Sledujeme nezaměstnanost v Česku 
Našel jsem na twiteru mapu nezaměstnanost v krizi v roce 1933. Jde o dělnickou nezaměstnanost a ta byla tehdy vysoká: Je to rozděleno podle tehdejších okresů, Česká Třebová patřila na Lanškrounsko a jak je vidět, tak  nezaměstnaností příliš netrpěla. Mapa byla zveřejněna především proto, aby ukázala vysokou nezaměstnanost v Sudetech  a z ní se vyvozuje nespokojenost u lidí německé národnosti. 
V komentáři se píše: Mapa nezaměstnanosti dle okresů v české části Československa v říjnu 1933 popisuje, že  rozdíl mezi některými českými a německými okresy činil až 30 %. V této situaci si vláda ČSR a české firmy i na různé stavby a projekty v pohraničí dovážely české dělníky z vnitrozemí. A pak se divili... Tak začalo to rokem 1918 a vznikem státu Čechoslováků. Němci se stali druhořadými obyvateli ve své zemi. Henlein se nemusel ani snažit… Myslím ovšem že takový komentář je jednostranný, protože bez vzniku "národa Čechoslováků" by první republika nevznikla....
Pro srovnání jsem sehnal obdobné mapy pro rok 2020, který se od současnosti mnoho lišit nebude:  Jde mi především o to, jaké okresy nebo ORP vykazují nyní malou a které vyšší nezaměstnanost. Najdeme zde také ORP Česká Třebová

Závěr: nejsme na tom tak špatně, ale v sousedních mikroregionech se mají lépe. Varovná je právě vyšší nezaměstnanost u mládeže 15 - 19 let. Také u osob s nižším vzděláním, což souvisí se sociálním složením obyvatel města a mikroregionu.  Horší poměrfy jsou ovšem v severních Čechách a na severní Moravě. Proti době první republiky se však rozdíly podstatně zmírnily. Situaci aktuální pak popisuje následující zpráva MPSV:

Nezaměstnanost v Česku dále klesla, v květnu 3,5 %

Nezaměstnanost v Česku dál klesla, v květnu se snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce téměř 254.000 lidí, o 7790 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil o zhruba 1200 na 285.700. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku o 0,3 procentního bodu stoupla - loni v květnu dosáhla 3,2 procenta a uchazečů o práci bylo tehdy o 18.400 méně než ve stejném období letos.
V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii - podle této metodiky dosáhla 2,7 procenta, přičemž průměr EU činil šest procent. V předchozích měsících vykazovalo Česko nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech unijních zemí.
Nezaměstnanost v Česku naposledy stoupla letos v lednu, a to na 3,9 procenta, v únoru stagnovala, od té doby se snižuje. Sezonní práce budou pokračovat i v dalších měsících, nezaměstnanost by tak mohla ještě dál klesat. "Přesto lze očekávat, že i přes aktuální stabilizaci mohou trh práce nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině," upozornil Úřad práce ČR.
"Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky
Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu znovu v Ústeckém kraji, a to 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj, kde činila 4,8 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v JihočeskémZlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhla shodně 2,5 procenta. Mezi okresy byla na konci uplynulého měsíce nejnižší podíl nezaměstnaných v okrese Praha-východ a na Pelhřimovsku, kde byla 1,5 procenta, v Praze-západ činila 1,6 procenta. Na druhém konci žebříčku se umístil již tradičně okres Karviná, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 8,2 procenta, na Mostecku 6,9 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta.
Během května se na Úřadu práce ČR nově evidovalo 32.704 lidí, oproti minulému měsíci o 900 víc. Naopak z evidence odešlo 40.494 uchazečů, to je o 3105 méně než v dubnu.
 
Eurozóna - míra registrované nezaměstnanosti v květnu zůstala na 6,5% 

Registrovaná míra nezaměstnanosti v eurozóně v květnu stagnovala na předchozích 6,5%. Před rokem se pohybovala na 6,7%. V rámci širší EU pak nezaměstnanost klesla z dubnových 6 na 5,9%. Před rokem se pohybovala na úrovni 6,1%.