Českotřebovský deník 205/2023 (23/7)
  Letní kino 2023 - oáza klidu. Projekční stěna se změnila na tenisovou

Loni jsme s Alešem Kobulejem předpokládali, že veřejný prostor (bývalého) letního kina nenecháme ležet ladem a že se učiní pokus o jeho využití, alespoň pilotním promítáním během jednoho víkendu. Moderní projekční a reprodukční technika by zde umožnila opravdu velké věci bez rušení okolí. Ale je to zapotřebí vyzkoušet. Záměr se bohužel  nepodařilo uvést do praxe, i když byly možnosti technicky zajistitelné. Tedy bylo jednáno o možnosti zapůjčení výkonné projekční techniky a možnost byla velmi reálná. Podmínkou by bylo zajištění zdroje energie a nový nátěr projekční plochy. Bylo by to bez laviček, tedy pro diváky na dece nebo s doneseným sezením. Eko Bi. se o plochu hlediště stará, byla letos posekána a má poměrně dobrou kvalitu, Všude jinde (kde by takovou možnost měli) by jistě neváhali.

Kulturní centrum bude opět promítat kinematograf v srpnovém týdnu na náměstí, tady by to bylo o jiné kvalitě, nesrovnatelné ani s letními projekcemi v Javorce. Myšlenka ovšem stále žije,  Nemovitost stále  označovaná "letní kino" je stále v majetku města a nové využití se zatím nerýsuje. Je to veřejný prostor a měli bychom jej chránit a také využít. Je to současně kus přírody a v poměrně dobrém, snadno využitelném stavu. Že by třeba za rok? 

Ještě poznámka k hlučnosti: Projekce určitě nemusí rušit okolí. Podle zkušenosti z projekcí v Javorce je hlasitost produkce pro okolí akceptovatelná, tedy tak nízká, že i "diváci" sedící na terase javorecké restaurace chodí na obsluhu projekce s požadavkem na zesílení zvuku, že nemohou film sledovat. Zdejší projekce ovšem není pro terasu této restaurace - mohou přijít blíž a zasednout na připravené lavičky.... Pod Horami by byly spíš jiné problémy - parkování (dnes pěšky nikdo nechce chodit) a případně "rozchod diváctva" po představení v době po večerce.... (mm)


 Je pod napětím nebo není? 


Jde o odkryté elektrické zařízení těsně vedle vchodu do podzemních prostor krytu čp. 104 Pod Horami. Kryt má velké podzemní prostory cca  800 m2, vybavené (např. WC s velkou kapacitou) ale zcela nevyužité, odstřižené od elektrické energie a od vody. Těsně vedle vchodu, (který by potřeboval jistě rozšířit) je  odkryté elektrické zařízení. Je nebo není pod napětím?  Těžko zjišťovat holou rukou. Vše vypadá podezřele a jde o městský majetek, měl by být tedy dobře zajištěn. Z druhé strany od ulice Boženy Němcové se podařilo jak vchod, tak rozbitá okna loni zajistit docela dobře. 


30 let od úmrtí Ing. Jindřicha CHUDÉHO (22.2. 1929 – 17.7. 1993),

odborníka na železnici, středoškolského pedagoga a známého loutkáře


Jako odborník pracoval v Praze na Ministerstvu dopravy, kde se věnoval elektrifikaci hlavních železničních tratí. Byl také jedním z těch, kteří v roce 1957 přivezli do České Třebové první vlak tažený elektrickou lokomotivou.

V té době se připravovala přestavba místního železničního uzlu a zřizoval se zde Investorský úsek. Ing. Chudý využil situace a na toto pracoviště se nechal přeložit. Po několika letech se Investorské pracoviště z České Třebové stěhovalo do Pardubic.

Nechtěl nikam dojíždět, proto začal učit odborné předměty na zdejší Střední průmyslové škole železniční, kde působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1989. Pracoval v kulturní komisi, jako loutkář pomáhal při realizaci výstavby nové českotřebovské Loutkové scény, která se tehdy stavěla v akci Z. Velké úsilí, coby českotřebovský patriot, věnoval také výstavbě železničního skanzenu. Podařilo se mu zajistit pozemek na místě dnešního závodu Korado, po základních úpravách byly instalovány první exponáty. Narazil však na nepochopení na rozhodujících místech a tak celé toto snažení jak rychle začalo, tak skončilo. A realizace se nepodařila ani po roce 1989.


