ČD 213/2023      ÚTERÝ 1. SRPNA 2023

Dva starostové na radnici : Jiří Pásek slavil "90"

Dnešní den byl na českotřebovské radnici výjimečný. předně tím, že zde byli současně dva starostové našeho města  a to Zdeněk Řehák a také Jiří Pásek.  Ten však již jen jako vzácný host, který rád přijal pozvání  Zdeńka Řeháka k návštěvě  radnice. Zde na městském úřadě působil od roku 1991 do 2002, nejdříve 8 let jako místostarosta.  Pak předal řízení České Třebové tehdy do rukou starosty Jaroslava Zedníka.
Ke svému působení ve funkci starosty Jiří Pásek říká: "Bez polistopadových zásadních změn ve společnosti bych se do čelných funkcí ve městě nikdy nedostal. Komunismus a totalitní režimy v celém světě se hroutily. Po více než čtyřiceti létech se u nás změnil socialistický systém na demokratický. Získali jsme svobodu a důstojnost. V té době byl ten vývoj nečekaný. Ještě na počátku roku 1989 jsem si myslel, že tak výrazných změn se už ani nedočkám."  Na radnici skončil před dlouhými 21 lety. V době jeho působení  se podmínky pro samosprávu teprve vytvářely, nebylo vše tak zavedené jako dnes a proto nebyla nouze o nejrůznější překvapení. "Jeden problém jsme vyřešili, aby vznikly vzápětí dva nové", říká Jiří Pásek. Připomíná také velkou zanedbanost našeho města po čtyřicetiletém panování komunistů, problematiku využití a revitalizaci bývalých sovětských kasáren. Nyní po letech můžeme napsat, že přes velmi ztížené podmínky města v konkurenci se sousedními městy se toho hodně podařilo a byl dán základ pro další rozvoj města ve 21. století, kdy již byly také zcela jiné daňové příjmy do městské pokladny než v devadesátých letech.
Právě během působení Jiřího Páska v čele České Třebové se po zrušení okresů naše město stalo městem s pověřeným úřadem. Tuto skutečnost bylo ovšem třeba vybojovat, nepřišla sama automaticky. Zahájena byla celá řada projektů, jako výstavba Domova důchodců a Domu s pečovatelskou službou, provedla se tehdy velmi potřebná rekonstrukce krytého plaveckého bazénu, rekonstrukce Dělnického domu na Kulturní centrum, započala přestavba radnice, bylo započato s přípravou pozemků pro výstavbu rodinných domů za Starým hřbitovem. Také vznikl projekt Týdne sportu, Hudební festival Antonína Bennewitze, započala rekonstrukce varhan v kostel sv. Jakuba, začala se vydávat městská ročenka, započala tradice silvestrovských ohňostrojů a vítání Nového roku. Také městské plesy, které mezitím ovšem pro nezájem dalšího vedení města zanikly.  Mnohé problémy města z doby na přelomu století ovšem přetrvávají až do dnešních dnů.
Starosta Jiří Pásek (říkám mu dodnes "starosto") má ještě jeden primát, ze všech starostů od zavedení městské samosprávy  České Třebové v roce 1848 se dožil nejvyššího věku 90 let. I když si na některé neduhy tak trochu stěžuje, tak mu nic nebrání  nad tím, aby sledoval  dění v našem městě a samozřejmě i ve fotbalovém světě, kterému také věnoval velkou část svého života.  V kruhu své rodiny má velmi dobré podmínky. Pozvání na radnici Jiřího Páska velmi potěšilo, se starostou Zdeňkem Řehákem a místostarostkou Zuzanou Nejedlou si měl o čem povídat.  V archivu jsme našel ještě 20 let staré fotografie z jeho předešlého pozvání na radnici při jeho sedmdesátinách v roce 2003, uvádím. (1. a 2. foto z webové stránky města. mm)

Nové video Českotřebovského deníku:
Jak českotřebovští hokejbalisté po čtvrté za sebou vyhráli II. ligu 

