Českotřebovský deník 206/2023 (24/7)
  Městská knihovna pravidelně vozí knížky seniorům 

Pracovnice městské knihovny píší:
Pokud nás vidíte se sbalenými kufry, nejedeme na dovolenou. Pravidelně jezdíme s velkým počtem knih do Domova s pečovatelskou službou (Žluťák), Domova pro seniory v Bezděkově a k imobilním čtenářům domů.
Také v létě si mohou obyvatelé Domova s pečovatelskou službou („Žluťák“) přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih, časopisů a audioknih, které jim pracovnice knihovny Pavla Poslová přiveze. V uvedených termínech od 8:30 do 10:30 je možné vrátit přečtené knížky a půjčit si další.
Půjčování knih je naplánováno na 15. srpna, 19. září, 17. října, 21. listopadu, 19. prosince.
Stejnou službu poskytujeme také v Domově pro seniory, kde jednou měsíčně půjčuje knihy Markéta Klusoňová.
Dále nabízíme dovoz knih, časopisů a audioknih až do domu. Tato služba je bezplatná a je určena pro všechny, kterým zdravotní stav či handicap neumožňuje navštěvovat knihovnu. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do naší knihovny. V případě zájmu o donáškovou službu volejte 732 756 827 nebo nám napište na info@moderniknihovna.cz.

Hříbek v Javorce opět počmáraný ...

  • Mám řadu snímků z doby I. republiky a vždy je na nich "městský sad Javorka" v pořádku, všechny sochy, pavilony, upravené cestičky, bohatá zahradnická květinová výzdoba, keramické i kameninové vázy. O vše se staral městský zahradník pan Lipenský a Okrašlovací spolek, který také provozoval zdejší zahradní restauraci. Okrašlovací spolek měl několik set členů a patřili mezi ně nejen městští  radní, ale zdejší živnostníci, učitelé... Všichni byli pak tak trochu "na jedné lodi" a snažili se zajistit město upravenější. Spolkový systém určený "pro veřejné blaho" více méně zklamal,  spolky mají nějaký konkrétní účel, který s tím zpravidla není ve shodě.   Veškerou péči jsme předali profesionálům, firmám financovaným z městského rozpočtu a veškerý dohled městské policii.  V tom vidím  právě změnu, která se "nepovedla", protože bez spojení  s veřejným zájmem se při vyžadování pořádku a omezování vandalismu nevyhneme. Není to tak dávno, co byl dlouhodobě počmáraný hříbek znovu opraven (a to vlastně ještě ne úplně) a už to tady máme zas. Zatím první zápis, samozřejmě sprostý, vypovídá o úrovni pisatele byť se stopou znalosti z angličtiny. Přidejme si  k tomu sprosté nápisy na infotabuli na Podhorce, počmáraný prosklený přístřešek zastávky  na Zámostí.  Máme kamerový dohlížecí systém,u a stejně nemůžeme vidět a zaznamena. všechno. Musíme spojit síly, slušní lidé, kteří si přejí město upravenější bez sprosťáren. (mm)
    Okurková sezóna umožňuje ohlédnutí zpátky  - o 24 let do roku 1999

    Chcete stavět ve Třebové rodinný domek? Žádný problém!

    V lokalitě ”Za kostelíčkem” je k zástavbě rodinnými domky připravena plocha o rozloze 4 ha, na které bude stát až 40 rodinných domků, Tato oblast je pro výstavbu rodinných domků vyčleněna v územním plánu. V současné době připravuje na tuto lokalitu ing. arch. Dryml zastavovací studii, kterou po jejím dokončení zveřejníme.
    Předpokládá se, že prvních 10 rodinných domků bude možné zahájit již v příštím roce 2000. Pro tento účel bude připraven pozemek o velikosti cca 1 ha, rozdělený na 10 stavebních parcel přilehlých k dnešní ulici ”U starého hřbitova”. Všechny tyto parcely budou připojeny na základní inženýrské sítě - vodu, kanalizaci, plyn a elektřinu (po nové kabeláži). Pro zajištění dostatečného tlaku vody bude pro lokalitu vybudována malá čerpací stanice.
    Vypracováním zastavovací studie oblasti ”Za kostelíčkem” město vyrovnává určitý handicap z předchozího období, ve kterém nemohlo zájemcům o výstavbu rodinných domků nabídnout dostatek zainvestovaných pozemků a tito pak odcházeli stavět jinam, např. do Ústí nad Orlicí, ale i do Rybníka nebo Řetové. Uvedená lokalita je umístěna blízko centra města, má celkem jednoduché možnosti dopravního připojení a leží nad zónou inverze.
    Poznámka:
    Je smutné, že za 24 let nebyla žádná další obdobná lokalita připravena. Byly vlastně dvě - v Rudoltičkách nad ulicí Polní, kde vše zkrachovalo na neochotě vlastníků podat potřebné pozemky, Druhá lokalita v Křivolíku, připravená na městských pozemcích 33 let nevyužívaného koupaliště  krachuje zase na nezájmu nového vedení města. Zde by se investice do komunikací a sítí zaplatila prodejem pozemků a městskou pokladnu by to nic nestálo. A tak raději mladé rodiny odcházejí jinam, počet obyvatel se trvale snižuje, školy mají méně žáků a město menší příjem z daní.....
     
