Českotřebovský deník 188/2023 (5/7)   
Vyřešené parkoviště u Domova pro seniory

Parkoviště je zapotřebí jak pro pracovníky domova, tak i pro návštěvy. V okolí Domova pro seniory je poměrně málo místa pro venovní posezení návštěv a pobyt na pokojích je s pobytem venku potřeba vhodně kombinovat. Aby nemuseli návštěvy posedávat na lavičkách automobily, je nové parkoviště opravdu výhrou v loterii.  Pro tento účel byl oddělen prostor v zakoupeném areálu bývalého Böhmplastu, který je velmi dobře přístupný a je především "po ruce". Navíc využitím pro uvedený účel se demonstruje, že prostor po zrušené průmyslové výrobě opravdu patří pro další rozvoj Domova pro seniory a pro bydlení. Měla by zde být vybudována nová budova C, která by měla nahradit problémové ubytování  sice v upravené, ale především historickém bloku B za Třebovkou. Právě letos uplynulo od otevření této budovy jako málo vyhovující špitál 110 let. Brzy na to byl přeměněn na "chudobinec". Pod tímto názvem byl znám většině Třebováků až do osmdesátých let minulého století. Než ovšem vznikne nová budova  C uplyne ještě ve Třebovce hodně vody. Příprava již začala v minulém volebním období, kdy byla připravena první studie architekta Martina Hájka.. Byla  však příliš maximalistická a realizace tudíž nereálná. Proto se nyní připravuje nová studie, v rozpočtu města je pro tento účel připraveno 300 tisíc korun.
     V


Pokuta pro Moravskou Třebovou

Zakázka může být skryta i v kupní smlouvě, pokuta pro Moravskou Třebovou dosahuje 400 000 korun
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna v rámci řízení o rozkladu uložil městu Moravské Třebové pokutu ve výši 400 000 korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Město v tomto specifickém případě zadalo veřejnou zakázku mimo zadávací řízení, přičemž úplatu poskytlo formou slevy z kupní smlouvy.
Město Moravská Třebová prodávalo pozemky pro výstavbu obchodního centra, přičemž prostřednictvím dodatků k této smlouvě zavázalo kupujícího, že na uvedených pozemcích vybuduje dopravní a technickou infrastrukturu. Za toto plnění mu pak poskytlo slevu z kupní ceny, a to ve výši přes 25 milionů korun bez DPH.
Podle předsedy ÚOHS se tak jednalo o veřejnou zakázku na stavební práce, která byla zadána bez zadávacího řízení nebo jiného zákonem stanoveného postupu. Soutěž o veřejnou zakázku spočívající v provedení stavebních prací na vybudování infrastruktury byla postupem zadavatele zcela vyloučena a vynakládání veřejných prostředků – úplaty spočívající v kompenzaci z ceny převáděných pozemků – proběhlo netransparentním způsobem. Předseda ÚOHS nicméně snížil původní prvoinstanční pokutu na 400 000 korun, protože tato částka podle odpovídá závažnosti porušení zákona ze strany obviněného a zároveň je přiměřená vzhledem k provinění obviněného.


Jak na bezpečné i úsporné veřejné osvětlení?

Ministerstvo životního prostředí vydává Příručku správného osvětlování. Ta shrnuje pravidla pro bezpečné a kvalitní osvětlení, které je současně příznivé k životnímu prostředí a minimalizuje negativní dopady světelného znečištění. Nová Příručka správného osvětlování reflektuje novinku z letošního roku, vydání české technické normy ČSN 36 0459 Omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení.
Obce, města ale i firmy stále častěji požadují instalaci chytrého, moderního a šetrného osvětlení, které poskytne dostatek světla, ale zároveň nebude mít nežádoucí účinky například na klidný lidský spánek, životní prostředí, nepovede k plýtvání energií a nezhorší bezpečnost na silnicích a ve veřejném prostoru.
Hlavním impulsem pro vydání aktuální osvětlovací příručky bylo zveřejnění české technické normy ČSN 36 0459 Omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení. Zájemci v příručně najdou především doporučení pro koncipování venkovních osvětlovacích soustav, včetně možnosti využít požadavky nové normy.
Příručka správného osvětlování v první části shrnuje problematiku světelného znečištění, zejména jaké jsou jeho zdroje a nežádoucí dopady. Dále se zabývá možnými způsoby řešení problematiky a objasňuje, proč se Česká republika vydala cestou využití technické normy. Stěžejní část příručky je pak věnována dílčím aspektům uplatnění normy v praxi, ale i dalším radám a doporučením pro osvětlování s ohledem na okolní prostředí nebo energetickou spotřebu. Příručka byla konzultována s odborníky na světelné znečištění a světelnou techniku.
Příručka správného osvětlování (pdf ke stažení zde).    Začala platit technická norma o světelném znečištění