Co se psalo v roce 1999

Supermarket market firmy BILLA na Trávníku IV postaví firma AGILE

Městské zastupitelstvo projednalo dále výsledky výběrového řízení na prodej pozemků v oblasti Trávník IV, určené na vybudování supermarketu. Po odstoupení firmy Ahold z posledního kola řízení (předběžně projevila zájem o jiný záměr) se stala vítězem výběrového řízení firma AGILE z Ústí nad Orlicí, která se prokázala souhlasem firmy BILLA o společném zájmu výstavby supermarketu v oblasti Trávník IV. Objekt má být postaven podle obrázků na další straně. Proti dříve publikované studii došlo k určitým změnám: zmenšení plochy supermarketu na cca 1000 m2, nové úpravy vjezdu od Litomyšlské ulice, zvětšení plochy pro zásobování u rampy a zvětšení kapacity parkoviště na 133 míst. Městské zastupitelstvo schválilo výsledek výběrového řízení a další podklady, na základě kterých bude uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě. Prodejní cena pozemků byla stanovena na 1000 Kč/m2 (celková kupní cena 8 mil. Kč bude zaplacena ve dvou splátkách - první po uzavření smlouvy a druhá po vydání stavebního povolení). Firma agile provede na vlast ní náklady demolici objektu čp. 114 a bývalého Monosu, vybuduje parkoviště a parkové úpravy včetně veřejného osvětlení. Městské zastupitelstvo také schválilo, že v případě neprovedení výstavby bude v kontraktu také zakotvena smluvní sankce. Důvodem toho, že nebude ihned uzavřena přímo kupní smlouva je to, některé pozemky v areálu jsou ještě ve vlastnictví státu a na město budou převedeny asi za dva měsíce. To však nebrání tomu, aby zatím bylo vydáno územní rozhodnutí a firma Agile nezačala s přípravou staveniště a zahájila bourací práce. Po zapsání všech pozemků na list vlastnictví města bude vše připraveno k vydání stavebního povolení, po kterém by měla následovat rychlá výstavba objektu. Inverstoři říkají (i když tomu většina zastupitelů spíše nevěřila), že v případě příznivých podmínek by mohlo být vše dokonce do vánoc hotovo!

