Českotřebovský deník 203/2023 (21/7)
Nové video Českotřebovského deníku: Brněnská skupina KVĚTY

Skupina KVĚTY existuje už od začátku tohoto tisíciletí. Po celou dobu se výrazně měnil její zvuk. Od akustických nástrojů se přesunulo těžiště k hutnějšímu rockovému soundu s častým používáním elektroniky. Ačkoliv je experimentální a hledačská, počet jejích posluchačů se rozrostl do velmi širokého spektra.
Členové: 
Martin E. Kyšperský – zpěv, kytara  Aleš Pilgr –
bicí, elektronika, zpěv
Ondřej Kyas – kytara, klávesy, elektronika, zpěv 
Jiří Habarta – baskytara, klávesy, elektronika
Koncert ve čtvrtek 20. července byl velmi kvalitní, muzikanti i zvukař  byli zcela bezvadní a bezchybní, dobře spolupracovali i s publikem. Ti co nebyli se mohou přesvědčit na cca dvacetiminutové videoukázce Českotřebovského deníku  Odkaz na video najdete ZDE

Roubenka v Lidické ulici bude zachráněna

Kolemjdoucí na Lidické ulici pod náměstím mohou pozorovat nebývalý jev, vznášející se chaloupku. Mezi stavbou a podložím je pěkná vzduchová mezera, můžete prokouknout chaloupkou až na druhou stranu. Jde o dům čp. 310, který je evidovanou kulturní památkou. Moc si vážím majitele, který věnuje čas a prostředky na záchranu této stavby. Samozřejmě s dotací, ale to je u kulturní památky samozřejmostí.  .Díky tomu musí ovšem splnit nemalé požadavky památkářů. Není to vůbec jednoduché. Roubenky byly v České Třebové dříve běžnou stavbou, nyní to je vzácnost, která zde v Lidické bude zachována. Proto "klobouk dolů"!

Počmáraná čekárna zastávky na Zámostí, vyvrácený označník....

Čmáranice na Podhorce jsou (jakž takž) odstraněny, nyní je třeba vyčistit čmáranice na prosklené čekárně autobusové zastávky na Zámostí. Jsou zde podle všeho již delší dobu a protože neobsahují sprosté motivy, tak si jich snad ani nevšímáme. Konstrukce čekárny je však skoro nová, byla znovu pořízena po dokončení stavby nového mostu přes Třebovku v roce 2021 a to z městských peněz. připomeňme si nedávné výzdoby autobusových zastávek po městě, na kterých se podíleli školáci. Bylo to vkusné a zajímavé. Na zastávku na Zámostí nezbylo. Že by to byl důvod k dodatečným intenzivním malůvkám? (viz fotografie)
Kamera zde není, pachatel by se musel přihlásit sám...  Co s tím uděláme?
Další věc, která si zaslouží opravu, je označník zastávky  na Zámostí na druhé straně Lidické ulice. Je špatně instalovaný, stojí velmi šikmo "jen na jedné noze" (viz fotografie). Druhá trubka není v zemi ukotvena, proto může být snadno vandaly zcela vyvrácen, třeba do komunikace. Není to majetek města, ale formy, která provozuje příměstskou automobilovou dopravu. Na problém upozorňuje pan Otakar Pucholt již delší dobu, také nyní s problémem seznámil i nového starostu Zdeňka Řeháka.  Nic se ale neděje a situace zůstává stejná. Opět jde o stejný problém - občané sami mohou jen upozornit, konat musí profesionálové. (mm)

Koalice pro Českou Třebovou  zve  do Javorky

Koalice pro Českou Třebovou zve už nyní uprostřed léta na poslední prázdninový pátek, přesně tak jako  v předcházejících 10 letech.  
Letošní setkání se Skupinou Ahasver bude již jedenácté. 
Znovu si společně zazpíváme známé písničky oblíbené kapely,  dobré jídlo a pití je zajištěno stejně jako dobrá nálada. Objednáváme samozřejmě i dobré počasí. Za celou dobu pořádání těchto setkání nás zradilo jenom jednou, v roce 2019.  Letos bude určitě  zase krásně tak jak jsme v Javorce zvyklí.
 
