Českotřebovský deník 202/2023 (20/7)
V Javorce hrála brněnská kapela KVĚTY. A hodně dobře!

Skupina KVĚTY existuje už od začátku tohoto tisíciletí. Po celou dobu se výrazně měnil její zvuk. Od akustických nástrojů se přesunulo těžiště k hutnějšímu rockovému soundu s častým používáním elektroniky. Ačkoliv je experimentální a hledačská, počet jejích posluchačů se rozrostl do velmi širokého spektra. Oceňovány jsou silné texty, aranžérská barevnost, brilatní výtvarné řešení obalů desek, živelné koncerty a přítomnost humoru.
Kapela odehrála stovky vystoupení, včetně těch zahraničních (Srbsko, Rakousko, Polsko, Francie, Holandsko, Ukrajina). Mezi dalšími cenami získala skupina i cenu Vinyla a také vyhrála třikrát cenu Anděl v žánru Alternativní hudba. Skupina spolupracovala s divadlem DNO, natočila hudbu k rozhlasové hře složila a nahrála písně pro televizní seriál Svět pod hlavou oceněný Českým lvem.  Kapela také složila a nahrála hudbu pro celovečerní film Jakuba Šmída "Na krátko" a také pro filmy "Veterán" a "Marťanské lodě".  Na zakázku vzniklo i mnoho skladeb na různá kompilační alba a projekty.
Členové: 
Martin E. Kyšperský – zpěv, kytara  Aleš Pilgr – bicí, elektronika, zpěv
Ondřej Kyas – kytara, klávesy, elektronika, zpěv  Jiří Habarta – baskytara, klávesy, elektronika
Dvacet let už na české scéně vydává alba brněnská kapela Květy. A symbolicky za každou dekádu nyní zveřejňuje jeden singl ze své nadcházející deváté oficiální řadové desky nazvané Květy Květy. První videoklip vznikl ke skladbě Robot. Je o nenaplněné lásce a ve spolupráci s Martinem E. Kyšperským ho natočil režisér Jan Fuksa. Druhým vydaným singlem je skladba Do tmy, v níž se zpívá o tom, že se někam řítíme a nevíme kam.
tvůrců se dnes snaží jít cestou co nejčistšího digitálního obrazu, autoři videoklipu ke skladbě Robot ale záměrně použili co nejšpinavější mix různých zdrojů. „Pracovali jsme s videem baletek natočeným kdysi dědou Jana Fuksy i procházkou zaznamenanou na mobil v co možná nejmenším rozlišení. Každý kousek videa je pak ošetřen barevnými filtry a často taky propojen s druhou projekcí, kterou jsme vyráběli snímáním věcí na zeď,“ říká frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský. „To video je způsob, jak si zatančit s někým, kdo je nepřítomný. Potkávají se v něm lidé, kteří se nikdy neviděli,“ dodává.
Album Květy Květy je především intimní vztahová deska. Pojednává o touze a izolaci, která začala dávno předtím než korona. O tom, že jediné, co má váhu, jsou mezilidské vztahy. Také proto kapela pro první videoklip vybrala skladbu Robot. Vizuální podobu druhého singlu Do tmy Květy představí až u příležitosti vydání alba. „Já k tomu napsal text o tom, že se řítíme a nevíme kam. Ale když o tom zpětně přemýšlím, tak to nemusí být jen negativní. Nemít jistotu je někdy jednoduše dobrodružné. Ty písně jsou o tom, jak se snažím se nebát. A taky o tom, že jediné, co má váhu, jsou mezilidské vztahy,“ říká Kyšperský.
Květy v nových skladbách i po dvaceti letech stále působí jako kapela, která má energie i nápadů na rozdávání. Po vydání posledního alba Spí vánoční pták (2017) si vybrala oddechový čas a její členové se pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektech.
Další informace http://www.kapelakvety.cz/
Českotřebovské Kulturní centrum letos připravilo na léto vynikající nabídku. Ansámbly pro vystoupení v Javorce často "loví" právě v Brně a tam jsou opravdu vynikající muzikanti. Koncert ve čtvrtek 20. července byl velmi kvalitní, muzikanti i zvukař  byli zcela bezvadní a bezchybní, dobře spolupracovali i s publikem. Ti co nebyli se budou moci přesvědčit , neboť Českotřebovský deník natočil z koncertu videoukázku. Bude publikována zítra v pátek 21. července.

