou spuštěny 1. 9. 2023 na www.automatickemlyny.eu.
Automatické mlýny Pardubice
Termín otevření:
29. 9. – 1. 10. 2023
Zřizovatelé a spoluvlastníci: Pardubický kraj, statutární město Pardubice, Nadace Automatické mlýny a Automatické mlýny, s.r.o.
Instituce (abecedně): Gočárova galerie, GAMPA, Sféra, Silo, Turistické informační centrum Pardubice
Architekti: Prokš Přikryl architekti (Silo), Šépka architekti (GAMPA, Sféra, veřejná prostranství), Transat architekti (Gočárova galerie), Zette ateliér (koncept celého brownfieldu a 2. etapa)
Kontakt pro více informací:
Marcela Straková, tel: 731 600 651,
marcela@automatickemlyny.eu.