Letošní setkání bude bez předvolební nervozity, jde nám o zachování tradice a  o diskuzi nad aktuálními problémy.

Koncerty skupiny Ahasver si můžeme připomenout na videu z předchozích tří let


Městská knihovna v srpnu 

Stezka včely medonosné za pokladem - červenc a srpen v okolí chaty U Floriána
Matyldino pohádkohraní v Javorce – 9. 8. 2023 (středa), 16:00, park Javorka
Letní bonus pro čtenáře – výpůjčky na 45 dní!
výstava v knihovně - Květinová architektura - českotřebovská výtvarná skupina Maxmilián

  

Knihovna připravuje na září:

Českotřebovský kohoutek – 3. 9. 2023, park Javorka, 12:00–18:00 hodin
Bleší trhy a knižní bazárek – 9. 9. 2023, bývalá tržnice na Novém náměstí, 9:00–12:00
Prodejci, hlaste se předem na e-mailové adrese gabriela.bohackova@moderniknihovna.cz nebo na telefonním čísle 603 836 592.

Oprava - pořadatelé festivalu Hory open air dotaci města získali

Pro pořadatele festivalu na Horách Miroslava Seďu jsem dodatečně našel  informaci o poskytnutí dotace 20 000 Kč  na letošní letní festival. Stejnou dotaci získal také letní festival ve Svinné. Propagace akce je jistě záležitostí pořadatele. Její účinnost nelze dopředu odhadnout, velký vliv na návštěvnost akcí mělo jistě i horké počasí, sobota 15.7. byla letošním nejteplejším dnem, lámaly se rekordy.  V info systému města  nebylo  upozornění ani na akci Skotské hry, na Hory open air, ani na festival Svinná. Možná pořadatelé čekali přece jen  větší účast veřejnosti. Na Horách bylo cca 100 platících návštěvníků. Ve Svinné jsem nebyl (nemůžu být všude) , ale kapacita zdejší lokality bude obdobná.  (mm)

