Rod Preislerů má dalšího pokračovatele v kumštu Matěje Františka Preislera

e to Matěj František Preisler, 23 let, režisér a hlasový imitátor. Je to starší syn tragicky zesnulého Františka Preislera ml., mimořádně talentovaného dirigenta, který mimo jiné úzce spolupracoval s Karlem Gottem, a úspěšné houslistky Radky Preislerové. Druhý syn Václav je o dva roky mladší. 
A není náhodou, že je Matěj od mládí veden k hudbě a umění také k filmu. V devíti letech začal chodit do Kühnova dětského pěveckého sboru, s nímž vystupoval v řadě oper na scéně Národního a Stavovského divadla. Pozor - vystupoval také s Dětskou operou Praha v České Třebové na Bennewitzově festivalu. Ztvárnil i několik komparsových rolí, často i nepěvecké epizodní role, a to mnohé z nich za premiérového uvádění (např. „Jakobín“, „Carmen“, „Únos ze Serailu“, „Tosca“, „Gloriana“, „Parsifal“…). Díky Kühnovu sboru získal herecké zkušenosti i v minioperách – „Rybovy mše“ a muzikálu „Čert a Káči aneb Peklo v pekle“ od autora J. Temla, v režii E. H. Toperzzerové a při účinkování v představení „Veselé paničky Windsorské“ na Letních Shakespearovských slavnostech.
V roce 2015 opustil zpěv a dal se plně na filmařskou dráhu, vyhledal filmovou a televizní školu ELF Dream – Před kamerou, za kamerou, kde se naučil ovládat kameru, základy střihu, získal herecké, režijní, produkční i scénáristické poznatky, natočil a účinkoval ve videoklipu k písni By your side Tonye Graves a usilovně se věnoval realizaci celovečerního koprodukčního filmu Eliška a svět fantazie. V průběhu let se věnoval i tvorbě osobních neveřejných videí a projektů, přičemž zdokonaloval své herecké, pěvecké, režijní i střihačské dovednosti (například zpravodajství Na cimpr campr se satirickou tematikou a imitacemi na YouTube), účinkuje také jako komparzista a natočil svůj autorský krátký film Fixit. Na své webové stránce o sobě píše "Od dětství mám tendenci režírovat. Nejenom film, ale i celý můj život, na který se dívám s nadhledem a ironií. Vyprávět příběh je pro mě životní poslání a film mi nabízí nejlepší způsob k jejich věrnému zobrazení."
Od roku 2020 studuje hranou režii na FAMO v Písku, natáčel jsem zábavný pořad Pod zakrytým úsměvem s J. Krampolem a vytvořil jsem tvůrčí tandem MP's s hercem Michalem Pazderkou, s nímž tvoříme vlastní audiovizuální projekty.
Nejmladší generace rodu Preislerů - pořadí šestá se hlásí o slovo. Všichni předcházející slavní Preislerové měli křestní jméno František. Není tedy také divu, že Matěj si přidal ke svému jménu ještě druhé a to nemůže být jinak než "František". Všichni slavní Františkové Preislerové měli osobitý vztah k České Třebové a rádi sem jezdili. Jsem rád že stejnou vlastnost má také Matěj František, jezdí do Třebové jednak za svým dědou  a zajde vždy také na hřbitov ke hrobu svého tatínka. Věřím, že se mi jej podaří při příští návštěvě odchytit a připravit nějaký rozhovor , třeba na téma "Nejmladší z rodu Preislerů. před kamerou i za kamerou"...
Milan Mikolecký