Českotřebovský deník 211/2023 (29/7)
Setkání ultralightů na českotřebovském letišti

Zájemců o létání rozhodně neubývá.   Českotřebovský aeroklub pořádá vždy poslední červencovou sobotu na zdejším letišti sraz ultraligtů, doplněný dalším zajímavým programem. Počasí na rozdíl od loňského roku akci umožnilo, ale odpolední fronta  s bouřkovými lijáky možná podívanou trošku zkrátila.  Zajímavou částí do programu přispěli letečtí modeláři, své mistrovství ukázali  parašutisté z ústecké základny. Od dopoledních hodin bylo možné obdivovat mnoho různých strojů, snad nejvíce pak historické repliky, které se předvedly při společném letu..
Na dalších snímcích děti čekají na bonbony shozené z letícího stroje - tradice českotřebovských leteckých setkání....
Více fotografií a zítra také videoreportáž z leteckého dne v České Třebové najdete ZDE

V Žamberku vystavují Ďáblovu bibli CODEX GIGAS

V noci z 25. na 26. července 1648, tedy před 375 lety, se třicetiletá válka chýlila ke konci a švédské vojsko vtrhlo do Prahy, odkud odvezlo kořist nepředstavitelné ceny Obrazy největších světových mistrů, vzácné sochy, vědecké přístroje, kuriozity a také cenné knihy, mezi nimi Codex gigas. Maketa vyrobená v dílně žamberského uměleckého knihaře Jiřího Fogla je nyní  vystavena v přízemí městského muzea. Zveme vás k návštěvě!
Aby bylo zřejmé o co se jedná je dobré připomenout že toto dílo přesnou maketu originálu jsme měli možnost shlédnout na výstavě také v České Třebové před 13 lety a to díky iniciativě  českotřebovského městského muzea. protože českotřebovské městské muzeum ještě v té době nemělo svoje vlastní výstavní prostory, konala se výstava tohoto díla v Galerii Ještěr na Tyršově náměstí...
To se opět po delší době opět otevřela osiřelá Galerie JeštěR  Karla Šillera, tentokrát  již bez jejího majitele, který však jistě pozoroval zdejší dění někde  shora. Myslím, že měl velkou radost, že jeho práce na vytvoření galerie nebyla zbytečná a že šance na to, aby tato galerie žila svým životem i nadále stále existuje.  Myslím, že musel mít radost i ze zvoleného tématu, protože "Dáblova bible" = Codex Gigas je právě to co se sem velmi dobře hodilo a s čím Karel Šiller jistě velmi rád souhlasil. Je třeba poděkovat Městskému muzeu,  které se o získání tak významné výstavy podílelo.
Ďáblova bible je nyní ve vlastnictví Národní knihovny Švédska a byla před cca 14 lety do České republiky zapůjčena. Tehdy byla ke shlédnutí pouze omezenou dobu v trezorové místnosti v Praze jen omezenému počtu návštěvníků 
Popis a účel díla je dále popsán v článku z Českotřebovského deníku z února roku 2010 a opatřen spoustou fotografií. Stojí za to si tuto událost znovu připomenout, protože právě nyní máme možnost zajet na prohlídku díla do žambereckého muzea. Článek o výstavě Ďáblovy bible v České Třebové najdete ZDE

Znáte zahradu Harta u Vysokého Mýta?

Nedaleko Vysokého Mýta na silnici I/35 směrem na Litomyšl se nachází Zahrada Harta. Soukromý projekt na 20 tisících metrech čtverečních nabízí procházku a seznámení se s řadou živočichů, rostlin, stromů, jezírek, potůčků a tůněk osázených bahenními rostlinami a lekníny. V loňském roce navštívilo areál téměř šest tisíc návštěvníků. Ve čtvrtek se s dalšími plány na rozvoj zahrady seznámil hejtman Martin Netolický.
„Zahrada Harta patří mezi zajímavé turistické atrakce v našem kraji, o čemž svědčí také návštěvnost, která v loňském roce dosáhla šesti tisíc platících návštěvníků. V areálu, který láká především rodiny s dětmi, je možné vidět nepřeberné množství živočichů, a to včetně těch exotických, ale také rostlin. V rámci našich možností se snažíme s rozvojem areálu, který je z našeho pohledu v regionu unikátní, pomáhat. V letošním roce by chtěl vlastník vybudovat v podkrovních prostorách přilehlého statku stálou expozici unikátní sbírky Josefa Podhajského zaměřenou na poklady moří a oceánů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
Jedním z problémů, se kterými se zahrada potýká, je parkování. „Stávající prostory u silnice I/35 a v těsné blízkosti autobazaru neumožňují rozšíření parkovacích míst a blízká parkoviště na druhé straně silnice nejsou bezpečná z hlediska přecházení návštěvníků přes frekventovanou silnici. To by se mohlo změnit s otevřením dálnice D35,“ uvedl hejtman Martin Netolický.