POLICIE RETRO - aneb - Setkání s Veřejnou bezpečností po 32 letech    


Fotoreportáž Martina Šebely ze zastavení Spanilé jízdy retro techniky policie a veřejné bezpečnosti v České Třebové dne 3. června 2023 na parkovišti u zimního stadionu Na Skalce. Současně se fotoreportáží také prezentujeme připravené video.

 

Kdyby vedla kolem zimního stadionu  průjezdná silnice, tak by přijíždějící řidiči určitě kroutili hlavou. Jako by se podařilo čas vrátit zpátky někam do osmdesátých let.  Zájemců o krátký návrat do doby, kdy nás chránila Veřejná bezpečnost, nebylo málo. Nešlo ani tak o obdivování neobvyklé techniky, jako o připomenutí doby, kterou mnozí vnímají dnes již spíše nostalgicky.
Akci formou Spanilé jízdy po městech našeho okresu uspořádal Klub historie Policie ČR a veteráni při nezávislém odborovém svazu Policie na počest 32. výročí vzniku Policie České republiky.
Vozidla krátkodobě vystavená v sobotu 3. června před polednem pro českotřebovskou veřejnost  byla ze soukromých sbírek. Na první pohled bylo znát, že je o ně pečováno opravdu s láskou. Bylo jasné, že nejde jen o historická vozidla samotná, neboť měly řadu dobových doplňků, které pomáhaly dokreslit dobu, kterou reprezentují. Velmi sledovaná byla například sbírka bankovek, tuzexových poukázek a mincí z šedesátých až osmdesátých let, přehled řádů a vyznamenání u veřejné bezpečnosti nebo i ukázka donucovacích prostředků tehdy užívaných.
Také veškerý personál doprovázející historickou techniku byl v dobových uniformách. Ochotně poskytoval všem zájemcům detailní informace o předváděných vozidlech a motocyklech. Velký zážitek ze setkání s policejní technikou měly především děti, i když historický kontext až tak nevnímaly.  Byla to užitečná akce, ukázala na velkou změnu, kterou prošla naše společnost od vzniku Police České republiky na začátku devadesátých let.