Českotřebovský deník 208/2023 (26/7)

Zítra ve čtvrtek 27. července zajímavý letní koncert Michala Horáka v Javorce

  Hraje na kytaru, klavír, foukací harmoniku a heligonku po svém pradědovi. Texty skládá od svých 13 let. Zvítězil v soutěži Czechtalent 2013 a ve stejném roce vyhrál i 7. ročník soutěže Česko zpívá.
Studoval na Biskupském gymnáziu v Hradci Králové (na této škole byl natočen klip písně Je to tak). Studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a ze školního prostředí tak pochází řada jeho písní (Netuším, Vysokoškolskej song, Zejtra mám zkoušku...)
V květnu 2018 ho proslavil klip k písni „Hej teto!“, ve kterém titulní roli ztvárnila Pavla Tomicová a ve vedlejší roli se objevil i písničkář Pokáč.
S kamarádem a hudebním kolegou Pokáčem na podzim 2019 nazpívali (a v klipu zahráli) písničku z vysokoškolského prostředí „Netušim“. S Pokáčem mimo jiné vystupoval i jako předskokan. Stejně tak předskakoval Tomáši Klusovi nebo kapele Chinaski.
5. dubna 2020, v době nouzového stavu po celé ČR, vydal píseň "Rande". V klipu k této písni vystoupila herečka a zpěvačka Berenika Suchánková a její otec Michal Suchánek. Klip měl během prvního dne na Youtube přes 35 tisíc zhlédnutí a dosáhl až na 10. místo v YouTube trendech.

 

V srpnu nastanou dva superúplňky, jeden z nich modrý

V úterý 1. srpna 2023 se kolem půl desáté večer objeví nad jižním obzorem úplňkový Měsíc. Ten se současně k Zemi přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů, takže dosáhne na pozemské obloze o něco většího úhlového průměru než obvykle.
„Bez dalekohledu si většího průměru nadcházejícího úplňku nevšimnete. Rozdíl velikosti tohoto superúplňku oproti běžnému úplňku,“ jak trefně poznamenává Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, „je stejný, jako když ze vzdálenosti tří metrů sledujete padesátikorunovou minci a dvacetikorunovou minci.“
Měsíc se kolem Země nepohybuje po kružnici, nýbrž po mírně výstředné elipse. Proto se také vzdálenost obou těles mění – nejdál od sebe mohou být 406 725 kilometrů. Naopak se k sobě mohou přiblížit na 356 355 kilometrů. V průměru jsou středy obou těles vzdáleny 385 000 kilometrů. Údaje spočítal z aktuální pětitisícileté periody belgický astronom Jean Meeus, nestor v oboru nebeské mechaniky.
Označení superúplněk ale není astronomickým termínem. Poprvé jej v roce 1979 použil astrolog Richard Nolle. Proč zrovna zvolil hranici 360 tisíc kilometrů se už nedozvíme, snad proto, že po 90 procent své dráhy je Měsíc od Země dál než oněch 360 tisíc kilometrů. Mimochodem, v novodobé historii byl úplňkový Měsíc nejblíže Zemi 14. listopadu 2016 (356 509 km), tento rekord bude překonán až 25. listopadu 2034 (356 445 km).
„Zajímavé je, že další superúplněk nastane hned ve středu 30. srpna 2023,“ doplňuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Jelikož se současně bude jednat o druhý takový úplněk v jednom kalendářním měsíci, dostává tento úkaz ještě přídavek „modrý“. S barvou ale nijak nesouvisí. Pořekadlo ‘jednou za modrý měsíc‘ se od roku 1946 po nesprávném výkladu amatérského astronoma Jamese Hugha Pruetta používá pro označení druhého úplňku v jednom kalendářním měsíci.“
Původně se ale termín modrý úplněk používal ve farmářských ročenkách ze severní Ameriky už počátkem 19. století pro označení třetího úplňku v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky (obvykle jsou tři). Kdo by nad tím ale takto přemýšlel. V srpnu prostě budou dva úplňky, a když vyjde počasí, budou oba super!

