MUDr. Rudolf Pečínka by letos slavil 70 let


Je to už 19 let, historie, ale pro mnoho lidí to znamenalo to v září  roku 2004 znamenalo hodně. To se po městě rychle rozšířila smutná zpráva o úmrtí oblíbeného lékaře (v 51 letech!), aby byla vzápětí potvrzena vylepením úmrtích oznámení.  Zhoubná těžká nemoc přemohla lékaře, na kterého dodnes vzpomínají stovky Třebováků v tom nejlepším.

Rudolf Pečínka se narodil v Laškově na Prostějovsku v rodině učitele. Po maturitě v Olomouci - Hejčíně (1971) studoval medicínu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové jako vojenský posluchač Vojenského lékařského a doškolovacího ústavu Jana Evangelisty Purkyně a současně vykonával základní vojenskou službu. Tehdejší vojenský režim mu nevyhovoval, na vlastní žádost pak po skončení základní vojenské služby zanechal  studia. Pracoval ve Fakultní nemocnici v Olomouci jako sanitář v dopravní službě  a pak i na operačním sále a od roku 1974 pokračoval ve studiu na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde v roce 1979 promoval. Toho roku nastoupil  jako sekundární lékař v nemocnici v Ústí nad Orlicí, atestaci v oboru všeobecný lékař složil v roce 1982. Pak již  pracoval jako obvodní lékař ve svém obvodě v České Třebové.  Starost o pacienty  byla pro něho opravdovým posláním, snad každý chtěl patřit do jeho obvodu, mít svou zdravotní kartu v jeho kartotéce. 

Pro veřejné zdraví se dokázal angažovat i veřejně. Vzpomeňme např. jeho spolupráci s organizátory konta "Sanita" v roce 1990, kdy se také s jeho pomocí  tehdy pořídilo zcela nedostatkové vozidlo pro lékařskou  návštěvní a pohotovostní službu v našem nebo jeho služba městu v roli zastupitele ve volebním období 1998 - 2002, kdy se angažoval  především ve věci zachování lékařské služby první pomoci v našem městě.

MUDr. Rudolf Pečínka bydlel od počátku osmdesátých let v České Třebové na Trávníku, v posledních letech si postavil a postupně vybavoval ordinaci v novém domě v Rybníku, kterou však prakticky nevyužil. Zhoubná těžká nemoc se nevyhnula ani jemu samému, Bojoval, ale nedokázal se jí ubránit, ač mu snad všichni drželi palce. MUDr. Rudolf Pečínka dodnes chybí nejen rodině, kterou opustil, pacientům, ale také i  kolegům.

Poznal jsem Rudolfa Pečínku právě v městském zastupitelstvu i s jeho názory, které byly s respektem přijímány. Když zemřel, měl jsem za povinnost zveřejnit v Českotřebovském zpravodaji najednou hned několik nekrologů. Byl to člověk, který se obětoval pro druhé, ale nedokázal se ubránit zhoubné nemoci. Uvědomil jsem si to znovu při nedávném literárním čtení Blanky Kostřicové, které Rudolfa Pečínku jako obětavého lékaře vykreslila ve své publikaci Ledovcová turistika  (v kapitole Večerka). Rudolf Pečínka takto vstoupil i do literatury. Připomínám tohoto vzácného člověka znovu právě proto, že by nedávno v červnu oslavil sedmdesátiny.   

Milan Mikolecký