Českotřebovský deník 200/2023 (18/7)

Úspěšná tenisová sezóna družstev 2023

O víkendu skončila mistrovská utkání smíšených družstev. Pro náš klub skončila tato sezóna opravdu velmi dobře. Největším úspěchem skončilo družstvo staršího žactva, které v nejvyšší soutěží skončilo na 1. místě a bez jediné porážky si vybojovalo postup na MČR! Za další úspěch je třeba počítat družstvo dorostu, kde jsme se obávali o udržení v nejvyšší soutěži. Nakonec mladý a perspektivní tým skončil na vynikajícím 4. místě a bezpečně se v nejvyšší soutěži udržel!.  Dalším nezanedbatelným úspěchem je udržení družstva dospělých "A" v divizi! Je třeba zmínit i vítězství v Pardubické krajské soutěži a postup družstva dospělých "B" do Pardubického přeboru. Všechny tyto úspěchy jsou velmi důležité pro budoucí působení našich perspektivních odchovanců staršího žactva a dorostu, kteří patří mezi nejužší špičku východočeské oblasti (Pardubický a Královéhradecký kraj). Všem hráčům, kapitánům družstev a rodičům děkujeme za jejich odvedenou práci a reprezentaci klubu TK Česká Třebová (web TK Česká Třebová, foto nejúspěšnější tým TK )

Vláda se změnou schválila novelu zákona o obcích. 

Institut společenství obcí, létající úředník, pravidla distančního jednání zastupitelstev či odměňování zastupitelů na základě objektivních statistických dat. To i další novinky přináší novela tří zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze, která má samosprávám ulehčit práci a pomoci fungovat efektivněji a hospodárněji.
Vláda schválila novelu zákonů o obcích, krajích a hl. městě Praze, kterou připravilo Ministerstvo vnitra na základě praktických zkušeností a podnětů od představitelů místních samospráv. „Novela obcím a krajům pomůže efektivněji a hospodárněji fungovat. Nepřináší žádné nové zatížení povinnostmi, naopak ulehčí a zjednoduší to, co lidem v obcích a krajích komplikuje práci,“ zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan
V oblasti meziobecní spolupráce zákon přináší novinku v podobě institutu společenství obcí. Nejde o obdobu již existujícího dobrovolného svazku obcí, který je zaměřen jen na určité druhy činností. Společenství obcí umožní hlubší spolupráci mezi obcemi v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností. Členským obcím pomůže efektivněji plánovat různé aktivity a realizovat rozvoj v řadě činností, například při plánování péče o seniory, zajišťování školní i předškolní docházky, řešení odpadů či dopravních služeb. Se snížením administrativy, zvýšením kvality a rychlosti rozhodování či s úsporou nákladů pak obcím pomůže tzv. létající úředník. Půjde o úředníka, kterého budou členské obce společenství obcí sdílet především pro výkon státní správy. „Zejména malé obce nemají potřebné odborníky na všechny činnosti, které zajišťují. Tím, že je společně budou sdílet, ušetří čas i peníze a zrychlí a zkvalitní rozhodování,“ doplnil Vít Rakušan.
Novelizace všech tří zákonů rovněž sjednocuje odměňování zastupitelů. Výše odměn volených zástupců samospráv tak již nebude závislá na politické vůli vlády, ale na objektivním statistickém údaji. Nově se budou odměny vypočítávat pro každý kalendářní rok dle stanoveného vzorce vycházejícího z průměrné hrubé měsíční nominální mzdy. Na základě zkušeností během covidové epidemie novela mimo jiné nastavuje jasná zákonná pravidla pro distanční účast zastupitelů a veřejnosti na jednáních zastupitelstva obce. Půjde však pouze o doplněk a nikdo nebude zastupitelům ani veřejnosti účast na dálku nařizovat.
Novela upravuje i správu obce ve „volebním mezidobí“. Díky tomu už tak například nemůže dojít k situaci, která nedávno nastala v Praze, kde společně působil nový primátor a stará rada. Nové vedení obce se funkcí ujme najednou, a nikoli postupně. Zkušenosti z covidu i tornáda na Moravě ukázaly, že starostové v mimořádných situacích nemají vždy efektivní nástroje, které by jim umožnily rychle a operativně jednat. Proto v případech, kdy je nutné okamžitě reagovat, dojde k posílení jejich pravomocí. Například pro sjednání firem k odstranění následků živelních událostí bude místo kolektivního orgánu mimořádně svěřeno do rukou starosty.
Návrh zákona počítá s tím, že všechny tyto novinky začnou platit již od 1. ledna 2024.