Na krajských školách se přes prázdniny neučí, ale investuje

Ačkoliv si děti i učitelé už přes dva týdny užívají prázdnin, střední školy v Pardubickém kraji se k letnímu spánku nechystají. Nastává totiž ideální čas na investice do rekonstrukcí či oprav budov a jejich majetku, nebo jejich plánování a zpracování projektových dokumentací. Všechny investiční akce schválili krajští radní na svém posledním jednání.
Nyní byly zahájeny například projekty modernizace domova mládeže při dopravní a technické škole Gustava Habrmana v České Třebové, stavební úpravy tělocvičny na gymnáziu a učilišti v Hlinsku nebo odstranění vlhkosti v interiéru gymnázia ve Svitavách. „Jedná se o stavební úpravy, které mají pro jednotlivé školy velký význam. V České Třebové jde o poslední etapu modernizace internátu, kdy bude rekonstruováno 9 pokojů, které jsou již v nevyhovujícím stavu. Pardubický kraj na tuto stavební akci poskytne 1,3 milionu korun. Dalších 1,45 milionu korun vynaložíme na odstranění příčin vlhkosti a jejich projevů v interiéru gymnázia ve Svitavách a 2,4 milionu korun na opravu světlíku školní tělocvičny v Hlinsku. Ta byla k hlavní budově gymnázia přistavena v roce 1997 a konstrukce nebyly od té doby zásadně opravovány, přitom dochází k zatékání do tělocvičny a padání omítky, proto je nutné tyto příčiny postupující degradace odstranit,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel s tím, že v Hlinsku a Svitavách by měly být stavební úpravy hotové už v letošním roce, v České Třebové pak na jaře příštího roku.
Kromě toho radní schválili také přidělení investičních i neinvestičních finančních prostředků do řady dalších krajských škol ve výši 7,7 milionu korun.
Investiční prostředky:

Speciální základní škola a střední škola Svitavy na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci vytápění a sociálního zázemí (484 000 Kč)
Střední odborné učiliště zemědělské, Chvaletice, Žižkova 139 na výměnu podlahové krytiny v DM (270 000 Kč); na rekonstrukci sociálního zařízení (540 000 Kč)
Speciální základní škola Litomyšl na výměnu podlahové krytiny ve třídách a na chodbě (500 000 Kč)
Domov mládeže a školní jídelna Pardubice na pořízení odlučovače tuků (300 000 Kč)
Gymnázium Lanškroun na rekonstrukci učebny v přízemí (400 000 Kč)
Gymnázium Jevíčko na pořízení nového kotle do školní kuchyně (215 000 Kč)
Střední škola automobilní Holice na pořízení smažící pánve do školní kuchyně (700 000 Kč)
Střední odborné učiliště Svitavy na modernizaci strojového parku (600 000 Kč)
Střední odborné učiliště opravárenské, Králíky, Předměstí 427 na rekonstrukci prostor školy
(200 000 Kč)
Gymnázium Vysoké Mýto na rekonstrukci sociálních zařízení (710 000 Kč)
 
Neinvestiční prostředky:

Speciální základní škola a střední škola Svitavy na opravu střechy nad přístavbou (200 000 Kč)
Střední odborné učiliště zemědělské, Chvaletice, Žižkova 139 na pořízení nového nábytku do pokojů DM a vybavení společných prostor DM (1 210 000 Kč); na vybavení jedné učebny pro teoretickou výuku – lavice, židle, stůl, tabule (230 000 Kč); na opravu splaškové kanalizace (450 000 Kč)
OU Chroustovice na opravu vodovodní přípojky (600 000 Kč)
Gymnázium Žamberk na opravu stávajících plynových kotlů (120 000 Kč)

Ukrajinské Zakarpatí řeší rehabilitaci zraněných vojáků.
Pomoci mohou také české kraje

V  krajské delegaci byl také starosta Zdeněk Řehák a radní Jan Kovář
Delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým zahájila ve středu krátkou pracovní návštěvu Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Tématem setkání v Užhorodě bylo především pokračování spolupráce na rozvojových projektech a humanitární pomoc.
V rámci pracovního programu nejprve zástupci Pardubického kraje a města Česká Třebová uctili památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, jehož busta zdobí centrum Užhorodu. V průběhu setkání s vedením Zakarpatské oblasti a vojenské správy byla projednávána především humanitární pomoc a další rozvojové projekty především v oblasti zdravotnictví. „Na základě loňské cesty do Zakarpatí jsme se rozhodli částkou 1,5 milionu korun podpořit výstavbu výtahu v nemocnici pro válečné veterány, což usnadní fungování nejen pacientům, ale i personálu. Jen ze Zakarpatí bojuje přibližně 50 tisíc vojáků. Jejich zranění vyžadují specializovanou pomoc, a proto hovoříme o možné finanční pomoci ze strany českých krajů pro přestavbu bývalé nemocniční budovy na specializovanou rehabilitační nemocnici. Ukrajinská strana dokončuje přípravy projektu a následně budeme řešit, jakým způsobem bychom tomuto projektu, který má podporu nejen ukrajinského státu, ale také českého ministerstva zahraničí, mohli pomoci,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s delegací a předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem obě zdravotnická zařízení navštívil.
Ukrajina uctí poštovní známkou Josefa Gočára
Jedním z českých architektů, kteří se za první republiky podíleli na budování Užhorodu, byl také rodák z Pardubického kraje Josef Gočár. Tomu vzdává hold ukrajinská Ukrpošta, která na jeho počest vydává speciální edici poštovních známek. „Na tomto symbolickém kroku je patrné, v jaké úctě má Zakarpatská oblast období společného státu. Josef Gočár se v Užhorodě podílel na budování československé administrativní čtvrti Malé Galago, kde se mimo jiné dodnes nachází poštovní úřad, který právě Gočár navrhl. Pro nás je to o to symboličtější, že se jedná o rodáka z Pardubického kraje," uvedl Martin Netolický s tím, že známka bude uvedena do běžného oběhu.

