Místní poplatek za odpad je nutné platit i v bytě, který nikdo neužívá
Zdroj: Svaz měst a obcí
Jde o vyřešení dotazu občana z Pardubic:

Zajímal by mě názor na postup úředníků Magistrátu města Pardubice v tomto případě. Mám trvalé bydliště v Pardubicích a platím stanovený poplatek za svoz TKO. Nyní mně přišla složenka, že mám uhradit další stanovený poplatek za dvě osoby, protože vlastním další byt o výměře cca 30 m2, rovněž v katastrálním území města Pardubic. Vše prý je v souladu s obecně závaznou vyhláškou města Pardubice. Nechápu myšlenkový pochod tvořitele této vyhlášky, který je v naprostém rozporu se zdravou logikou, neboť se domnívám, že pokud vlastním byt, který nikdo neužívá, a tudíž nevytváří žádný odpad, nelze požadovat poplatek za odvoz neexistujícího odpadu, a to dokonce za dvě osoby. Již dávno se nedivím různým nařízením a zákonům, kterým se musíme podrobovat, ale výše uvedený případ již překročil hranici mé trpělivosti.
 
Odpověď právníka ze Svazu města a obcí:

V souladu s § 10e zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o místních poplatcích“), poplatníkem místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství (dále jen „místní poplatek“) od 1. ledna 2021 je
a) fyzická osoba přihlášená v obci nebo
b) vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce.
Toto obsahuje také obecně závazná vyhláška v Pardubicích (a také v  České Třebové) a vlastnictví neobsazeného bytu nebo domku není vedeno mezi  případy, kdy jde o osvobození od poplatku. Osoba, která je v obci přihlášena a zároveň vlastní další nemovitou věc zahrnující byt, rodinný dům, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území této obce, není ze zákona o místních poplatcích osvobozena od platby dalšího místního poplatku (tato osoba je tedy poplatníkem místního poplatku jak za nemovitou věc, kde je přihlášena, tak zároveň je i poplatníkem místního poplatku za každou další nemovitou věc v dané obci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba). Pokud jsou spoluvlastníky bytu dvě osoby, pak správce místního poplatku může požadovat úhradu místního poplatku za dvě osoby. Pokud nechce tazatel do budoucna platit místní poplatek za další byt nacházející se na území města, tak je nutné (kromě jeho převodu na jiného vlastníka), aby v něm byla přihlášena alespoň jedna fyzická osoba ve smyslu § 16c zákona o místních poplatcích, která bude za něj platit místní poplatek [přihlášení fyzické osoby pro účely místních poplatků se týká jak občanů České republiky (kteří jsou přihlášení k trvalému pobytu podle zákona o evidenci obyvatel), tak i některých cizinců, kteří na území České republiky pobývají na základě některého z taxativně vyjmenovaných pobytových oprávnění.