Českotřebovský deník 192/2023 (10/7)
Nové video Českotřebovského deníku:
Otec Miloš Kolovratník po třicetileté službě v České Třebové míří do Říma

Rozmluva  Víty Balcarové s O. Milošem Kolovratníkem doplněná  řadou připomínek z jeho působení v bašem městě.   

Biskup Jan Vokál udělil Miloši Kolovratníkovi za třicetiletou službu v roli administrátora farnosti sabatický rok v Římě a v roli duchovního správce naší farnosti jej vystřídá ThMgr. Piotr Grabiec, který je nyní farářem v Dolním Újezdě.
Je polské národnosti, ale u nás slouží delší čas, dokonce také působil v roli kaplana u nás v České Třebové a tak prostředí a řadu lidí v našem městě dobře zná. "Piotra Grabiece, jsem jako svého nástupce biskupovi sám doporučil, bude to dobrá volba pro českotřebovskou římskokatolickou farnost", říká Miloš Kolovratník. "Po třiceti letech odcházím na jednoroční pobyt v Římě. Mám stále velké vazby na Českou Třebovou, jsem zde také přihlášen k trvalému pobytu. Děkuji za vše, co jsem mohl v České Třebové za uplynulá léta prožít. A pokud nebylo něco v pořádku, prosím o odpuštění," dodává Miloš Kolovratník. Miloš Kolovratník nastoupil na funkci faráře v České Třebové po krátkém působení v Trutnově v roce 1993, ve funkci vystřídal P. Františka Kettnera. Ač pochází z Rybné nad Zdobnicí u Vamberka, tak u nás získal druhý domov, dobře se zná se spoustou lidí. V České Třebové si plánuje svůj důchod a neloučí se tedy navždy, i když již nebude ve funkci duchovního správce farnosti. S Českou Třebovou a zdejšími farníky se Miloš Kolovratník rozloučí při bohoslužbě o pouti sv. Jakuba, patrona našeho města, dne 30. července v 9:30 hodin.


Muzeum železničních modelů TT v Chocni otevřeno.

V březnu letošního roku jsem na stránky Českotřebovského zpravodaje dal příspěvek o železničním modelářství se zmínkou, že ve výpravní budově stanice Choceň vzniká muzeum modelů pod názvem „Muzeum TT modelů“. Přípravy byly zdárně dokončeny a muzeum bylo slavnostně otevřeno dne 7. července letošního roku. Vzniklo za podpory Pardubického kraje a správce budovy Správy železnic a fungovat by mělo vždy od středy do neděle po telefonické domluvě na čísle 420 603 877 187.
Muzeum se bude postupně rozšiřovat o další sbírky v několika etapách. Modelářská velikost TT byla u nás poměrně rozšířená v 60. – 80. letech minulého století. V té době byly železniční modely do tehdejšího Československa dováženy téměř výhradně z NDR a zájemci o modely si mohli vybrat převážně ze dvou velikostí HO a TT. Velikost TT byla stanovena měřítkem 1:120 a vyráběla ji v NDR firma Zeuke, později přetransformována ve firmu Berlinen TT Bahnen. V muzeu tak budou zachyceny etapy vývoje této velikosti od nejstarších modelů až po současnost, kdy se této velikostí zabývá celá řada výrobců modelů a příslušenství, někteří i z České republiky.  Pavel Stejskal, foto ze zahájení: Jiří Adolf

Téma "Evropské město sportu" se vytratilo

Město Česká Třebová a společně s ním i město Poděbrady získalo pro letošní rok významný prestižní titul "Evropské město sportu", představitelé města si pro vlajku, která to připomíná dojeli až do Bruselu. Tato skutečnost byla od jara dobře využita např. na městských sportovištích - na Pekláku, zimním stadionu, atletickém stadionu, také v tenisové hale na prestižních tenisových turnajích mládeže, na Velké ceně České Třebové v judu mládeže apod. Brzo se ale zapomnělo. Získaný titul nebyl ale připomenut na dalších červnových významných závodech a jejich webových prezentacích  (Běh na Kozlovský kopec, cyklomaraton a málo na Týdnu sportu 2023, kam se soustředila spousta návštěvníků a zde by taková připomínka měla velký smysl. Málokterý sportovní podnik má tak dokonalou fotopropagaci.  Projděte si velmi obsáhlou fotogalerii ať na webu Týdne sportu nebo na webu Českotřebovského deníku a hledejte. Přitom jde o sportovní podniky městem dotované.
Nyní bude o víkendu v areálu gymnázia další ročník velkého streetballového turnaje, kam přijedou sportovci z celé republiky a tak jsem zvědav, zda bude získané ocenění města připomenuto alespoň na tomto velmi populárním turnaji. Myslím, že chybějící propagace získaného evropského titulu je velká škod. (mm)

