Českotřebovský deník 210/2023 (28/7)
 

Kostel Povýšení sv. Kříže v Litomyšli, pátek 28. července 2023. Varhany Jana Cecilie Mimrová + recitace Pavel Mrověc. Velmi pěkný koncert v krásném prostředí  litomyšlského kostela na velmi kvalitní a zajímavé varhany "španělského stylu". Koncert je důkazem jak dál pokračuje cesta Jany Mimrové k hudebnímu mistrovství - přes klavír, housle, dirigování  k varhannímu nástroji.
V květnu 2021 absolvovala Akademii múzických umění (magisterský obor dirigování) a nedávno v červnu 2023 byla přijata na prestižní Univerität für muzik und darstellende Kunst Wien v oboru orchestrální dirigování. navíc mimo tento obor absolvovala v loňském roce sólovým varhanním koncertem  studia na Konzervatoři Pardubic pod vedením Josefa Rafaji.  Pořádá samostatné koncerty a soukromě studovala houslovou hru u  Čeňka Pavlíka. Spolu s rodiči mohli Českotřebováci  vyslechnout komorní seskupení Mimtrio, se kterým se představila např. na koncertě pro společnost Bedřicha Smetany "Jana Mimrová a její hudební rod".
V programu koncertu  byl také zařazen výběr z díla Petra Ebena Labyrint světa a ráj srdce, kde společně zazněly varhany s recitací Pavla  Mrověce (sochaře a restaurátora pocházejícího z Náchoda). Vystudoval litomyšlskou fakultu restaurování Univerzity Pardubice a v Litomyšli po té zůstal Je např. zhotovitelem nového oltáře, který byl loni instalován do kostela povýšení sv. kříže v Litomyšli.
Z koncertu natočil Českotřebovský deník video, bude zveřejněno v nejbližších dnech. Zde bude možnost představit program koncertu a získat tak ucelený dojem. Osobně považuji varhanní recital  Jany Mimrové za velmi vydařený projekt  a jsem rád, že jsem se rozhodl  na koncert zajet. Byli zde ostatně i další Třebováci, jistě mi to potvrdí. (mm)

Výstava „Zapomenuté hračky minulosti“
v Městském muzeu a galerii ve Svitavách.

V Městském muzeu a galerii ve Svitavách v rámci letních výstav je letos jedna z nich pod názvem „Zapomenuté hračky minulosti“. Výstava je věnována hračkám a hrám, které provázely dětství našich dědečků a babiček v první polovině 20.století. K vidění jsou zde vláčky, autíčka, panenky, výbavy dětských pokojů, stolní hry i třeba parní stroje a další hračky. Vedle těchto hraček je zde řada dobových plakátů, reklam a poutačů, lákající děti na různé výrobky hračkářských firem. Mezi poutači můžeme nalézt také firmu Merkur, která dodnes vyrábí kovové stavebnice a také elektrické vláčky. V jedné z výstavních místností mají současní malí návštěvníci možnost právě ze stavebnic Merkur postavit nějaký svůj výtvor a dokázat, že i v době počítačů, mobilních telefonů jsou zruční konstruktéři. Výstava „Zapomenuté hračky minulosti“ bude otevřena do 10.září kromě pondělí každý den, úterý-pátek 9 - 12 hod, 13 – 17. hod. soboty a neděle 10 – 17 hodin. Tak nezapomeňte na hračky minulosti a přijeďte se podívat do Svitav na poučnou výstavu.
Celý text s více obrázky najdete ZDE

Zlatí čeští hokejbalisté navštívili krajský úřad

Na sklonku července přivítal radní pro sport Alexandr Krejčíř milou a početnou návštěvu. Setkal s výběrem hráčů a realizačním týmem úspěšné hokejbalové reprezentace do 23 let. Tato parta vybojovala na červnovém mistrovství světa zlaté medaile a pod velkým sportovním úspěchem je podepsáno hned deset hráčů z Pardubického kraje.
Na konci června se v Liberci uskutečnilo mistrovství světa juniorů v hokejbale, kde čeští hráči do 23 let dosáhli opravdu velkého úspěchu a vybojovali zlaté medaile. Bylo mi velkou ctí se potkat s nimi, trenéry a dalšími členy realizačního týmu. Mám velkou radost z toho, že máme v hokejbale tolik talentovaných mladých sportovců přímo od nás z regionu. Všem jsem pogratuloval a popřál hodně štěstí do budoucna. Pardubický kraj patří mezi dlouholeté podporovatele Českomoravského hokejbalového svazu. Za posledních 15 let jsme jim pomohli téměř dvěma miliony korun a jsem rád, že i díky našemu příspěvku mohou mladí lidé sportovat, zlepšovat se a vyhrávat,“ uvedl radní Krejčíř.
Pardubický kraj je baštou hokejbalu, působí zde tři extraligové týmy a další kluby se účastní nižších soutěží. I proto jsou hráči z našeho regionu pravidelnou součástí mládežnických a dospělých reprezentací. „Titul je zásluha hráčů a realizačního týmu. Všichni pracovali společně a potlačili svá ega pro tým. Bylo to výjimečné. Celá cesta od přípravy až po ten rozhodující gól a oslavy. Turnaj byl velmi náročný, hrálo se šest utkání v pěti dnech. Ve druhém zápase se Švýcarskem jsme v poslední minutě otočili výsledek a od té chvíle tým šlapal neskutečně. Neskromně myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Navíc jsme hráli i dle mínění soupeřů, diváků a ISBHF nejhezčí hokejbal. A výhra v prodloužení jsou nádherné emoce. Navíc před 1 500 diváky,“ zhodnotil mistrovství Radek Mašík, vedoucí reprezentace mužů ČR a U23 v hokejbale.

ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová pořádá
v úterý 15. srpna 2023 exkurzi:
ZA PRAMENEM ŘEKY TŘEBOVKY
Program: hledání pramene Třebovky, návštěva naučné stezky Boršovský les, zajímavá místa v Koclířově
Sraz v 8 hodin u ekocentra v Podbranské ulici, s sebou svačinu. Návrat během odpoledne.
Přihlášky z důvodu omezené kapacity nutné na e-mailu: pavlina.vomackova@seznam.cz nebo na tel. 605 717 350.
Účastnický poplatek 50 Kč. 
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ

Chystá se natáčení filmu
Ovce žerou první

V Pardubicích se natáčí nový celovečerní film s pracovním názvem „Ovce žerou první“? Tvůrci v čele s režisérem, spoluproducentem a scénáristou Janem Musilem, kterého znáte například z Východočeského divadla, pro vás připravili tiskové setkání, a to středu 9. 8. 2023 v 15:00 v Pohádkové zahradě na Vinici, t.. na jednom z mést, kde se bude v příštích týdnech film natáčet.  
 
Režisérem filmu  je Jan Musil (také autor scénáře),  producentem David Kopecký (Troy Horse film) herci Michal Balcar (hlavní postava) a Kryštof Bartoš.  
 
Film výrazně podpořil Pardubický kraj
Press day se uskuteční ve spolupráci s East Bohemia Film Office.
Film jeho tvůrci natáčejí od 1. 8. do 13. 8. 2023 v Pardubicích (byt, Pohádková zahrada na Vinici, Machoňova pasáž + Woodilo kavárna, Nemocnice Pardubice, Východočeské divadlo, parkoviště pod hradem Kunětická hora a další místa).

Festival planet na Kraví hoře v Brně  

To tu ještě nebylo! Od úterý 1. srpna do úterý 8. srpna najdete za příznivého počasí v parku na Kraví hoře hned pět obřích modelů vesmírných těles. Temnalóna s Terralónou (noční a denní podoba planety Země), Lunalón (tj. Měsíc), Marsmeloun (Mars) a Heliosféra (Slunce) se na vás těší.

„Tak rozsáhlá přehlídka, jako je Festival planet, nemá v České republice obdoby,“komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Ostatně, letos se nejspíš zapíšeme do České databanky, potažmo do České knihy rekordů, jako největší kolekce vesmírných objektů. Nejdůležitější ale je, že nabídneme všem návštěvníků unikátní možnost prožít výjimečně estetický zážitek s kapkou poučení. A jelikož jsme s rozhodli, že v takovém rozsahu naše největší modely už nikde jinde než v Brně ukazovat nebudeme, doporučuji všem s cestou na Kraví hory neváhat ani minutu.“
Součástí Festivalu planet opět bude výstava o světle temné podobě planety Země, letní kino s vesmírnou duší, které uvede řadu vědecko-fantastických a fantasy filmů, třeba Muže v černém, Vetřelce nebo Terminátora 2, stejně jako povídání u modelů a také mimořádné projekce v digitáriu, včetně hudebního oratoria Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon. Novinkou je jednoduchá vědomostní soutěž, ze které si jeden vylosovaný odnese skutečný astronomický dalekohled. A ano, pravděpodobně přijde i tak oblíbený kosmonaut.
Důvodů, proč na Kraví horu, kde sídlí Hvězdárna a planetárium Brno, přijít, je tedy celá řada. S ohledem na to, jak špatně se v okolí Kraví hory parkuje, však bude nejvhodnější, když k cestě za Festivalem planet využijete tramvaje. Budou jezdit větší, častěji a déle, než je běžné.