Českotřebovský deník 199/2023 (17/7) 
Hledáme ředitele městského muzea a městské knihovny?
Vždyť je přece máme!

Zdá se mi to jako  nepodařený vtip. Nové vedení města si předsevzalo, že bude především hodně důležité, vlastně ze všech dosavadních nejdůležitější a tak si přidává další starosti navíc i v oblastech, které jsou přece dobře a dávno vyřešené!  Jenomže teď jsme tady my, voliči nám dali důvěru a my s ní budeme nakládat tak, jak sami uznáme za vhodné. A tak se pustíme i do věcí, kterým sice nerozumíme a které dokonce dobře nebo i velmi dobře fungují.
Nejdříve byla vnesena nejistota do řad městských úředníků, byl zadán personální audit a posléze došlo i na úpravy platových výměrů, jako by na 4 roky zvolená samospráva, složená z velké části z lidí, kteří neměli  s problematikou veřejné správy žádné zkušenosti, nepotřebovala mít za sebou kvalitní a spokojené spolupracovníky. Audit už byl odevzdán, uvidíme. Prozatímním výsledkem jsou jen podané výpovědi zaměstnanců a to právě těch velmi kvalitních úředníků, kteří budou těžko nahraditelní.
A nyní se dělá vše proto, aby se nervozita přelila také do příspěvkových organizací.
Proto ta výběrová řízení na jejich ředitele, nyní (zatím) jen na pozice vedení městského muzea a městské knihovny. Začalo to "nevinnou" novelou zřizovacích listin, ve kterých byla právě problematika rekonkurzů zakotvena.  Vždyť školy a školská zařízení to mají  již zakotveno ve školském zákoně! Proč tedy neměřit stejným metrem i těm ostatním? Asi tak jsem dostal prováděné opatření vysvětleno s tím, že to přinese zvýšení kvality práce.
Jenže to je vysvětlení, které může dobře fungovat snad v krajském měřítku, nikoliv na malém městě a v žádných jiných městech se to neprovádí! Město přece má možnost hodnotit práci svých příspěvkových organizací i bez rekonkurzů na jejich ředitele a má právo je jmenovat a také odvolat. Vedení příspěvkovky je běh na dlouhou trať, práce s vizí a velkou odpovědností a jakékoliv nařízené výměny budou vše jen narušovat. Vhodných kádrů ve městě nemáme dostatek a my je ještě chceme znechutit nějakou další povinností vymyšlenou jen proto, aby si vedení města přišlo na své a ukázalo, komu mají být nově jmenovaní  ředitelé či ředitelky být po potvrzení ve funkci vděční. 
Bylo by dobré vysvětlit, co zavedení  rekonkurzu znamená.  Jmenování dotyčných osob do funkce bylo k určenému datu zrušeno odvoláním z funkce, u někoho tím může být zrušen třeba i pracovní poměr. Vaše plány co jste chtěli řešit se bortí, už vás nechtějí. Můžete ve funkci pokračovat, můžete se přece přihlásit do konkurzu vyhlášeného na Vaše místo. Říkáte si: Mají nějaký plán B? Všude na úředních deskách měst a obcí v okolí se napíše, že město Česká Třebová hledá nového ředitele (novou ředitelku) muzea nebo knihovny a všichni, kdo vás znají a přečtou si to se pak budou ptát: Co špatného jste provedl / provedla, že jste musel / musela být z funkce odvolán /odvolána ?
To je opravdu "citlivý způsob" jak si  vedení  města zajišťuje vlastní důležitost. Když se potom v některém veřejném projevu  utrousí (třeba z neznalosti) nespravedlivé hodnocení některého odvolávaného ředitele či ředitelky, je to další "materiál", kterým veřejnost nad dosavadním ředitelem láme hůl a už se hledá, kdo nový funkci obsadí....
Jinde je pojem  rekonkurz znám jen u ředitelů škol a ještě to vlastně všude ani neřeší.  Protože  těch, kteří by chtěli takovou funkci vykonávat mnoho není a každý si před rekonkurzem rozmýšlí, zda to má cenu a zda do toho půjde. Jako potvrzení bych chtěl uvést loňský příklad ze ZŠ Habrmanova, kde se do rekonkurzu (vyhlášeného ovšem dle školského zákona) prostě nikdo nepřihlásil.
Závěr: Domnívám se, že zvolená cesta rekonkurzů (u nás se týká muzea, knihovny, později i Kulturního centra a Sociálních služeb) není správná.  Nevěřím ani, že to bylo cílem všech stran nové radniční koalice, neboť jak ODS, tak Nestraníci již ve vedení města působili a tento model aplikován nebyl. Vylučovací metodou  pak zbývá odpovědnost za vyhlášenou změnu na 3PK, která má také v orgánech města většinu. Měli bychom si vážit práce dosavadních ředitelů příspěvkovek, pracovat s nimi a nevnášet nervozitu tam, kde být prostě nemusí. Zvolená  "nová metoda"  je v podmínkách našeho města cizím prvkem, který jsme mohli nechat "ověřit" někde jinde. Milan Mikolecký

