Českotřebovský deník 187/2023 (3/7)   
ROZHLEDNA NA KOZLOVSKÉM KOPCI JE OTEVŘENA DENNĚ 

Až do září můžete rozhlednu navštívit každý den od 10:00 do 18:00. Za příznivého počasí lze z rozhledny dohlédnou do Krkonoš a Jeseníků. Na rozhledně je možno kromě vstupenky zakoupit tři druhy turistických vizitek, turistickou známku a několik různých pohlednic. Provoz rozhledny na Kozlovském kopci zajišťuje Klub českých turistů odbor Česká Třebová a příjmy ze vstupného jsou určeny právě pro českotřebovský odbor. Je to vedle členských příspěvků prakticky jediný zdroj příjmů KČT  Na fotografii ze slavnostního otevření v roce 2001 starosta Jiří Pásek a přednosta OkÚ MUDr. Ivan Týče.

Deváťáky nahradí na základních školách prvňáčci. Kolik jich bude?

Byl konec školního roku a s docházkou do některé základní školy v našem městě se rozloučilo 148 absolventů, většinou velmi slavnostním způsobem. Ukončili  první školní etapu svého života.  Místa v lavicích na základních školách však nezůstanou prázdná, obsadí je noví žáci prvních tříd. Kolik jich přesně bude  - to záleží na počtu podaných žádostí o odklad. Není jich málo - 33. A tak celkový počet zapsaných dětí do 12. třídy (172) rozhodně neznamená 172 dětí v lavicích v budoucích prvních třídách. Ti kteří získají podle posudku pedagogické poradny možnost odkladu pak budou navštěvovat přípravnou třídu. Taková byla již loni zřízena na ZŠ Nádražní a byla hodně chválená. Poprvé k zápisu přišlo 140 šestiletých dětí.  Na základních školách budou první třídy zřízeny podobně jako v minulých letech, tedy 3 třídy na ZŠ Habrmanova a po dvou  prvních třídách na ZŠ Nádražní a ZŠ Ústecká.

Českotřebovský zpravodaj se zpožděním a s nepravdou

Teprve dnes 4. července jsem našel ve schránce červencové číslo Českotřebovského zpravodaje. Pokud vím tak to je v celé anší oblasti. Přestože je uzávěrka v brzkém termínu a pošta jako profesionál doručuje tiskovinu na základě smlouvo podložené objednávky, tak nedokáže doručit  tiskovinu včas. Smlouva by měla pro tento účel počítat se sankcemi,  věřím proto, že tomu tak bude, ale přesto se pokusím smlouvu najít ověřit si to. 
Červencové číslo obsahuje samozřejmě významné informace o kulturním dění o prázdninách předplatném atd., mělo by být doručeno  tedy v pořádku. Jsou zde také zprávy z českotřebovské radnice, kde musím smutně konstatovat, že jsem zde hned na první straně našel zprávu nepravdivou, přesně tak jak jsem předpokládal.  Již v Českotřebovském deníku a FB jsem upozorňoval na nepravdy  v  článku o stavebních úpravách vstupního prostoru  na ZŠ Habrmanova na webu města. A článek se bez úprav objevil i v tisku. Marně jsem žádal o změnu.  Zde je napsáno, že "Projekt jsme částečně převzali od předchozího vedení radnice, které se zvelebením prostoru zabývalo..." Skutečnost je ovšem jiná. Tento projekt ze 100% připravila minulá samospráva města, připravila projektovou dokumentaci, zajistila financování, realizovala výběrové řízení na zhotovitele a vybrala také firmu, která nyní práci provádí. Nic už se na tom pak neměnilo. OBRÁZEK SE KLIKNUTÍM ZVĚTŠÍ
Takže jaké mělo být správné znění: "Projekt jsme převzali od předchozího vedení radnice, které se zvelebením prostoru zabývalo, připravilo kompletně 1. etapu stavby včetně výběru zhotovitele".
Dovedu si představit, že  slovo "částečně" bude nyní vykládáno tak, že nynější vedení počítá se 2. etapou prací, jejíž příprava byla  mezitím zahájena. Jenže když si přečteme podmínky loňského výběrového řízení na úpravu veřejného prostranství, tak zde je jasně uvedeno, že se jedná o první etapu prací, která bude dále pokračovat druhou etapou a je zde výčet aktivit, které nejsou do první etapy začleněny. Již podle loňského zadání  tedy měla po této první etapě následovat etapa druhá tak, jak se nyní chystá. Ale to bude další samostatná investice! Formulací  uvedenou v publikovaném článku považuji za nesprávnou a účelovou. Co by se asi stalo, kdyby v článku nebyla?  (mm)