    Böhm plast-technik plánuje rozšíření

    Ve městě se však šíří ”zaručené zprávy” o tom, že město nevychází firmě vstříc a proto již Böhmplast směřuje svoji investici jinam, konkrétně do Ústí nad Orlicí. Jak to skutečně je? Na moji otázku mi odpověděl místostarosta František Čech. Hovořil o tom, že je s vedením firmy Böhmplast v trvalém styku a doložil to posledním jednáním z 22. července. Z jednání vyplývá, že Böhmplast s.r.o. nyní využívá možnou spolupráci s lisovnou plastů v a.s. Korado, kde dokonce využívá i některé skladové prostory. Tím jsou ty nejaktuálnější požadavky na zvýšení kapacity firmy vykryty na dobu jednoho až dvou let. Jedná se však i o lokalitě pro další rozvoj Böhmplastu. Firma odmítla nabídku města na lokalitu v Borku (konkrétně starou kotelnu), pro rozvoj firmy si představuje pozemek blízko současného sídla v Bezděkově a to pokud možno laciný. Město si je vědomo, že investice přinese nové pracovní příležitosti a daňovou výtěžnost a nabízí firmě Böhmplast pro její rozvoj pozemek nad čerpací stanicí Benzina, který by bylo možné snadno komunikačně spojit s provozem v Bezděkově. Toto umístění nové investice by také vyhovovalo územnímu plánu města. Místostarosta František Čech nepředpokládá, že by město za tento pozemek požadovalo horentní částky, vždyt výstavbou nového závodu by se vše městu jistě vrátilo. V novém závodě by podle záměru firmy Bohmplast měla být vybudována nová lisovna a sklady, ve stávajícím provoze v Bezděkově by pak byla nástrojárna. I to by byl další krok pro zlepšení prostředí pro okolní zástavbu rodinných domků na Křibě a v Bezděkově.
    Poznámka:
    Nakonec se vše vyřešilo jinak. Böhm plast-technik akceptovala stavbu závodu v Borku, v průmyslové zóně, kde má další možnosti rozvoje a provoz v Bezděkově prodala městu v roce 2021 (za 18 milionů korun).  Plocha v Bezděkově bude určena pro rozvoj bydlení a pro rozšíření Domova pro seniory.
     
    Nový chodník podél I/14. 

    Letitým problémem všech, kteří chodili podél hlavní silnice do depa, byla nutnost chodit v jízdní dráze. Díky spolupráci DKV Česká Třebová a obce Rybník se podařilo s pochopením rybnických občanů vybudovat nový chodník. Z plánované stavby jsou zatím hotovy dvě třetiny. Nejsložitější část podél zástavby byla vybudována z obecního rozpočtu Rybníka společně se splaškovou kanalizací. Zadní část mimo zástavbu vybudovalo Depo kolejových vozidel. Poslední část od křižovatky u nového závodu Korado podél svého provozu přislíbil vybudovat Jevisport (Jevimetal). I pro tento úsek se však hledá společně s městem Česká Třebová (podstatná část tohoto úseku je na třebovském katastru) takové řešení, aby nebylo třeba prodlužovat termín stavebního povolení na tuto záslužnou a potřebnou akci. Rybník také plánuje etapovou přestavbu rychty uprostřed obce na obecní dům. Obec zatím tuto nemovitost vykoupila a připravila studii na její postupnou přestavbu. -mm-
    Poznámka:
    Chodník dobře slouží a umožňuje bezpečnou chůzi podél frekventované silnice, kde proto mohla být povolena rychlost 70 km/h . V Rybníku Rychtu uprostřed opbce zbourali a na jejím místě vznikla kontejnerová prodejna Konzumu a také na podobném principu vybudovaný Kulturní dům, shromažďovací prostor pro kulturní akce, také plesy, konají se zde  u některé českotřebovské!.
     
