Českotřebovský deník 189/2023 (7/7)   
Děkan Miloš Kolovratník po třicetileté službě v naší farnosti míří do Říma

Zpráva není úplnou novinkou, ale velkou část veřejnosti  minula. Biskup Jan Vokál udělil Miloši Kolovratníkovi za třicetiletou službu v roli administrátora farnosti sabatický rok v Římě a v roli duchovního správce naší farnosti jej vystřídá ThMgr. Piotr Grabiec, který je nyní farářem v Dolním Újezdě. Je polské národnosti, ale u nás slouží delší čas, dokonce také působil v roli kaplana u nás v České Třebové  a tak prostředí a řadu lidí v našem městě dobře zná. "Piotra Grabiece, jsem jako svého nástupce biskupovi sám doporučil, bude to dobrá volba pro českotřebovskou římskokatolickou farnost", říká Miloš Kolovratník. "Po třiceti letech odcházím na jednoroční pobyt v Římě. Mám stále velké vazby na Českou Třebovou, jsem zde také přihlášen  k trvalému pobytu. Děkuji za vše, co jsem mohl v České Třebové za uplynulá léta prožít. A pokud nebylo něco v pořádku, prosím o odpuštění," dodává Miloš Kolovratník.
Miloš Kolovratník nastoupil na funkci faráře v České Třebové po krátkém působení v Trutnově v roce 1993, ve funkci vystřídal P. Františka Kettnera. Ač pochází z Německé Rybné u Vamberka, tak u nás získal druhý domov, dobře se zná se spoustou lidí.  V České Třebové si plánuje svůj důchod a neloučí se tedy navždy, i když již nebude ve funkci duchovního správce farnosti.   S Českou Třebovou a zdejšími farníky se Miloš Kolovratník rozloučí při bohoslužbě o pouti sv. Jakuba, patrona našeho města, dne 30. července v 9:30 hodin.
Miloš Kolovratník díky svému  duchovnímu i veřejnému působení navždy zůstane výraznou osobností našeho města. Proto v souvislosti s jeho ukončením třicetileté duchovní služby v našem městě připravuje Českotřebovský deník  vzpomínkový pořad - rozmluvu redaktorky Víty Balcarové s Milošem Kolovratníkem doplněnou řadou ukázek z jeho dlouholetého působení v našem městě a zdejší římskokatolické farnosti. Pořad bude uveden v nejbližší době. Současně bude rozmluva uvedena ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice. Z připravovaného videopořadu jsou také uvedené fotografie. (mm)



Honza Šimůnek zase na cestách. Nyní v Mongolsku

Třítýdenní zájezd do Mongolska si Honza Šimůnek s partou  naplánoval tak trochu navíc mimo jeho zaměření, protože  většinou preferuje zcela jiné destinace.  Ale poznat se má všechno a zvlášť když je příležitost. Honza se podle možností získání signálu hlásí na facebooku a tak můžeme uvést zatím několik "mongolských fotografií":


Základní informace k Daňovému milostivému létu
(pro správu místních poplatků)

Daňové milostivé léto může využít obecní úřad, pokud zastupitelstvo přijme nejpozději do 30. 9. 2023 usnesení, že se daňové milostivé léto v obci na místní poplatky použije.
Daňové milostivé léto umožňuje
- odpustit příslušenství místního poplatku (zvýšení místního poplatku a exekuční náklady)
- zánik drobných nedoplatků na místních poplatcích (do 200 Kč).
- odpuštění příslušenství místního poplatku (na žádost poplatníka) je určeno výlučně pro fyzické osoby, které od 1. 7. do 30. 11. 2023 požádají o odpuštění příslušenství poplatku nedoplatky na poplatku a na příslušenství vznikly do 30. 9. 2022
- nedoplatek na poplatku byl zaplacen do 30. 11. 2023. 
 
