Českotřebovský deník 196/2023 (14/7) 
Vítejte v České Třebové

Společným úsilím Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého krajem  se podařila dohoda o propojení  území dálkovou cyklotrasou, tzv. "Severní magistrálou č.8.  Do dopravní sítě pro cyklisty ČR se tedy podařilo zařadit cyklotrasa číslo 8, která prochází také Českou Třebovou. Trasa č. 8 vstupuje na území Královéhradeckého kraje v Českém ráji u Pleskotského mlýna a vede přes Jičín, Nechanice a Hradec Králové do Týniště nad Orlicí, odkud se údolím Tiché Orlice dostane do Pardubického kraje - Chocně,odkud trasa pokračuje v souběhu se stávající dálkovou cyklotrasou číslo 18 až do Ústí na Orlicí. a dále do České Třebové. Upravená cyklotrasa vede pak přes Podhorku  a zhatím končí v Rybníku. Poté povede do Třebovic a Lanškrouna, území našeho kraje opustí cyklostezka v Hoštejně. 
A nyní ta velká ostuda. Na této dálkové trase vítáme cyklisty tak, jak je vidět na horním obrázku! Vandalové si zařádili! Připomeňme, že úsek cyklostezky přes Podhorku byl slavnostně otevřen na podzim 2021, to nejsou ještě ani dva roky. A jediné odpočívadlo, na tomto úseku vypadá tak, jak vypadá! Úseku přes Podhorku jsme ani nestačili dát nějakou další náplň. Existují náměty, jak lokalitu dále využít, např. byl publikován nápad s grilovištěm. To však bude možné jistě až potom, když se ukáže, že kamerový dohlížecí systém, je opravdu funkční a dokáže zachytit nekalé živly a tím zařídit, aby si všechny škody po sobě zaplatili. podobně přece máme nově instalovanou kameru před nově upraveným hudebním pavilonem Antonína Bennewitze v Javorce.  Fotografie byly pořízeny dnes 14. července  2023 podvečer. Je mi z nich smutno. Ukazují na všeobecný úpadek morálky, na to jak si nedokážeme vážit hezkých věcí. Tedy jistě že ne všichni... Ale co s těmi vandaly uděláme?

Litomyšl čeká další rozsáhlé dopravní omezení

V blízkých dnech je nutné připravit se na další investiční akci, kterou chystá Ředitelství silnic a dálnic ČR. Jedná se o opravu povrchu vozovky silnice I/35, průtahu městem Litomyšl v úseku od světelné křižovatky po značku konec obce na výjezdu směrem na Svitavy. Stavbu od 15. července do 9. září provede společnost Skanska a.s.¨
Oprava bude rozdělena do několika etap, jako první započnou práce na opravě mezi světelnou křižovatkou a průmyslovou zónou. Předpokládaná doba trvání je přibližně šest týdnů. Následovat bude druhá etapa - oprava samotné světelné křižovatky a křížení u průmyslové zóny, ta stavařům zabere maximálně tři týdny. 
Po celou dobu bude doprava ve směru na Vysoké Mýto po silnici I/35 vedena v jednom jízdním pruhu. Ve směru na Svitavy bude po dobu prací na úseku mezi světelnou křižovatkou a průmyslovou zónou doprava rozdělena následovně. Vozidla do 10 tun a vozidla nad 10 tun obsluhující průmyslovou zónu projedou přes ulici Trstěnická a průmyslovou zónou. Tranzitní vozidla nad 10 tun odkloní objízdná trasa vedoucí ze světelné křižovatky na Poličku. Jakmile se práce překlopí do druhé etapy, vrátí se veškerá silniční doprava směrem na Svitavy opět zpátky na průtah městem I/35, a to pro všechny typy vozidel včetně těch nad 10 tun.
Na úseku I/35 se bohužel nejedná o jediné dopravní omezení. U Smetanova domu stále probíhá rekonstrukce nadchodu. Ta by měla skončit koncem října. Práce zatím probíhají bez komplikací, a tak lze realisticky předpokládat, že se plánované předání stavby nebude protahovat a od listopadu se i v tomto úseku dopravě značně uleví, a to i přesto, že dopravní omezení jsou v dané lokalitě jen nárazová. 
Další dopravní komplikace s sebou nese třetí etapa oprav plynovodu včetně přípojek v ulicích Nerudova, Vodní valy, Šmilovského a Smetanovo náměstí. Od konce července se až do poloviny září práce přesunou do prostoru horní části Smetanova náměstí a vjezdu přes Braunerovo náměstí, konkrétně do míst od Supermarketu Kubík po hotel Zlatá Hvězda a dále přes prostranství poblíž Domu sportu Stratílek do ulice Šmilovského a ke křižovatce s ulicí Mařákova. V tomto úseku se nachází hned několik příčných překopů, z tohoto důvodu budou probíhající práce bohužel spojeny s úplnými krátkodobými uzavírkami v daném úseku.
Stejně tak od konce července poběží v ulici Portmanka práce spojené s rekonstrukcí kanalizace, vodovodu a následně i rekonstrukce asfaltového povrchu. Dojde také k výměně sloupů veřejného osvětlení. I v této ulici je doprava úplně uzavřena s vjezdem povoleným výhradně rezidentům. Předpokládaný termín dokončení prací je podle platné smlouvy o dílo 15. prosince letošního roku. 

