ČD 215/2023      STŘEDA 3. SRPNA 2023

Městské byty v České Třebové a zvýšení nájemného

Město Česká Třebová hospodaří celkem s 358 byty, které lze rozdělit na 3 skupiny. První z nich jsou sociální byty v Borku, kde je celkem 66 bytů, z toho 52 bytů v základní kvalitě v dome čp. 2084 - 2086  a dalších 4 bytů je ve snížené kvalitě v pavlačovém domě čp. 2089. Dalších 151 bytů jsou v domech zvláštního určení s pečovatelskou službou. 88 z nich je v červeňáku, 51 pak v sousedním tzv. žluťáku a 11 bytů je v domě čp. 983 v Matyášově ulici. Do této skupiny patří také jeden byt v domě čp. 2104 v Moravské ulici, který je také ve vlastnictví města. Běžných bytů, tedy s komerčním využitím je 142. Největší lokalitou s městskými byty je tzv. "čtverec", se 112 byty. Dva městské byty jsou ve snížené kvalitě ve Skuhrově (čp. 48) a v domě čp. 7 v Klácelově ulici.  V současné domě má město 6 neobyvatelných bytů. 3 z nich jsou v Podbranské ulici čp. 9092, 2 byty v 1. poschodí domu čp. 7 a 1 byt ve II. pochodí  domu čp. 80 v Klácelově ulici.
Nájemné. Podle rozhodnutí rady města z července 2023 se plošně zvyšuje základní nájemné z předcházející částky 62Kč/m2/měs. o 20% , tedy na hodnotu 74 Kč/ m2/měs. Byty se sníženou kvalitou  budou mít místo částky 54 Kč/m2/měs. nově hodnotu 64Kč/m2/měs.  Výjimku tvoří byty po velkých rekonstrukcích, pronajaté za částku 100Kč/m2/měs. Tato částka zůstává nyní zachována a nezvyšuje se. Ve žluťáku se bude nájemné zvyšovat až od 1. ledna 2024, což je zdůvodněno státní dotací poskytnutou před 20 lety na výstavbu tohoto domu. Nájemné se vybírá měsíčně dozadu, výjimku tvoří žluťák čp. 2100, kde je nájemné vybíráno v běžném měsíci.
Jak se projeví zvýšení nájemného z hlediska pronajímatele - města Česká Třebová?  Zvýšení nájemného přinese zvýšení inkasa z 15 032 V628 Kč na 17 732 448 Kč, přírůstek inkasa je tedy 2 669 820 korun.  Hodnota nájemného v České Třebové dost zaostává za městy v okolí a pohybuje se hluboko pod tržní cenou.  Nájemníci v soukromých bytech tedy platí více. Aby město mohlo zajišťovat údržbu domů v dostatečné míře,  je takové opatření nevyhnutelné.Výše uvedený přehled nijak neuvádí např. stáří bytového fondu města, které je vysoké a z toho vyplývají velké nároky na údržbu a opravy.  Jde o majetek města, výše nájemného se tedy netýká jen nájemníků, ale vlastně všech občanů města. Není možné údržbu městského bytového fondu dotovat z dalších zdrojů městského rozpočtu.   Přehled nájemného v okolních městech uvádím, je to poučné čtení.  (mm)

Fotbalisté gratulovali a potěšili Jirku Páska

V fotbalové propagační skříňce byl k jubileu Jiřího Páska uveden  gratulační text, který oceňuje zásluhy jubilanta právě v oblasti, které věnoval vlastně celoživotní působení.  Je to pro někoho možná maličkost, ale zde přinesla opravdu radost nad tím, že jeho celoživotní práce je stále oceněňovaná. Text dále přetiskuji. (mm)

Za podpory kraje vzniká nový film o Bedřichu Smetanovi

V příštím roce uplyne 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Ten se narodil v Litomyšli 2. března 1824 a zemřel o 60 let později v Praze. Jeho život a dílo si v příštím roce připomene také Pardubický kraj, který výrazným způsobem podpoří natočení hraného filmu s dokumentárními prvky s pracovním názvem Neslyším ničeho. O celém konceptu a zapojení do výročního Roku české hudby jednal hejtman Martin Netolický s tvůrci filmu Vítem Mazánkem a Lukášem Blažkem a starostou Litomyšle Danielem Brýdlem.
„Bedřich Smetana je bezpochyby osobností přesahující hranice našeho kraje, ale i České republiky. Proto považuji za vhodné, abychom si jeho život a dílo obzvláště ve výročním roce, kdy uplyne 200 let od jeho narození a 140 let od úmrtí, připomínali. Příští rok je Rokem české hudby a jsem rád, že se k tomuto konceptu přistupuje centrálně a vláda uvolní na aktivity spojené nejen s Bedřichem Smetanou částku 200 milionů korun, což je garantováno jejím usnesením. My jsme již na konci roku otevřeli myšlenku natočení hraného dokumentárního filmu, který by postihoval některé i méně známé aspekty Smetanova života a zároveň jej svým zpracováním přibližoval i mladé generaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj přislíbil na tento mimořádný projekt uvolnit částku dvou milionů korun. Dílčím způsobem by se mohlo podílet také město Litomyšl, které přislíbilo zařazení premiéry filmu do doprovodného programu festivalu Smetanova Litomyšl.
Konkrétní koncept filmu představili kraji tvůrci z produkční společnosti 11:11 production Vít Mazánek a Lukáš Blažek. Oba tvůrci mají za sebou například filmy jako ATA či Stříbrné requiem, které mají velmi úzký vztah k regionu a diváci je mohli vidět také na obrazovkách České televize.