Mikrobusy ve veřejné dopravě v Pardubickém kraji

Veřejnou linkovou autobusovou dopravu, kterou zajišťuje Pardubický kraj, doplní ve vybraných lokalitách mikrobusy. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění služby pro cestující. Ti si nově budou moci dopravní prostředek objednat přímo na místo a čas, který si sami vyberou. Platit budou aplikací v mobilu. Pardubický kraj na zavedení novinky pracuje s tuzemským start-upem CITYA.
Spolupráce začne v příštích týdnech analýzou dopravní situace v našem regionu, na kterou naváže pilotní projekt. Na základě výsledků start-up definuje konkrétní mikroregiony, kde lidem pomůže sdílená poptávková doprava, a navrhne další zefektivnění veřejné dopravy v kraji.
Díky analýze bude Pardubický kraj moci identifikovat slabá místa příměstské hromadné dopravy, na které CITYA najde konkrétní řešení díky flexibilnímu přístupu přizpůsobujícímu se poptávce. Start-up dokáže na základě dat, dopravních modelů a simulací, dopravních preferencí lidí i aktuální poptávky vypočítat nejefektivnější trasy pro cestující s různými nástupy i výstupy. V rámci regionu cesta mikrobusem zpravidla trvá s nástupem, cestou i výstupem do 15 minut a stojí 40 Kč, Po pár kliknutí v intuitivní aplikaci na cestujícího do pěti až deseti minut čeká mikrobus tam, kde potřebuje. Občanům se tak například usnadní cesty k lékaři či na úřad.
Máme velice pozitivní zkušenost z Říčan, kde se ukázalo, že poptávková doprava může být dobrým doplněním klasické autobusové regionální dopravy v místech, kde standardní spoje jezdí méně vytížené nebo tam jsou nároky na přidání dalších spojů, na kterých se ale dopravci nevyplatí jezdit velkým autobusem. Proto jsme oslovili český start-up CITYA a jsem zvědavý na výsledek analýzy. Chci dodat, že následný pilotní projekt se bude týkat vybraných území a poptávková doprava v nich bude přidána do nabídky dopravní obslužnosti. Jinými slovy, mikrobusy budou jezdit vedle klasických autobusů na vybraných linkách, nebudou je zcela nahrazovat. Pro cestující to bude znamenat možnost objednat si dopravu podle svých potřeb nad rámec současného stavu. Následně chceme vyhodnotit zpětnou vazbu od cestujících a data poskytnutá provozovatelem a rozhodneme se, jak dále pokračovat,“ popisuje záměr Pardubického kraje Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro dopravu.
Zastávka jen kousek od domu
Pokud se novinka v praxi osvědčí a veřejnost bude o službu stát, je Pardubický kraj připraven vypsat dotační titul a ve spolupráci s místními samosprávami se podílet na financování poptávkové dopravy i v budoucnu. „Na začátku každé spolupráce s kraji a městy je analýza současné dopravní situace a identifikace slabých míst. Díky datovým modelům a simulacím dokážeme navrhnout a vytvořit řešení ušité přímo na míru každému městu či regionu ještě před spuštěním. Pracujeme mimo jiné se sociodemografickými i dynamickými daty a dopravním chováním všech obyvatel. Našim cílem je, aby se ve výsledku kdokoliv každý všední den za rozumný peníz mohl rychle a pohodlně dostat tam, kam potřebuje, a nemusel si sedat za volant. Obecně to funguje tak, že si uživatel navolí výchozí bod a místo, kde chce vystoupit. Pracujeme s takzvanými virtuálními zastávkami, kde může mikrobus bezpečně zastavit,“ popisuje službu její ředitel Dominik Janík. Virtuální zastávka by neměla být dále než sedmdesát metrů od domu.
Služba CITYA nyní úspěšně funguje v Říčanech u Prahy a v obcích okolo Říčan. Během období devíti měsíců řidiči minivanů odvozili více než 8000 místních. Až 70 % těchto jízd bylo skutečně sdílených. Auta vozila různé skupiny cestujících, kteří na virtuálních zastávkách postupně nastupovali a vystupovali. Kapacita vozů je šest osob a průměrná obsazenost byla více než 4 cestujících na jednu jízdu. Většinou s CITYA jezdí rodiče s dětmi, nejen do Říčan ale i okolních obcí, kde není jiné spojení.