Příští zastávka: Nový Zéland.
Česká Passengera rozšiřuje portfolio o železničního dopravce KiwiRail

Připojení k internetu, infotainment portály, informační vizuální systémy a další digitální služby z dílny české technologické společnosti Passengera používají cestující v hromadné dopravě od Česka a švýcarských Alp přes Blízký východ až po exotická místa, jako je Machu Picchu v Peru nebo Francouzská Polynésie. Nyní společnost do svého portfolia přidá také Nový Zéland, kde s dopravcem KiwiRail podepsala kontrakt v hodnotě přesahující 17 milionů korun (1,3 milionu novozélandských dolarů). Její řešení se od konce roku 2023 začne objevovat ve všech třech železničních úsecích turistických vlaků s názvem Great Journeys New Zealand. Dopravce chce cestujícím s pomocí řešení od Passengery nabídnout špičkový digitální zážitek a zároveň získat nové marketingové a komunikační možnosti.
„V segmentu turistických vlaků se nám dlouhodobě daří získávat zakázky na některých z nejkrásnějších tratí světa. Troufnu si tvrdit, že jako jedni z mála umíme napříč kontinenty nabídnout tak vysokou kvalitu digitálních služeb, jakou si exkluzivní zážitek z těchto cest žádá. V portfoliu máme například světoznámé švýcarské vlaky i exotické destinace na Blízkém východě, v Africe i Jižní Americe. A jsme nadšení, že nyní můžeme přidat také Nový Zéland s novým vzrušujícím projektem pro KiwiRail,“ komentuje novou zakázku Jan Kolář, CEO Passengery.
Tři železnice, každá jiná, každá nezapomenutelná
KiwiRail patří k největším zaměstnavatelům ostrovního státu v jihozápadní části Tichého oceánu. Jediný státní dopravce zaměstnává přes 4 500 lidí v 50 městech a mimo osobní a nákladní vlaky provozuje i tři vyhlídkové linky pro turisty, na kterých si cestující vychutnávají krásy Severního ostrova, východního pobřeží Jižního ostrova nebo dechberoucí výhledy při přejezdu Jižních Alp. Právě v těchto vlacích dopravce plánuje postupnou modernizaci, během které na palubě stávajících vozů přibudou digitální služby, restaurační vůz s kuchyní, a dokonce i otevřený vůz beze skel, z něhož budou cestující během jízdy moci pořizovat dokonalé snímky nádherných výhledů.
Tracey Goodall, generální ředitelka části KiwiRail zaměřené na Great Journeys NZ a Commuter, si spolupráci s českou firmou chválí: „Aplikace pro infotainment spolu s palubním informačním systémem od společnosti Passengera rozšiřuje zážitek cestujících na našich vlakových linkách. Díky nové technologii můžeme cestujícím nabídnout zábavu formou videoobsahu, ale zároveň jde o způsob, jak pasažérům představit historii, místní atrakce nebo lokální kuchyni v regionech, kterými právě projíždějí. Během cesty se tak dozvědí například o kultuře a jazyku Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu.“
Kontrakt Passengera vyhrála v globální konkurenci
„Kontrakt v hodnotě přes 17 milionů korun na dodávku široké řady digitálních služeb jsme uzavřeli v únoru 2023 po roce příprav ve spolupráci s lokálním partnerem a po výhře veřejného výběrového řízení. Celková doba trvání smlouvy jsou tři roky s opcí na další pokračování, během kterých navrhneme celé řešení, zajistíme instalaci a následný provoz. První vlaky se službami od Passengery vyjedou už letos na podzim,“ uvádí Kolář.
Součástí dodávky je mobilní připojení k internetu, palubní Wi-Fi síť, palubní infotainment, multimediální informační systém na existujících obrazovkách a samostatná mobilní aplikace pro cestující s přístupem k infotainmentu během cesty, který doplňují nástroje pro předprodejní i poprodejní servis. Kromě integrace na palubní audiosystém dodává pro KiwiRail česká společnost i provoz Management & Monitoring Suite (MMS) a systém pro správu obsahu (CMS), které dopravci umožňují z jednoho místa jednoduše spravovat veškeré palubní komunikační kanály a jejich fungování.
Kromě dopravních prostředků určených pro turisty v exotických destinacích dodává Passengera svá řešení prakticky do všech typů hromadné autobusové a vlakové dopravy. V pendolinech Českých drah můžete vyzkoušet internetové připojení, infotainment i objednávkový systém občerstvení, na Passengeru dále narazíte v evropských Flixbusech či v kamerunských dálkových autobusech společnosti Afrique con. Brzy se objeví také ve vozech i stanicích metra saúdskoarabského Rijádu a na palubě luxusního katamaránu australské společnosti Austal na lince mezi ostrovy Tahiti a Bora Bora. Kromě softwaru česká Passengera ve spolupráci se společností Intel vyvíjí i vlastní hardware, konkrétně gateway v modifikacích pro různé druhy hromadné dopravy s různě rozsáhlou nabídkou digitálních služeb.