Českotřebovský deník 207/2023 (25/7)
 
 Na varhany do Litomyšle
O prázdninové komentované prohlídky varhan v kostele Povýšení sv. Kříže v nedaleké Litomyšli je velký zájem . K prohlídce je zde určen unikátní španělský nástroj a samozřejmě s výkladem a ukázkami.  Zájem je především mezi turisty navštěvujícími Litomyšl, proto považuji za vhodné nabídnout tuto možnost prohlídky také pro českotřebovskou veřejnost. Jsou přece prázdniny a každý má více času a jiné kulturní vyžití  není v takové míře jako jindy. Více najdete ZDE Plakát na recital najdete ZDE

Rodiče mohou svým novorozencům nechat vysadit strom

Kde? v České třebové v "Sadu Třebováčků". Město Česká Třebová chce v tomto roce vytvořit další možnost pro občany aktivně se podílet na tvorbě okolí. Formou komunitní akce tak proběhne sázení stromů za nově narozené děti v roce 2022/2023 s trvalým pobytem ve městě Česká Třebová. V rámci tohoto projektu byl vybrán nevyužívaný pozemek v zadní části parku Javorka mezi cvičištěm kynologů a zástavbou v ulici Kozlovská, pro který byl vytvořen návrh několikařadového shromáždění ovocných stromů.
„Jsem ráda, že se nám v součinnosti s komisí pro životní prostředí podařilo tento projekt připravit k realizaci. Pro obyvatele města je to možnost jak se aktivně zapojit do tvorby veřejného prostranství. Věřím, že se nám v budoucnu podaří připravit další projekty, při nichž se budeme na tvorbě veřejných prostranství spolupodílet," uvedla v souvislosti se zřízením Sadu Třebováčků místostarostka Petra Válková.
K výsadbě, která proběhne na přelomu října a listopadu, je navrženo 43 kusů dřevin. Konkrétně se jedná o různé odrůdy jabloní ve formě prostokořenného sadebního materiálu ve velikosti vysokokmenů. Přesněji se bude jednat o odrůdy jablek Matčino, Malinové holovouské, Panenské české, Sudetská reneta a Ontario. Výběr odrůd respektuje stanovištní podmínky, možnost opylení mezi sebou, zároveň byly odrůdy vybrány s ohledem na chuť plodů. Smyslem výběru odrůd je i postupné kvetení, a tedy dlouhodobější vizuální efekt sadu.
Do projektu se mohou registrovat rodiče dětí narozených v roce 2022 a 2023 s trvalým pobytem v České Třebové prostřednictvím formuláře na webu města. Po registraci obdrží rodiče na uvedený e-mail v dostatečném předstihu termín sázení jejich stromu a další instrukce. Každý rodič pak přijde na místo výsadby v určený čas, zde mu bude přidělen strom, místo výsadby a potřebné vybavení. K dispozici bude na místě také odborný instruktor, který v případě potřeby osvětlí techniku sázení, Po konci akce odborník zkontroluje provedení prací a případně opraví nedodělky. (Zdroj: orlicky.net)

Ohlasy: Dobrou myšlenku  bude třeba dovést do konce. nestačí jen sad navrhnout a vysázet, a také se o něho trvale starat.  Aspoň v tom smyslu, že bude určen hospodář (a ne jen odborný instruktor) , který se bude o sadový prostor i o vysázené stromy starat a který rodičům i dětem samotným zaručí, že "jejich strom" poroste bez úhony. Bude to jistě pod kontrolou veřejnosti. Není zřejmé, zda budou nebo nebudou stromy označeny a jakým způsobem...  (Z diskuze na schůzce ochránců přírody).


 


 65 let od úmrtí Aloise Břetislava MALICHA

(24.3. 1899 – 13.7. 1958), středoškolského profesora


Narodil se v Litomyšli v rodině krejčího Alexandra Malicha. Vystudoval místní gymnázium a v Praze Filozofickou a Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity. Studia zakončil promocí v roce 1923. Nejprve byl zaměstnán jako pomocná vědecká síla při Mineralogickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK, po roce nastoupil dráhu středoškolského pedagoga. Začínal jako suplent, definitivní profesuru získal od 21. května 1929. Učil na gymnáziích v Litomyšli, v Českých Budějovicích, Užhorodě a nakonec v České Třebové. Zde působil v letech 1937 až 1958. Prof. Malich vyučoval převážně zeměpisu a přírodopisu. Přírodní vědy byly jeho velkou láskou a předmětem celoživotního studia. Věnoval se zejména ornitologii a z geologických věd pak mineralogii a paleontologii. Výsledky ze sběratelské činnosti zveřejňoval v odborném tisku. Své hluboké vědomosti si nenechával pro sebe. Přenášel je nejen do vyučovacího procesu, ale i na širokou veřejnost svými poutavými přednáškami. Oblíbené bývaly i jím pořádané přírodovědecky zaměřené exkurze po okolních lokalitách. Na gymnáziu spravoval přírodovědecké sbírky. 