Strategie změn na středních školách v České Třebové v roce 1999

Vyvrcholením několika předcházejících jednání na různých úprovních bylo projednání strategie vývoje středních škol v České Třebové. Tato problematika byla v městském zastupitelstvu nejdříve otevřena jako možnost, jak dále posílit postavení českotřebovského gymnázia v síti sedmi gymnázií současného okresu. Na tomto podkladě byl vypracován optimalizační projekt, který počítal se sloučením současné SOŠ a VOŠ sociální s gymnáziem, neboť obě školy sídlí ve stejné rozsáhlé budově a propojením pedagogických sborů by mohlo dojít k dalším úsporám. Tento optimalizační závěr se však postupem dostal do zcela jiné roviny. Ač toto nebylo původně nikde (ani ve zprávě okresního Školského úřadu) publikováno, tak se ukazuje, že snad daleko nejvýznamnějším úkolem dneška je ve školské soustavě omezit stávající počet vyšších odborných škol.
A tak se podaný projekt, týkající se také změny působnosti VOŠ sociální dostal do střetu se záměrem ŠÚ Ústí n.O., který považuje za prioritu č. 1 sloučit vyšší odborné studium v České Třebové pod jednu "firmu", tedy Vyšší dopravní akademii. Na jednání městského zastupitelstva vystoupil také ředitel ŠÚ Mgr. Vl. Kučík, který se snažil dokázat, že tento způsob je jediný možný a že trvání na usnesení, ve kterém se MěZ České Třebové zasazuje o spojení VOŠ sociální a gymnázia může vést ke zrušení této školy vůbec. V diskuzi také vystoupili zástupci SOŠ+VOŠ Ing. Josef Silbrník a Neterda, kteří byli na jednání velmi dobře připraveni a zanechali u zastupitelů větší dojem.
Jak se ukázalo, tak součástí plánovaných změn ve středním školství v České Třebové (od škol. roku 2000/1) je také sloučení oboru obchodní akademie (OA) z dnešní SOŠ na gymnázium (což plánuje město i školský úřad), ale bohužel navíc i to, že ŠÚ Ústí n.O. "iniciativně" počítá s tím, že se automaticky OA v České Třebové "utlumí", tedy jinak řečeno se již nebudou otevírat nové první ročníky. Na celém jednání nedal ředitel ŠÚ Mgr. Kučík jediný důkaz (ani náznak) toho, že by OA v České Třebové nepracovala dobře, pouze sdělil, že "jen s bídou naplnila první ročník" (zatímco jinde jej školy naplnily na základě předběžných neférových informací). Zástupci ŠÚ také neobhájili to, že v dalších dvou školách komerčního zaměření v jediném městě Chocni jsou a mohou být vedle sebe otevřeny celkem hned čtyři třídy velmi podobného komerčního studia. Tam se o "útlumu", vynuceném poklesem zájmů o uchazeče, nehovoří. Důsledkem této "optimalizace" by bylo zrušení významného studijního oboru v České Třebové (což se zde již jednou stalo před 40 lety) a dále zrušení studia při zaměstnání v komerčních oborech vůbec. Třebováci a žáci z okolí by tak museli jezdit téměř 30 km do Chocně nebo 24 km do Svitav (velké ztráty času, až 30000 Kč na jízdném), i když zavedená obchodní akademie s vybavením a zkušeným pedagogickým sborem v České Třebové existuje a pro svůj další vývoj sama předložila optimalizační projekt, počítající s 12% rozpočtovou úsporou (která další škola v okrese předložila takový návrh?). Škola sama ve spolupráci s městem a gymnáziem předložila návrh optimalizačního projektu.
Tento projekt pak ŠÚ využil pro splnění svých záměrů, odhalil jej jako nejslabší místo v soustavě středních škol okresu. Zastupitelstvo vyslechlo názory obou stran, Po diskuzi bylo rozhodnuto nejednat ukvapeně a udělat všechno pro to, aby České Třebové byly nadále zachovány všechny studijní obory včetně OA a VOŠ sociální (kam se letos do dvou tříd hlásí 570 uchazečů!) MěZ potvrdilo, že stále platí usnesení č. 52 MěZ z 26. dubna, které bylo doplněno takto : "Vyšší dopravní akademie Česká Třebová se stane pilotní školou se samostatnými pracovišti na Vyšší odborné škole (VOŠ) a SOŠ v České Třebové za účelem zachování všech studijních oborů ve městě".
Jak to dopadlo nyní po 24 letech dobře víme. v České Třebové nakonec máme dvě střední školy, gymnázium a Střední školu technickou a dopravní Gustava Habrmana  ekonomické obory se studují v Chocni a samostatná obchodní akademie byla zrušena i ve Svitavách, spojila se s gymnáziem. Vyšší odborné studium zaniklo, výjimku tvoří Vyšší zdravotnická škola v Ústí nad Orlicí.

Petice proti parkovišti na zahradě školky v Ústí n. O.

