Českotřebovský deník 201/2023 (19/7)
Nové video Českotřebovského deníku: HORY OPEN AIR 2023 
Na Horách vládlo v sobotu 15. července velké horko, ale byla zde možnost se schovat ve stínu stromů, pod stany a pergolami a objednat občerstvení v restauraci, kde bylo prakticky všechno. Areál byl dobře zařízen a uklizen, pro návštěvníky bylo postaráno.  Hudební program začal brzo odpoledne a pokračoval až do půlnoci. Navíc na vedlejší louce byla možnost shlédnout skotské hry, již třetí ročník. Na pódium zapůjčeném ochotně z Přívratu vystoupilo sedm kapel, Podařilo se dodržet stanovený program. Festival Hory open air se konal již podruhé, jak prozradil majitel restaurace Miroslav Seďa, tak se má stát i do budoucna nosnou letní akcí také v příštích letech. Pro zajištění větší účasti bude dobré zajistit účinnější propagaci nejen na sociálních sítích, ale také koordinovat pořádání obdobných akcí v ve městě či blízkém okolí. Ve stejný termín se konal např. letní festival ve Svinné, podpořený městem Česká Třebová. Pořadatelé akce na Horách o dotaci nepožádali a jejich akce, byť byla velmi finančně náročná, ani nebyla v informačním systému města zavedena. Dvacetiminutové video připomíná všechny vystupující kapely a zaměřuje se na vystoupení skupin El Camino a pražské kapely P.U.M.
Oprava: Pro pořadatele festivalu na Horách Miroslava Seďu jsem dodatečně našel  informaci o poskytnutí dotace 20 000 Kč  na letošní festival. Stejnou dotaci získal letní festival ve Svinné. Propagace je jistě záležitostí pořadatele. Její účinnost nelze dopředu odhadnout, velký vliv mělo jistě i horké počasí, 15.7. byl letošní nejteplejší den, lámaly se rekordy.  V info systému města  nebylo  upozornění ani na akci Skotské hry, na Hory open air ani na festival Svinná. Možná se čekala větší účast veřejnosti. Na Horách bylo cca 100 platících návštěvníků. Ve Svinné jsem nebyl, ale kapacita zdejší lokality bude obdobná.  (mm)

Na koupání do Sebranic

Na ekektrokole s malou výpomoci jsem ujel 70 km.Jel jsem se vykoupat do Sebranic na krásné koupaliště, kde je letos ještě vstup zdarma. Parkoviště plné aut, ale v bazenu místa dost . Tam jsem jel po hlavních, frekventovaných silnicích. To byla chyba . Zahraniční kamiony většinou mě míjely šílenou rychlostí s půlmetrovou mezerou...
Zpátky jsem jel podle cyklonavigace. To byla pohádka na  lesních a polních cestách. FB Václav Polák

Udržovaná květinová výzdoba ve městě zaslouží uznání

Každý kdo má na starosti květiny ve stávajících podmínkách horkého léta jistě ví, že  je třeba soustavná péče a udržet např. rozkvetlé květiny v nádobách umístěných vysoko na sloupech veřejného osvětlení není jednoduché, Další rostliny byly vysázeny  do mobilních nádob na Novém náměstí nebo Pražského ulici. všechno dobře roste a za péči je třeba hodně poděkovat. Dlouhodobě je samozřejmosti úpravená zeleň  v lokalitě u nádraží na náměstí Jana Pernera. Dříve to za drahé peníze dělala externí firma, nyní to je záležitost zelené party společnosti Eko Bi.

K sekání zelených ploch

Protože je nyní delší dobu sucho a horko, tak bohužel posekané trávníky nemají sytou zeleň, ale zas tráva tak neroste jako v mokrém období.  Někde však letos ještě vůbec neposekali a většinou jde o plochy, které nejsou v péči města. Dostal jsem k tomu nějaké fotografie a tak je uvádím... Nejdříve dobře posekané lokality v Benátkách a na hokejbalovém areálu
Ale také letos ještě neposekanou plochu u objektu Aeroklubu na Lidické ulici, který, ač opravený a zřejmě pronajatý se ztrácí v e vysokém porostu, podobně  na tom je i svah naproti... Co s tím uděláme?

Muzeum připravuje novinku -  vycházky do minulosti

Od září pro Vás muzeum připravilo cyklus Vycházek do minulosti České Třebové s průvodcem
Vycházky se uskuteční vždy první sobotu v měsíci, a to od 15 hodin, předpokládaná doba trvání je cca 90 minut
Poprvé se uskuteční Vycházka po Javorce s Martinem Šebelou a Janou Voleskou
Sraz 2. září 2023 v 15 hodin v Javorce u selky