Tradiční opočenská pouť Porcinkule bude probíhat od pátku 4. do neděle 6. srpna. Atrakce budou v provozu ještě v pondělí 7. srpna, a to s výraznými slevami. Letos na návštěvníky čeká několik nových lákadel. Tím hlavním je největší vyhlídkové kolo v České republice. S výškou 40 metrů nabídne jedinečné výhledy na Opočno a okolí.

Město Letohrad bylo úspěšné se žádostí o dotaci z Národního plánu obnovy.

Modernizováno bude veřejné osvětlení v několika lokalitách města. Na celkovou investici ve výši 3,306 milionu korun získá město dotaci 1,834 milionu Kč. Vyměněno bude celkem 168 kusů svítidel v lokalitě na Sádkách, v ulici Šedivská, Nový Dvůr, Tyršova, Petříkov, Družstevní, Mírová, Budovatelů a U Distance. Město tak docílí významných provozních úspor a všechny rekonstruované úseky veřejného osvětlení budou na dálku programovatelné. Většina prací by měla být dokončena v letošním roce, část na jaře roku příštího. Po realizaci bude v Letohradě rekonstruováno již na 80% veřejného osvětlení.

ZVEME NA LETOŠNÍ ÚSTECKOU POUŤ

Letošní v pořadí již 98. ÚSTECKÁ STAROČESKÁ POUŤ se uskuteční ve dnech 11. - 13. srpna na Kociánce. Součástí tradiční pouti bude také bohatý doprovodný program, který najdete ZDE

Červená Voda: Důležité je dopravní spojení i cestovní ruch

Jednou z obcí, která velmi promyšleně využívá ke svému rozvoji evropské, státní i krajské dotace, je Červená Voda na Králicku. Přesvědčil se o tom při své návštěvě i náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek. Červená Voda leží v údolí po obou stranách česko-moravské zemské hranice nedaleko Králík a má asi tři tisíce obyvatel. Historickou kontinuitu obce poznamenal v roce 1946 odsun více než 2 tisíc místních německých obyvatel. Od roku 1960 byla součástí okresu Ústí nad Orlicí a od roku 2000 patří do Pardubického kraje.
„Pro obyvatele je tu samozřejmě nejdůležitější dopravní napojení, školství a dostupnost zdravotnictví. Velkou roli zde ale hraje i cestovní ruch. Proto byla důležitá rekonstrukce silnice III. třídy mezi Červenou Vodou a Králíky před pěti lety v hodnotě 53 milionů korun. V současné době obec využívá krajské dotace například na úpravu běžeckých tras a na informační tabule k běžkařským a turistickým trasám. Krajské dotační tituly přispěly letos i na fotovoltaiku na budově sběrného dvora, na kanalizaci, na externí defibrilátor, který bude umístěn na rozhledně na Křížové hoře, na nový povrch víceúčelového sportovního hřiště nebo rekonstrukci střechy obecního domu s prodejnami,“ konstatuje Roman Línek.
Místostarosta obce Luděk Bílý je zároveň ředitelem místní základní školy. Také ta je jedním z motorů dalšího rozvoje obce i rozvíjení vztahu dětí a potažmo celých rodin k okolní přírodě. „Naším cílem bylo vytvořit v Červené Vodě otevřenou školu komunitního typu, která se bude podílet na rozvojových aktivitách a komunitním životě obce i širšího území. Kromě modernizování a budování nových multimediálních učeben se chceme soustředit i na budování zahrad u základní a mateřské školy s přírodními prvky, kde by děti mohly vnímat přírodu všemi smysly. Velice se osvědčil i zkušební včelín s kočovným vozem a vybavením a také zahradní učebny pro technické a řemeslné obory a přírodní vědy,“ uvádí Luděk Bílý. Na místě ukazuje Romanu Línkovi právě budovaný nový systém hospodaření s vodou ve školním areálu, který bude splňovat moderní ekologické požadavky.
Většina návštěvníků Červené Vody si obec spojuje s turistikou a sportem, ale na jejím území je i třináct kulturních památek, většinou barokních. „Obci s jejich údržbou a opravami pomáháme průběžně řadu let a pokračujeme i letos. Podílíme se na záchraně kaple sv. Barbory, kde nevhodná vnější omítka překryla původní barokní tvary a zavlhčila zdivo. Další dotace jsou na jednotlivé sochy, krucifixy nebo to v minulosti bylo i restaurování obrazu císaře Františka Josefa I. – V rouše řádu zlatého rouna, který je k vidění na zdejším obecním úřadu,“ dodává Roman Línek. Toho zaujala i nová křížová cesta od řezbáře Romana Bubáka. Ta lemuje svými zastaveními atraktivní turistický výšlap k rozhledně na Křížové hoře nad Červenou Vodou, otevřena byla před nedávnem a jmenuje se Společně do oblak.

ČD 215/2023      STŘEDA 3. SRPNA 2023