V pondělí 17. července 2023 od 17 hodin bude na náměstí Republiky v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Měnová reforma v Pardubicích, která připomíná kulaté výročí neblahých událostí roku 1953. Pozvánku s podrobnějšími informacemi objevíte v příloze. Instalace zde bude umístěna do 6. září.

Před pěti lety Pod Peklákem sídlil cirkus JO - JOO
V České Třebové pod Peklákem hostoval v roce 2018 Český národní cirkus JO - JOO. byl zde od 19. do 22. července. Pak po nedělním poledním představení bylo vše rychle sbaleno a ještě podvečer kolona vozidel přestěhovala cirkus do Lanškrouna. Všude měl v plánu vždy 4 představení, podobně jako v České Třebové.  Cirkusové vystoupení bylo vázaným zpestřením prázdninového času, vystupující artisté, klauni  odevzdali opravdu hodně práce, pro děti to byla velká událost.  Několik fotografie z českotřebovského představení a ze zvěřince otevřeného během přestávky. Zde se mohli návštěvníci přesvědčit, že se zaměstnanci cirkusu chovají ke chovaným asi 50 zvířatům velmi dobře, s láskou a vytvářejí jim  dobré podmínky.   Zaujalo především 5 tygřích miminek, ten nejmenší se narodil 1. května letošného roku. Během působení cirkusu v Ústí nad orlicí - Hylvátech pokřtil tohoto tygříka 13. července herec Jan Kačer.
Jaromír Joo navázal na tradici bývalého cirkusu Jadran, který byl při svém putování Rakouskem Uherskem totálně nasazen. Éra cirkusu Jadran skončila rokem 1952, kdy došlo k jeho znárodnění.  V roce 1990 vzniká Cirkus Praga,  který zakládá Jaromír Joo společně s finskými partnery a do roku 1995 putuje skandinávskými zeměmi, zejména pak Finskem. Od roku 1996 brázdí Českou zemi pod názvem Cirkus Jo-Joo, kde se každým rokem snaží přinášet divákům kvalitní program a neopakovatelné zážitky. Cirkus má nový stan od polské firmy Kontent. Cirkus JO-JOO se také podílel artistickými výkony, ale i cirkusovým fundusem,  na natáčení televizního seriálu Cirkus Bukowsky (v r. 2013), který se také natáčel i  v České Třebové v kolejišti lokomotivního depa.
To bylo před pěti lety. už jde jen o vzpomínky. Situace cirkusu se hodně změnila, všeobecně doba cirkusům nepřeje. A tak když dnes dáme do vyhledávače webu Cirkus JO JOO, najdeme jen odkaz na Zábavní park JOO, kderý sídlí po celé letní prázdniny u obce Zbožíčko u Nymburku.
Obec Zbožíčko je vzdálená 8km od Milovic. Zde byla zahájena již 3 sezóny rodinného Parku Joo, který svým hostům nabízí k ukázce poměrně velké množství exotických, ale i domestikovaných zvířat, jako jsou například tygři ussurijští, pumy americké, lamy, koně, kozy a mnoho dalších. V parku budou probíhat komentované prohlídky, aby ani jednomu z návštěvníků parku, ať se jedná o malé nebo velké, neuniklo nic o životě našich zvířat. Cílem těchto prohlídek je informovat a vzdělávat. Na konci této naučné stezky čeká každého krátký kvíz, který otestuje paměť a získané znalosti účastníka z komentované prohlídky. "Vždy když se zde narodí nějaké mládě, je totejná radost, jako by se mi narodily vlastní dět,"dodává s úsměvem ředitel Národního cirkusu Jo – Joo a majitel parku – Patrik Joo.. První český Národní cirkus Jo – Joo tedy ani letos nevyrazil na své každoroční turné. Chce své věrné fanoušky a všechny milovníky zvířat a zábavy pozvat do Zbožíčka do Parku Joo, který i tento rok svým návštěvníkům nabídne řadu atrakcí, workshopů a rodinných aktivit. Návštěvníci si budou moci mimo jiné vyzkoušet řadu cirkusových disciplín.

