Rozhovor s šéftrenérem mládežnického hokejového oddílu TJ Lokomotiva Markem Zavřelem
Marek Zavřel, šéftrenér mládežnického hokejového oddílu Lokomotiva hockey. Odchovanec choceňského a pardubického hokeje, jako hráč oblékal dres extraligového Litvínova. Trenérsky působil u mládeže v Pardubicích a Litomyšli.

 

Marku, vrátíme se na začátek. Kdy a jak jsi se dostal do České Třebové?
Po konci kariéry jsem chtěl zůstat u hokeje a věnovat se mládeži. Po kontaktování Pavlem Kučerou a následnou schůzkou s předsedou klubu Standou Rudou, jsem se rozhodl jít do České Třebové, kde se mi velmi líbil přístup a celková politika výchovy mládeže.  
Co vnímáš jako poslání našeho klubu a jaké je tvoje trenérská vize u mládeže?
Aby děti na tréninky a zápasy chodily hlavně rádi a s nadšením, bavilo je to a měly z tohoto krásného sportu především radost. Naším cílem je rozvíjet jejich talent a zlepšovat získané dovednosti s kladením na důraz týmové spolupráce a především fair-play nejenom ve hře, ale i v životě.
 
Jaké nové věci se podařilo v klubu zavést?
Ve spolupráci s Evou Kolářovou, která se věnuje celkovému pohybovému rozvoji včetně kompenzačního cvičení, jsme právě tyto aktivity zařadili do kategorií třetích a čtvrtých tříd i žáků. Eva se také zapojuje do školičky bruslení. V letních měsících jsou pro hráče domluvené tréninky Jiu Jitsu, což je bojové umění a sport pocházející z Brazílie. Snažíme se pro všechny kategorie dělat aktivity, aby tréninky nebyly stereotypní. Z klubového pohledu jsme výrazně zapracovali na celkovém PR, o který se starají převážné Emil Fečko a Honza Zahálka. Mimo jiné mohu zmínit i spolupráci s domovem dětí a mládeže Duha. Zavedli jsme speciální tréninky i mimo led pro brankaře pod vedením Ondry Šolce. Snažíme se navyšovat kapacity ledů pro trénink našich nejmenších. Neustále připravujeme nové akce zaměřené na nábor nových hráčů.
Jak hodnotíš loňskou sezónu očima šéftrenéra? Začneme těmi nejmenšími. Základnou a minihokejem.
Hodnotím ji velmi pozitivně. Do klubu se nám podařilo přivést nové členy a děti za sezónu udělaly velký progres. U této kategorie obzvlášť platí již zmiňované, aby děti v tomto věku hokej především bavil a měly z něho radost, a to se nám, troufám si tvrdit, v loňské sezóně dařilo plnit. Velké poděkovaní patří trenérům v čele s Martinem Voleským, který perfektně pracuje s dětmi, ale i skvěle vychází s rodiči. Podařilo se jim společně vybudovat přátelskou partu, která jezdí i na společné výlety.  
Dále žáky, které jsi v loňské sezóně vedl na střídačce.
Mé podrobnější hodnocení žáků je k nalezení na našem webu. Se sezónou u obou kategorií žáků jsem ve výsledku spokojen. Bez ohledu na výsledky, udělaly určitý posun, což je pro mě zásadní.
Přestože dorost a juniorka nespadají do tvé kompetence svazového trenéra, poprosil bych o pohled na jejich sezónu, jako od nejvyšší trenérské kapacity v oddíle.
Sezónu nejlépe zhodnotí jejich dosavadní trenéři, opravdu jde tato kategorie zcela mimo mé kompetence. Nicméně si je potřeba uvědomit, že kluci v tomto věku není úplně snadné vést. Mají i jiné priority a zájmy, než je hokej a ne vždy, je to pro trenéry snadné. Právě těmto trenérům je potřeba poděkoval za jejich práci, kterou pro náš klub odvádí velmi dobře a moc si toho vážím.
Co říkáš na novinky, které zavedl svaz od minulého ročníku? To, že starší a mladší žáci jezdí na zápasy odděleně (dřív se hrály dvojzápasy) a na zavedení soutěže 9. tříd.
Z našeho pohledu malého klubu je to nešťastné, ať už to je malým počtem hráčů jednotlivého ročníku nebo například zbytečně vyššími náklady na cestování, které by se daly využít jinde. Na druhou stranu chápu myšlenku svazu a akademií, proč tato kategorie vznikla, jelikož jak pro klub, tak i samotné hráče tím vzniká lepší konkurence. Je to tedy z pohledu hráčské kvality a úrovně jednotlivých zápasů krok jednoznačně dopředu.
 Co považuješ za svůj největší trenérský úspěch v Lokomotivě?
Budou to mezikrajské postupy žákovských kategorií v minulých sezónách, kdy jsme odehráli spoustu výborných zápasů se soupeři jako je například Mountfield Hradec Králové nebo Bílí Tygři Liberec.
Prošel jsi jako hráč a trenér spoustou klubů. Co říkáš na podmínky, jaké mají děti v České Třebové pro lední hokej a co naopak je potřebo zlepšit?
Podmínky jsou zde velmi dobré. Oddíl dělá, co je v jeho silách, aby vytvořil dětem odpovídající zázemí potřebné k rozvoji jejich talentu. Velkým přáním je vytvořit v areálu ZS rozcvičovnu, která by sloužila celoročně pro všechny věkové kategorie. Oddíl, který vychovává mládež a je největším odběratelem ledů na ZS, by si určitě zasloužil lepší komunikaci ze strany provozovatele, to je věc, která by byla potřeba skutečně zlepšit.
Jak probíhá příprava na novou sezónu? Dojde oproti loňské sezóně k nějakým změnám?
Příprava probíhá klasickým způsobem, na jaký jsme zvyklý z předchozích let. Jednotlivé kategorie pod vedením svých trenérů trénují několikrát týdně po dobu dvou měsíců. V přípravě se zaměřujeme na celkový pohybový rozvoj, nechybí tréninky na atletickém stadionu, areálu Hory, na Pekláku nebo velmi oblíbené tréninky bojového umění Jiu-Jitsu.
Je dlouholetá tradice v pořádání na konci prázdnin předsezónního kempu. Bude i letos?
Ano, kemp proběhne od 20. 8. – 25. 8. a všichni se něj již těšíme. 
Chtěl by si dodat něco závěrem?
Rád bych poděkoval všem hráčům, realizačním týmům, rodičům, sponzorům a všem lidem, kteří se podílejí na chodu našeho oddílu.
Českotřebovský deník děkuje za rozhovor.