TANEČNÍ ŠKOLA  V MAKEDONII NA ME V HIP HOPU
V Severní Makedonii, konkrétně v jejím hlavním městě Skopje, se ve dnech 6. - 9. 6. 2023 konalo Mistrovství Evropy IDO v hiphopových disciplínách. Téměř 3 000 špičkových tanečníků se sjelo z 11 evropských zemí, aby si porovnali  síly. Soutěž probíhala ve sportovní hale Boris Trajkovski Sports Center,  která byla navržena  až pro 10 000 diváků.
O vysoké úrovni  svědčilo také  složení odborné poroty mezinárodního šampionátu: Dana Klasova (Czechia), Olga Scoric (Moldovac), Romy De Vos (Netherland), Kevin Braun (Germany), Ann Berit Aagaard (Denmark), Dejan Nikolic (Montenegro), Azra Pucko (Slovenia),  Alessandro Farotto (Italy), Hakan Karlsson (Sweden), Thomas Puettmann-Lentz  (Germany), Diana Drobnic Gorenc (Slovenia), Maria Fehne (Sweden), Piotr Patlaszynski (Poland), Emilija Dostinova (North Macedonia) a Jasmina Antic-Padalovic (Bosnia).
Taneční škola, která si účast na šampionát vybojovala na soutěžích MČR CDO,  vyslala do Skopje 21 tanečníků, 2 řidiče a vedoucího výpravy. Na 1200km dlouhá cesta přes polovinu Evropy, byla náročná, především kvůli opuštění  Schengenského prostoru. Největší zdržení výpravy bylo  na maďarsko-srbských a srbsko-makedonských hranicích. Ubytování v aparthotelu, umístěném téměř  samotném centru Skopje, bylo jednoduché, čisté a bezpečné.  Již po prvním dnu bylo jasné, že taneční úroveň soutěže byla velmi vysoká a probojovat se jen ze základních kol bylo nesnadné. Každé postupové místo  vedlo k bujarým oslavám mezi tanečníky v TŠ. Nechyběla ani reprezentace města v podobě transparentů a samotné České republiky. Taneční škola Česká Třebová vybojovala umístění do první desítky, spousty postupů do osmifinále i čtvrtfinále a stala  se tím nejúspěšnější českou výpravou na tomto  šampionátu.
Přesto, že většinu času tanečníci trávili v hale, našel se v náročném  harmonogramu čas, který umožnil výpravě poznat historické centrum města, tradiční orientální bazar či  překrásný kaňon Matka.  Mezinárodní soutěže jsou velmi silným impulsem, který posouvá tanečníky dál. Nasbírají spoustu zkušeností a mají možnost shlédnout celou evropskou  taneční špičku. Orientace mezi davy lidí, schopnost reagovat  v anglickém jazyce na pokyny moderátora a odtančit tři náročné taneční vstupy v  tropických teplotách, byla pro všechny náročná zkouška. Porota bedlivě sledovala všechny taneční výkony a neodpustila nikomu sebemenší chybu.  I přes náročné dny v Makedonii, dle slov tanečníků, se šampionát moc povedl. Taneční škola získala prestižní umístění a tímto se dostala do povědomí nejen v českých klubech, ale i v těch zahraničních. Ozvěna úspěchů ze Skopje  se ponese ještě několik let.
Velké poděkování však patří sponzorům, bez kterých by se celá výprava  nemohla uskutečnit. Díky: město Česká Třebová, Pardubický kraj, NSA, KSK s.r.o, Pirell s.r.o., Pavel Pirkl, Pavel Brindzák, Klejchstav s.r.o. Ondřej Vencl a Arnold s.r.o.
Výsledky:

Martin Prossa - postup do osmifinále, postup do čtvrtfinále,
9. místo (z 57)
Angels Maninalean - postup do čtvrtfinále, 21. místo (z 30)
Bandidos Mystical - postup do čtvrtfinále, 25. místo (z 37)
Angels Paroxysm - 27. místo (z 30)
Marek Prossa a Lenka Špajsová - postup do osmifinále,
33. místo (z 60)
Marek Prossa - postup do osmifinále, 33. místo (z 52)
Ema Jiroušková a Eliška Ježová - postup do osmifinále,
38. místo (z 73)
Barbora Vojáčková a Emma Voborová - postup do osmifinále,
40. místo (z 79)
Ema Jiroušková - postup do šestnáctifinále, postup do osmifinále,
42. místo (z 152)
Martin Prossa a Andělka Linhartová - postup do osmifinále,
42. místo (z 60)
Adéla Sokolová a Adéla Benešová - 53. místo (z 79)
Sofie Horská a Kateřina Martincová - 53. místo (z 60)
Nela Motlová a Eliška Konkolová - 61. místo (z 73)
Eliška Ježová - postup do šestnáctifinále , 67. místo (z 152)
Eliška Konkolová - postup do šestnáctifinále, 67. místo (z 152)
Sofie Horská - postup do šestnáctifinále , 75. místo (z 107)
Lenka Špajsová - 76. místo (z 107)
Andělka Linhartová - 76. místo (z 107)
Kateřina Martincová - 85. místo (z 107)
Tereza Skalická - 97. místo (z 107)
Monika Sirová - 97. místo (z 107)
Natálie Vavroušková - 97. místo (z 107)
Barbora Vojáčková - 103. místo (187)
Sofie Krajová - 116. místo (152)
Šárka Prossová  Taneční škola Česká Třebová