Den Regionu Orlicko-Třebovsko bude v pátek 8. září 

Na pátek 8. září 2023 připravuje svazek obcí Den Regionu Orlicko -Třebovsko. Cyklojízda starostů členských obcí a  měst bude končit v 17 hodin v areálu koupaliště ve Velké Skrovnici. Je připraven hudební program místních spolků, kapela Kalumet a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zvou Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková

Jak to dělají jinde: 

Jde mi o on-line přenos z jednání zastupitelstva, kde chci porovnat Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí.  V obou městech mají v jednacím řádu on-line přenos.  V Ústí nad Orlicí se ovšem uplynutím dne jednání stává odkaz na webu města nefunkční, kdežto v České Třebové zůstává vlastně jako záznam dále k dispozici. Je to samozřejmě lepší, ovšem jen za předpokladu, že to odpovídá schválenému jednacímu řádu a nakládání s daty (GDPR).  U nás on-line přenos zůstává na webu trvale a nikomu z vedení města to nevadí.  Ještě sleduji jednání zastupitelů v Litomyšli, zde se on-line přenos neinzeruje.

Pozvánka na odbornou konferenci 

VOŠ a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí pořádá 4. 10. 2023 XIV. odbornou konferenci s názvem Prevence a řešení náročných životních situací. Přednášející: Ing. Mgr. Radka Loja, MANLP, psycholožka, Mgr. Olga Šípková Studničková, sportovkyně, podnikatelka, sestra Angelika – MgA. Mgr. Ivana Pintířová (sestra Boromejka, mimo jiné pečující o Václava Havla), Doc. PhDr. phil. Laura Janáčková, CSc., psycholožka, sexuoložka, Mirka van Gils Slavíková, cukrářka, Professeur en Sucre d’Art (autogramiáda nové kuchařky). Konference je určena pro zájemce z řad zdravotníků, pedagogů, sociálních pracovníků i široké veřejnosti. Přihlášky a informace naleznete od 26. 6. na webových stránkách szsuo.cz a Facebooku školy.

CEDR otevřel zrekonstruovaný obchod

CEDR Pardubice o.p.s. otevřel nově zrekonstruovaný obchod v Ústí nad Orlicí v ulici T. G. Masaryka. Finanční příspěvek na svou činnost a rekonstrukci obchodu v Ústí nad Orlicí díky získal díky Burze filantropie, která se pravidelně koná v našem městě. Tento obchod je v podstatě tranzitní sociální podnik a dobročinný obchod, který poskytuje lidem s  vlastní zkušeností s duševním onemocněním možnost rychlého návratu do práce prostřednictvím startovacích tréninkových a chráněných pracovních míst.
 CEDR se také zaměřuje na poskytování služeb prostřednictvím Centra denních aktivit v Ústí nad Orlicí. V něm mohou klienti zlepšit své dovednosti v oblastech jako je pozornost, paměť, komunikace, spolupráce, plánování a rozhodování. Centrum také poskytuje pomoc při vyřizování osobních záležitostí, jako je například vyřízení invalidního důchodu či sociálních dávek. Pracovníci centra podporují účastníky při zvládání náročných životních situací a pomáhají jim získat praktické dovednosti nezbytné pro samostatný život, jako je komunikace, práce na počítači, vaření a další. CEDR a jeho Centrum denních aktivit v Ústí nad Orlicí tak představují důležitou instituci pro lidi s duševním onemocněním, která jim poskytuje podporu, možnosti rozvoje a příležitosti k aktivnímu životu.

