Jaký byl jubilejní, 25. ročník Týdne sportu v České Třebové


Myšlenka na uspořádání velké sportovní akce, převážně  pro děti a mládež, vznikla již v polovině devadesátých let minulého století. V roce 1998, byla v našem městě ustavena sportovní komise, ve které se sešli Třebováci stejného myšlenkového ražení a s velkým zápalem pro dobrou věc. Tak vznikl Týden sportu, který se za uplynulých 25 let stal opravdovým fenoménem.
První vydařené ročníky a má návštěva na MŠMT s perspektivním projektem vedly nakonec  k tomu, že se náš Týden sportu stal předlohou pro dnes již největší akci pro mladé sportovce v ČR – Olympiádu dětí a mládeže. Její první ročník se v roce 2003 uskutečnil, ne náhodou,  právě v Pardubickém kraji. Týden sportu od svého vzniku logicky prošel mnoha změnami a úpravami. Dnes je například do sportovního zápolení zapojeno více než dvakrát tolik sportů než dříve a odměnou pro soutěžící i diváky jsou velmi kvalitní večerní vystoupení na pódiu na Starého náměstí.. Škoda jen, že někteří návštěvníci více upřednostňují složku zábavnou nad tou sportovní.
Myšlenka Týdne sportu je však stále stejná . Naším cílem je, aby se do sportování ve městě zapojil každý kdo má zájem a chuť. Dopolední nabídka sportů je zaměřená především na všechny děti a školy a zde patří velký dík ředitelům za jejich vstřícnost a podporu a učitelům za obětavou spolupráci na této akci. Odpoledne jsou pak sportoviště otevřena a připravena pro sportování dospělých, rodin s dětmi i pro jednotlivce. Odpolední a večerní setkávání na Starém náměstí přinášejí nejen pohodu a zábavu, ale také chvíle plné radosti a štěstí při předávání cen. Vyhlašování výsledků jednotlivých sportů se vždy ujímají čestní hosté a naši skvělí moderátoři, Jan Čenský, Mirek Konvalina a Petr Jančařík.  Zorganizovat tak náročnou sportovní akci, jako je Týden sportu, vyžaduje spolupráci desítek dobrovolníků a také zapojení města , kraje a sponzorů. Jsem velmi rád, že nám pomohli a že mohli být součástí této tradiční, sportovně – kulturní akce v našem městě. Dík patří nejen jim, ale i mým kamarádům, s kterými „táhneme tuto káru“ již 25 let.
Závěrem bych rád  alespoň ve zkratce připomněl, co jubilejní 25. ročník Týdne sportu přinesl. Uskutečnilo se celkem 117 soutěží ve 41 sportovních disciplínách, při kterých bylo sportujícím dětem předáno 2600 symbolů v podobě kohoutků. Některé děti soutěžily i ve více disciplínách, takže toto číslo může být jen přibližné. Nově se do bohatého sportovního programu zapojil orientační běh, brazilské jiu jitsu a ukázky z výcviku psů. V odpoledních a večerních hodinách mohli diváci na naplněném Starém náměstí vidět 56 tanečních vystoupení a ukázek sportů. V hlavním večerním pořadu pak 21 hudebních skupin s žánry napříč hudebním spektrem a nechyběly ani pěvecké celebrity. Obrovskou technickou novinkou a pomocí byl přenosový vůz, jehož sehraná posádka zajišťovala online přenosy na obří plátno z různých městských  sportovišť a z vystoupení na pódiu. Pátek měl pod patronací a svými aktivitami oživil Pardubický kraj. Také počasí nám přálo a věřme, že i tichý ohňostroj v závěru pátku byl důstojnou tečkou za právě uplynulým 25. ročníkem Týdne sportu.

 Lubomír Vašina. Fotografie Milan Michalski

 
 

  • Další fotoreportáže z Týdne sportu najdete  na dalších odkazech ZDE (fotoreportáže Mirky Červinkové a Martina Šebely):