Divadelní festival Pernštejnlove se blíží,  nabídne i pestrý hudební program

Ve dnech 25.  - 29. července proběhne na pardubickém zámku osmý ročník divadelního festivalu Pernštejnlove. V rámci festivalu vystoupí Indigo Company, Squadra Sua, ostravské Studio G, Divadlo v Řeznické , Divadlo Tramtarie a mnoho dalších. Vedle oficiálního programu láká na řadu doprovodných akcí.
Vždy po skončení divadla na hlavním programu začne v parkánu koncert zajímavé osobnosti (nejen) tuzemské hudební scény. „Letos jsme pozvali třeba písničkáře Jamese Harriese, který má novou deskou Hiraeth. Do Pardubic přijíždí hned první festivalový den. V dalších dnech se představí talentovaná ostravská hudebnice Nika, harmonikářka Jana Vébrová s kontrabasistou Janou Vébrovou, písničkářka Andrea Šulcová s klavíristou Vítem Křišťanem a pražská jazzpunková skupina Sísa nebo Libuna,“ prozrazuje dramaturg doprovodného programu Tomáš Klement. „V parkánu si můžete dát drink nebo něco malého k snědku a užít si koncerty pod hvězdami. A co je hlavní, i letos máme doprovodný program zdarma,“ usmívá se Klement.
Vstupenky na Pernštejnlove 2023 jsou v prodeji na pernstejnlove.cz. K dispozici jsou permanentky na odpolední i večerní představení i vstupenky na jednotlivé divadelní hry.
Festival Pernštejnlove pořádají Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci se sdružením NaEx. Záštitu nad akcí převzali senátorka Miluše Horská, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, náměstkyně primátora města Pardubic Jiřina Klčová. Festival podpořila řada firem a organizací, zejména Statutární město Pardubice, Pardubický kraj, Eurovia, Elektrárny Opatovice či Nadace Život umělce.   

Pernštejnlove 2023 – divadelní festival v srdci Čech

HLAVNÍ PROGRAM 2023
úterý 25. 7. 2023, 21:00 / velké nádvoří
Indigo Company, Praha / Umění vraždy
Komediální thriller překvapuje nečekanými zvraty v ději.
 
středa 26. 7. 2023, 18:00 / malé nádvoří
Squadra Sua, Praha / Happy Hour
Rodinné pouliční představení na způsob grotesky marinované v klauniádě.
 
středa 26. 7. 2023, 21:00 / velké nádvoří
Studio G, Ostrava / Plavat v jezeře
Autistické leporelo s příchutí francouzského kabaretu.
 
čtvrtek 27. 7. 2023, 18:00 / šapitó
DK Jirásek, Česká Lípa / Maude, Lionel a prst Jacksona Pollocka
Hořká komedie o alkoholu, umění a životě.
 
čtvrtek 27. 7. 2023, 21:00 / velké nádvoří
Divadlo v Řeznické / Show Dr. Ruth
Kateřina Macháčková v životopisné hře jako průkopnice sexuální terapie Karola Ruth Siegel.
 
pátek 28. 7., 18:00 / šapitó
Rande naslepo
Počtvrté nabízíme divákům absolutní překvapení. Nikde se nedozví, na co si koupili své vstupenky.
 
pátek 28. 7., 21:00 / velké nádvoří
Divadlo Tramtarie, Olomouc / Válka Roseových
Zběsilá černo-černá komedie a divadelní adaptace kultovní filmové komedie
 
sobota 29. 7., 18:00 / malé nádvoří
Koťátko zkázy / Třeba to vyjde
Mohou nám v životě pomoci motivační knihy, videa, citáty? Nebo je lepší upr*elismus?
 
sobota 29. 7., 21:00 / velké nádvoří
Divadlo Stodola, Brno / Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta
Grandiózní minimuzikál je příběhem lásky a vraždy z dob, kdy Evropa tančila valčík.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM 2023
 
Písničkářská scéna v parkánu
Úterý 25.7., 22:30 – James Harries (uznávaný anglický písničkář, který žije v Praze, dorazí s novou deskou Hiraeth)
 
Středa 26.7., 22:30 – Nika (talentovaná ostravská písničkářka skládá dechberoucí písně postavené na klavíru)
NIKA promo photo - photo Martin Chylík
 
Čtvrtek 27.7., 22:30 –  Andrea Šulcová a Vít Křišťan (debutová country-blues-jazzová deska Opportunities patří k událostem roku 2022)
 
Pátek 28.7., 22:30 – Jana Vébrová (s novou deskou, kterou vydala po 16 letech, přijíždí osobitá zpěvačka a akordeonistka)
Sobota 29.7., 22:30 – Sísa nebo Libuna (začínající pražská indie rocková kapela)
 
Úterý 25. 7., 20:30 / parkán
Václav Bartoš / Školní výlet
Fenomenální legrácka, aneb v hlavních rolích piksla pastelek a kámen.
 
Sobota 29. 7., 10:00 / šapito
Divadlo Drak / Červená Karkulka
Česko-ukrajinská inscenace klasické pohádky, která je dobře známá dětem i dospělým v obou zemích. Pro diváky od 3 let.
 
Sobota 29. 7., 24:00 / malé nádvoří
Ductus Deferens / Drým džurny
Námořnická Czenglish komedie o plavbě za americkým snem. Půlnoční tečka za osmým ročníkem festivalu.

Více informací:  www.facebook.com/pernstejnlove  www.pernstejnlove.cz  https://www.youtube.com/watch?v=asqygNv-Hrs

Zajímavá nostalgie Pavla Langhanse. Ta vojna byla opravdu tak dávno....


Po klinutí se zvětší