ČD 216/2023      PÁTEK 4. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku: letní varhaní festival Jany Mimrové

Kostel Povýšení sv. Kříže v Litomyšli, pátek 28. července 2023. Varhany Jana Cecilie Mimrová + recitace Pavel Mrověc. Velmi pěkný koncert v krásném prostředí  litomyšlského kostela na velmi kvalitní a zajímavé varhany "španělského stylu". Koncert je důkazem jak dál pokračuje cesta Jany Mimrové k hudebnímu mistrovství - přes klavír, housle, dirigování  k varhannímu nástroji.
V květnu 2021 absolvovala Akademii múzických umění (magisterský obor dirigování) a nedávno v červnu 2023 byla přijata na prestižní Univerität für muzik und darstellende Kunst Wien v oboru orchestrální dirigování. navíc mimo tento obor absolvovala v loňském roce sólovým varhanním koncertem  studia na Konzervatoři Pardubic pod vedením Josefa Rafaji.  Pořádá samostatné koncerty a soukromě studovala houslovou hru u  Čeňka Pavlíka. Spolu s rodiči mohli Českotřebováci  vyslechnout komorní seskupení Mimtrio, se kterým se představila např. na koncertě pro společnost Bedřicha Smetany "Jana Mimrová a její hudební rod".
V programu koncertu  byl také zařazen výběr z díla Petra Ebena Labyrint světa a ráj srdce, kde společně zazněly varhany s recitací Pavla  Mrověce (sochaře a restaurátora pocházejícího z Náchoda). Vystudoval litomyšlskou fakultu restaurování v Litomyšli po té zde zůstal Je např. zhotovitelem nového oltáře, který byl loni instalován do kostela Povýšení sv. kříže v Litomyšli.
Z koncertu natočil Českotřebovský deník třicetiminutové video. Obsahuje rozhovor s interpertkou a ukázky ze čtyř přednesených skladeb. Je zde také část díla Petra Ebena Labyront světa a ráj srdce, kde je varhanní part společně s recitací Pavla Mravěce.
Odkaz na video je https://youtu.be/vIX_nMAO4oE

Podívejme se na videa natočená loni v srpnu 2022             


POSTŘEHY - ZMĚNY NA NÁDRAŽNÍ ULICI

Dnes se začalo dopoledne stavět lešení, další dům na Nádražní ulici dostane novou fasádu. Je to záslužný čin, Nádražní ulice je a vždy byla vstupní prostor do města a měla by být v pořádku. Před 13 lety byla v souvislosti se stavbou terminálu upravena do současné podoby. Zvykli jsme si.Škoda, že šířka komunikace je tam malá, že neumožňuje ani pohyb cyklistů v protisměru. Zatím s tím opravdu nic neuděláme. Další změnou je nyní už opravdu otevřená prodejna potravin  s celodenním provozem. Uvidíme, jak bude prosperovat. pustit se dnes do prodeje potravin není nic jednoduchého. Ovšem čím více prodejen, tím větší cenová konkurence. Chybí některé speciálně zaměřené prodejny, právě zde v centru by se třeba pro ně našlo uplatnění... V každém případě je dobře že ulice centra mají otevřené obchody, město tím žije...

Nově natřené přechody pro chodce

Je to správné opatření provedené v čas. Za příznivých klimatických podmínek byly všechnmy přechody na městských komunikacích a také na hlavním tahu zviditelněny.  Obvykle se tak děje před začátkem školního roku, kdy vypustíme do města nové prvňáčky a také starší děti zdivočelé po prázdninové době.   Protože práci provádí externí firma je třeba zadat práci včas, a tak provedená práce  je současně informací o tom, že školní  doba zase brzo nastane.  Letos máme léto jen s jedním omezením na Kubelkově ulici, bývalo to horší. Ovšem značky na asfaltu na Riegrově a Moravské ulici naznačují, že zase přijedou  silničáři a opět se bude frézovat. Ten tichý asfalt moc zřejmě nevydrží....