98. ústecká staročeská pouť

Město Ústí nad Orlicí Vás zve na 98. staročeskou ústeckou pouť, která se uskuteční ve dnech 11. – 13. srpna v prostoru parku Kociánka a na zahradě Hernychovy vily, kde budou připraveny např. ukázky řemesel nebo hračky a hříčky nejen pro děti. Pro malé i velké návštěvníky budou připraveny rozmanité pouťové atrakce, stánky s občerstvením a s pouťovým zbožím, výstavy, kulturní programy, sportovní turnaj, pouťová zábava a mnoho dalšího. 11. a 12. srpna se koná ve Vodáckém tábořišti Cakle 38. ročník folkového festivalu Janouškovo Ústí – Muzikanti v Cakli. Aktuální informace o  programu a  časech konání jednotlivých doprovodných akcí budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách města - www.ustinadorlici.cz, Facebooku a Instagramu města


Poučné zpravodajství o jednání zastupitelů v Litomyšli

Ani 29. června, doslova pár dnů před vypuknutím letních dovolených, zastupitelstvo města na svém pravidelném setkání nezahálelo. V rámci majetkoprávní a finanční agendy řešilo hned několik důležitých bodů.
Jedním z nich bylo přemístění zázemí pečovatelské služby Farní charity Litomyšl do průmyslové zóny. V Lidovém domě, kde aktuálně služba sídlí, nebyly investice jednak kvůli složitosti získání dotace a k kvůli nedoporučení přestavby či přístavby Lidového domu ze strany městské architektky doporučeny. Krom toho se pečovatelská služba pro své potřeby neobejde bez mnoha parkovacích míst, ta se v samotném centru města budují jen velmi těžce. V průmyslové zóně, v sousedství výjezdu budoucí stanice krajské záchranné služby, by toto neměl být problém. V novém zázemí vznikne jak parkování, tak nutné skladové a administrativní prostory.
Ti také udělili svůj souhlas s dotací na obnovu tří měšťanských domů v městské památkové rezervaci Litomyšl přímo na náměstí. Stejně tak se seznámili s nabídkami vztahujícími se k soutěži na zhodnocení objektu vily Klára. Na doporučení Rady města téměř jednohlasně (jeden zastupitel byl proti) vyřadilo dvě nekompletní nabídky a tři posunulo do osobního projednání, které se uskuteční po prázdninách.
V rámci diskuzní části jednání zastupitel Lukáš Novák otevřel hned dvě témata - Participativní rozpočet a výstavbu nového domu pro seniory. Vyjádřil své znepokojení, že letošní ročník participativního rozpočtu neproběhl tak zcela fér, když autor jednoho z projektů vytvořil podpisovou kampaň na podporu svého vlastního projektu. Na to starosta města, Daniel Brýdl, kontroval, že i po konzultacích s městskou právničkou bylo nakonec shledáno, že pravidla tak, jak byla letos koncipována, porušena nebyla. Radou města bylo proto schváleno, že se letošní ročník participativního rozpočtu nechá doběhnout, a to i s ohledem na skutečnost, že i po odečtení sporných hlasů ze dvou IP adres, získal zmíněný projekt jednoznačně nejvyšší podporu od veřejnosti. Pro příští roky budou pravidla na základě této zkušenosti upravena tak, aby se v budoucnu zajistila větší férovost hlasování. 
Posledním diskutovaným tématem bylo urychlení výstavby nového centra pro seniory, kdy se aktuálně, z pohledu zastupitele Nováka, pouze spoří a čeká na vhodný dotační titul. Dotazoval se přítomných, zda není čas tuto strategii, i v souvislosti s vysokou mírou inflace, přehodnotit. Na toto téma se do diskuze opět zapojil starosta města, Daniel Brýdl, který doplnil, že se neustále průběžně na realizaci výstavby podnikají různé kroky. Město tak například disponuje analýzou možné výstavby a financování soukromým subjektem od České spořitelny. Součástí kroků je také předělání vypracovaného projektu na pasivní dům s nulovou energetickou náročností, na kterém aktuálně pracuje odborná firma. Pokud by se tento záměr povedl, je šance na dosažení dotace až ve výši 120 milionů korun. Krom zisků plynoucích z úsekových měření může být zastupitelstvem navíc schváleno přidělení i dalších městských prostředků pro účel výstavby nového Centra sociální pomoci (dále CSP). Například výnosy z městských lesů, nebo prodej vytipovaných městských nemovitostí by mohl proces šetření výrazně urychlit. Tyto možnosti ale budou v záloze vždy. To potvrdil i místostarosta, Radomil Kašpar, podle kterého je aktuálně ražená cesta jediná smysluplná a bylo by zbytečné ji, do doby, než se objasní situace okolo dotačního titulu, uspěchat. Zastupitelka Alena Fiedlerová poděkovala všem za to, že projekt týkající se CSP aktivně posouvají dál. Stejně tak se i ona snaží v rámci možností posunout poskytované služby na současné standardy, a to i přes limity budov, v kterých obě centra sídlí.  (Zdroj web města Litomyšle)
Poznámka: Všimněte si obsáhlosti zpravodajství o jednání zastupitelů v Litomyšli a porovnejte s Českou Třebovou - a zde i toho, jak to bylo dříve a jak to je nyní. (A to jsem zprávu z Litomyšle ještě zestručníl). MM