V soutěži Stavba roku Pardubického kraje je letos rekordní počet přihlášek

Porotci Stavby roku Pardubického kraje se letos poprvé sešli nad došlými přihlášky a prohlédli si panely a materiály, které dodali přihlašovatelé. Soutěž pořádá jednou za dva roky Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS). Letos budou posuzovat rekordní počet staveb.
„Přestože poslední dva roky nebyly z ekonomického hlediska jednoduché, je vidět, že se i v těchto letech hodně stavělo. Máme celkem 32 přihlášených staveb s celkovou hodnotou nad 2,5 miliardy korun. Investoři jsou převážně z veřejného sektoru – obce, města, kraj, případně jejich příspěvkové organizace. U velkých staveb v této složité době výrazně pomohla možnost čerpat evropské fondy.
V mnohem menší míře máme zastoupené firemní, spolkové a soukromé stavby,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek, který byl i letos zvolen předsedou sedmičlenné poroty.
Členové poroty se podrobně seznámili s dokumentací staveb, ale naplánovali si také společné prohlídky. „Máme už zkušenost s tím, že některá stavba je výborně nafocená, ale skutečnost tak výjimečná není. Proto chceme většinu staveb vidět osobně a prohlédnout si nejen architektonickou stránku, ale také kvalitu stavebních prací přímo na místě a hovořit s uživateli, jak jsou spokojeni,“ poznamenal náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Svou oblíbenou stavbu bude mít příležitost také letos vybírat veřejnost. „Hlasovat se bude v opět po celý srpen, a to na stránce https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/hlasovani-cena-verejnosti/. Vítěz získá Cenu veřejnosti. Porota udělí 4-5 hlavních cen Stavba roku Pardubického kraje 2023, Cenu za úpravu veřejného prostranství a další uznání poroty,“ dodal místopředseda poroty Radim Loukota.
Seznam přihlášených staveb:
1.       Modernizace silnice II/315 Ústí nad Orlicí (od křižovatky s I/14) - Skuhrov (včetně Skuhrova)
2.       Modernizace silnice II/366 Pohledy (včetně průtahu obcí) - Křenov křižovatka s II/368 - I., II., III. etapa
3.       Modernizace silnice II/337 Seč-Třemošnice (křižovatka s III/33741)
4.       Rekonstrukce a dostavba budovy mlýnů na krajskou galerii včetně AB U Mlýnů, Pardubice
5.       Modernizace silnice II/322 Kojice
6.       Nadchod přes I/35 (Poliklinika) – Litomyšl
7.       Poliklinika Lanškroun, ulice S. Čecha 43 - vnitřní město
8.       Lávka pro pěší "Za Sokolovnou" Žamberk
9.       Rodinný dům Na Haldě, Pardubice
10.   Stavební úpravy a přístavba obecního domu v Rybitví
11.   Modernizace mostu ev. č. 333-003 Přelouč
12.   Celková stavební obnova areálu výcviku koní v Heřmanově Městci
13.   Zdravotní středisko Bystré
14.   Škola Svítání Pardubice
15.   Rekonstrukce a modernizace Památníku Zámeček Pardubice – Pardubičky
16.   Obnova obecní budovy č. p. 234 na náměstí v Dolní Čermné
17.   Kulturní, sportovní a multifunkční objekt Břehy u Přelouče
18.   Obecní sál Písečná
19.   Pavilon s urgentním příjmem v Orlickoústecké nemocnici
20.   Nemocnice následné péče Moravská Třebová
21.   Nájemní bytový dům, Devotyho 1976, Pardubice
22.   Obecní dům Skála
23.   Rodinný dům v sadu Ostřešany
24.   Rodinný dům pod Kunětickou horou, Dříteč
25.   Nový showroom kancelářského nábytku, JP Kontakt, Pardubice
26.   Obchodně výrobní objekt ALUKOV Slatiňany
27.   Revitalizace území bývalých kasáren Vysoké Mýto
28.   Městská sportovní hala Proseč
29.   Návštěvnické centrum Králický Sněžník
30.   Rekonstrukce silnice Lázně Bohdaneč
31.   Dům dětí a mládeže Ústí nad Orlicí
32.   Rekonstrukce silničního mostu ev. č. 355-012 Dvakačovice


Hasiči v ukrajinských Karpatech mají díky kraji opravenou zbrojnici 

V rámci pracovní cesty do Zakarpatské oblasti navštívila delegace Pardubického kraje město Dubové ve východní části regionu. Také díky krajské pomoci zde opravili hasičskou zbrojnici, která slouží pro rozlehlou a často špatně dostupnou oblast v Karpatech. Celkové náklady rekonstrukce dosáhly dvou milionů hřiven. Kraj v roce 2021 uvolnil částku půl milionu hřiven.
„Dlouhodobě máme nastavený systém kontrol realizovaných projektů, a to jak v průběhu realizace prostřednictvím fotodokumentace, tak samozřejmě fyzicky po dokončení. Vzhledem k tomu, že se Dubové nachází tři hodiny jízdy od Užhorodu, tak jsme kontrolu tohoto projektu, který byl dokončen v loňském roce, naplánovali až nyní,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. „Za dva miliony ukrajinských hřiven se v Dubovém podařila komplexní rekonstrukce hasičské zbrojnice, která slouží poměrně velké a často špatně přístupné oblasti v Karpatech. Z krajského rozpočtu jsme na tento projekt uvolnili půl milionu korun. Po vypuknutí války navíc místní hasiči získali ze Slovenska hasičské vozidlo IVECO, které doplňuje ruské vozidlo Ural ze 70. let," sdělil hejtman.