     HŘÍVA

    Pod tímto názvem vydává českotřebovské Městské muzeum ve spolupráci s autorem Čechoaustralanem Josefem Tomášem, rodákem z České Třebové, knihu básní a foto- grafií. Na barevné obálce publikace bude obraz Hřívy při pohledu ve směru od Lan- škrouna od českotřebovského výtvarníka Vladimíra Hrdiny. Kniha poněkud zúženého formátu A4 bude obsahovat 21 básní Josefa Tomáše, které věnoval svému rodišti, svým vzpomínkám na dobu svého mládí a krásnému okolí města. Sbírka je pojmenována podle obsáhlé stejnojmenné básně. Publikace obsahuje také 18 kvalitních černobvílých fotografií českotřebovského fotografa Karla Aligera. Publikace bude v prodeji v září na oslavách gymnázia za velmi přístupnou cenu. Kniha vzniká za finanční spolupráce autora, který počítá s tím, že výtěžek z prodeje přijde na českotřebovský stacionář.
    Poznámka:
    Knížka byla vydána a ještě i nyní po 24. letech jsou některé výtisky k dispozici v Městském muzeu. Autor (a také investor) publikace mezitím přijel z Melbourne v roce 2009 do České Třebové, navštívil i Městské muzeum a páre výtisků si odvezl i pro své známé v Austrálii. Knížka vyšla také v Austrálii. Josef Tomáš přes svůj vysoký věk stále sleduje dění u nás, publikuje  a přispívá i do časopisu Čechoaustralan a k nám  Českotřebovského deníku.


    Pardubický kraj podpořil film Brutální vedro, předpremiéra v letním kině

    Pardubický kraj každoročně podporuje audiovizuální tvorbu, která v kraji vzniká. Nedávno se mohli diváci seznámit v předpremiéře s dalším hotovým filmovým dílem, ve kterém poznají zejména některé pardubické lokace, filmem Brutální vedro.  Film se promítal už na karlovarském festivalu a další předpremiéru měl za účasti režiséra Alberta Hospodářského v letním kině Rebel v Pardubicích.
    „Tento projekt získal v roce 2021 individuální dotaci Pardubického kraje ve výši 300 tisíc korun a natáčelo se například u Dolíčku, v Bubeníkových sadech, kolem Matičního jezera, Štrossovy ulice a pod nemocnicí v Pardubicích. Mám radost, že film získal během závěrečného ceremoniálu MFF Karlovy Vary Zvláštní uznání poroty sekce Proxima,“ řekl radní pro cestovní ruch a sport Pardubického kraje Alexandr Krejčíř.
    Také Letní kino Rebel má pravidelnou podporu Pardubického kraje. „Každoročně od kraje dostává dotaci 100 tisíc korun na provoz. Líbí se mi, že je to takový letní filmový klub pro obyvatele i návštěvníky Pardubic. Kromě komerčně úspěšných filmů ze zlatého fondu kinematografie uvádí i umělecky hodnotné filmy a zve také filmové tvůrce.  Věnuje se i filmům, které na našem území vznikaly, což je pro nás dobrá zpětná vazba,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek, který je jedním z patronů Letního kina Rebel.
    Film o úzkosti, které čelí mladá generace
    Režisér Albert Hospodářský, který zmíněný film v předpremiéře osobně divákům představil, je dokumentarista z FAMU. Diváci se mohli přesvědčit, že jeho hraný debut je protkán originalitou, tvůrčí nebojácností, až drzostí a autorovým mimořádným pozorovacím talentem. Film podle autora a režiséra vyjadřuje úzkost, které čelí mladá generace v dnešním světě. Skrz nekonečný vesmír se k nám blíží sluneční úlomek. Jak praví úvodní titulky: „Fragment Slunce letí k Zemi. Za 30 let ji mine nebo dojde k nárazu. Smiř se s tím.“   Kosmický fenomén mění povahy a chování lidí, kteří rezignují na rozum. Svět nesnesitelným vedrem upadá do podivné nálady, euforie i mrzačící letargie. Osmnáctiletý mladík Vincent vyráží na chatu za přáteli, avšak zasekne se na maloměstě, neznámo a lhostejno kde. Je svědkem nevysvětlitelných, bizarních a zneklidňujících výjevů. Vincenta ztvárnil Vincent Hospodářský, Albertův svérázný bratr.
    Také Pardubické letní kino je plnoleté
    Stejně jako dosáhl plnoletosti hlavní hrdina filmu, stává se plnoletým i Pardubické letní kino Rebel. Ti, kteří do něj poprvé zamířili v roce 2006 a pamatují si nesmělé začátky venkovního promítání, jistě netušili, že z původně regionálního podniku vyroste největší letní kino v tuzemsku. Úspěch Pardubického letního kina Rebel se samozřejmě nezrodil ze dne na den. Po celá léta jeho konání pořadatelé velmi dbali na zachování tří klíčových zásad, které jej v porovnání s akcemi podobného druhu činí velmi specifickým: je to především speciální dramaturgická skladba programu, kvalita produkčního zajištění včetně rozsáhlé propagace a v neposlední řadě absence vstupného. I tady pomáhá Pardubický kraj. „Podporujeme spolek PARDUBICE – ZELENÁ BRÁNA POLABÍ, který je vlastníkem celého vybavení letního kina. V minulých letech získal spolek s pomocí krajských dotací nové lavice pro diváky a v letošním roce byla dotace ve výši 440 tisíc korun určena na pořízení kontejnerů pro občerstvení a pro uložení mobiliáře letního kina,“ dodal Alexandr Krejčíř.