Případ rozbité lavičky

Rozbitá lavička zjevně nedala spát obyvateli Kunovic, který se rozhodl, že nebude čekat a rovnou ji sám opraví. Jenže domácká oprava má nečekanou dohru. Město po amatérském natěrači vyhlásilo pátrání. Podle úředníků totiž svým neodborným zásahem lavičku poškodil.
Úředníci města Kunovice na Uherskohradišťsku řeší neobvyklý případ. Pátrají po člověku, který opravil lavičku na tamním sídlišti. Radost z toho ale příliš nemají. Neodbornou opravou prý tento aktivní neznámý součást městského mobiliáře poškodil.
"Neznámý občan demontoval z lavičky dřevěné desky, odnesl je, natřel barvou a následně vrátil zpět. Desky předmětné lavičky jsou vyrobeny z exotického dřeva a ošetřovat se musí pouze speciálním olejem. Výše popsaným jednáním tak došlo ke znehodnocení městského majetku," tvrdí město ve facebookovém příspěvku, který k případu zveřejnilo.
Podle starosty města Pavla Vardana (ANO) se ale natěrač amatér trestu bát nemusí. "Velmi si vážíme aktivity našich občanů a jejich zájmu o dění ve městě. Oceníme však, když péči o mobiliář přenechají na našich pracovnících, kteří jsou seznámeni s prováděním údržby předepsané výrobcem. Ubezpečuji vás, že našemu iniciativnímu sousedovi skutečně žádná pokuta nehrozí," sdělil redakci.
"Příspěvek měl mít zejména informativní charakter. Původním záměrem bylo upozornit naše občany, že předmětná lavička byla ošetřena nevhodným způsobem, který není v souladu s pokyny výrobce," dodal Vardan. (tnnova.cz)

Tak nějak mi to připomíná případ Hříbku v Javorce

Je to městský majetek, který byl nadšenci (ke spokojenosti všech) upraven (i když ne celý). Městská policie to má zde jednodušší, pachatelé se při práci vyfotili a vše publikovali. Ovšem  s poznámkami, že někteří (ovšem správně) jen  kritizují (dávají podněty) a jiní (podle výše uvedeného textu nesprávně) makají, opravují. Vše je dnes v rukou profesionálů, kteří za stav majetku a jeho bezpečnost a opravy odpovídají. To bychom pak mohli opravovat veřejné osvětlení, sekat trávníky zajišťovat sjízdnost komunikací v zimě. Asi bude třeba najít nějakou (slušnou) formu domluvy. Určitě se to vyplatí. (mm)

Kamera dohlížecího systému na Podhorce pomohla:
Sprej však bez poškození podkladu odstranit nešel  = trvalé poškození!

Zdálky dobrý, ale jen z dálky. Zblízka pohled prozradí, že je problém. Tabule je trvale poškozena a bude ji třeba obnovit. Cena je jistě větší než hranice pro přestupek Nemůžeme se spokojit s dosud provedeným řešením. Každý by měl za své nerozumné činy zaplatit!  Jednak chceme mít hezké okolí a jednak je třeba zajistit vše tak, aby to mělo výchovný účinek a každý nemohl jen tak něco zničit...
 

Zpátky ke kořenům.
V kraji zahrají potomci českých emigrantů z amerického Texasu.
Také v Dolní Čermné