Téměř dvě stovky podpisů čítá k pátečnímu ránu petice proti výstavbě čtyř zastřešených parkovacích míst na pozemku mateřské školy Klubíčko v centru Ústí nad Orlicí. Jsou potřeba pro  rekonstruovanou budovu městského úřadu v Dělnické ulici.  Radnice se hájí tím, že školka uvolnila pouze 1,5 procenta z rozlohy své zahrady.
Město Ústí rekonstruuje  budovu, která dříve sloužila např. jako Okresní kulturní středisko nebo VUML, po sametové revoluci pak jako úřadovna MěÚ a rehabilitace. Potřebuje modernizaci a Ústečtí se do toho pustili. přestěhují sem Městskou policii, která je nyní v ve stísněných prostorách  u radnice (vlastně podobně jako ta naše českotřebovská). Aby zde bylo vše tak jak je zapotřebí, nutné zajistit parkovací místa, nejlépe zastřešená. pro tento účel  je právě využita  sousední parcela, která je také městská, ale slouží jako zahrada Mateřské školy Klubíčko.
Z obsahu petice:
"Chceme, aby děti druhé největší školky v Ústí měly dostatek možností k pobytu venku a pod stromy, což je nutnou podmínkou jejich zdravého vývoje. Kromě jiného byla zahrada letos jejich jediné útočiště během horkých dnů. Zároveň nám není lhostejné, že děti dýchají výfukové plyny a každé umenšení zelené bariéry k tomu přispívá. Větší parkoviště, pro víc aut, a blíž taktéž. Chápeme, že nová parkovací místa jsou potřeba. Nicméně žádáme, aby pro ně město našlo místo jinde než v zahradě školky. Chceme, aby byly práce bezodkladně zastaveny," píší v textu autoři petice Jonáš a Martina Horáčkovi z Ústí nad Orlicí.
Podle petentů před zraky malých dětí započal 30. června zábor části jejich školkové zahrady ve prospěch parkoviště. "Konkrétně mohly sledovat kácení mohutných lískových keřů, jež jim sloužily ke hrám, jednou jako hrad, jindy jako vesmírná raketa, či prostě domeček – příjemné místo s nádechem přírody. Během prvních čtrnácti prázdninových dnů pak začal bagr ukusovat nezanedbatelný kus zahrady zahrnující pískoviště a dva pěstitelské projekty, které měly potenciál rozvíjet vztah dětí k přírodě.... " dodávají autoři petice.
Školka uvolnila 1,5 procenta ze své zahrady po dohodě.
Podle vedení města k rozšíření zázemí pro novou budovu městského úřadu došlo po dohodě s ředitelkou mateřské školy a se záměrem byla seznámena rada města. "Vznikne zde zastřešené a po obvodu dřevěné opláštěné parkovací stání pro dvě vozidla městské policie a dvě služební vozidla odboru sociálních služeb. Původní projekt předpokládal parkování těchto vozidel ve stísněném prostoru mezi novou budovou úřadu a zahradou MŠ," uvádí se v tiskové zprávě města. Objekt bývalé rehabilitace v těsném sousedství zahrady mateřské školy, kterou městský úřad získal do svého vlastnictví bezúplatným převodem od státu za podmínky, že budova bude opravena a využita pro správu města, prochází rekonstrukcí a podle vedení města postoupila do fáze venkovních a terénních úprav. Konkrétně zabraná část představuje 1,5 procenta z celkové plochy zahrady - 50 m2 z celkových 3436 m2. Tato část zahrady byla využívána minimálně a nenacházela se zde významná zeleň, pouze náletové křoviny, které budou po dokončení prací nahrazeny novou výsadbou. Zároveň bylo zajištěno odborné přesazení sazenic stromů, které zde děti vysadily v rámci své venkovní aktivity a zahrada projde revitalizací. Radnice na jaře tohoto roku prostřednictvím svého zpravodaje informovala občany o tom, že se vedle rekonstrukce objektu rehabilitace také plánuje revitalizace školkové zahrady.
ZDROJ: ORLICKY.NET


Zemřel Ivan Sedláček sbormistr brněnského dětského sboru kantiléna (91let)
Jako sbormistr usiloval Ivan Sedláček o vymezení repertoáru, jímž se Kantiléna odlišovala od ostatních dětských sborů. Úzkou spoluprací se současnými skladateli přispěl ke vzniku nové sborové tvorby pro děti (Petr Eben, František Emmert, Pavel Čotek, Osvald Chlubna, Ctirad Kohoutek, Jiří Matys, Lukáš. Matoušek, Věroslav Neumann, Arnošt Parsch, Zdeněk Pololáník, Miroslav Raichl, Petr Řezníček, Klement Slavický, Vladimír Werner, Evžen Zámečník a další). Své působení ve sboru, kterým prošla také třeba světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená, se rozhodl Sedláček ukončit na začátku 50. sezony, tedy v roce 2006. Tehdy ho vystřídal Jakub Klecker, nyní je uměleckým vedoucím Michal Jančík. Po odchodu z Kantilény v roce 2008 se Ivan Sedláček věnoval vedení sbormistrovských kurzů a ateliérů, pracoval v Odborné radě NIPOS-ARTAMA Praha pro dětské sbory, zasedal v porotách národních i mezinárodních sborových soutěží.
Sedláček je spolu s Kantilénou laureátem Ceny města Brna, získal Cenu Jihomoravského kraje a ocenění Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění), které uděluje ministr kultury. Loni mu prezident Miloš Zeman předal medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.
ZDROJ OPERA PLUS