Mincovní poklad proslavil jednu z nejmenších obcí kraje

Do jedné z nejmenších obcí v Pardubickém kraji, kterou je Vysoká nedaleko Jevíčka, dorazil ve čtvrtek ráno hejtman Martin Netolický. Se starostou Milanem Křečkem hovořil o mimořádném mincovním nálezu stříbrných a zlatých mincí, z nichž nejstarší pochází z poloviny 15. století. Řeč byla také o opravách silnic či úpravě obecního úřadu, který je ve špatném technickém stavu.
„Vysoká je druhou nejmenší obcí v našem kraji a žije zde přibližně 40 obyvatel. K tomu je na území obce také 84 rekreačních objektů. To se samozřejmě odráží také na obecním rozpočtu, který nedosahuje ani jeden milion ročně, což po zajištění provozních nákladů neumožňuje přílišnou investiční činnost. Důležitou je pro obec nyní oprava místních komunikací po instalaci dešťové kanalizace. Na opravu obec žádá dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. My bychom zřejmě navázali opravou části naší krajské komunikace,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Velkým problémem je také stav obecního úřadu, ve kterém se nachází i obecní knihovna. „Technický stav budovy obecního úřadu není dobrý. Část střech a stropů je dokonce v havarijním stavu. Proto vedení obce uvažuje o rekonstrukci nebo stavbě zcela nového úřadu. Vzhledem k finanční zátěži je jednou z možností také modulární kontejnerová stavba,“ sdělil hejtman Netolický. „V rámci finančních možností bychom rádi obci pomohli, protože obecní úřad slouží také jako místo setkávání občanů, pro spolkovou činnost či pro hasičské schůze,“ řekl hejtman.
Mincovní nález
Vysoká se proslavila v létě 2020, když byl na polích u obce nalezen mincovní poklad, jehož hodnota přesahuje deset milionů korun. Jedná se o zlaté a stříbrné mince, z nichž nejstarší byl polský půlgroš z poloviny 15. století. Nejmladší mince pochází z roku 1671. „Jedná se o jeden z největších mincovních nálezů posledních let v našem kraji. Proto jsme se rozhodli nálezce odměnit nikoliv posudkem dle hodnoty drahých kovů, což by mohlo být pro další nálezce demotivační, ale schválili jsme dar v hodnotě 560 tisíc. Zohlednili jsme tak kulturně historickou hodnotu, která je vzhledem k rozsahu nálezu poměrně vysoká,“ vysvětlil postup kraje hejtman Martin Netolický.

V Žichlínku řeší rozšíření mateřské školy

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek obec Žichlínek na Lanškrounsku. S vedením obce řešil především záležitosti spojené s místní mateřskou školou, jejíž stávající kapacita nedostačuje zájmu a navíc by měla být z rozhodnutí hygieny ještě snížena.
„Žichlínek má mateřskou školu s kapacitou 50 dětí. Vzhledem k tomu, že obci vypršela výjimka hygienické stanice, měla by se kapacita snížit na 35 dětí, což však není pro bezproblémové zajištění spádovosti možné. Již při stávající kapacitě musela obec odmítat také místní děti. Žichlínek navíc připravuje velký projekt na výstavbu nové mateřské školy s kapacitou 72 dětí, na který by chtěla získat finanční prostředky z evropských fondů. Stávající budova mateřské školy je ve společném objektu se základní školou, které by se uvolnilo místo pro další třídu, rozšíření jídelny a kuchyně. V mezičase se bude snažit Žichlínek získat další výjimku pro kapacitu 50 dětí, aby bylo možné zajistit kvalitní dostupnost předškolního vzdělávání,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Řeč byla také o rozvoji silniční infrastruktury se zaměřením na silnici I/43 včetně obchvatu Lanškrouna. Pro obec je informace o přípravě obchvatu důležitá, jelikož se v lokalitě uvažované trasy nachází rozvojová lokalita pro výstavbu rodinných domů.

V ústeckém kulturním domě začal 25. ročník výstavy výtvarného umění

Půlkulatý 25. ročník výstavy výtvarného umění byl ve čtvrtek 13. července zahájen v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí. Letos zde svá díla vystavuje 50 umělců nejen z Ústí nad Orlicí, ale také různých koutů celé republiky. K vidění je několik stovek maleb, kreseb, grafik, plastik a dalších technik. Výstava je částečně prodejná a je otevřena ve všední dny od 10 do 13 hodin a od 14 do 17 hodin a o víkendu od 14 - 17 hodin a to do 20. srpna.
  • Výstava má naplnit letní mezeru v kulturní oblasti, zejména v době pořádání tradiční staročeské oustecké pouti.Je současně příležitostí pro výtvarníky, umožňuje jim prodat svá díla v letní době, kdy se obvykle jiné výstavy nekonají.