Od 14. do 17. září se mohou milovníci nejen dechovky těšit na mimořádný zážitek, který na třech místech v Pardubickém a jednom místě ve Středočeském kraji obstará originální americká polková kapela s názvem Czech and Then Some. Jak již název napovídá, jedná se o sestavu složenou z potomků českých přistěhovalců do amerického Texasu, kteří do Nového světa zamířili především v průběhu druhé poloviny 19. století. Muzikanti se společně se studenty Konzervatoře Pardubice představí v Kutné Hoře, Dolní Čermné, Přelouči a Pardubicích. Vstupné na všechny koncerty je zdarma.
„V americkém Texasu je celá řada měst, která se hrdě hlásí k tomu, že byla formována přistěhovalci z českých zemí převážně ve druhé polovině 19. století. Mnoho lidí přišlo do Nového světa také z našeho kraje, o čemž jsou dochované záznamy ve vstupních knihách. Jejich potomci se dlouhodobě snaží udržovat českou kulturu při životě, a proto jsem rád, že se nám již dvakrát podařilo zajistit studentům naší konzervatoře účast na prestižním polkovém festivalu ve městě Ennis nedaleko Dallasu. Nyní jsme se domluvili s organizátory festivalu, že jednu místních úspěšných kapel pozveme do našeho kraje a uspořádáme pro ně několik koncertů,“ vysvětlil vznik myšlenky hejtman Martin Netolický.
Czech and Then Some se společně se studenty Konzervatoře Pardubice a jejich uskupením Pardubická muzika představí na čtyřech koncertech. První se uskuteční ve čtvrtek 14. září od 18:30 v Parku U Tří pávů v Kutné Hoře. Další vystoupení je naplánováno na pátek 15. září v Areálu zdraví a sportu v Dolní Čermné. „Právě oblast Lanškrounska patřila mezi regiony, ze kterých do USA odcházelo velké množství lidí, a to i přímo z Dolní Čermné, a proto jsme se rozhodli jeden z koncertů uspořádat právě zde. V rámci kulturního večera, který začíná v 17:30, vystoupí také Folklorní soubor Jitřenka Dolní Čermná a místní kapela Evža band,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.
O den později se obě hudební tělesa zúčastní festivalu k příležitosti 29. ročník udílení cen Františka Filipovského za dabing v Přelouči. Czech and Then Some vystoupí v 15:15 a Pardubická muzika v 16:45. Kromě nich se v rámci akce představí také Monika Absolonová nebo Banjo band Ivana Mládka. Závěrečný koncert je v plánu v neděli 17. září od 17:30 v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Vstupné na všechny koncerty je zdarma.
Kapela Czech and Then Some vznikla již v roce 1997. Většina členů kapely jsou potomci českých přistěhovalců do Spojených států primárně ve druhé polovině 19. století. Také prostřednictvím hudby se dlouhodobě snaží udržovat české tradice v Texasu. Kapela vystupuje na celé řadě velkých festivalů, mezi které patří National Polka Festival v Ennis či Westfest ve městě West. Kapela spolupracuje také s Velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu, kde opakovaně vystupovala.

Investice do energetických úspor na školách nekončí 
Pardubický kraj chce pokračovat v projektech na úsporu energií i peněz. Radní schválili návrh na pokračování úspěšných projektů Energy Performance Contracting (EPC). Ty samospráva používá už dvacet let na investice do výměny kotlů, osvětlení, nového vybavení a dalších opatření, které přinášejí finanční úspory při správě budov v krajském majetku. Projekty EPC mají tu výhodu, že počáteční náklady platí smluvní partner a zákazník, v tomto případě Pardubický kraj, je splácí až z reálně uspořených peněz. V projednaných plánech se počítá zejména s investicemi do středních škol.
Ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou připravujeme dva balíčky EPC IX a EPC X na energeticky úsporná zařízení v našich budovách. Jak naznačují římské číslice v názvu, jedná se již od deváté, respektive desáté pokračování projektů EPC v Pardubickém kraji. Tato metoda se nám velice osvědčila a chceme ji i nadále využívat. Celkem plánujeme úpravy v 19 areálech a budovách v našem majetku. Dominantně se jedná o střední školy, kde chceme pokračovat s modernizací osvětlení, výměnou kotlů, instalací fotovoltaiky, zateplením budov a podobnými projekty na úspory energií. Celkem bychom v obou balíčcích, i když vzhledem k objemu předpokládaných investic se jedná o balíky, měli ročně na provozu budov ušetřit dle odhadů zhruba 17 milionů korun. Ještě letos chceme vyhlásit zadávací řízení i vybrat smluvního partnera, který pro nás formou EPC investice zajistí,“ uvedl krajský radní Alexandr Krejčíř.
Výhodou EPC projektů je, že pro počáteční nutné investice do výměny zařízení a další úpravy nemusí klient dát ani korunu z vlastního rozpočtu. „Při EPC projektech máme dopředu garantované úspory z provozu, které poskytovatel služeb musí dodržet. Vše navíc financuje sám, případně s pomocí bankovního úvěru a naše splátky vychází z toho, jak moc se v praxi ušetří. V některých projektech došlo dokonce k ještě vyšším úsporám, než bylo smluvně ošetřeno. Návratnost investic se v případě projektů EPC IX a EPC X předpokládá za zhruba sedm let. Takže díky EPC projektům šetříme prostředky, které můžeme použít jinde. Ve zmíněných dvou balíčcích se bude jednat o investice za zhruba 190 milionů korun, za což se dá v současné době modernizovat přibližně 10 kilometrů silnice druhé třídy. Druhým aspektem jsou pak samozřejmě samotné roční úspory energií, které se snažíme řešit také mimo projekty EPC,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Energetické úspory ve zmíněných balíčcích by se měly týkat například gymnázií ve Svitavách, Přelouči, Jevíčku, Žamberku, pardubické konzervatoře, odborných středních škol v Chrudimi, Svitavách, Letohradě, Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, České Třebové, pedagogické školy v Litomyšli či léčebného ústavu Albertinum v Žamberku.