 

Zastávku Spanilé jízdy historické vojenské techniky v roce 2020 můžeme znovu prohlédnout na videu. Také letošní červnové policejní retro....


Josef Zimovčák a jeho cyklo tým v Gočárově galerii

Zrekonstruovaná budova (bývalých) Automatických mlýnů v Pardubicích, kde od konce června sídlí Gočárova galerie, hostila ve středu 2. srpna netradiční návštěvu. Náměstek hejtmana Roman Línek provedl novou chloubou krajského města cyklistu Josefa Zimovčáka a další členy týmu, kteří se podílejí na charitativní akci Na kole dětem.
Josef Zimovčák tentokrát nepřijel na vysokém kole, jak ho dobře známe. Společně s ostatními zavítal na Pardubicko kvůli dalšímu ročníku akce Na kole dětem, která podporuje onkologicky nemocné děti. Patnáctý ročník by mohl vést přes náš kraj, a když už tady byli na prohlídce tras, tak jsem je pozval, aby se podívali na nově otevřenou budovu Gočárovy galerie. Kromě složité historie a třech let stavebních prací za téměř 400 milionů korun jsme probrali i budoucí možný rozvoj celého areálu Automatických mlýnů a spolupráci s manželi Smetanovými a městem Pardubice. Josef Zimovčák s týmem obdivovali zejména propojení industriálních prostor a galerie, zakomponování starých strojů a vybavení do stávající budovy či nádherný výhled ze střechy. Měli jsme čas i na krátkou debatu ohledně příštího ročníku Na kole dětem, kde by se Pardubický kraj mohl stát sponzorem akce,“ zhodnotil návštěvu náměstek hejtmana Roman Línek.
Josef Zimovčák (*1956) je veřejnosti známý především jako cyklista na vysokém kole, na němž jezdí přes padesát let. Za tu dobu se stal několikanásobným mistrem světa a držitelem světového rekordu, když za 24 hodin na vysokém kole ujel přes 520 kilometrů. Ne dnes již netypickém bicyklu pokořil i trasy Tour de France, Giro d'Italia či Vuelty. Dlouhodobě se věnuje charitativní činnosti.
Na kole dětem – nadační fond Josefa Zimovčáka na podporu onkologicky nemocných dětí vznikl v roce 2010 jako benefiční součást sportovního projektu Na kole dětem. Cílenými aktivitami se snaží rozšířit možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Svojí činností se především zaměřuje na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů, které usnadňují dětem a jejich rodičům překonávat traumata způsobená těžkou nemocí.

 
 

Řeší se dopravní spojení na Brno (z Moravskotřebovska a Jevíčska)