Proměny městských zákoutí nejsou vždy k lepšímu

Na fotografiích je zátiší - odpočinkový kout, který vybudovala (jako kuřácký prostor) pro zaměstnance provozu v Bezděkově společnost Böhm plast-technik. Vcelku kultivovaný prostor ruší jen neuklizený nepořádek, přeplněný koš. Fotografie byla pořízena v rámci akce "Ukliďme svět" a Dne Země v dubnu 2021 a z akce máme natočeno také video. Nepořádek byl tehdyi na druhé straně cesty na neudržované "Petržálkově zahradě, která byla v tu dobu skládkou stavební akce Povodí Labe.
Druhý snímek napravo je aktuální z července 2023, lavičky ani odpadkový koš tu už nejsou, je to zarostlé křovinami. Zdá se mi to škoda. Celý areál převzalo město a tak upravený prostor mohl dál sloužit jako zastávka na trase třeba maminkám s kočárky nebo důchodcům z nedalekého Domova pro seniory na jejich vycházkách. Docela by mně zajímal osud toho vyfotografovaného vybavení, řekněme "mobiliáře", na čí pokyn byl odstraněn a kde jej nyní najdeme. Možná je někde využit lépe, tady ale chybí.   (mm)

Připomínáme výročí 65 let od úmrtí Aloise Břetislava MALICHA
(24.3. 1899 – 13.7. 1958), středoškolského profesora

Narodil se v Litomyšli v rodině krejčího Alexandra Malicha. Vystudoval místní gymnázium a v Praze Filozofickou a Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity. Studia zakončil promocí v roce 1923. Nejprve byl zaměstnán jako pomocná vědecká síla při Mineralogickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK, po roce nastoupil dráhu středoškolského pedagoga. Začínal jako suplent, definitivní profesuru získal od 21. května 1929. Učil na gymnáziích v Litomyšli, v Českých Budějovicích, Užhorodě a nakonec v České Třebové. Zde působil v letech 1937 až 1958. Prof. Malich vyučoval převážně zeměpisu a přírodopisu. Přírodní vědy byly jeho velkou láskou a předmětem celoživotního studia. Věnoval se zejména ornitologii a z geologických věd pak mineralogii a paleontologii. Výsledky ze sběratelské činnosti zveřejňoval v odborném tisku. Své hluboké vědomosti si nenechával pro sebe. Přenášel je nejen do vyučovacího procesu, ale i na širokou veřejnost svými poutavými přednáškami. Oblíbené bývaly i jím pořádané přírodovědecky zaměřené exkurze po okolních lokalitách. Na gymnáziu spravoval přírodovědecké sbírky.  JAN SKALICKÝ


Venkovní výstava Měnová reforma v Pardubicích

V pondělí 17. července 2023 od 17 hodin bude na náměstí Republiky v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Měnová reforma v Pardubicích, která připomíná kulaté výročí neblahých událostí roku 1953. Instalace zde bude umístěna do 6. září. Vznik výstavy finančně podpořilo město Pardubice.


Novým výrobním ředitelem Dibaq a.s. se stal Jan Bureš

Fitmin, tradiční česká značka sídlící v podhůří Orlických hor, přivítala na vedoucí pozici výroby nového ředitele. Po svém tříletém působení ve společnosti se jím stal Jan Bureš. Ten tak ve funkci nahradil Jaroslava Trávníčka, který po několika letech ve firmě odešel do důchodu. Burešovy bohaté zkušenosti z technických i výrobních oddělení jsou pro Dibaq velkým přínosem.
Jan Bureš nastoupil do společnosti Dibaq na pozici technika výroby na mísírně PET FOOD v roce 2020. V rámci své kariéry získával zkušenosti z mnoha pracovních pozic, od seřizovače CNC strojů, mistra obrobny, vedoucího výroby až po vedoucího výrobně-technického oddělení. V roce 2009 získal titul Master of Science at Engineering Technology (MSc.) na University of Kent.
"V polovině června jsme zdárně prošli auditem a získali certifikát ISO 22000. Tato norma definuje požadavky na systém bezpečnosti potravin, a to v rámci celého výrobního řetězce. Získání certifikátu je pro nás ohromným úspěchem. Zároveň to ale vnímáme jako závazek a v této oblasti se chceme i nadále posouvat kupředu,“ říká nový výrobní ředitel Jan Bureš


Jaký je index růstu cen potravin způsobený inflací ve světě

(Twitter)