V kraji má byznys zelenou.
Kraj podpoří začínající podnikatele a nově i inovátory

Startovací vouchery patří mezi oblíbené nástroje, kterými může Pardubický kraj přímo podpořit nové či začínající firmy a živnostníky. Pomoc soukromého sektoru jimi pro letošek nekončí. Novinkou jsou Technologické vouchery pro podniky a výzkumné organizace, které přicházejí s novými a originálními řešeními.
Rostoucí zájem o Startovací vouchery nás samozřejmě těší. I letos se nám sešly zajímavé návrhy, od zavedení nových technologických řešení v průmyslu, medicíně až po start psího salónu či vznik hudebního nahrávacího studia. Rozhodování není nikdy jednoduché, v souladu s pravidly jsme museli pět projektů vyřadit, protože předkladatelé nesplnili pravidla. Nakonec podpoříme 12 žadatelů, mezi které rozdělíme 1,4 milionu korun. Původní alokaci jsme navýšili o dalších 400 tisíc, abychom začínajícím podnikatelům pomohli v maximální míře. Výše podpory se pohybuje od 36 do 170 tisíc v závislosti na projektu. Připíváme tak částkami od 20 do 90 % celkových nákladů. Začínajícím podnikatelům přeji vytrvalost, zajímavé nápady a ať je o jejich zboží a služby mezi zákazníky zájem,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Podle něj má podpora podnikání, a to zejména začínajícího, hned několik pozitiv pro celou společnost. „Tito lidé se podílejí na růstu místní ekonomiky, vydělané peníze zde u nás v regionu opět investují, utrácejí a zároveň mohou jednou i zaměstnávat zdejší lidi. Proto se každá koruna, kterou investujeme v souladu s pravidly do rozvoje podnikání, jednou společnosti vrátí, a to násobně,“ vysvětluje radní Valtr.
Cílem Startovacích voucherů je podpořit vznik nových podnikatelských záměrů, nastartovat zamýšlené inovativní podnikatelské aktivity a poskytnout příležitost pro jejich realizaci. O podporu mohou žádat podnikatelské subjekty, které působí na trhu méně než tři roky.
Technologické vouchery mají premiéru. Pomůžou nadaným vývojářům a inovátorům
Naprostou novinkou letošní podpory podnikání je pro Pardubický kraj zavedení Technologických voucherů. Ty jsou určeny na podporu spolupráce podniků a výzkumných organizací. Díky nim mohou žadatelé získat peníze na ověření proveditelnosti svých nových, inovativních nápadů v praxi. „Zde jsme podpořili čtyři projekty částkou téměř 600 tisíc korun. Tuto novinku bych chtěl opravdu vypíchnout. Je určena pro již existující podniky do 250 zaměstnanců, které přichází s vlastními technologickými a technickými řešeními, která chtějí uvádět na trh. Jenže od nápadu po prototyp po funkční sériovou výrobu je dlouhá a nákladná cesta. Proto chceme pomoci. Mezi podpořenými projekty jsou například návrhy na nahrazení oxidu dusného v potravinářství či inovativní řešení probiotických koupelí proti kožním nemocem. Výše podpory činí od 100 do 180 tisíc v závislosti na projektu, přispíváme od 34 do 60 % celkových nákladů,“ dodal radní Ladislav Valtr.
Kraj dlouhodobě podporuje podnikání skrze P-PINK a chystá vznik inovačního centra
Kromě voucherů podporuje Pardubický kraj podnikání hlavně skrze Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK). Ten zahájil činnost v roce 2018 a soustředí se na pomoc začínajícím startupům i aktivním podnikatelům. „V P-PINKU nabízí zájemcům odborný mentoring a další formy podpory. Nedávno otevřeli nové moderní sídlo v Pardubicích, chystá se otevření pobočky P-PINKU v České Třebové a do budoucna bychom rádi podpořili vybudování Pardubického vývojového inovačního centra (PARvic) přímo v krajském městě. Nabízí se prostory v areálu Ke Tvrzi, který by měl v příštích pár letech projít radikální proměnou. Celkové náklady na vybudování nového centra a jeho vybavení odhadujeme na 221 milionů korun, předpokládaná výše dotace je přibližně 100 milionů," doplnil hejtman Martin Netolický. S financováním by Pardubickému kraji měly pomoci Integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace (ITI).
Zajímají vás inovace a chytrá řešení?
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.