Kraj podpoří další revitalizaci Larischovy vily, ale i jiné památky

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání rozhodli o rozdělení dalších finančních prostředků na pomoc vlastníkům významných památek v regionu. Patří mezi ně Larischova vila v Pardubicích, ale také hrad Cimburk nedaleko Městečka Trnávky. Celkem je v krajském rozpočtu na tyto účely letos vyčleněno 20 milionů korun.
„Z posledních schválených dotací je to například 200 tisíc korun pro výměnu okapového systému kostela sv. archanděla Michaela v Chrudimi. Současně bude vyčištěna i klenba kostela od ptačího trusu,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek. Další dotace putují třeba na konzervaci hradu Cimburk nad Městečkem Trnávkou (1 milion) a na opravu střešního pláště věže a fasády kostela v Jevíčku (200 tisíc).
Proměna Larischovy vily od roku 2016
Pokračovat bude také krajská podpora pro Larischovu vilu v Pardubicích, jejímž vlastníkem je Československá obec legionářská. „Dohodli jsme se na tom na našem posledním jednání s předsedou Československé obce legionářské Pavlem Budínským. Prozatím jsme v několika letech poskytli částku téměř 25 milionů korun a v letošním roce schválili krajští zastupitelé dalších pět milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že kraj podporuje záchranné práce ve vile již od roku 2016. „První příspěvek jsme poskytli na sanaci dřevěných částí napadených dřevomorkou. Poté jsme pokračovali odstraněním havárie a zprovozněním věže, opravou fasády křídla hlavní budovy a dokončením pietních místností v suterénu. Stávající příspěvek by měl sloužit na dokončení oprav oken s výměnami vnějších křídel a dokončení oprav zbývajících fasád tak, aby byl objekt ze všech pohledových stran opravený,“ nastínil další postup hejtman Netolický.
Dotace pro obce s památkami UNESCO
Pardubický kraj má na svém území několik památek UNESCO a pro obce, na jejichž území se nacházejí, je určen zvláštní dotační titul. „Letos z něj čerpá například město Litomyšl 270 tisíc na mobilní pódium město Hlinsko 259 tisíc na depozitář pro uskladnění masopustních kostýmů a obec Semín 240 tisíc na revitalizaci zeleně v obci,“ dodal Roman Línek.


Skotské hry doplnily sobotní program na Horách

Setkání urostlých mužů, ale i žen ve skotských sukních se na Horách u České Třebové konalo již potřetí,  v sobotu 15. července doplnilo zdejší festival Hory open air, i když měla každá akce jiného pořadatele.  Jednalo se o závody v tradičních skotských těžkých atletických disciplínách, jako jsou hod kládou, vrh kamenem, hod závažím do výšky i do dálky a hod skotským kladivem.
Přijelo sedm účastníků kategorie masters, šest v kategorii muži a 4 ženy. Na závody se přišel podívat i starosta města Zdeněk Řehák.  Podobné turnaje se konají i v jiných místech v republice, např. v Brně, na Klatovsku a hlavní tradiční festival Skotských her se koná v druhé polovině srpna v zahradě zámku Sychov u Turnova.
Skotské hry (Highland games) jsou tradiční kulturní a sportovní setkání, pocházející ze Skotské vysočiny. Je to oslava skotské kultury, na které je bohatě zastoupený skotský folklór, typické skotské dudy a skotský kilt. Za doprovodu dud a bubnů se soutěží ve na velkých akcích soutěží ve skotském tanci . Sportovní discíplíny představují například individuální disciplíny caber toss = hod kládou, vrh kamenem (stone put), hod závažím do dálky (weight throw), hod závažím do výšky (weight over the bar. Na některých zápoleních je také týmová disciplína - přetahování lanem  
Letos bude opět největší svátek Skotských her na Sychrově 19.8. od 9 hodin. Účast zde bývá skutečně velká - je to zajímavá podívaná.

Silnice k parkovišti na Šerlichu je kvůli rekonstruci zcela uzavřena už od začátku května. Její povrch byl v havarijním stavu. Na úseku o délce čtyř kilometrů silničáři obnovují nefunkční odvodnění komunikace i propustky a instalují nové značky včetně chybějících svodidel. Hotovo má být až koncem října. Na Šerlich se tedy autem dostanete jen od Bartošovic a Orlického Záhoří.