Událost se konala dne 3. června 2023 a reportáž tedy zveřejňujeme až s dvouměsíčním zpožděním. Omlouváme se. příčinou je delší nemoc kolegy Libora Vašiny, který na tom byl i tak, že nemohl ani "dolézt" k počítači.  Připomeňme, že ve stejný den  se konala "policejní retroaktivita" na Skalce a celoodpolední program ZUŠ OPEN v Javorce. Práce jak na kostele!.
Nicméně jde o radostnou hokejbalovou událost, ze které se jistě  každý potěší  i po tak dlouhém odkládání.  Jde o třetí finálový hokejbalový zápas Lokomotivy Česká Třebová s klubem Letohrad B. Po dvou vítězných zápasech v Letohradě přišel v sobotu 3. června v 11 hodin dopoledne třetí zápas, ve kterém mohli českotřebovští hokejbalisté potvrdit získání mistrovského titulu v soutěži II. ligy skupiny Čechy - východ.  Nakonec potvrdili, ale stálo to dost nervů,  začátek hrozný, potom vyrovnání, remíza. Ani prodloužení nepřineslo vítěze, přišly na řadu samostatné nájezdy. A v nich  byla Lokomotiva hodně dobrá a Letohrad špatný. Potom radost z vítězství, z titulu, už čtvrtého v řadě za sebou!  To všechno najdete  na cca 23 minut dlouhém videu, které (konečně) předkládáme.  Radostí po zápase video končí, nenajdete tam již žádnou informaci o tom, že výbor oddílu rozhodl o postupu do první ligy. Po 4 titulech je třeba zkusit  vyšší soutěž. A dokonce na novém umělém povrchu. Bude prostě "Konec asfaltu v Benátkách"!.  Odkaz na video najdete ZDE

Úsek II/312 Rozsocha - České Libchavy po velké modernizaci

Před několika dny byla dokončena oprava silnice II/312 z Českých Libchav do Rozsochy. Přibližně tříkilometrový úsek, který je veden mezi přivaděči na dálnici D35 se dočkal kompletní modernizace, která je patrná řidičům na první pohled. V některých místech byla silnice kvůli velké dopravní zátěži silně poškozená. Práce vyšly kraj na 47 milionů korun bez DPH.
„Silnice II/312 je dlouhodobě zatížena osobní i nákladní dopravou a byla ve velmi špatném stavu. Proto jsme se do její modernizace pustili hned, jak to bylo možné. Komunikace získala nové bezpečnostní prvky, kvůli zvýšení komfortu pro řidiče se také v některých místech lehce upravila šíře vozovky v zatáčkách. Přibyla například také nová svodidla a obnoveno bylo dopravní značení,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Modernizace silnice je součástí větší celkové obnovy silnice II/312 v trase v trase Choceň – České Libchavy. „Do třetího čtvrtletí příštího roku bychom rádi dokončili práce na celé trase, která byla mimo jiné z důvodu souběhu více investičních akcí do silniční infrastruktury a zajištění objízdných tras rozdělena na více samostatných úseků. Modernizace celé trasy vyjde na necelých 204 milionů korun bez DPH. První úsek z Českých Libchav do Rozsochy stál 47 milionů korun bez DPH. Zároveň byly zahájeny práce také na dalším úseku z Chocně přes Hemži až do Mostku, který měří přibližně 3,5 kilometru a jeho modernizace vyjde na 55 milionů korun bez daně. Tato část by měla být hotová do konce letošního roku,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že posledním úsekem modernizace silnice II/312 je propojení dvou předchozích, a to z Mostku do Rozsochy v délce 5,5 kilometru. Tam by měl být opravován v průběhu roku 2024.
Silnice II/312 patří k důležitým silničním tahům v kraji, protože je budoucím přivaděčem k dálnici D35. Na dálnici přivede dopravu z oblastí Choceňska a Žamberecka. Důležitá je ale také pro regionální dopravu.
Více informací o realizovaných i připravovaných dopravních stavbách najdete na dopravním portálu Pardubického kraje na internetové stránce doprava.pardubickykraj.cz.