Učitelskému povolání se věnoval také jeho syn, také učil přírodovědné předměty na ZŠ v Damníkově.



Jaký byl Bennewitz festival před 20 lety v roce 2003

V tomto roce se konaly v České Třebové velké koncerty. Prvně se zde konaly interpretační kurzy, které vedl profesor Ivan Štraus. Interpretační kurzy byly i v roce letošním, tedy po 20 letech, vedení virtuosem Jaroslavem Svěceným. komorní orchestr Jaroslava Kociana měl závěrečný koncert festivalu, na kterém bylo provedeno Vivaldiho dílo "Čtvero ročních dob" a Koncertantní symfonie  Es dur W.A. Mozarta pro orchestra violu. Zajímavý a velmi dobře navštívený byl pěvecký koncert "Svátek českého zpěvu", v kostele sv. Jakuba, na kterém se sólisty vystoupil Český filharmonický sbor Brno, řízená Petrem Fialou.
Zajímavý byl i samotný úvod festivalu, který zajistila Moravská filharmonie Olomouc řízen Fr. Preislerem juniorem. Jako sólista vystoupil Bledar Zajmi. Na tradičním koncertu, který se pravidelně koná v Přívratu. nevystoupil zde sbor Bendl, jako v jiných (pozdějších) letech, ale orchestr žáků ZUŠ řízený Františkem Kajetánem Zedínkem.  letos by mu bylo v srpnu 100 let, zde řídil svůj školní orchestr ještě jako osmdesátiletý..


Pardubický kraj ocení v lednu 2024 další učitele. Potřebuje nominace...

Na začátku letošního roku se v reprezentativních prostorách Tylova domu v Poličce uskutečnil druhý ročník slavnostního předávání Cen Gustava Habrmana vybraným pedagogům v Pardubickém kraji za jejich přínos ve školství. Do konce letošního října mohou občané, třídní kolektivy nebo kdokoliv jiný nominovat na toto ocenění učitele za rok 2023. 
Oceňování učitelů v Pardubickém kraji se koná zpravidla na konci ledna, kdy se dle historických pramenů narodil muž, po kterém jsou ceny pojmenovány – Gustav Habrman. Jedná se o rodáka z České Třebové, jenž působil jako první československý ministr školství a následně byl mezi lety 1921 a 1925 ministrem sociální práce. Jméno Gustava Habrmana nese také Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, která hostila první ročník předávání cen v roce 2022.
Od té doby, co působím jako krajský radní zodpovědný za školství, jsem navštívil většinu našich škol, a to nejen středních, ačkoliv kraj zřizuje jen je. Setkal jsem se s mnoha učiteli, kteří dělají pedagogickému povolání skvělé jméno, o čemž jsem se mnohdy přesvědčil bezprostředně ve třídě, nebo z debat s řediteli škol. Jak se někdy říká, být učitelem není typickou profesí, ale spíše životním posláním. Chceme proto pokračovat v tradici udílení cen těm nejlepším pedagogům, kteří to vnímají podobně, a často nad rámec svých pracovních povinností škole obětují čas i úsilí navíc. Díky nim se dostává mladším generacím kvalitního vzdělání a zároveň dělají ze školy místo, kde se všichni cítí dobře,“ uvedl Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.
Nominace je možné podávat vždy za kalendářní rok od 1. ledna daného roku do 30. října daného roku, a to elektronickou formou na adresu ucitelroku@pardubickykraj.cz. Přijímáme návrhy na ocenění v kategoriích mateřské školy, základní školy, střední školy a mimoškolní vzdělávání.
Návrh na ocenění musí obsahovat:
·       základní informace o nominovaném: jméno, příjmení, titul
·       název školy, stupeň vzdělávání, specializace
·       zdůvodnění návrhu nominace
·       kontaktní spojení na nominovaného: korespondenční adresa,
        číslo mobilního telefonu, e-mail
·       základní informace o nominujícím/navrhovateli/třídním kolektivu:
         jméno, příjmení, titul
·       kontaktní spojení na nominujícího/navrhovatele/třídní kolektiv: korespondenční adresa, číslo mobilního telefonu, e-mail