Jiří Pásek oslaví 31. července 90 let 

Na českotřebovskou radnici  přišel před 32 lety a byl zde 12 roků ve vedení města,  z toho 4 roky ve funkci starosty. Podle toho, co bylo publikováno, byly hlavní příčinou listopadové události  roku 1989. 

"Bez polistopadových zásadních změn ve společnosti bych se do čelných funkcí ve městě nikdy nedostal. Komunismus a totalitní režimy v celém světě se hroutily. Po více než čtyřiceti létech se u nás změnil socialistický systém na demokratický. Získali jsme svobodu a důstojnost. V té době byl ten vývoj nečekaný. Ještě na počátku roku 1989 jsem si myslel, že tak výrazných změn se už ani nedočkám. Přes všechny potíže, které město dostalo do vínku na dobu prvních volebních období n tuto dobu a dobrou spolupráci s ing. Langem a Lubomírem Hýblem rád vzpomínám," říká dnes bývalý starosta našeho města.

Hodnotí se především doba "starostování"  Zde měl Jiří Pásek výhodu, že  ve vedení města spolupracoval od samotného začátku tvorby nové samosprávy, takže se v problematice města dovře vyznal.- Bylo to ovšem v době, kdy byly daňové příjmy města  proti současnosti podstatně menší, město po komunistické době zaostalé, potřebovalo posunout dopředu v mnoha oblastech. Dnes po letech  se ovšem můžeme ohlédnout zpět a konstatovat, že se podařilo nastartovat rozvoj města a to v řadě oblastí. Úplně zásadní bylo, že se po zrušení okresů, stala Česká Třebová  městem s pověřeným úřadem. Nebylo to tehdy jednoduché to prosadit. Začalo se s výstavbou Domova důchodců a Domu s pečovatelskou službou, provedla se rekonstrukce krytého plaveckého bazénu, rekonstrukce Kulturního centra a s přípravou pozemků pro výstavbu rodinných domů za Starým hřbitovem, ale také byly zahájeny kulturně-sportovní akce, jako třeba Hudební festival Antonína Bennewitze, udělování Cen města, Týden sportu, vydávání roční Ročenky a podobně.  Je třeba také připomenout spojení Jiřího Páska a fotbalového klubu, pro který byl nepostradatelným např, při zajištění kronikářské práce (úlohu kronikáře zdědil po Josefu Zemanovi) a zejména při přípravě oslav 100. výročí českotřebovského fotbalu v roce 2008, které se stalo událostí celého města. Za svou práci pro město byl Jiří Pásek oceněn udělením ceny starosty města. K červencové devadesátce přejeme hodně zdraví!  (mm)

 
S Jiřím Páskem jsem absolvoval několik rozhovorů, které jsou stále k dispozici ve virtuálním prostoru na webu Českotřebovského deníku. Nyní si je můžeme znovu připomenout. Je v nich shrnuto snad všechno o jeho životě, rodině zaměstnání , veřejném působení na českotřebovské radnici i ve fotbalovém klubu.  Nechci tyto texty znovu přepisovat, uvedu zde odkazy, na kterých je můžeme znovu po letech přečíst. S Jirkou Páskem jsme společně také publikovali celý seriálů o historii českotřebovského fotbalu, publikovali statistiky jednotlivých mužstev klubu  po sezóně a společně vytvořili knihu, která  před 15 lety v roce 2008 zmapovala  všechno co se událo kolem  českotřebovského fotbalu v posledních 100 letech. Knížka je stále ještě k dispozici a bude trvalou připomínkou mravenčí kronikářské práce Jiřího Páska.

Během jeho dvanáctiletého působení na českotřebovské radnici v letech 1991 - 2002, z toho poslední 4 roky ve funkci starosty města, mám na discích v počítači spousty fotografií, které nyní uvedu a které mohou připomenout dnes již zapomenutou dobu 90. let, ve které však vzniklo mnoho z toho co je dnes samozřejmostí. pro pochopení bude třeba k fotografiím uvést alespoň krátké texty. Považuji znovu za důležité napsat, že u všeho toho byl Jiří Pásek..... (Zatím jsem našel 52 fotografií)

Článek, který byl napsán před 10 lety: Jiří Pásek slaví osmdesátiny....


Jednání zastupitelstva města 1999 ve staré zasedací síni města             Střídání na radnici Po Luboši Hýblovi starostou Jiří Pásek        Závěrečná fotografie 1. zastupitelstva města 1994
1. udělování cen města 1999 se konalo v obřadní síni v I. patře staré radnice Zahrála skupina MADAM, Láďa Šich vyrobil první keramické Kohouty...
Otevření 1. českotřebovského supermarketu ALBERT na ParnÍku  (1999)                                                    Po otevření dalšího supermarketu Billa se přestavovala kotelna na budovu TEZA
Exkurze parlamentní delegace v Borku, sociálně vyloučené lokalitě a na zdejší  ZŠ praktické....  Přijel např. Marek Benda, ústecká poslankyně Veronika Nedvědová....
ˇJiří pásek a František Čech "mají na svědomí " také vznik partnerství Č. Třebová - Olawa. Foto z první návštěvy delegace z Olawy v České Třebové na Horách (1999)
V době starostování Jiřího Páska byla zahájena tradice městských plesů, také s účastí družebních měst. Později  zanikla, v Kulturním centru  nebylo nejvhodnější prostředí
V době starostování Jiřího Páska vznikla tradice silvestrovských půlnočních ohňostrojů
Základní kámen Domov důchodců v Bezděkově
Základní kámen DPS  Masarykova ul.  a podpis smlouvy na radnici
 
Na veletrhu Urbis v Brně (Za starosty Jiřího Páska byla zahájena účast na veletrzích investičních příležitostí Urbis a cestovního ruchu (Region GO)
Slavnostní otevření stezky smyslového vnímáná Údolím Skuhrovského potoka  (společně s rybnickým starostou Liborem Zajíčkem)

Otevření Domovinky v DPS Matyášova ulice (1998)                                                              První model  stavby nového domu  s pečovatelskou službou (předchůdce žluťáku)

Křest knihy Toulky minulostí Českotřebovska v České čajovně Klácelova 80.

Děti z mateřské školy na radnici                                                                                                                   Stavba rotundy při rekonstrukci Kulturního centra.

                                                                                                                                                                          Slavnostní otevření informačního centra na nádraží v listopadu 2002
 

Po koncertu Karla Gotta na jaře 2002 v Litomyšli, pořádaného společně městy Česká Třebová a Litomyšl na II. zámeckém nádvoří litomyšlského zámku před Smetanovou Litomyšlí

   
Jiří Pásek má 70 - pozvání na radnici (léto 2003)