Českotřebovský deník 195/2023 (13/7)
Pohodový večer 13. července s Karolínou v Javorce


Přidám ještě dvě videa s Karolínou z loňského roku 2020  - fotoreportáž ZDE


Mezinárodní juniorský cyklistický závod Regionem Orlicka - bude 37. ročník

Sportovní klub policie Duha Lanškroun připravuje na termín 4. až 6. srpna 37. ročník Mezinárodního cyklistického závodu Regionem Orlicka pro kategorii Junior. Hlavním dějištěm závodu bude město Lanškroun a silnice v Pardubickém a Olomouckém kraji.
Pro závodníky je připraveno šest soutěží: soutěž jednotlivců (U/19), sprinterská soutěž, soutěž o nejlepšího vrchaře, soutěž o nejlepšího závodníka juniora (U/18), soutěž o nejlepšího kadeta (U/17) a soutěž družstev.
Jedná se o sportovní akci s dlouholetou tradicí. V přehledu dosavadních vítězů jsou jména jako Pavel Padrnos, Peter Lutenberger, Leopold Konig, Peter Sagan, Josef Černý, Daniel Turek, Michal Schlégel, Lenard Kemna, Jakub Otruba, Pavel Bittner, nebo v roce 2021 poslední český vítěz, český reprezentant Matyas Kopecky. Všichni jmenovaní se později prosadili v pelotonu dospělých a dosáhli úspěchů v nejprestižnějších etapových závodech profesionální cyklistiky.
O start v nadcházejícím ročníku kromě českých účastníků projevily zájem týmy z Německa, Rakouska, Slovenska, Belgie, Nizozemí, Lucemburska a Kanady.
 
Program závodu
Pátek 04.08.2023 Lanškroun
• 16:00 Představení závodníků, zahájení závodu na náměstí M. Marků
• 17:00 I. etapa "Výprachtická" – Silniční závod 100 km na okruhu: Lanškroun, Nepomuky, Výprachtice, Heřmanice, Chudoba, Albrechtice, Lanškroun.

Sobota 05.08.2023 Lanškroun
• 9:00 II. etapa "Nepomucká" časovka jednotlivců na trati Lanškroun, Nepomuky a zpět
Jede se na uzavřené trati pro veškerý provoz.

Sobota 05.08.2023 Jablonné nad Orlicí
• 15:00 III.etapa - Králická - silniční závod na trase Jablonné nad Orlicí, Červenovodské sedlo, Červená voda, Moravský Karlov, Malá Morava, Dolní Morava, Horní Lipka, Králíky, Červená Voda, Písařov, Štíty, Lanškroun.

Neděle 06.08.2023 Lanškroun
• 9:00 IV. etapa - silniční závod na trase Lanškroun, Nepomuky, Dolní Čermná, Letohrad, Žamberk, Hejnice, Libchavy, Ústí nad Orlicí, Andrlův chlum, Řetová, Česká Třebová, Skuhrov, Lanškroun.


Alena Horáková: Pardubický kraj má turistům co nabídnout

Dalším hostem podcastu Pardubického kraje Zaostřeno na… byla ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Ta si s tiskovým mluvčím Pardubického kraje Dominikem Bartákem povídala mimo jiné o aktuální návštěvnosti regionu, nejvíce exponovaných lokalitách, fenoménu slow tourismu, letní cyklistické soutěži Cyklopecky, projektu Východočeskej svět či o způsobu propagace kraje u nás i v zahraničí.
Jak si stojí Pardubický kraj z hlediska návštěvnosti?
Pardubický kraj je méně navštěvovaným krajem, což ale neznamená, že by nebyl atraktivní. Oproti jiným krajům má naopak spoustu výhod. Velkým handicapem je však to, že ze všech krajů máme nejnižší ubytovací kapacitu, což nás samozřejmě v rámci statistiky limituje. Pardubický kraj disponuje zhruba 20 300 lůžky v hromadných ubytovacích zařízeních, ale sousední a podobně velký Královéhradecký kraj jich má 55 000, takže se velmi těžko v těchto parametrech můžeme porovnávat. Pokud bychom brali jiná kritéria, tak si v konkurenci jiných krajů stojíme opravdu velice dobře. Například v pořádání konferencí a kongresových akcí v Pardubickém kraji jsme dokonce na šestém místě, což je skvělé, protože kongresová turistika generuje daleko větší příjmy než běžná rekreační turistika.
Které destinace jsou v Pardubickém kraji dlouhodobě nejnavštěvovanější?
V poslední době se výrazně zvýšila návštěvnost oblasti Dolní Moravy. Přispělo k tomu určitě to, že byla vybudována velice moderní infrastruktura cestovního ruchu, která láká návštěvníky z celé republiky, ale třeba i z Polska. Pokud bychom se podívali na statistiky návštěvnosti turistických cílů, tak za loňský rok se na prvních příčkách objevuje Sky Bridge, který atakoval návštěvnost 280 000 lidí. V rámci krajského města si velice dobře vede Zámek Pardubice, kterému se za poslední roky podařilo zvýšit počet návštěvníků velmi významným způsobem, protože nejde jenom o nové expozice, ale i o to, že se na zámku koná řada akcí od divadelního festivalu, trhy až po jarmarky.
K dalším cílům, které jsou velice navštěvované, patří památky UNESCO. Litomyšlský zámek sice nyní prochází rekonstrukcí, ale dlouhodobě patří mezi významná turistická lákadla. Zároveň se podařil zápis hřebčína v Kladrubech nad Labem, což je sama o sobě velká reklama. Oblíbené jsou dlouhodobě také hrady a zámky v čele s hradem Svojanov, letos se po rekonstrukci také otevřela Kunětická hora, která bude určitě velmi navštěvovaná. Co se týká muzeí, tak velkou návštěvnost zaznamenává vojenské muzeum v Králíkách, velmi dobře si vede také loutkářské muzeum v Chrudimi.

Celý díl, ale i ty předchozí si můžete poslechnout na https://www.pardubickykraj.cz/podcast
Kompletní nahrávka je Vám k dispozici také na: https://we.tl/t-Blj3LPy5aJ


Dotace na pořízení slavnostního praporu a pamětní stuhy

Jedním z dlouhodobě vyhlašovaných dotačních programů Pardubickým krajem je podpora nestátních neziskových organizací v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému, krizového řízení, zajišťování obrany a bezpečnosti státu a zachování tradic na území kraje. Krajští radní na svém pondělním jednání schválili dotace v celkové výši 327 500 korun.
„Kromě finanční podpory na pořízení hasičských dopravních automobilů, cisteren či pořízení drobnějšího materiálního vybavení jako jsou ponorná čerpadla či zásahové obleky se snažíme pomáhat také s pořádáním celé řady akcí v oblasti integrovaného záchranného systému či ochrany obyvatelstva. Tradičně se jedná například o významná výročí sborů dobrovolných hasičů nebo příspěvek na pořízení slavnostního praporu a pamětní stuhy. To se týká například hasičů v Prosetíně, Čankovicích nebo ve Svatém Jiří. Celkově bude rozděleno 327 500 korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Letos českotřebovští hasiči slavili kulaté 150. výročí, nový prapor přitom nepořizovali.