Kraj má v běhu investice za 3,2 miliardy korun

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala souhrnnou zprávu o přípravě a realizaci investic. Jedná se o pravidelně předkládaný dokument, ze kterého plyne, že v prvním pololetí bylo rozestavěno 29 staveb s celkovými náklady ve výši 3,2 miliardy korun.
„Pardubický kraj je největším realitním vlastníkem a zároveň se domnívám, že také nejvýznamnějším investorem v regionu, a to společně se státem, který investuje primárně do stavby dálnice D35 a silnic prvních tříd. V prvním pololetí letošního roku se nám podařilo dokončit deset staveb s celkovými náklady téměř 830 milionů korun. Patří mezi ně například modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí do Skuhrova, vybudování obchvatu Kojic na silnici II/322 nebo dokončení přeměny Winternitzových automatických mlýnů na sídlo Gočárovy galerie,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast investic Roman Línek.
Výrazně větší část projektů Pardubický kraj v tuto chvíli z vlastních zdrojů, ale i za výrazného přispění evropských fondů realizuje. „Celkově máme nyní rozestavěno 29 staveb v celkové částce dosahující 3,2 miliardy korun. Výrazný podíl má samozřejmě stavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici, ale jsou zde také stavby z oblasti dopravy, školství, sociálních věcí či zdravotnictví,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že na konci prvního pololetí letošního roku probíhalo zadávací řízení na další tři stavby s předpokládanými náklady 231,6 milionu korun.
Vedle těchto krajských investic stojí samostatně investice zajišťované prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „V rámci přivaděčů na dálnici D35 byl navýšen roční příspěvek ze státního rozpočtu ve výši 150 milionů korun pro zajištění průběžného financování. Zároveň se podařilo usnesením vlády odstranit limity na jednotlivé akce, což nám umožní dofinancovat ty, které již máme připravené nebo dokonce zahájené,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš s tím, že z hlediska přípravy či samotné realizace řeší krajští silničáři dalších 35 staveb od rekonstrukce silnice III/3439 v Kladně až po rekonstrukci mostu Pavla Wonky v centru Pardubic.

Politý terminál - t.j. úklid by měl být aspoň čas od času dokonalejší!

Zamést a posbírat kelímky a obaly od zahozebého jídla nebo cigaretové nedopalky nestačí, bude zapotřebí jednou za čas, snad 1 x za 14 dnů projet nástupiště s čistícím strojem čistícím "na mokro" Rozlité sladké šťávy a jiné nápoje zanechávají ošklivé fleky, které opravdu kazí dojem. To stejné je např, v prostoru před nádražím v Pardubicích. ˇJednou za čas to tam však opravdu vyčistí. U nás se mi alespoň zdá, že nikoliv. A tak dojem návštěvníků města, ale nakonec i nás samých je rozporuplný, velké krásné vodotrysky a pěstované zelené zalévané trávníky a nedaleko špinavé nástupiště. Čistící stroj se dá snad zapůjčit přímo na nádraží.... /mm)

V Ústí se do odvolání parkuje zadarmo

Tak je to uvedeno na webové stránce města www.ustinadorlicic.cz. Tedy do odvolání, logicky by to mělo být odvoláno zase na této webové stránce. zatím se tedy neplatí...
Pardubicím dochází trpělivost, město začne sbírat sdílené koloběžky

Buď začnete dodržovat domluvená pravidla, nebo začneme vaše stroje sbírat. Asi takto by se dal popsat výsledek jednání mezi pardubickými radními a zástupci firem Bolt a Lime, které na území města půjčují sdílené koloběžky. Upravte aplikaci tak, aby lidé nemohli nechávat koloběžky, kde se jim zlíbí. Snižte maximální rychlost strojů. A nenechte jejich uživatele jezdit po chodnících.
To byly tři hlavní požadavky pardubických politiků . Do Pardubic jezdím a je to tam opravdu s koloběžkami horší a horší. Mají také sdílená kola, ale ty bývají v pořádku. Podobně  nakonec i u nás, i když se stane, že se nashromáždí kol na jednom stanovišti  nadlimitně. Druhý den je všechno zase v pořádku. Není ovšem v pořádku, že na těchto kolech jezdí mládež bez povinné ochranné přilby.

Živé letecké muzeum v Pardubicích? 

Nejenom výstava letadel a historické techniky, ale také zábavné lety pro veřejnost a další doprovodný program. To mají být hlavní lákadla nového leteckého muzea, které by v krajském městě mohlo i za přispění Pardubického kraje vzniknout v příštích letech.
„Oslovili nás pořadatelé Aviatické pouti s nápadem na vytvoření nového, jak oni říkají živého muzea, kde by na návštěvníky nečekaly pouze statické exponáty, ale i možnost s některými historickými letadly vyletět do oblak. Sdružení Aviatické pouti  Ing. Jana Kašpara totiž vlastní již tři repliky historických letadel a zároveň může získat do zápůjčky další opravdové historické klenoty a dát jim touto pro diváky atraktivní formou nový život. Je to koncept, který funguje už v dalších místech České republiky a rovněž i v zahraničí. Přijde mi symbolické, že by podobné muzeum mohlo vzniknout právě v našem kraji, který je s historií české aviatiky bytostně spjatý. Jsme na samém začátku úvah o formě i umístění expozice, ale nápad mi dává smysl a v případě kvalitní realizace by mohl prospět cestovnímu ruchu a ve vybrané dny by bylo otevřené pro školy z celé republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.