Kvalitní vzdělání je jedním z klíčů k lepší budoucnosti. A obzvlášť to platí v hospodářsky a sociálně ohrožených regionech. Zástupci Pardubického kraje se proto sešli s protějšky z Moravskotřebovska a Jevíčska, aby společně probrali, jak studentům zajistit častější spojení do Brna.
Pro radnice je zlepšení dopravní obslužnosti zejména pro mladou generaci jednou z priorit. „Přijal jsem pozvání do Jevíčka, kde jsme se bavili o možnosti zvýšení počtu autobusových linek mimo hranice kraje. Pro lidi z Jevíčska a Moravskotřebovska je důležité spojení nejenom do Pardubic, ale dominantně do Brna, ale také i do Olomouce a dalších měst, kde se nachází vysoké školy a další vzdělávací instituce. Přišli jsme s možností spolupráce s Jihomoravským krajem, díky níž by se mohla výrazně zvýšit dopravní obslužnost hlavně pro Jevíčsko. Starostům jsme předali návrh na přidání tří autobusových spojů denně tam a zpět do Rájce-Jestřebí, kde by cestující přesedli na vlak a odjeli v klidu až na hlavní nádraží v Brně. Pro studenty z internátů a kolejí by to znamenalo snazší cestu do školy. Radnice mají náš plán a budou ho připomínkovat, pokusíme se jim samozřejmě vyjít vstříc. Spoje navíc samozřejmě nebudou sloužit jen studentům, pro které jsou důležité odjezdy v pátek, neděli a pondělí. Přes týden by mohlo pomoci navýšení linek například seniorům, kteří do větších měst jezdí ke specialistům či na úřady,“ shrnul náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš výsledek jednání.
Radnice budou návrh kraje připomínkovat
Vedení Jevíčka, Moravské Třebové a Jaroměřic má nyní čas na prodiskutování návrhu a navržení případných úprav. Spuštění provozu na lince by bylo možné zahájit s prosincovou změnou jízdních řádů, odhadované roční náklady činí 400 tisíc korun. „Jsem rád, že jsme se mohli u nás na radnici sejít a tento problém začít řešit, protože od občanů máme dlouhodobě prosby o to, aby se dalo snáze dostat do Brna. Pro nás na Malé Hané je Brno blíže než krajské centrum Pardubice, máme zde historické vazby a řada studentů i pracujících do Brna dojíždí. Návrh kraje vítám, jsem rád, že jsme dostali na stůl k projednání konkrétní návrhy a ne pouze slova o případné spolupráci. Jeden ze tří ranních spojů bychom si s paní starostkou Glocovou z Jaroměřic uměli představit později, takže to budeme navrhovat k úpravě. Dobré by bylo i zajištění speciálního nedělního spoje někdy později odpoledne pro studenty, kteří pojedou na kolej. Jsme za začátku, ale věřím, že se nám podaří najít kompromis mezi četností spojů a náklady,“ uvedl jevíčský starosta Dušan Pávek.
Cílem je pomoci mladé generaci ke kvalitnímu vzdělání
Dopravní obslužnost pro Moravskotřebovsko je v současné době ve směru na Brno zajištěna hlavně vlakovým spojením ze Svitav. Kombinace autobusu a vlaku je podle dopravních technologů v tomto regionu v současné době preferovanou variantou, protože i s přestupy trvá cesta kombinovanou formou stejně času jako by zabrala cesta autobusem, tedy zhruba pod dvě hodiny. „Bereme to tak, pro každodenní dojíždění z Moravské Třebové veřejnou dopravou je to samozřejmě náročné, ale naší prioritou je dostat děti do škol. Pokud studují mimo náš region, většinou jsou ubytovaní na internátech a kolejích, tam je pak dojíždění několikrát do měsíce schůdné a fungovalo to tak vždy. Návrh kraje budeme projednávat a byl bych rád, kdyby se podařilo vše naplánovat tak, aby se pro studenty z našeho regionu podařilo vyjednat spojení navíc a ulehčit jim cestování. Moravskotřebovsko a Jevíčsko mají historicky problémy, které se teprve teď začínají ve spolupráci s krajem a dalšími partnery systematicky řešit. Toto je jeden z nich. Více příležitostí ke vzdělání pro naše děti jsou klíčem k lepší budoucnosti, a jak jsem upozornil, nejedná se jen o linky do Pardubic, Brna, ale i Olomouce či Hradce Králové. Jsem rád, že se to s námi začíná řešit,“ sdělil moravskotřebovský starosta Pavel Charvát.
Když je autobusů naopak příliš
Pokrytí linkovou dopravou přináší obcím ale občas i komplikace. „V Jevíčku mají problém s odstávkou autobusů. Řidiči si musí někde odpočinout a autobus zaparkovat, ale někdy komplikují provoz a na vyhrazená místa se nevejdou. Na jednání nám paní starostka Jaroměřic dala tip na využití prostoru starého vlakového nádraží u nich v obci, kde by autobusy mohly po drobných úpravách areálu v klidu parkovat a nepřekážet. Zajistíme proto jednání se Správou železnic a autobusovými dopravci, abychom se pokusili pomoci i v tomto směru,“ dodal náměstek Kortyš.


ČD 216/2023      PÁTEK 4. SRPNA 2023