První etapa úprav vstupního prostoru ZŠ Habrmanova již byla zahájena

Již mimo vegetační období zde pak byly pokáceny některé stromy, bohužel i velká borovice, stojící u budovy I. stupně , která byla nejhezčím rostlým vánočním stromem v České Třebové. Co zlého asi komu udělala? Jaký "zdravotní posudek" byl asi napsán před jejím pokácením? Strom máme na dále uvedených fotografiích z let 2017, 2019 a vánoční snímek z posledního adventu 2022. Škoda, velká škoda, že? 
Připomínám pokutu 10 000 Kč, kterou musel zaplatit majitel stromu a pozemku na začátku ulice U Koupaliště za to, že zkrátil malý několikaletý smrkový stromek. Odvolal se a nepochodil. Kolik by měli zaplatit ti, co skáceli krásnou borovici? Jaké asi byly odborné posudky? Komu tam ten krásný strom překážel?  Opravdu bylo všechno v pořádku? Abych to zjistil, tak požádám o odpovědi na uvedené otázky kontrolní výbor a komisi životního prostředí.  Nyní zůstal po krásném stromu jen nízký pařez s úctyhodným rozměrem. Průměr má 68 cm a obvod 210 cm. Skácet takový strom není jen tak!
Práce byly zahájeny hned na začátku prázdnin, to je správně. Současný stav ukazuje, že akci nebylo možné realizovat během školního roku. Nyní je prostor mezi školami docela smutný, je to holina. Práci provádí stavební firmy RYDO, která využila instalované oplocení k sebepropagaci. Osobně bych byl radši, kdyby zde byly obvyklé informace o stavbě, tak jako u jiných stavebních investic, tedy s náklady na realizaci, termínem dokončení 1. etapy (dodavatel pro 2. etapu ještě nebyl vyhlášen) a kontaktem na odpovědnou osobu . Zatím zde chybí i pokyn "Přejděte na druhý chodník". Nicméně je třeba dodat, že prostor si novou úpravu zasloužil, už se po tom volalo několik roků. Čekalo se zejména na dokončení rekonstrukce školní budovy a sousední jídelny. Naše největší základní škola si  novou úpravu vstupního prostoru zaslouží. (mm)


ZAHAJUJEME REGISTRACI DO AKADEMIE ZAČÍNAJÍCÍHO PODNIKÁNÍ

Město Česká Třebová bude spolupracovat s Pardubickým podnikatelským inkubátorem PPINK, s cílem podpořit začínající či budoucí podnikatele ve městě i v blízkém okolí. Město prostřednictvím P-PINK zajistí sérii školení a workshopů, které budou pro účastníky bezplatně. Zájemci mohou zasílat přihlášky na adresu vaclava.hermanova@ceska-trebova.cz
Jste nespokojený zaměstnanec? Jste student? Nebo jste začínající podnikatel již třeba i delší dobu s IČ, nebo i bez IČ? Jste na úřadu práce a chcete se dovědět něco o podnikání a případně se do něho pustit? Pak právě pro vás je určena Akademie začínajícího podnikání. Bude se skládat z celkem 10 setkání, z toho 5 setkání prezenčně v rozsahu cca 2 hodiny v České Třebové a 5 online konzultací v rozsahu půl hodiny na každého člověka.
„Akademii začínajícího podnikání máme vyzkoušenou v městech Moravská Třebová v roce 2021 a ve Vysokém Mýtě v roce 2022. Spolupráce s městy fungovala a co funguje, to je dobré využít a zopakovat i jinde,“ říká k projektu manažerka z P-PINK Hana Štěpánová. „Věřím, že projekt začínajícího podnikání má občanům našeho města co nabídnout. Každý někdy začínal a není ostuda si nechat poradit. Proto tuto iniciativu ze strany P-PINKu vítám,“ vysvětluje starosta města Česká Třebová Zdeněk Řehák.
Harmonogram setkání
·        10.10. – Setkání s podnikateli z České Třebové, představení P-PINK a obecný úvod
·        17.10. – Vymysli to aneb Generátor nápadů
·        24.10. – Nakresli to aneb Lean Canvas
·        31.10. – Spočítej to aneb Byznys plán
·        7.11.  – Prezentační dovednosti
Prezenční setkání vždy v úterý v 16:00 hodin na Městském úřadu Česká Třebová. Mimo tyto termíny budou probíhat individuální setkání formou on-line konzultace.
Jak se přihlásit?
Odeslat registrační email na adresu vaclava.hermanova@ceska-trebova.cz a v mailu stručně vyplnit následující otázky:
o   Jméno, věk, bydliště
o   Máte již IČ, nebo se teprve chystáte na podnikání, nebo se účastníte ze zájmu naučit se něco nového?
o   Na jakou oblast je zaměřen Váš podnikatelský záměr?
o   Jaké máte zkušenosti s podnikáním?
o   Chcete podnikat přímo v regionu Česká Třebová?                                        Zdroj webové stránky www.ceska-trebova.cz