Zánik nedoplatků na místním poplatku (bez žádosti poplatníka) je určen pro fyzické i právnické osoby,
týká se poplatku i jeho příslušenství, pokud vznikly do 30. 9. 2022
každý jednotlivý nedoplatek je menší než 200 Kč v součtu nedoplatky nepřesahují 1 000 Kč
 
Aby obecní úřad  mohl podle daňového  milostivého léta postupovat, musí  zastupitelstvo obce nebo hlavního města  Prahy ve lhůtě  nejpozději  do 30. 9. 2023 přijmout  usnesení, že se uvedený zákon použije na místní poplatky, které spravuje obecní úřad této obce. V opačném případě nemůže obecní úřad daňové milostivé léto využít.
Daňové milostivé léto představuje jednorázový mimořádný nástroj, který jednak
umožňuje dlužníkovi dosáhnout mimořádného zániku určeného příslušenství poplatku odpuštěním,
a dále umožňuje správci poplatku odstranit z osobního daňového účtu dlužníka nedoplatky nepatrné hodnoty pomocí mimořádného zániku některých nedoplatků na dani a na příslušenství daně.

 

Prezident republiky podepsal
7. 6. 2023 návrh zákona o mimořádném odpuštění některých daňových dluhů

Cílem návrhu je navázat v rezortu Ministerstva financí na předchozí akce Milostivé léto I a II a dát dlužníkům možnost zbavit se dluhů na penále, úrocích a dalším příslušenství daně, a také zbytečné zátěže v podobě bagatelních nedoplatků.
Daňové milostivé léto se bude vztahovat zejména na mimořádné odpuštění nebo zánik některých nedoplatků na dani a příslušenství, které jsou spravovány orgány Finanční a Celní správy ČR, ve výjimečných případech i Ministerstvem financí. „Chystané daňové milostivé léto bude určitou daňovou amnestií, kterou podle našich dat mohou využít desítky tisíc dlužníků. Velký význam bude mít jak pro tyto dlužníky, kterým umožní zbavit se některých daňových nedoplatků, tak pro stát, kterému odpadne povinnost neefektivního a zdlouhavého vymáhání dlouhodobě obtížně dobytných a přitom často bagatelních pohledávek,“ říká k návrhu ministr financí Zbyněk Stanjura. 
 
Všechny fyzické osoby budou moci požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně (tj. úroků, penále, pokut za opožděné plnění daňové povinnosti a nákladů řízení včetně exekučních nákladů) za podmínky, že podají žádost a uhradí jistinu (původní částku) v průběhu rozhodného období. Aby se předešlo riziku spekulací se záměrným nesplácením daňových dluhů, bude se odpuštění vztahovat pouze na příslušenství k jistinám vzniklým do 30. září 2022. V případě jednotlivého nedoplatku vyššího než 5 000 Kč bude dlužníkům umožněno uhradit jistinu ve čtyřech pevně daných splátkách, a to do sedmnácti měsíců od 1. července 2023. Pokud je jistina již uhrazená, dojde k odpuštění příslušenství pouze na základě samotné žádosti. Odpuštění se netýká příslušenství u jistin vymáhaných soudním exekutorem (které byly předmětem milostivého léta I a II), a dále u jistin vymáhaných cestou mezinárodní pomoci. 
 
Fyzické a právnické osoby budou moci také požádat o mimořádný zánik některých nedoplatků na dani a příslušenství. Vztahuje se na bagatelní nedoplatky na dani i na příslušenství v jednotlivé výši do 200 korun, které dlužníkům vznikly do 30. září 2022. Podmínkou je, aby celková hodnota zanikajících nedoplatků u jednoho správce daně nepřekročila 1 000 korun. Tyto nedoplatky zanikají automaticky bez žádosti dnem účinnosti zákona 1. července 2023.
 
Lze očekávat, že mimořádné odpuštění příslušenství daně bude mít negativní dopad na veřejné rozpočty v řádu stovek milionů korun a že tento výpadek bude úměrně kompenzován stovkami milionů korun v důsledku uhrazení dlužných jistin. Celkový dopad na veřejné rozpočty by tak mohl být zhruba neutrální.
Na základě požadavku Ministerstva spravedlnosti byla do působnosti tohoto zákona zahrnuta i oblast tzv. justičních pohledávek ve správě soudů nebo Vězeňské služby ČR. Územně samosprávné celky budou moci na základě usnesení příslušného zastupitelstva aplikovat Daňové milostivé léto i v případě místních poplatků nebo odvodů za porušení rozpočtové kázně ve své působnosti. Dluhy na odvodech sociálního pojištění jsou souběžně řešeny dnes také schváleným zákonem v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí.