Českotřebovský deník 212/2023  (30/7)

Nové video Českotřebovského deníku:
Otec Miloš se loučil se svými farníky poutní bohoslužbou 

Biskup Jan Vokál udělil Miloši Kolovratníkovi za třicetiletou službu v roli administrátora farnosti sabatický rok v Římě a v roli duchovního správce naší farnosti jej vystřídá ThMgr. Adam Grabiec.  Miloš Kolovratník nastoupil na funkci faráře v České Třebové po krátkém působení v Trutnově v roce 1993, ve funkci vystřídal P. Františka Kettnera. Ač pochází z Rybné nad Zdobnicí u Vamberka, tak u nás získal druhý domov, dobře se zná se spoustou lidí. V České Třebové si plánuje svůj důchod a neloučí se tedy navždy, i když již nebude ve funkci duchovního správce farnosti. S Českou Třebovou a zdejšími farníky se Miloš Kolovratník rozloučíl s farníky při bohoslužbě o pouti sv. Jakuba, patrona našeho města, dnes 30. července (viz krátké video Českotřebovského deníku ZDE

Nástupce Adam Grabiec je polské národnosti, ale v Čechách  slouží delší čas, dokonce také působil v roli kaplana u nás v České Třebové a tak prostředí a řadu lidí v našem městě dobře zná. "Adama Grabiece, jsem jako svého nástupce biskupovi sám doporučil, bude to dobrá volba pro českotřebovskou římskokatolickou farnost", říká Miloš Kolovratník. "Po třiceti letech odcházím na jednoroční pobyt v Římě. Mám stále velké vazby na Českou Třebovou, jsem zde také přihlášen k trvalému pobytu. Děkuji za vše, co jsem mohl v České Třebové za uplynulá léta prožít. A pokud nebylo něco v pořádku, prosím o odpuštění," dodává Miloš Kolovratník. Odkaz na video ZDE


Na návštěvě u bývalého starosty Jiřího Páska

V pondělí 31 července se bývalý starosta Jiří Pásek dožívá  požehnaného jubilea 90 let. Výročí jsem již v Českotřebovském deníku připomenul jednak v rámci Českotřebovského kalendária na měsíc červenec, tak i samostatném, převážně obrazovém příspěvku, který se však zaměřil vlastně jen na práci na radnici.  Jiří Pásek měl daleko širší záběr a pokud nepřipomeneme zaměření na českotřebovský fotbal, tak to určitě nebylo úplné. Znovu jsem také oprášil dříve publikovaný rozhovor připravený k 85. narozeninám. Sepsal jsem samozřejmě také osobní článek se stručným výčtem zásluh Jiřího Páska a osobní gratulaci i do srpnového Českotřebovského zpravodaje, ale tam bohužel nebyl z nějakého mně neznámého důvodu otištěn.
V pátek 28. července jsem měl tu čest absolvovat osobní návštěvu společně se členy českotřebovské staré fotbalové gardy Ádou Ptáčkem a Josefem Dejmkem.  Absolvovali jsme milé posezení s oslavencem, vzpomínali za minulá léta. Byl jsem v této společnosti nejmladší, ale žasl jsem, jaké detaily se po dlouhých letech dají připomenout a objevit, tak dobře si vše všichni dobře pamatovali. Žel ze staré gardy českotřebovského fotbalového klubu se již větší část dívá z fotbalového nebe....
A co bylo nejdůležitější, Áda Ptáček nepřišel s prázdnou, ale přinesl řadu vzpomínkových fotografií a dalších artefaktů, které jsme v klidu nad výborným pohoštěním paní Páskové probírali a komentovali. Díky tomu se daří rozšířit již zveřejněná fotodokumentace, aby vytvořila dokonalejší obraz o šíři záběru práce jubilanta Jiřího Páska. Sám si osobně připomínám jeho mravenčí práci se statistikami fotbalových zápasů všech mužstev fotbalového klubu mnoho let dozadu, přípravu publikace ke 100 letům fotbalu v České Třebové, vydanou před 15 lety. Ta dosud nebyla překonána  a zdá že snad ani nebude. Dnešní zaměření většiny je praktického rázu a bádání v  historických dokumentech se moc nenosí. Právě proto je třeba práci a zásluhu Jiřího Páska  znovu připomenout a obdivovat. Štafetu od Josefa Zemana přenesl o velký kus dál a má za sebou dílo, které bude prezentovat nejen jeho samotného, ale celý českotřebovský fotbal.
Jubilantovi jsme popřáli hodně zdraví,  udělal jsem i společnou "fotbalovou fotografii". Jirko, ať ti dále slouží zdraví!
Milan Mikolecký
Letecký den v České Třebové

Sobota patřila v České Třebové letadlům, přesněji ultralightům.  Nakonec tak jako každou poslední sobotu v červenci. Snad mimo loňského roku 2022,. kdy bylo létání přeloženo z důvodu hlášeného mizerného počasí až na září. Z leteckého dne na českotřebovském letišti U Dvora máme fotoreportáž ZDE a také video, které najdete na dalším odkazu ZDE. Můžeme porovnat také s předchozími roky, videoreportáž zde natáčel Českotřebovský deník v letech 2020 i 2021.
Letos se nejednalo o poslední akci na českotřebovském letišti. Vlastně již o prvním srpnovém víkendu se zde bude konat Mistrovství ČR elektro větroňů  a podle posledních zpráv zde také budou pět v závěru měsíce cvičit chrudimští vojenští výsadkáři.  Znamená to, že se ještě letos na třebovské letiště vrátíme. 


Díky české Charitě se daří budovat důstojné bydlení
pro uprchlíky přímo na Ukrajině

Jednou z priorit Zakarpatské oblastní rady je od začátku ruské agrese péče o vnitřně vysídlené uprchlíky, kterých se nyní na území oblasti nachází 400 tisíc. Velká část z nich v prvních měsících války obývala školy, kulturní domy či tělocvičny. Postupně se však daří jejich přesun do standardního ubytování či do modulárních buněk. Takové ubytování nyní oblastní rada díky Charitě České republiky a finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí České republiky otevřela v Mukačevu.
„Nápor uprchlíků byl a stále je na malé Zakarpatí enormní. V prvních dnech a týdnech bylo problémem ubytování, strava, léky a zajištění základních potřeb. Postupem času bylo nutné opustit ubytování ve školních třídách či sportovních halách a řešit důstojnější podmínky pro život, protože bylo zcela běžné, že se o jednu toaletu či sprchu dělilo až 80 lidí nebo sociální zařízení zcela chybělo. Díky Charitě a ministerstvu zahraničí se podařilo vybudovat ubytování v modulárních buňkách, kde má každá rodina sociální zařízení, kuchyň a ložnici,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V Mukačevu postavila Charita v areálu jedné ze škol celkem 11 modulárních domů, které pojmou přibližně 36 lidí,“ doplnil hejtman.
Modulární domky postavené podle evropských standardů se kromě Mukačeva nacházejí také ve Svaljavě, Tjačivu a ve vesnici Serednie. Celkem 33 modulárních domků poskytne důstojné bydlení 120 lidem v Zakarpatí.  


 

ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová pořádá
v úterý 15. srpna 2023 exkurzi:
ZA PRAMENEM ŘEKY TŘEBOVKY
Program: hledání pramene Třebovky, návštěva naučné stezky Boršovský les, zajímavá místa v Koclířově
Sraz v 8 hodin u ekocentra v Podbranské ulici, s sebou svačinu. Návrat během odpoledne.
Přihlášky z důvodu omezené kapacity nutné na e-mailu: pavlina.vomackova@seznam.cz nebo na tel. 605 717 350.
Účastnický poplatek 50 Kč. 
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