Českotřebovský deník 204/2023 (22/7)
Hokejbalová aréna v Benátkách dostává nový povrch

V řadě měst slyšíme podobné informace: pro soutěž je třeba vylepšit sportovní  stánky. Známé jsou "maxi investice" do fotbalových stadionů v Pardubicích a v Hradci Králové. Zde se jedná o nejvyšší fotbalovou soutěž s přísnými podmínkami. V našem případě jde ale také o důležitou změnu k lepšímu: hokejbalová aréna  v Benátkách  bude mít v nové sezóně nový umělý povrch. Vlastně jej už ode dneška má. Po loňském oplocení hokejbalového areálu letos pokrok v českotřebovském hokejbalu pokračuje.

Hokejbalový camp U13 na zimáku účastníci chválí

   Na webovém portálu Hokejbal.cz se o průběhu letošního hokejbalového campu, který začal v neděli 16. července v poledne píše velmi podrobně. Je zde k dispozici také bohatá fotodokumentace. Mladí hokejbalisté nejsou v České Třebové o prázdninách poprvé, obdobné v campy se zde konaly již v předchozích letech. V areálu Skalka mají mladí sportovci pro sebe prakticky na jednom místě jak sportovní zařízení, zimní a letní atletický stadion, který dokážou plně využít na několikafázový každodenní trénink, tak i ubytování a dobré stravování.  Česká Třebová se letos pyšní titulem Evropské město sportu a tento titul je zde tedy plně využit pro naši propagaci u  mladých sportovců z celé republiky. Navíc máme k dispozici plavecký bazén s welness, krásnou přírodu v okolí a dobré dopravní spojení do celé republiky. Více najdete ZDE

Česká Třebová zvažuje spolupráci se zakarpatskou Jasiní

Na závěr pracovní návštěvy Zakarpatské oblasti na Ukrajině navštívily delegace Pardubického kraje a města Česká Třebová město Jasiňa, které bylo v období první republiky nejvýchodnějším městem Československa. Hlavním cílem setkání bylo projednání možnosti budoucí spolupráce mezi oběma městy. Jedná se o pokračování snahy Pardubického kraje o propojování obou regionů také na úrovni měst, obcí a spolků. Takto intenzivně například spolupracují Svitavy a Perečín, nebo Dolní Čermná a Velké Berezné.
„Kromě dlouhodobé spolupráce na úrovni krajů chceme propojovat také naše města a obce. Nové vedení České Třebové projevilo na základě naší výzvy zájem a po debatě s kolegy ze Zakarpatí se nabízela Jasiňa, která v době našeho společného státu byla nejvýchodnějším městem Československa a z Prahy do ní přes Třebovou jezdil také vlak. Jasiňa je oblastí, na jejímž území se nachází mimo jiné nejvyšší hora Ukrajiny Hoverla, nebo dřevěný kostel zapsaný na listinu UNESCO. Je to také sídlo Huculů, a proto je zde velmi aktivní kulturní a folklorní život. Věřím, že se postupně oběma městům podaří najít společná témata pro spolupráci, která může být z naši strany také o předávání zkušeností a know-how," uvedl hejtman Martin Netolický.
Delegace kromě kulturního domu navštívila také základní školu pro 900 dětí, či dřevěný kostel, který je společně s dalšími dřevěnými kostely v polských a ukrajinských Karpatech zapsaný na seznam UNESCO. „Po návštěvě Jasině věřím, že si naše dvě města mohou v mnohém vypomoci především při výměně zkušeností, přičemž největší zájem je na ukrajinské straně o témata, jako je svoz a nakládání s odpady, čištění odpadních vod a energetika. V těchto záležitostech můžeme nabídnout zprostředkování vlastní zkušenosti, protože problémy, které aktuálně Jasiňa řeší, jsme si museli v nedávné minulosti projít. Město pod vrcholem Hoverla nám má také rozhodně co nabídnout, myslím tím například oblast propagace turistického ruchu, kterou mají dobře zvládnutou. Samozřejmě se nabízí i možnost kulturní a sportovní výměny v poválečném období. Konec konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem tomu však musí nezbytně předcházet. Do té doby můžeme rozvíjet naše vztahy v jiných oblastech. Pokud by se mělo jednat o oficiální partnerství, bude nutné věc schválit v zastupitelstvu. O této možnosti se chci se svými kolegy zastupiteli začít vážně bavit již v dohledné době," uvedl po pracovní návštěvě starosta Zdeněk Řehák.

Prohlédněme videa z loňských prázdnin - červenec 2022