  

Hlavní část nového dvoukolejného železničního mostu se posunula nad Labe
Do finále vstupuje stavba mezi Pardubicemi-Rosicemi nad Labem a Stéblovou, jejíž součástí je také dvoukolejný most přes Labe. Závěrečnými úpravami prochází nová zastávka Stéblová obec.
Přímo v Rosicích se dokončuje trakční vedení, zastřešení nástupišť nebo zabezpečovací zařízení. Hotovo bude na konci letošního roku.
Největší pozornost na vrcholící modernizaci trati mezi Pardubicemi a Stéblovou aktuálně přitahuje nový železniční most. „Práce na labském mostě se poslední měsíce soustředily na jeho nejdelší středovou část. Svařoval se vyztužený oblouk, Langrův trám, který pomocí táhel vynese celou váhu mostu včetně provozního zatížení. Toto řešení nám umožní následné odbourání původního pilíře uprostřed řeky a zajistí její lepší splavnost,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
Stavba mostu s celkovou hmotností 1 350 tun probíhá ve třech fázích. Při současné druhé se několika hydraulickými lisy posunul o téměř 30 metrů. „Nový ocelový most kompletujeme na pravém břehu a nyní vysouváme více než 110 metrů dlouhou konstrukci do poloviny šířky řeky. Tím si uvolníme místo pro montáž zbývajícího dílu a v srpnu celý most posuneme do definitivní polohy,“ říká projektový manažer Skanska Jan Mitlöhner. Opěry a pilíře mostu jsou železobetonové. Délka samotného přemostění přesáhne 140 metrů.
Železniční trať Pardubice – Hradec Králové, spojující dvě krajská města s přibližně sto tisíci obyvateli, je dlouhodobě zatížena silnou dopravou. Proto bylo nezbytné její zdvoukolejnění. Dva roky od zahájení stavby jsou ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem již nová nástupiště a podchod. Rekonstrukcí prochází také zastávka Pardubice-Semtín a cestujícím už slouží nová zastávka Stéblová obec, která zkracuje docházkovou vzdálenost na vlak. Veškerá nástupiště jsou bezbariérově přístupná. Modernizovány jsou také všechny přejezdy. Rekonstrukce celého úseku umožní po zavedení ETCS dosažení traťové rychlosti až 160 km/h.
Práce za téměř 2,7 miliardy korun skončí na konci roku. Realizace této stavby je spolufinancována Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021–2027. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury (Orlicky.net)


Participativní rozpočet v Ústí:  vybrány 4  projekty
Druhým rokem má ústecká veřejnost možnost proměňovat své okolí prostřednictvím participativního rozpočtu PRO ÚSTÍ. Příležitosti hojně využívá, obyvatelé Ústí nad Orlicí letos poslali 29 návrhů na zlepšení života ve městě. Po technické analýze do hlasování postoupilo 19 návrhů. Občané vybírali čtyři projekty ve dvou kategoriích, dva malé do 100 tisíc korun a dva velké do 300 tisíc korun. Hlasování trvalo od 1. do 31. května. V letošním roce byla anketa zorganizována prostřednictvím Mobilního rozhlasu MUNIPOLIS, což přispělo ke zvýšení atraktivity ankety. Počet hlasujících se oproti loňskému prvnímu ročníku výrazně zvedl, celkem hlasovalo 711 lidí. V kategorii pro malé projekty nasbíral nejvíce hlasů návrh Kultivace kontejnerových stání a jejich údržba (celkem 411 hlasů), druhý se umístil návrh Kameny zmizelých v Ústí nad Orlicí (celkem 197 hlasů). V kategorii pro velké projekty byl první návrh Obnova dětského hřiště (na stadionu), který získal celkem 299 hlasů, druhý pak návrh Hylváty, hřiště „Pod kuželnou“ (celkem 295 hlasů). Se všemi projekty, vítěznými i ostatními, se můžete seznámit na webových stránkách města na adrese ustinadorlici.cz/cs/pro-usti. Záměry odsouhlasila rada města a bude zahájena jejich administrativní a projektová příprava, po které bude v roce letošním nebo příštím následovat vlastní realizace projektů.

  •