V pátek podvečer se běží 14. ročník Svinnského Iscarex krosu

Dějiště závodu Svinná - Šimůnkovo. Start závodu výstřelem z děla ´v 19:00 hodin, závody mládeže od 17 hodin, prezentace od 16 hodin. Hlavní závod má délku 5,4 km, t.j. 6 okruhů po 900 metrech. Loňským vítězem je Patrik Vebr, který vyhrál také v ročníku 2020. O občerstvení bude dokonale postaráno a navíc bude zajímavý doplňkový program. Budeme např. moci shlédnout přehlídku historických palných zbraní a ohnivou show skupiny Honorata. K tomu zajímavý závod, kde můžete sledovat nejen cíl, ale i průběh závodu. Pro orientaci všech přidáváme snímek lokality z dronu Honzy Šimůnka. Přijďte závodit (jde o otevřený závod) a nebo se alespoň podívat !   www.iscarex.cz/sport
 

Ústecký triatlon měl 10. ročník
Jubilejní 10. ročník sportovní akce Ústecký triatlon se konal poslední červencovou sobotu v Ústí nad Orlicí. Závod začal plaveckou částí 20 bazénů – 500 metrů v aquaparku. Následovala jízda na kole v celkové délce 15 kilometrů, která tradičně vedla přes Libchavy a Říčky do Kerhartic a zpět. Poslední částí závodu byl běh na 6 kilometrů v okolí aquaparku.
Dětských kategorií se letos účastnilo 26 dětí ve dvou disciplínách, a to v plavání a běhu. Hlavního závodu se letos účastnilo 50 závodníků a závodnic v 7 věkových kategoriích. Absolutně nejrychlejším závodníkem se stal Michal Procházka z choceňského Cycli.cz týmu s časem 53 minut a 53 sekund.  Podrobné informace a výsledky jsou umístěny zde: https://www.ctcusti.cz/triatlon23.html.
ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová pořádá
v úterý 15. srpna 2023 exkurzi:
ZA PRAMENEM ŘEKY TŘEBOVKY
Program: hledání pramene Třebovky, návštěva naučné stezky Boršovský les, zajímavá místa v Koclířově
Sraz v 8 hodin u ekocentra v Podbranské ulici, s sebou svačinu. Návrat během odpoledne.
Přihlášky z důvodu omezené kapacity nutné na e-mailu: pavlina.vomackova@seznam.cz nebo na tel. 605 717 350.
Účastnický poplatek 50 Kč. 
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ

Pardubický kraj investuje do mostů

Pardubický kraj má ve správě nejenom přes 3000 kilometrů silnic II. a III. tříd, ale také 834 větších i menších mostů na těchto komunikacích. V současné době silničáři rekonstruují šest z nich, dalších sedm projektů je v přípravě a začít se s nimi má letos a příští rok.
Pravidelně provádíme u všech mostů v našem majetku diagnostiku a na základě dat od odborníků sestavujeme harmonogram prací. Prioritu mají vždy konstrukce v horším stavu a frekventovaná místa. Momentálně se intenzivně věnujeme šesti mostům. Jedná se o hodně probíraný projekt v Řečanech, kde se osazuje mostní provizorium. Dále dělníci pracují na mostech v Chocni, Křižanovicích, Chvaleticích, Kameničkách a Jaromeřicích. Na tyto projekty vydáme přes 227 milionů korun bez daně. Dalších sedm rekonstrukcí plánujeme zahájit letos a příští rok. Tam budou částky ještě vyšší. Jen modernizace důležitých mostů v Řečanech a Pavla Wonky v Pardubicích mají stát 160, respektive 142 milionů korun. Celkem se u projektů v přípravě náklady odhadují na více než 350 milionů. Takže na opravu třinácti mostů v letošním a příštím roce počítáme s necelými 600 miliony,“ popisuje současné plány kraje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
S opravami pomáhají evropské fondy
Vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje státní dotační titul zaměřený na podporu rekonstrukce mostů, snaží se Pardubický kraj v maximální míře využívat zdrojů z Evropské unie. Celý článek ZDE

  • Atletický mítink RIETER 2023 bude 8. srpna - sledujte zavedenou stránku ZDE

  • ČD 213/2023      ÚTERÝ 1. SRPNA 2023