Jak jsme s Jirkou Venclem zachránili Skuhrov pro Českou Třebovou
Rekonstrukce silnice Skuhrov - Knapovec  skončila a s ní vyplavaly na světlo i jiné dříve dohodnuté záležitosti, které nebyly do té doby veřejně oznámeny. S dokončením stavby byly osazeny také nové dopravní značky a informační tabule, A tak se současně provalilo to, co bylo už dávno v projektu stavby, ale zatím jaksi v utajeném režimu. Nová tabule Ústí nad Orlicí Skuhrov to jasně ukázala. Jen mě mrzelo, že to připojení bylo realizováno bez místního referenda. Je sice zákon, který neumožňuje oddělit část menší než s tisíci obyvateli, ale to se dá snadno obejít, stačí na měsíc přehlásit nějaké lidi k trvalému pobytu třeba do neobývané chalupy. Vypadalo to, jako by to byl nějaký tajný dodatek z jednání vedení sousedních měst. Česká Třebová potřebuje sanovat své dluhy a toto by byla jedna z možností. Prodat Skuhrov.
 
Nemohl jsem spát.  Zdály se mi nějaké divné sny o zahájení "speciální operace" ústeckých městských strážníků, kteří již Skuhrov obsadili. Ráno jsem se přesvědčil, že je v obci klid, žádné výzvy k pořádku nebo zákaz vycházení.  Jen ta tabule tam strašila.
 
Svěřil jsem se kolegům, kteří říkali: Ty to ještě nevíš? Probíhá přece řízené rozpouštění našeho problémového ORP Česká Třebová, příští týden prodáme Kozlov a Svinnou, zájem má Litomyšl!  S tím už nic neudělám, říkal jsem si, protože to je jistě nějaký "vyšší zájem"....
 
Ono se vlastně nic neděje. Ubude starostí, sníží se počet úředníků a navíc jim bude možné snížit platy. Přijdeme o připojené obce, ale budeme se mít lépe, bude na investice....
 
Jak to bylo doopravdy:

Včera v poledne opravdu skončila objížďka a byl obnoven provoz na silnici II/315 a také instalována nová tabulce, přisuzující Skuhrov k Ústí nad Orlicí. Jak prozradil pan Šlapal, chodili si to tam už včera lidé fotit, že se vlastně "přestěhovali". Snímek si udělal také projíždějící Ing. Jiří Vencl a poslal mi ho  do mailu. No a potom tedy co s tím: kompetentní osoba je jistě hejtman Martin Netolický. Tak jsem fotku poslal také jemu. Rychle volal nazpátek s tím, že je vše zařízeno  a že ještě dnes tabule sundají a přepíšou. Za hodinu tam opravdu nebyly, nebyly tam tabule žádné. Jistě se na nich pracuje. 
Ještě že toho hejtmana máme J
Tak jsme si alespoň projel nově dokončený úsek silnice s kamerou. Zdá se mi dobře udělaný, s  kvalitním povrchem. Snad prý byla nějaká používaná odbočka do polí přehrazena svodidly. Zřejmě podle projektu. Diskutoval jsem na skuhrovské křižovatce  se zde bydlícím Jardou Šlapalem, který však upozorňoval na to, že mnoho motoristů vyjíždějících z obce Skuhrov na Lanškrouna se zde nyní pod dlouhodobé uzavírce nekouká na provoz od levé strany (od Ústí) a výsledkem je nyní troubení, pískot brzd atd. Zatím se nic nestalo, ale na změnu provozu (i když jde o navrácení do původního stavu)  tady nikdo bohužel neupozornil. Jde o krajem spravované silnice , ale i tak by možná i iniciativa našeho města nevadila.  Skuhrov je a bude pořád Česká Třebová, na České Třebové nám záleží  a nehodám je třeba předcházet. Mám informace, že se nějakou formu upozornění na nebezpečí  snaží prosadit i náš.odbor dopravy  a silničního hospodářství.  (mm)